Hayata Dair-2

Finansal piyasalardaki agresif değişimler nedeniyle yoğun tempoda piyasa analizleri yazarken hayata dair eksiklikler gözümüzden kaçabiliyor ve bu kaçanların etkisi de topluma büyük bir zarar olarak çıkabiliyor. Bu nedenle de ara ara hayata dair başlıklarla toplumumuz için eksik olarak gördüğüm hususlardan bahsedeceğim. Çok ayrıntılı araştırmalar yapamadığım (yoğunluk nedeniyle) için eksik bilgi nedeniyle hatalar yapabilirim şimdiden affola. Ayrıca eksik gördüğünüz bölümler için [email protected] adresine bildirim yaparak yeni bilgiler elde etmeme de katkı sağlayacağınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ev Hanımlarına yönelik ilk çalışmam “Hayata Dair – 1” yazısını incelemek için tıklayınız.

Daha önce yukarıdaki gibi bir bildirim yaparak “Hayata Dair” paylaşımlar yapacağımı belirtmiştim ve mevcut yoğunluk nedeniyle uzunca bir süredir farklı konulara atıfta bulunamadım. Hazır ÖTV gündemde iken vergi ile alakalı kısaca düşüncelerimi dile getirmenin faydalı olacağını düşünmekteyim.

Türkiye’de vatandaşlardan alınan vergiler tabii ki devletimizin gelişimi ve kaliteli hizmet sağlayabilmek için önemli ancak bu vergiler, vatandaşın doğru tercih yapmasını engeller ve hata yapmasına neden olursa, refah anlayışında ciddi anlamda zarar görmesini sağlayabilir.

Örneğin, ÖTV oranlarında yeni değişiklikler yapıldı ki bende bu konuda değişimlerin yapılması taraftarıydım. Peki, bu oranlar doğru mu? Bence iyileştirilmeye ciddi anlamda ihtiyaç vardır.

39.999TL’den %45 alırken, 69.999’dan %50, 70.001’den ise %60 alınmamalıydı bence.

ÖTV Matrahı (çıplak fiyat) 20.000 TL’den başlayarak kademeli bir çıkış yapılabilirdi.

Neden 40 bin altı %45 olarak belirleniyor? Neden en alt vergi dilimi %45? Bu vatandaş için çok ciddi bir ödeme tutarı değil mi?

otv

Şunu unutmamak gerekiyor ki artık araç kullanımı lüks değil. Çünkü Türkiye genelinde özellikle de ailelerin muhakkak ve muhakkak bir araca ihtiyacı vardır. Diyelim ki biz sıfır bir araç almayacağız ikinci el araç alacağız ikinci el piyasasında çok eski olmayan uzun süredir kullanabileceğimiz (5 yaş altı) arabalara ortalama 40 – 60 bin lira arası para ödeniyor. (Çok özellik aramadan ayağımı yerden kessin dersek) Vatandaşımız ise 40 – 60 bin lira arası ikinci el alacağıma biraz daha sıkıştırırım kendimi borç – harç sıfır alırım diyor. Çünkü ikinci el satışlarda ciddi güvensizlik var. İnsanlar ikinci el araç satın alırken yaptığı mesaiyi (araştırmayı) hayatının hiçbir aşamasında gerçekleştirmiyor neredeyse. Sıfır araca doğru yönelim de kişilerin borçlanarak büyümesine neden oluyor ki herkes bu konuda başarılı sonuca ulaşamıyor. Yanlış planlama, maddi anlamda ciddi risklerin oluşmasına (B planı yapılmadığı için) sebebiyet veriyor.

Peki, herkes piyasa şartlarına göre ucuz eski araçlar satın alsa (15 yaş üzeri) gerek ekonomik gerekse sağlıksal anlamda nasıl katkı sağlanır bu ülkeye hiç düşündünüz mü? Ayrıca Benzin ve Mazot fiyatından alınan %68’lik vergi de diğer taraftan ele alınması gerekilen ödemelerin başında yer almaktadır.

Tabii bu şekilde açıklamalar yaptım diye bazı agresif geri dönüşler alabilirim ancak yinede tekrardan vurgulamak istiyorum, vatandaştan vergi alınmasına karşı değilim, sadece alınan vergi rakamlarının büyüklüğünün halkı ezdiğini bir vatandaş olarak tekrar dile getirmek istiyorum. 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için Türkiye İstatistik Kurumu 3500 – 4500 TL arasında rakam sunarken bu rakama milyonlarca kişi ulaşamıyor.

Sadece bu iki örnek bile durumu özetliyor. Ayrıca ayrıntılarını bilmediğim binlerce & on binlerce vergiler de var ki bu vergiler ödenirken vatandaşımızın beli bükülüyor tabiri caizse…

Lütfen vatandaşlarımızın da refah düzeyinin artmasına bağlı uygulamalar yaparak (en başta vergi oranlarının azaltılması) daha fazla talebin oluşmasına katkı sağlayınız. Yapılmıyor demiyorum, sadece bu tür iyileştirmelerin faydası çok net belli olacağını düşünenlerdenim. (Siyasi bir eleştiri yapmıyorum & Bir vatandaş olarak düşüncelerimi paylaşıyorum)

Bir husus daha var bilgim olmadığı için sadece bir sormak istiyorum. Yeni bir araç aldım x şirketinden. Bu araç İspanya’da üretilmektedir. Neredeyse aracın çıplak fiyatı kadar vergi ödemişim. Tamam dedim ki yurt dışından geliyor ve dolaylı vergiler ve kampanyası var vesaire derken kabul ettim. Peki, Türkiye’de üretilen araçlardan da neden aracın çıplak fiyatı kadar vergi alınıyor. Türkiye’de üretilen araç ile Yurt dışından gelen araç arasında neden fiyat farklılıkları yok. Bu konu hakkında net bilgim olmadığı için sadece sorgulamak istedim. Doğru bilgilendirmeler için [email protected] adresine bildirim yapabilirsiniz.

Bilgilendirme:
Bir vatandaş olarak görüş ve önerilerimi ayrıca Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) ileterek çorbada tuzum bulunabilmesi adına vazifemi gerçekleştirdim. Bu bölümde çalışmayı yineleyerek de daha çok kitleye ulaşmak ve süreci hızlandırmak istedim.

Vakit ayırıp hayata dair düşüncelerimi incelediğiniz için teşekkür ederim.

İyi günler dilerim.

Tags:,

Add a Comment