Evde Nasıl Kokoreç Pişirilir!

Kudret Ayyıldır dediğinizde hemen hemen tüm takipçilerimin aklına finansal piyasalarda yer alan varlıklarla alakalı teknik / temel beklentiler (analiz) ya da finansal okur – yazarlık amacı ile hazırladığı eğitim çalışmaları gelmektedir…

Bugün bu algının dışına çıkarak siz değerli takipçilerime evde nasıl kokoreç yapılması gerektiğini aktaracağım.

Sakatat dediğimiz zaman çoğumuzun aklına işkembe, kelle – paça, mumbar dolması ve kokoreç gelmektedir. Bu yazımızda vücutta ikinci beyin olarak adlandırılan kokoreç üzerinde duracağız.

Tarifini vermeden önce kokoreç ile alakalı genel bir bilgi vermek istiyorum.

Kor ateşin en dayanılmaz yiyeceği!

Kokoreç, Anadolu ve Balkan coğrafyasında genellikle küçükbaş hayvanların ince bağırsağı ve mumbarından elde edilir ve şişe sarılarak kömür veya odun ateşinde hazırlanmış mangalda yavaş yavaş pişirilerek tabiri caizse ağızlar sulanarak izlenir.

Genellikle ekmek arası atıştırmalık olarak servis edilen oldukça da lezzetli bir o kadarda besleyici bir yemek çeşidi olan Kokoreç, Ayran, Turşu suyu ya da Şalgam suyu tüketilerek mutluluğun doruklarına çıkılır.

Kokoreçin kelime kökeni olarak, yeni Yunanca kokorótsi κοκορότσι, mısır koçanı Arnavut ağzı, argo sözcüğünden türemiştir. Yunanca olan bu kelime, Arnavutça kokërroz mısır, mısır koçanı sözcüğü ile aynı anlama gelmektedir. Bu sözcük Bulgarca ve Sırpçada da aynı anlamda kullanılmaktadır. Slavca kökenli olduğunu da belirtenler vardır.

Yunanlar kokoreci geleneksel olarak paskalya döneminde tüketirler. Hatta tavernalarda her zaman kokoreç bulmak mümkündür. Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir türü de Gardouba γαρδούμπα ya da gardoubakiadır.

İkinci Beyin olarak sağlığımıza faydalı…

Sakatatlar vücudun bağırsak florasını düzenleyerek, vücudu beslemeye yardımcı olur. Kuzu kokoreç, bağırsakların mikroorganizma örtüsünü sağlıklı kılar. Ölümlerin birçoğu bağırsak florasının bozulması sonucunda meydana gelmektedir. Bu nedenden dolayı bağırsaklar vücut sağlığı için oldukça önemli. Uzmanlara göre bağırsaklar, vücutta ikinci beyin olarak adlandırılıyor. Başta otizm olmak üzere alerjiler ve romatizmal hastalıkları kokoreçin çare olduğu belirtilmekle birlikte haftada 2 defa kokoreçin tüketilmesi gerektiği üzerinde durmaktalar. Tabii sağlığa faydalı olduğu kadar doğru ve güvenilir bir şekilde temin edilmediği / tüketilmediği müddetçe zararlı olabileceği de unutulmamalıdır.

Gelelim evde nasıl kokoreç pişirileceğine…

Kokoreç çoğu yemekte olduğu gibi çok fazla malzemeye ihtiyaç olmayan bir yemek çeşididir. Kokoreç üzerinde ekleyeceğiniz baharat ve kişiden kişiye göre değişen domatesli olup olmaması, mevcut malzeme büyüklüğünü gösterir. Baharat olarak da kekik, tuz ve kırmızı pul biber ağırlıklı olarak dilerseniz az miktarda karabiber ve kimyon eklenebilir.

Hazırlama aşamasında dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus kokoreçin iki aşamalı olarak pişirilme sürecidir.

Birinci aşamada mevcut kokoreçler tavada yaklaşık 4 dk’lık arkalı önlü pişirilecek olup, ilgili zaman sonrasında kesme tahtası üzerine alınacaktır.

İkinci aşamada ise kesme tahtası üzerinde iyice doğranmış ve baharatlar atılarak doğranmaya / harmanlanmaya devam edilen kokoreçin tavada yaklaşık olarak 5 – 10 dk arasında tekrar pişirilme sürecidir. Eti yumuşak / orta pişmiş / kıtır kıtır terci etme seçeneğine göre mevcut zamanda değişikliğe gidebilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, ikinci aşamada pişirme sürecinin yarısında tavayı hafiften eğerek et içerisinde yer alan fazla yağları almak olacaktır. Ancak yağlı yemek sizin için sorun olmuyorsa ilgili yağ eleme sürecine girmeye bilirsiniz. Tahmini olarak 4 kişilik bir pişirme sürecinde bir küçük kase boyutunda yağ çıkmaktadır.

Kokoreç seçiminde domatesli olup olmaması hususu kişinin tamamen damak tadına kalmış bir durumdur. Sade ya da domatesli olarak pişirilmesi, yumuşak et sevip sevmemekle alakalı bir durumdur. Domatesli bir kokoreç tercih edilmesi durumunda ise ikinci aşamada pişirim sürecinde küp küp doğranmış domateslerin tavaya eklenmesi ve yumuşak / orta pişmiş / kıtır kıtır terci etme seçeneğine göre yukarıda yer verdiğim zamanda değişikliğe gidebilirsiniz.

Evde keyifli bir şekilde kokoreç yiyebilmek için seçtiğiniz kokoreç çok önemlidir. Balıkesir, kokoreç konusunda en fazla sipariş alan şehirlerin başında yer almaktadır. Büyük marketlerin / firmaların et bölümlerinden kokoreç sipariş verilebileceği gibi Balıkesir’de bilinen markalardan konuya ilişkin satın alma girişimleri gerçekleştirebilirsiniz. Konuya ilişkin google’da hangi markaların başarılı olduğuna ulaşabilirsiniz.

Kokoreç ile alakalı genel bilgilendirme ve evde kokoreç nasıl pişirilir sorusunun cevabı için aktaracaklarımı bu şekilde izah edebilirim. Dilerseniz evde kokoreç pişirme konusuna yönelik hazırladığım videoyu izleyerek konuya ilişkin eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.

https://youtu.be/mvZg7boxGxw

İyi seyirler…

Add a Comment