Küresel Piyasalarda Bugün Ana Odak Noktamız Fed

Merhaba,

Bugün yılın ilk toplantısında ABD Merkez Bankası Fed yol haritasını göreceğiz. Herkesin bildiği gibi bugün %5,25 – 5,50 olan federal fon hedef oranında bir değişim beklenmiyor. Toplantının en önemli bölümü Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacaktır.

CME FedWatch tarafında Mart ayı faiz indirimi ihtimali %43,7 yani piyasalar Fed ile arasındaki ayrışmada bir miktar inatçılığını bırakıyor. Hal böyle olunca Mayıs ayı senaryosu çok açık net ortaya çıkıyor.

Powell bugün muhtemelen şahin tonlu / ihtiyatlı bir mesaj verecek. Yani erkenden faiz indirimi bizden beklemeyin, her toplantı kendi içinde önemli olacak ve verileri izlemeye takip edeceğiz gibi…

Burada konuşmanın piyasada uyandırdığı etki çok önemli.

Piyasalar Mart inadından vazgeçerse, veriler böyle giderse Mayıs’ta illaki olur psikolojisiyle bankanın şahin söylemlerine karşın DXY, ABD 10 Yıllık ve Borsa Endekslerinde keskin düşüş beklenmez. Hatta Altın ve Borsa’daki düşüşleri gelecek dönem için fırsat olarak bile görebilir traderlar.

Ama ille de Mart olsun diye tutturursa o zaman tabi Fed & Piyasa ayrışmasında farklı bir noktaya geliriz. Ben bugün Fed’i dinleyen bir piyasa olacağını düşünüyorum. Powell cephesinde de şahin tavrın keskin realize olacak boyutta agresif bir ton olacağını da düşünmüyorum.

Faiz faiz diyoruz ama bu toplantıda bilanço daraltım sürecine ilişkin soru da gelebilir diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi sıkılaştırıcı adımlar içerisinde aylık 95 milyar $lık bilanço daraltım süreci de var. Bu faiz indirimi sürecinde sorun teşkil eder mi, Powell cevabı önemli.

Fiyatlama tarafına bakacak olursak;

  • 1,11 – 1,05 arasında sıkışan ve 1,0785 i kontrol noktası kabul eden EURUSD,
  • 1,30 – 1,25 sıkışan ve 1,2750’yi kontrol noktası olarak kabul eden GBPUSD,
  • 102,70 – 103,40 sıkışan ve kısa vadeli karar veremeyen DXY,
  • 4,00 – 4,25 sıkışan ve kısa vadeli karar veremeyen ABD 10 Yıllık,
  • Faiz indirim sürecine kadar 2000$ üzerinde kalmaya çabalayan Ons Altın,
  • 4840 üzerinde aylık kapanış yapmaya hazırlanan ve hiçbir şeyi kafaya takmayan, 5K üzerinde 5.2K zirve seviyelerine doğru yeni hareketler isteyen SP500,
  • Her seferinde 70$’ı dip kabul eden Brent Petrol,

yeni dönemde dikkatle takip edilmesi gereken finansal varlıklardır.

Kudret AYYILDIR

Add a Comment