EUR/USD ve Altın’a Dikkat…

EUR/USD ANALİZ

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, ABD ekonomisinin hızlandığını, ancak henüz faiz artışlarından konuşmak için bir hayli erken olduğunu söyledi. Bir Amerikan televizyonuna röportaj veren Fisher, büyümenin olumlu, doğru yönde ve hız kazandığını, fakat henüz o kadar dirençli olmadığını belirtti. Fisher, bu sebeple şimdiden sıkılaştırmadan tartışılamayacağını aktardı. İstihdamdan talep yaratılıp yaratılmayacağının henüz bilinmediğini, sinyallerin buna işaret ettiğini, ancak kesin bir tahminde bulunulamayacağını vurgulayan Fisher, yüksek benzin fiyatlarının, diğer maddelerdeki düşük fiyatlarla dengelenmiş olduğunu savunan Dallas Fed Başkanı, bu sebeple henüz çok ciddi bir enflasyonist baskının olmadığını ifade etti. Fed’in ekonomiyi teşvik etmek için yapması gereken her şeyi yapmış olduğunu söyleyen Fisher, şu anda sistemde çok fazla likidite bulunduğunu, bu sebeple bir kriz olmadığı sürece daha fazla ekleme yapmanın gereksiz olduğunu belirtti ve şimdilik bekleyip görme politikasında kalınması gerektiğini söyledi.

EUR/USD paritesi dün 1,3277 desteğine kadar geriledikten sonra bu destekten aldığı güçle yeniden yukarı yönlü hareket gerçekleştirmektedir. Teknik görünüme baktığımızda kısa vadeli zirve noktaları test etme girişiminde bulunsa da satış baskısı neticesinde çıkışlar sınırlanmaktadır. Bu çıkışı gerçekleştirebilmesi için daha önce de belirttiğimiz 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3406 üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite günlük kapanışını bu direncin üzerinde kapanış gerçekleştirirse önümüzdeki günlerde daha net yükselişler gözlemleyeceğimiz gibi paritenin 1,3625 direncine çıkışı görülebilir. Ancak bu yükselişler paritenin uzun vadeli yönünü değiştirecek yükselişler olması beklenmemektedir. Çünkü Euro bölgesinden gelen haberlerin Euro’yu değerlendirmesi kısa vadeli etki yarattığı gibi Dolar endeksinde de düşüşlerin geçici olduğunu söyleyebiliriz. Uzun vadede ise Euro bölgesi için sorunların devam edeceğini, buna ilaveten Dolar Endeksinde de yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bütün bunları birleştirdiğimizde ise uzun vadeli tek senaryo kalmaktadır. Bu senaryo da paritenin 1,3625 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam edeceğidir. Şuanda parite hangi noktadan tekrar satış baskısına maruz kalacağına karar veremedi. 1,3625, 1,3510, 1,3406 çok önemli ve güçlü dirençler olarak belirlenmiştir. Bu seviyeler dışında da haftalık kapanışın hangi seviye de olacağı önemlidir. Eğer parite 1,3250 desteği altında haftalık kapanış yaparsa kısa vadeli yükseliş baskısının sonlandığından bahsedebiliriz.

Günlük olarak baktığımızda EUR/USD paritesi için 1,3305 desteğinin önemli olduğu ve bu destek üzerinde 1,3406 seviyesine kadar yükselişlerin gözlemleneceğini söyleyebiliriz. Eğer 1,3305 desteği kırılırsa düşüşlerin sertleşebileceğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde gelecek olan haberler paritenin seyrini etkileyebilir. Bu nedenle de makro-ekonomik haberlerin gün içerisinde takip edilmesi gerekmektedir.

Pivot;1,3305

Destek; 1,3305-1,3275-1,3250

Direnç; 1,3360-1,3385-1,3420

GBP/USD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası’nın eski üyelerinden Jürgen Stark, Euro Bölgesi’ndeki borç krizi kaynaklı risklere ilişkin endişelerin yayıldığını, ancak krizin başka ülkelere sıçrama tehdidinin her zaman abartıldığını söyledi. BBC’nin HARD Talk programına konuşan Stark, yine de Yunanistan’ın kemer sıkma hedeflerini yerine getirip getiremeyeceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu belirterek, bunun 6 ay içinde belli olacağını ifade etti. Yunanistan’ın şu anda 2 adet kurtarma paketi bulunuyor ve Cuma günü Euro Bölgesi Maliye Bakanları, bölgenin kurtarma fonunu 500 milyar Euro’dan 800 milyar Euro’ya çıkardı. “Başından bu yana yayılma tehdidinin biraz abartıldığını düşünüyorum” diyen Stark, şu anda İrlanda ve Portekiz’de uygulanmaya başlanan reform programları, İtalya’daki yeni siyasi gelişmeler ve İspanya’daki ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunca, bence yayılma tehdidi sınırlı” dedi.

GBP/USD paritesi haftanın açılış günü gün içerisinde 1,6060 seviyesine kadar yükseldi. Ancak 1,6080 direncini geçemediği için yeniden satış baskısına maruz kalmaktadır. 1,60 seviyesinin üzerine çıkmakla yukarı yönlü sinyaller veren GBP/USD eğer 1,6240 ve 1,6450 seviyelerini test etmek istiyorsa muhakkak 1,6080 direncinin geçmesi gerekmektedir. Teknik olarak 1,6080 seviyesi altında düşüşlerin devam etmesini beklediğimiz GBP/USD paritesinde 1,6080 üzerine çıkılması durumunda mevcut satış pozisyonların kapatılıp, yükseliş pozisyonu açabilmek için geri çekilmeleri beklemeniz gerekmektedir. Gün içerisinde İngiltere ve ABD’den gelecek olan veriler paritenin seyrini etkileyecek en önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 1,6000

Destek; 1,6000-1,5975-1,5935

Direnç; 1,6070-1,6100-1,6120

USD/JPY ANALİZ

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’da Mart’ta likidite 3 yılın ardından ilk kez düştü; siyasetçiler, merkez bankasını, deflasyonu sonlandırmak için daha fazla çaba göstermesi gerektiği konusunda eleştirdi. Japonya Merkez Bankası’nın rakamlarına göre ülkenin parasal tabanı Şubat ayında 11.3 artış kaydetmesinin ardından Mart’ta yıllık bazda yüzde 0.2 düştü. Açıktaki ortalama miktar 112.45 trilyon yen olarak gerçekleşti. BNP Paribas SA’nın ekonomistlerinden Ryutaro Kono’nun merkez bankası yönetimi için aday gösterilmesine karşı muhalefet, yasa koyucuların, BOJ’un dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde büyümeyi teşvik etmek için yeterli çaba göstermediğine dair endişelerini de yansıttı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Masaaki Shirakawa ve banka yetkilileri, yüzde 1 enflasyon görülünceye kadar para politikasının gevşetileceğini açıkladı.

Japonya’dan gelen veriler neticesinde gün içerisinde 81,50 seviyesine kadar gerileyen ancak bu destekten toparlanıp yeniden 82 seviyesine kadar yükselen USD/JPY paritesi şuanda 82,10 seviyesinde hareket etmektedir. Teknik olarak baktığımızda orta ve uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve bu nedenle de yaşanılacak kısa vadeli düşüşleri takip etmemiz gerekmektedir. Çünkü yaklaşık 5 yıldır devam eden düşüş trendinin geride bıraktığımız aylarda kırılması ve yükselişe geçmesi paritenin uzun vadeli 85-88 seviyelerinin hedeflenmesine neden olacaktır. Bu nedenle de özellikle de 80 seviyesi üzerinde yükselişlerin net bir şekilde devam ettiği parite için yaşanılacak olan düşüşlerde kademeli bir şekilde alım pozisyonları alınabilir. Ancak olası zararlı işlem hesaplamaları ve hesabınızdaki bakiyenin marjin durumunu da göz önüne alarak yatırım için açacağınız lot miktarına dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 82,25

Destek: 81,55-81,30-81,00

Direnç: 82,25-82,50-82,70

PETROL ANALİZ

Küresel yavaşlama sinyallerinin artmasıyla gözler daha da çok ilerleme sinyalleriyle öne çıkan ABD’de çevrildi. ABD’de Ohio eyaletinin Marietta şehrinde konuşan FOMC üyesi Cleveland Fed Başkanı Sandra Pianalto, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2.5; önümüzdeki yıl da yaklaşık yüzde 3 civarı büyüyeceğini söyledi. Ekonomik büyümenin kendini idame ettirebilir olmaya başladığına ilişkin kanıtların arttığına dikkat çeken Pianalto, istihdam piyasasının geçtiğimiz aylarda umut vaat edici bir seyir izlediğini belirtti. İstihdam piyasasındaki toparlanma, ekonomik toparlanmanın güç kazandığına işaret ediyor. İşverenlerin Mart ayında 203 bin kişilik istihdam artırmış olacağı tahmin ediliyor. Şubat ayında da 227 bin kişilik artış görülmüş ve istihdam 2006’dan bu yana en iyi 6 ayına işaret etmişti.

Haftanın açılış günü tepki satışlarına kaldığı yerden devam eden siyah inci gün içerisinde 102,04 seviyesine kadar geriledi. Bu gerileme sonrasında toparlanan ve yukarı yönlü atak başlatan siyah inci şuanda 105 dolar seviyesine yakın hareket etmektedir. Genel olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin sürdüğünü ancak kısa vadeli yaşanılacak olası düşüşlerin orta ve uzun vadeli yükseliş beklentimizi etkilemeyeceğini daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Özellikle de haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97 dolar seviyesi siyah incinin uzun vadeli hareketlerini etkileyecek en önemli seviyedir. 97 dolar üzerinde yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz siyah inci de yaşanılacak olası geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilmedir. Eğer siyah inci 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97 dolar seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse hedef olarak fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi olan 120 dolar seviyesi hedeflenecektir.

Pivot;103,50

Destek;102,15-101,00-100,00

Direnç; 105,70-106,20-107,10

ALTIN ANALİZ

Gloom, Boom ve Doom raporunun yazarı ünlü yatırımcı Marc Faber, piyasalar için felaket tablosu çizdi. Hükümetlerin kurtarma ve gevşek para politikalarının, sağlam bir ilerleme yaratmayacağını söyledi. Bu politikaların enflasyon oranlarını sıçratacağının ve ekonomiyi dibe vurduracağının altını çizen Faber, varlıklı yatırımcıların da yatırımlarının yarısının eriyeceğini öngördü. Fed, teşvikler kapsamında ekonomiye trilyonlarca Dolar pompalarken, Beyaz Saray da büyümeyi desteklemek için yüksek oranlı harcamalarda bulundu. Ancak hükümet ekonomiyi sonuna kadar parayla satın alarak büyütemez ve ödemeler de er ya da geç gelecek. Birçok yatırımcı ve uzman bu destek gittiğinde ve özellikle de enflasyon oranları arttığında, ekonomi ve piyasaların sert bir gerilemeyle karşı karşıya kalacağını, yatırımcılarda çok yüksek oranlarda kayıplara neden olacağını düşünüyor.

Sarı maden haftanın açılış gününde gün içerisinde 1663’den 1684 dolar seviyesine doğru atak başlatmış ve beklentilere cevap vermeye çalışmaktadır. Genel olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizi koruduğumuz sarı maden acaba 1708 direncini geçebilecek mi? Yükselişlerin devam etmesi için bu direncin geçilmesi gerektiğini aksi takdirde yeniden kar realizasyonlarına maruz kalacağını söyleyebiliriz. En son 1800 ve 1700 dirençlerini geçemediği için kar satışlarına maruz kalan sarı maden yine aynı senaryoyu tekrarlayacak mı? Yoksa bu sefer 1700 ve 1800 dolar seviyelerini kolaylıkla geçecek mi? Teknik olarak baktığımızda haftalık olarak geri çekilmelerin gözlemlenmesi beklenirken yine de sarı madenin günlük hareketlerine dikkat etmek gerekmektedir. Eğer sarı maden 1708 seviyesinin üzerine çıkabilirse tepki satışlarının sonlanacağını ve artık alım işlemlerine devam etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer altın 1708 direncini geçemezse kar realizasyonları devam edecektir ve hedef olarak kısa vadede 1665 orta vade de ise 1648 ve 1628 dolar seviyeleri belirlenmiştir.

Pivot; 1671

Destek; 1671-1665-1659

Direnç; 1685-1692-1697

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR