Altın 2 Haftalık Zirveyi Zorluyor

Altın bu sabah Asya’da 1.665 dolarla iki haftalık zirvesini zorlarken, yine de bu ayı da kayıpla kapatacak gibi görünüyor. Zayıf ABD doları, İspanya’nın faiz krizi ve beklentilerin altında kalan ABD milli gelir verisinin ardından yeniden canlanan Fed’in QE3 yapacağı umudu altına destek sağlıyor. Ancak kısa vadede altının 1.800 ve 1.900 dolar gibi eski zirvelerine yaklaşacağını düşünen yok.

Futures piyasalarında traderlar uzun pozisyonları son dört haftada üçüncü kez azaltırken, teknik analiz uzmanları altında gerilemenin 1.520 dolara kadar sürebileceği görüşünde. ABD GSMH verisi biraz zayıf olabilir, ama Fed’in henüz QE3 yapmasını gerektirecek kadar da olumsuz değil.

Bu hafta altında yukarı hareketi tetikleyecek veriler yine ABD’den gelecek ISM ve tarım dışı istihdam olabilir. Bu datalarda bozulma doları zayıflatmak yoluyla altına yarayacak. Avrupa’da ise İspanya’daki DİBS krizinin İtalya’ya bulaşması fiyatlara yukarı yönlü destek verir.

Euro/dolar 1.32’yi yukarı kırsa da, doların daha fazla güç kaybetmesi için belirgin nedenler yok. AB PMI verilerinin de bir hayli zayıf çıkması bekleniyor. Euro/dolar için kritik tarih AMB faiz kararı ardından Draghi açıklamaları. LTRO henüz gündemde değil. AMB’nın AB’deki resesyon yüzünden parasal gevşemeye geçeceği beklentisi hem dolar hem de altına yarayabilir, fakat Draghi bu hafta bu yönde sinyal vermez.

Atilla Yeşilada

Twitter: @AtillaYesilada1

Add a Comment