EUR/USD ve Altın Karar Aşamasında…

EUR/USD ANALİZ

Borç krizinin çözülmesi için yeterli çaba gösterdiğine ilişkin endişeleri gidermek ve ekstra acil durum yardımlarını alabilmek için hafta sonu günü kurtarma fonunu 1 trilyon dolara çıkarmaya karar veren Euro Bölgesi liderlerinin hamlesinin ardından, 2 yıldır devam eden borç krizinin çözümü için dikkatler yeniden dünya liderlerin yardımına döndü. Euro Bölgesi’nde yer alan 17 ülkenin maliye bakanları hafta sonu 500 milyar Euro’luk yeni kurtarma paketi ile kurtarma programlarıyla hâlihazırda dağıtılmış olan 300 milyar Euro’luk fonu birleştirerek, bölgenin kurtarma kalkanını 1 trilyon dolara genişletti. Bu rakam, Avrupa Merkez Bankası’nın bölge bankalarına dağıttığı 1 trilyon Euro’nun üzerindeki kredilerle birleştiğinde ikiye katlanıyor. Euro Bölgesi’ndeki krizin çözümüne yönelik siyasi çabaların arttığını ve ECB’nin de bunu kanıtladığını belirten UniCredit SpA’nın baş küresel ekonomisti Erik Nielsen, son tahlilde Avrupa’nın ne gerekiyorsa yapacağını söyledi. Almanya’nın Şubat ayında istediği daha fazla yardımı, öncelikle Euro Bölgesi’nden hamle görmek istediklerini söyleyerek geri çeviren G-20 ülkelerinin de bu ay Avrupalı liderlerin IMF’nin kaynaklarının artırılmasına yetecek ölçüde çaba gösterip göstermediğine karar vermesi bekleniyor. Euro Bölgesi Maliye Bakanları, 31 Mart’ta sonlanan toplantıda sıkça bu destek için “kendi paylarına düşeni yaptıklarını” vurguladı.

EUR/USD paritesi geride bıraktığımız hafta özellikle de haftanın son işlem günü 1,33 seviyesi üzerinde kalma çabası sonucunda haftanın açılışında 1,3360 seviyesine kadar yükseldi. Şuanda da 1,3336 seviyesinde hareket eden parite için 1,33 desteği gün içi yükselişlerin devam edip etmeyeceği kritik bir noktadır. Geride bıraktığımız hafta gerçeklenen yükselişlerin devam edebilmesi için paritenin bu destek üzerinde kalması gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3405 seviyesinin hala daha altında kapanışlar gerçekleştiren parite için net yükselişlerin oluşabilmesi için 1,3405 seviyesi üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmelidir ki 1,35 ve 1,3615 seviyeleri hedeflensin. Aksi takdirde bollinger bandının orta ve alt kanal noktaları olan 1,3230 ve 1,3020 seviyelerini hedeflemek isteyecektir. Gün içerisinde gerek ABD gerekse Avrupa’dan gelecek olan makro-ekonomik haberler paritenin seyrini etkileyebilir. Bu nedenle de bu haberler gün içerisinde takip edilmelidir. Özellikle Euro bölgesi işsizlik oranı ile ABD imalat endeksi verisi günün en önemli haberleri olarak belirlenmiştir.

Pivot;1,3300

Destek; 1,3310-1,3280-1,3250

Direnç; 1,3385-1,3420-1,3460

GBP/USD ANALİZ

ABD’den gelen veriler son zamanlarda genellikle iyimser görünse de, konut ve istihdam rakamları endişeleri canlı tutmaya yetiyor. Ancak Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, yüzde 8,3’lerde seyreden işsizlik oranına rağmen, Fed’in istihdam sektörünün toparlanması için elinden gelenin en iyisini yaptığını söyledi. “Fed, 2 görevini yerine getirebilmek için yapabileceğinin en iyisini yapıyor” ifadelerini kullanan Kocherlakota, para politikasıyla ulaşılabilecek ‘maksimum istihdam’ seviyesinin, istihdam kaynaklarının ‘tam istihdam’ seviyesinin altında olduğuna dikkat çekti. ABD’nin ekonomik genişlemesi göz önünde bulundurulduğunda Fed’in daha fazla parasal genişleme uygulaması için bir gerek görmediğini belirten Kocherlakota, “İstihdam bakımından, para politikasının kendi başına yapabilecekleri sınırlıdır” dedi.

GBP/USD paritesi uzun bir süredir geçemediği 1,60 direncini geçerek yükseliş için sinyal verdi. 1,60 seviyesi üzerine çıktıktan sonra 1,6036 seviyesini test eden ancak buradan tekrar geri dönerek 1,60 seviyesinin altına düşen GBP/USD paritesi haftalık grafikte bollinger bandı seviyeleri arasında hareket ederken satış sinyallerinin oluşabileceğinin de sinyallerini vermektedir. Eğer GBP/USD paritesi bollinger bandın üst kanal noktası ve aynı zamanda fibonacci %76,4 düzeltme seviyesi olan1,6080 direncini geçemezse satış baskısının bandın orta ve alt kanal seviyeleri olan 1,5695 ve 1,5310 seviyelerine kadar devam etmesi beklenilmektedir. 1,60 seviyesinin üzerine çıkmakla yukarı yönlü sinyaller veren GBP/USD eğer 1,6240 ve 1,6450 seviyelerini test etmek istiyorsa muhakkak 1,6080 direncinin geçmesi gerekmektedir. Teknik olarak 1,6080 seviyesi altında düşüşlerin devam etmesini beklediğimiz GBP/USD paritesinde 1,6080 üzerine çıkılması durumunda mevcut satış pozisyonların kapatılıp, yükseliş pozisyonu açabilmek için geri çekilmeleri beklemeniz gerekmektedir.

Pivot: 1,5960

Destek; 1,5960-1,5935-1,5900

Direnç; 1,6030-1,6050-1,6080

USD/JPY ANALİZ

Japonya Merkez Bankası tarafından düzenlenen Tankan anketi Aralık’ta -4 olarak gerçekleşti. Beklenti, endeksin -1 olması yönündeydi. Yöneticilerin Yen’in Dolar karşısında güçlenerek satış ve karlara zarar vereceği tahmininde bulunması düşüşte etkili oldu. İhracatçıların yenin Ekim’de olar karşısında savaş sonrası dönemin rekorunu kırmasıyla kaybettikleri tabanı geri kazanmakta zorlanıyor. Bu sebeple Yendeki zayıflama ve hisse senedi fiyatlarındaki bu yılki kazançlar sınırlı oluyor. Bugünkü rakamlar, yöneticilerin beklentilerinin Haziran’da da -3’te kalacağına ve yenin dolar karşısında yüzde 6 değerlenerek 78.14 seviyesine tırmanacağını beklediğine işaret ediyor. Tankan’ın, yöneticilerin, ekonominin hız kazanmasının biraz zaman alacağını gösterdiğini belirten Tokyo’daki Dai-Ichi Life Research Institute’ün başekonomisti Hideo Kumano, yöneticilerin halen daha Yen’in yeniden yükselmesinden kaygılandığını söyledi.

79,50 direncini geçtikten sonra yukarı yönlü hareketine devam eden ve 84,20 seviyesini test eden USD/JPY paritesi defalarca test ettiği 84,20 direncini aşamaması neticesinde tepki satışlarına maruz kalmasına neden oldu. Bu durum paritenin 81,80 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Ancak parite için böyle bir tepki satışlarının olması teknik olarak beklenilen bir hareketti ve bu hareketin devam edip etmeyeceği bu hafta özellikle Japonya’dan gelecek önemli verilerle doğrulanacaktır. Kısa vadeli tepki satışlarının devam etmesi gözlemlenirken yaşanılacak olası geri çekilmeler uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilmektedir. Beklentimiz ise paritenin 80 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe 84,50 ve 85,50 olarak belirlenmiştir. Maksimum geri çekilme seviyesi olarak da psikolojik bir destek olan 81 seviyesi olarak belirtebiliriz.

Pivot: 82, 75

Destek: 82,40-82,15-81,95

Direnç: 83,40-83,55-83,80

PETROL ANALİZ

İran, nükleer enerji faaliyetlerinin planlandığı gibi devam edeceğini ve uranyum zenginleştirme işleminin askıya alınmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sultaniye, “İran, nükleer enerji faaliyetlerine kararlılıkla devam edecek ve uranyum zenginleştirmeyi asla askıya almayacak” ifadelerini kullandı. UAEK ile işbirliği yapmaya devam edeceklerini de belirten Sultaniye, askeri tesislerin denetlenmesi taleplerini kabul etmeyeceklerini söyledi. BM, ABD ve AB’nin İran’a yönelik yaptırımlarını da değerlendiren Sultaniye, “Yaptırımların hiçbir etkisi olmadı ve biz nükleer enerji faaliyetlerimizi sürdürmeye kararlıyız” dedi. Sultaniye, İran’a yönelik ABD ve İsrail’in “saldırı tehditleri” ile ilgili olarak da “Hiç kimse İran’a saldırma cüretinde bulunamaz” ifadesini kullandı. Sultaniye, ülkesine karşı bir saldırıya ağır cevap verileceğini söyledi.

Siyah inci haftanın açılış gününde 103,50 ile 103 dolar seviyesi arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. Özellikle 110 dolar seviyesinden başlattığı tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine karar vereceği bu günlerde petrol fiyatları söyleyebileceğimiz tek şey, haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97,25 desteği üzerinde kaldığı müddetçe uzun vadeli yükselişlerin devam edeceğidir. Bu hafta temel faktörlerin etkisinin petrol fiyatları üzerinde oluşturacağı baskıyı görebiliriz. Bu nedenle de petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot;104,50

Destek;101,85-101,00-100,00

Direnç; 103,75-104,50-105,70

ALTIN ANALİZ

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de resmi rakamlara göre satın alma yöneticileri PMI endeksi Mart ayında 53.1 puan ile 4. ayında da artış kaydetti ve 1 yılın zirvesine çıktı. Ancak daha güçlü imalat verileri, diğer raporların sıkıntılı seyretmesi ve kazançların mevsimsel olarak görülmesinden ötürü parasal genişleme öngörülerini sonlandırmaya yeterli olmadı. Resmi istatistik rakamları, imalatta her Mart’ta artışa işaret ediyoe. Diğer yandan HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in verileri, Çin’de imalatın daraldığını ve ihracat siparişlerinin azaldığını gösteriyor. İhracat taleplerindeki zayıflama ve konut sektöründeki soğumanın, ekonomiyi yavaşlatarak ilk çeyrekte son 3 yılın en düşük büyümesini kaydetmesine neden olmasıyla Çin Başbakanı Wen Jiabao, ekonomi politikalarında gerektiği şekilde “ince ayar” yapacağını açıkladı.

Sarı maden 1628 dolar seviyesinden başlattığı yukarı yönlü hareketine 1674 ile şuan için son vermiş ve 1669 dolar seviyesine çıpa atarak sakin bir gün geçirmek istemektedir. Teknik olarak baktığımız yukarı yönlü hareketine devam etmek isteyen sarı maden de özellikle son zamanlarda yaşanılan yükselişlerin tepki satışlarına dikkat etmek gerekmektedir. En son 1800 ve 1700 dirençlerini geçemediği için kar satışlarına maruz kalan sarı maden yine aynı senaryoyu tekrarlayacak mı? Yoksa bu sefer 1700 ve 1800 dolar seviyelerini kolaylıkla geçecek mi? Teknik olarak baktığımızda haftalık olarak geri çekilmelerin gözlemlenmesi beklenirken yine de sarı madenin günlük hareketlerine dikkat etmek gerekmektedir. Eğer sarı maden 1708 seviyesinin üzerine çıkabilirse tepki satışlarının sonlanacağını ve artık alım işlemlerine devam etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer altın 1708 direncini geçemezse kar realizasyonları devam edecektir ve hedef olarak kısa vadede 1645 orta vade de ise 1604 dolar seviyesi belirlenmiştir.

Pivot; 1663

Destek; 1663,5-1660-1654

Direnç; 1676,5-1681-1692

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR