Bugün günlerden Fed!

Yılın en kritik toplantısına bu akşam itibariyle ulaşacağız. Dünyanın gözü, kulağı ABD Merkez Bankası Fed cephesinde olacaktır.

En temel bilinen ve sürprizlere konu olmayacak husus bankanın %5,25 – %5,50 aralığında olan federal fon hedef oranında bir değişime gitmeyeceği şeklinde.

Bu toplantıyı diğerlerinden ayıran ve kritik olmasını sağlayan birkaç husus söz konusu.

Birincisi 3 ayda bir açıklandığı için Büyüme, İşsizlik, PCE Enflasyon ve Faiz gibi önemli göstergelere yönelik FOMC üyelerinin tahminlerinin yer aldığı Ekonomik Projeksiyon ve bu göstergelerin Eylül’de paylaşılanlardan ne kadar farklı neler olacağı.

 

İkincisi Enflasyonda yüzde 2,00 hedefine ulaşmak için sıkı para politikası kurallarına bağlılığımızı sürdüreceğiz, uzun bir süre yüksek faizde stratejimize devam edeceğiz misyonunda son durum nedir, yüzde 2,0 hedefi 2024 yılında ulaşılacak mı hususunda birinci bölümü inceleyecek olup ek olarak Fed Başkanı Powell’ın konuşmasına odaklanacağız.

Üçüncüsü Dot Plot içerisinde yer alan faiz tahminlerinde üyeler faiz indirimi cephesinde ne kadar istekli, bu istek piyasa beklentisi ile uyumlu mu ve totalde Fed 2024 yılında ne kadar faiz indirimi yapmayı planlıyor hususunda birinci bölümü inceleyecek olup ek olarak Fed Başkanı Powell’ın konuşmasına odaklanacağız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dördüncüsü ise Tarım Dışı İstihdam ve Enflasyon verisi sonrasında piyasalar (CME FedWatch)ABD Merkez Bankasından ilk faiz indirimini Mayıs 2024 tarihinde beklemekle birlikte yıl genelinde 4 adet yani toplamda 100 baz puan indirim düşüncesi / biz ona inadı diyelim söz konusu. Fed, özelinde de Powell bu düşünceye ne kadar sıcak bakıyor / bakmıyor konusu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıda aslında sürece ilişkin özet bir açıklama yaptım. Şimdi teorik olarak toparlayacak olursak;

Fed akşamında 2 strateji oluşturabiliriz.

Birinci bölüm TR saatiyle 22:00’de açıklanacak Ekonomik Projeksiyonları inceleyerek yapılacak revizyonları görüp TR saatiyle 22:30’daki Fed Başkanı Powell konuşmasına kadar ki süreçteki fiyatlama davranışlarını ele almak.

İkinci bölüm TR saatiyle 22:30’daki Fed Başkanı Powell öncelikle mevcut sürece yönelik bilgilendirme yapacak, sonra da soru – cevap kısmına geçecek. Özellikle soru – cevap kısmı çok stresli olacaktır.

Neden?

Kasım ortasından bu yana piyasalarda beklenti altında kalan enflasyon verisinden cesaret alan bir coşku var. Ancak bu coşkuya rağmen ne Fed Başkanı Powell ne de FOMC üyeleri rehavete kapılmış değil, aksine itidal davranıyor.  Buna karşın piyasalar inatçı bir tutum ile coşkulu fiyatlama reaksiyonu oluşturmaktadır. Bu sebeple de Başkan Powell piyasalara istediğini vermezse ki muhtemel vermeyecek piyasaların bu inatçı tutumundan vazgeçmesi beklenebilir ki zaten bu haftadan sonra artık global cephede christmas, noel, yılbaşı tatil havası bekleniyor.

Tabi burada teorik 100 baz puan faiz indirim beklentisine karşın Fed & Powell ne kadarına göz yumuyor olacak. 75 – 100 baz puan faiz indirimi piyasalar tarafından makul karşılanır ancak 25 – 50 baz puan gibi olası indirim ya da durun arkadaş ne indirimi enflasyon henüz istediğimiz bölümde değil, uzun bir süre faizler yüksek kalacak, ortalığı karıştırmayın, çocukları pistten çekin derse piyasalar bu durumu sevmeyecektir. Bu sevmeme durumunda da inatçı bir tutum sergilemesini beklemek polyanacı olmakla eş değer olduğunu söyleyebilirim.

Toparlayacak olursak son dönemde Piyasa ile Fed arasında, Fed’in de kendi iç dinamiklerinde üyeler arasında ayrışmalar izliyoruz. Özellikle piyasa & Fed ayrışması ne kadar yumuşak & sert olacak konusu finansal varlık fiyatları üzerinde etkin bir rol oynaması bekleniyor.

Piyasa dostu görünümünde Dolar Endeksi ve ABD Tahvil Faiz Oranlarında baskı, EURUSD, Altın, ABD Borsa Endekslerinde iyimserlik, Piyasa dostu olmayan bir senaryo oluşması durumunda ise Dolar Endeksi ve ABD Tahvil Faiz Oranlarında güçlenme, EURUSD, Altın, ABD Borsa Endekslerinde baskı / realize izlenebilir.

Temkinli yaklaşmak ve piyasa fısıldamalarını doğru yorumlamak 2024 ilk çeyrek olası performansını anlayabilmek adına önemlidir.

Son olarak da SP500 1 yıllık dinamikte genellikle Fed zamanlarında baskı görmektedir. Bu 1 yıllık dönemde sadece 2 sefer bu istatistiği bozmuştur. En son bozduğu tarih de 1 Kasımdır. Yani ayrışmanın başladığı zamanlar…

Bilgilendirme:

Finansal Okur – Yazarlık çerçevesinde Fed hakkında özellikle ekonomik projeksiyon, dot plot süreci nasıl değerlendirmeliyiz konularında eğitime ihtiyaç duyuyorsanız geçmiş dönemde paylaştığım videoyu incelemenizi tavsiye edebilirim.

Saygılar ve Sevgiler…

Kudret AYYILDIR

Add a Comment