A’dan Z’ye Altın ve Gümüş Dinamikleri

0 yılın en yüksek Enflasyon oranına sahip ABD, 28 yıl aradan sonra 50 baz puan faiz artırmaya hazırlanıyor. Chicago Ticaret Borsası (CME FedWatch) verilerine göre 5 Mayıs tarihinde ABD Merkez Bankasının (Fed) 96,5% oranında 50 baz puan faiz artırım tahmini söz konusudur. Son süreçteki fiyatlama alanı içerisinde bu gelişme yer aldığı için piyasalar açısından sürpriz olarak algılanmayacaktır. Bu toplantının önemini artıran konu ise faiz artışına ek olarak aylık $95 milyar bilanço azaltım sürecine başlama tarihi ve geleceğe yönelik 75 baz puan faiz artırım düşüncesine bankanın sıcak bakıp bakmadığıdır. Nitekim yine Chicago Ticaret Borsası (CME FedWatch) verilerine baktığımızda 15 Haziran tarihindeki Fed toplantısında 75 baz puan faiz artırım olasılığı yüzde 84 olarak kaydedilmiştir. Bu oranlar gerek Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar gerekse büyüme, enflasyon, işsizlik gibi önemli ekonomik göstergelere bağlı olarak değişkenlik arz edebilir.

Ons Altın ve Gümüş Fed’in bilinen agresiflikteki para politikasına rağmen Rusya – Ukrayna jeopolitik risk teması, reel getirinin negatif tarafta yer alması, Borsa endeksi ve Bitcoin gibi rakip finansal ürünlerdeki baskıdan sıyrılarak önemli bir pozitif reaksiyon göstermişti. Ancak son dönemde bu reaksiyonun terse döndüğünü ve negatif taraftaki hareketlerle kısa vadeli satıcı iştahının daha popüler olarak izlendiğini söyleyebiliriz.

Bu çalışmamızda kısa vadeli satıcılar ile orta vadeli alıcılar arasındaki mücadelede nasıl bir reaksiyon izlenebilir hususunda göstergelerin de yardımı ile detaylı bir çalışmayı sizlere sunacağız. Bu göstergelere geçmeden önce sıcak bir rapor ile Altın ile alakalı magazinsel bir bilgi geçelim.

Raporun detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

Add a Comment