Son Göstergeler Işığında Türkiye Enflasyon ve Faiz Görünümü

2 Kasım TCMB Enflasyon Raporu Sunumunda 2023 yıl sonu Enflasyon Beklentisi OVP’ye paralel %65’e revize edildi. Son gelişmeler / göstergeler ışığında yıl sonunda enflasyonun %65-70 aralığında tamamlanma ihtimali ön plandadır. TCMB’nin de %62 ile %68 aralığını paylaştığı yıl sonu enflasyon revizesinin piyasa ile uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.

DİP NOT:

Ekim ayı enflasyon rakamı beklentilerin altında sonuçlandı. Böylelikle 12 aylık enflasyon %61,36 geldi. Yılbaşından itibaren enflasyon ise yüzde 55’e yükseldi.
Kasım ayına ilişkin standart istatistiksel verilere baktığımızda 18 yıllık Kasım verilerinde maksimum %3,51 (2021 Kasım) izlenmektedir. Bu rakamın bir sonraki ay geldiğini varsaydığımızda 12 aylık enflasyon %62,34, mevcut gelişmeler ışığında doğalgaz / yakıt kullanımını da dikkate aldığımızda aylık rakamın %5 gelmesi durumunda ise 12 aylık enflasyonun %64,68’e ulaşacağını teorik olarak söyleyebiliriz.

Enflasyon raporuna dönecek olursak;

2024 yıl sonu Enflasyon beklentisi %33’den %36’ya yükseltildiği gibi 30 ile 42 arasında geniş bir aralık verildi ve yeni model çerçevesinde izlediğimiz geniş aralık mevcut belirsizliği yönetebilmek adına olumlu. Ayrıca piyasaların 2024 yıl sonu enflasyonunun %40 – 45 civarında (üst banda daha yakın) beklemesi de aradaki fark önemli, TCMB’nin tahmin aralığının üst noktası içinde olması sebebiyle de çok sorun teşkil etmiyor. Ancak hedefe ulaşmanın çok kolay olmadığını söylemek de gerekiyor. Ayrıca enflasyon üzerinde etkili olabilecek gelişmelerin de gelecek dönemde sabit olmayacağı da unutulmamalıdır.

Sunumda çıktı açığında görülen negatif seyir enflasyon ile mücadele ederken büyümeden fedakarlık yapabileceğini görmemize olanak tanımaktadır. Bu açıdan bir önceki sunum ile bu sunum arasındaki çıktı açığı farklı, kredibilite açısından önemli ve elini güçlendiren bir konu.
OVP cephesinde hatırlandığı üzere 2024 yılı büyüme beklentisi %4 piyasalar ise enflasyon ile mücadele konusunda kararlı ve sıkı mesajlarını sürdüren merkez bankasının bu temasına devam etmesi durumunda %3 ile tamamlayacağı düşüncesinde.

Enflasyon konusuna dönecek olursak, Kasım ile birlikte Doğalgaz, Ocak ile birlikte de Asgari Ücret ve Vergi artışları gibi kalemler sebebiyle enflasyonun yüksek seyredeceğini tahminen 2024 yılı ikinci yarısı başında %70 – 74 arasında zirve yapacağını daha sonra da ilgili zamandan itibaren enflasyonda düşüşün devam ederek hedefe ulaşacağı yönünde önemli bir beklenti söz konusu. Baz etkisinin de önemli bir katkı sağlayacağı bir konjonktürde ceteris paribus yani tüm koşullar sabitken vermiş olduğu hedef yakınsama ihtimali mevcut, özellikle de tahminin üst sınırına. 2024 yılındaki gerek iç gerekse dış piyasa koşullarının enflasyon üzerinde nasıl bir etki yaratacak konusu hedeflere ulaşma / uzaklaşma için dikkatle takip edilecektir. Bu açıdan TCMB 1 sonraki enflasyon raporu sunumunu yerel seçimler öncesinde 3 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirecektir ki orada 2024 yılı beklentisinde değişiklik yapacak mı önemli olacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan maliye ve para politikaların eş koordinasyon ile ilerlediğini (bugüne kadar bu minvalde süreç görülüyor) bundan sonra da bu denklemde devam edileceğini vurgularken özellikle gelecek dönem beklentileri şekillendirmek açısından Gerçekleşen değil Beklenen enflasyon üzerinde durmaktadır.

Bu açıdan pozitif reel faize yaklaşıyoruz vurgusu ile açıklama yapan Mehmet Şimşek, %35 faiz ve %36 olan 2024 yılı enflasyon beklentisini dikkate aldığımızda 23 Kasım ve 21 Aralık tarihlerinde toplamda 500 baz puanlık bir faize şaşırmayacağımızı söyleyebiliriz. Tabi ki toplantı zamanları yaklaştıkça bu konu da revizyon olabileceği unutulmamalıdır. Şu an yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum %45 yer almakla birlikte %40 konusu daha uzlaşmacı olduğunu söyleyebiliriz.

Güncel gelişmeler oldukça sizleri bilgilendireceğiz.

Kudret AYYILDIR

Add a Comment