USDTRY daha net hareketler için 5,20 – 5,30 bandı dışındaki hareketler takip edilmelidir!

USDTRY, hafta genelinde önemli makro-ekonomik gelişmeler öncesinde sakin bir fiyatlama davranışı izlemektedir. 5,29 – 5,24 arasında sıkışan kur, ABD tarafından TÜFE, Türkiye tarafından ise Sanayi Üretimi ve Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’nin Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesi ile birlikte mevcut sıkışık bölge dışına çıkmak isteyebilir.

Teknik olarak her ne kadar 200 günlük üssel hareketli ortalama 5,20 üzerinde pozitif beklenti ön planda yer alsa da mevcut çıkışın teyidi için dikkate aldığımız 5,30 bölgesi geçilebilmiş değildir. Bu sebeple de daha net hareketler için 5,20 – 5,30 bandı dışındaki kalıcı hareketler takip edilebilir.

Dolar’ın uluslararası arenada güçlenme isteği ve Klasik Dolar Endeksinin W formasyonu hedefine (97,47-97,66 bölgesi) doğru ilerleme düşüncesi, Türk Lirasının ABD Doları karşısında güçlü bir tutum oluşturmasını engelleyebilir. Dolayısıyla da yeni dönemde kur tarafında 5,30 üzerindeki olası hareketler şaşırtıcı olmamalıdır. Ancak bu düşünce için makro – ekonomik açıdan destekleyici sonuçlara ihtiyaç olduğu da unutulmamalıdır.

Örneğin enerji fiyatlarındaki düşüş ve hükümetin kapalı olması hususları dikkate alındığında, ABD Merkez Bankasının (Fed) güvercin tonunu zorlayacak bir ABD Enflasyon verisi beklenmemektedir. Bu sebeple de Dolar Endeksi W formasyonu beklentisi hızını yavaşlatabileceği için USDTRY kuru 5,30 üzerinde sert fiyatlama davranışı ihtimali de zayıflayabilir. Ancak bu düşünce, kura yönelik pozitif beklentiyi ortadan kaldırmayacaktır.

Özetlersek, USDTRY kuru 5,20 üzerinde pozitif görünümüne devam etse de ilgili görünümün teyidi henüz gerçekleşmemiştir. 5,30 üzerindeki kalıcı hareketler, ilgili beklentiyi güçlendirebileceği gibi 5,30 seviyesinde baskı görmesi durumunda ise bir müddet daha 5,20 – 5,30 arasında sıkışık seyir izlenebilir. Bu süreçte ilgili bandın sona erebilmesi içinse, gerek yurtiçi gerekse yurtdışından gelecek önemli makro-ekonomik gelişmeler takip edilebilir.

Kudret AYYILDIR
GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Add a Comment