TCMB – USDTRY – Analiz Yöntemleri!

Teknik ve Temel analiz yöntemleri kullanırken Forex işlemcileri bu birlikteliği nasıl ve neye göre gerçekleştirmeliyim sorusuna cevap arar. Tek başında teknik ya da tek başında temel analiz yöntemlerini değerlendirirken daha net olan trader, iki yöntemi birlikte değerlendirirken zorlanmaktadır. Özellikle de bu aşamada senaryo çalışmaları önem arz ediyor.

Örneğin bugün yurt içi piyasalar TCMB’nin faiz kararına odakladı. TCMB’den gelecek kararlar, USDTRY üzerinde önemli fiyat hareketlerinin oluşmasını sağlayabilir.

Peki, işlemci buradan ne anlamalı?

Öncelikle faiz konusunda atılacak adımın olası etkilerine bakmak gerekiyor. Teorik anlamda faiz indirimi gerçekleştirildiği anda para biriminin değer kaybetmesi beklenilir. Ancak her zaman faiz indirimi para birimini değer kaybettirecektir ifadesi yanlıştır. Özellikle bu aşamada piyasa beklentisi dikkate alınmalıdır.

Piyasalar TCMB’den üst bant faiz oranının 25 baz puan indirim gerçekleştirmesi beklentisi içerisindedir. Burada TCMB gerçekten de 25 baz puan indirim sağlarsa net bir şekilde Türk Lirası değer kaybeder USDTRY yükselir diyemeyiz. Hatta tam tersine Türk Lirası değerlenebilir, USDTRY düşebilir ifadesi daha dikkat çekici hale gelebilir.

Hocam ben anlamadım kafam karıştı!

Şöyle ki piyasalarda ekonomik takvim verileri ve olası etkileri yorumlanırken beklenti ve açıklanan rakamlarına dikkat ederiz. Beklentinin üzerinde ya da altındaki sonuçlar ilgili ülkenin para birimi üzerinde etkiliyken, beklenti ile aynı gelen rakamlar sonuca çok ciddi etki yaratmaz.

eko

Grafikte de görüldüğü gibi gecelik faiz oranı (üst bant) Beklenti %8,50 yani önceki veriye kıyasladığımızda piyasa beklentisi 25 baz puan indirim gelmesi şeklinde.

Bu aşamada;

Türk Lirasında değer kayıplarının yani USDTRY kurunda yükselişlerin istekli olabilmesi için 25 baz puandan daha fazla indirim söz konusu. Yani Gecelik Faiz Oranı’nın %8,50 altında bir rakamla sonuçlanması gerek.

Türk Lirasında değer kazançlarının yani USDTRY kurunda düşüşlerin istekli olabilmesi için 25 baz puandan daha az indirim ya da %8,75 faiz oranında bir değişiklik yapılmaması söz konusu. Yani Gecelik Faiz Oranı ya %8,75 oranında kalacak ya da %8,50 üzerinde bir rakam açıklanacak.

Piyasa beklentisi olarak bildiğimiz 25 baz puanlık bir indirim yapılması durumunda ise hassasiyetleri incelemek ve önümüzdeki sürece ilişkin açıklamalar önem arz edecektir. Yani TCMB yeni aylarda faiz indirimlerine devam edecek mi bu konuda bir sinyal verecek mi? Piyasa hassasiyeti tam da bu noktada ilgili sonuç ile birlikte varlık fiyatları üzerinde etkisini hissettirebilir.

TCMB kararlarının Türk Lirası ve dolayısıyla da USDTRY ile alakalı olası etkileri paylaştıktan sonra işlemcilerin dikkat etmesi gereken husus, mevcut hareketlerde öncelikle teknik görünüm nedir ve bu teknik görünümü nasıl temel kavramlar ile birleştirmeliyiz olmalıdır!

1

Kısa vadeli olarak USDTRY kuru ile alakalı 3 önemli seviyeden bahsedebiliriz.

  • Düşüş trendinin üst noktası: 2,9520
  • Düşüş trendinin kontrol noktası (25 periyotluk basit hareketli ortalama): 2,9330
  • Düşüş trendinin alt noktası : 2,9090

Öncelikle kurdaki teknik görünümü kısaca izah edelim. Teknik olarak USDTRY kuru düşüş trendi içerisinde seyrini sürdürmektedir. 2,9520 seviyesi eğer kırılmazsa aşağı yönlü hareketler trendin diğer noktalarına doğru hareketlerin taşınmasına katkı sağlayabilir. Bu tutum 2,9330 ve 2,9090 seviyelerinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Düşüş trendinin sonlanması ve yukarı yönlü çıkışların etkinliğini koruyabilmesi içinse trend üst noktası 2,9520 üzerinde 4 saatlik kapanışa ihtiyaç vardır. ancak bu şartla trend değişebilir ve 2,9725 – 2,9985 gibi rakamlar telaffuz edilebilir.

Peki bu temel sonuçları teknik ile nasıl bağdaştırırız?

USDTRY kuru TCMB kararları ile birlikte 2,9520 seviyesini aşamazsa aşağı yönlü bir baskı gündemimizde yer alabilir. Burada düşüşlerin teyidi için 2,9330 yani 25 periyotluk basit hareketli ortalama altında hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla düşüş trendinin alt noktasına doğru hareketler telaffuz edilebilir.

Düşüş trendinin alt noktasına doğru bir hamle izlersek, bu hem kısa hem de orta vadeli alıcıların tekrar etkin olmasını sağlayabilir ve 2,9520 seviyesi bu aşamada yeniden hedeflenmek istenebilir. 2,9090 altında hareketlerin oluşması durumunda satıcılı seyir daha da agresifleşmek isteyebilir ki bu durum kurda farklı algılar konuşulmasına neden olabilir. Özellikle de bu aşamada orta vadeli alıcılar işlemlerini sorgulamak isteyebilir.

USDTRY kurunda yukarı yönlü çıkışların etkili olabilmesi içinse TCMB kararları sonrasında 2,9520 üzerinde fiyat hareketlerine ihtiyaç vardır. Bu hareket aslında düşüş trendinin sonlandığı anlamına gelebilir ki bundan sonraki süreçte olası hedeflemeler 2,9725 – 2,9985 gibi rakamlar olarak dikkate alınabilir. Gün içi hedef seviyeleri ise 2,9520 üzerinde 2,9610 ve 2,9725 olarak kaydedilmiştir.

Özetlersek, teknik ve temel analiz yöntemlerini birlikte kullanırken öncelikle ayrı ayrı kararları almak ve daha sonra bu kararları birleştirerek senaryolar oluşturmak, yatırım kararı verirken bize yardımcı olabilir.

Önemli Not: Günlük grafikte USDTRY kurun uzunca bir süredir yukarı yönlü çıkışlar oluşturduğunu izlemekte ve her fırsatta alt bölgeden kaydedilen dönüş dikkat çekmektedir. Kritik TCMB kararı öncesinde kurdaki son görünüme dikkat ettiğimizde özellikle 2,9100 bölgesinden dönüş yukarı yönlü yeni bir ralli oluşumu için önemli bir sinyal. Bu nedenle de bugünkü TCMB kararında çıkacak sonuçtan ziyade kurun 2,90-2,91 üzerinde kalıp kalmaması, orta – uzun vadeli alıcıların seyri açısından önem arz etmektedir.

2

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment