Günün özetini mi istediniz, buyrun!

17089606

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen dünkü açıklamalarında Çin ekonomisi ve düşük petrol fiyatlarına değinerek küresel risklere dikkat çeken bir açıklama yaptı ve FED’in faiz artırımlarında çok dikkatli olması gerektiğini savundu. Açıklama sonrasında Dolar Endeksindeki sert kayıplar, EURUSD, Altın ve Gümüş gibi varlıklarda pozitif, USDTRY ve USDJPY de ise negatif olarak hissedildi.

Paskalya tatili ardından dün dalgalı ancak olumsuz bir seyir izlenen Avrupa Borsalarında başkanın açıklamalarının etkisinin bugün endeksler üzerinde pozitif bir etki bıraktığını görmekteyiz. Yurtiçine baktığımızda BİST100 endeksinin Avrupa’daki pozitifliğe yakın bir görünüm izlediğini söyleyebiliriz. ABD tarafında da dünkü pozitif kapanışın ardından bugünde pozitif sürecine kaldığı yerden devam ettiğini görmekteyiz.

Makro tarafa geçecek olursak günün en önemli verisi olarak Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öncü göstergesi olarak kaydedilen ADP Özel Sektör İstihdam rakamı sonucuna ulaştık. 200 bin ile beklenti üzerinde olumlu sonuçlandı ancak Yellen’in güvercin tavrındaki açıklamaları ve piyasalar üzerindeki etkisi ile kıyasladığımızda ADP verisinin dünkü konuşmanın gölgesi altında kaldığını söyleyebiliriz.

ADP rakamının olumlu gelmesi sonrasında Cuma günü sonuçlanacak Tarım Dışı İstihdam verisinin de olumlu gelebilme ihtimali kuvvetli olsa da Başkan Yellen’in açıklamaları sonrasında piyasaların yine bu açıklamaların gölgesi altında kalabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Günün devamında Enerji Bilgi Dairesi petrol stok rakamlarının dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor. Petrol fiyatları dünkü kayıplar ardından bugün toparlanmalar izliyoruz. Özellikle de ABD tipi Ham Petrol fiyatının 38 dolar üzerinde kalma isteği, tepki satışları sonlandı mı sorusunu sormamızı sağlamaktadır.

Yurtiçine geçecek olursak BİST100 endeksindeki pozitif sürecin devam ettiğini görmekteyiz. 80 bin üzerindeki olumlu düşüncemiz güncelliğini korumaktadır. Kısa vadeli olarak da 82.300 üzerinde 83000 ve 83.500 gibi rakamlar hedef nokta dahilindedir.

Kurlara dönecek olursak USDTRY dün de belirttiğimiz 2.8800 seviyesi altında negatif görünümüne devam ediyor. Bugün belirli tepkiler izlense de 2.8500 altındaki seyir sürmektedir. Bu nedenle de günün kalanı için 2.8500 altında negatif görünüm ön plandadır diyebiliriz.

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment