18 – 22 Ocak 2016 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

Yeni yılın 2. haftasını geride bırakmaktayız. Makro-ekonomik gelişmelerin etkisini bu hafta net bir şekilde hissedemedik ancak parite de hareketler son haftalarda önemli ölçüde zayıf olması nedeniyle genel görünümde bir değişikliğe izin vermedi. Ancak önümüzdeki hafta, makro taraftaki yoğunluk, parite de sert hareketlerin daha agresifleşeceği bir görünümü destekleyebilir.

Yeni haftayı makro açıdan değerlendirdiğimizde;

  • Haftanın ilk işlem gününde Martin Luther King günü nedeniyle her ne kadar paritelerde işlemler açık olsa da sakin bir gün geçmesi beklenilmektedir.
  • Haftanın İkinci işlem gününde piyasalar Çin’den gelecek Büyüme Oranı (GDP) verisi ile hareketlenmeye başlayacaktır. Gün içerisinde ABD’den önem derecesi yüksek veriler olmamasına karşın Euro bölgesinden gelecek Zew Ekonomik Hassasiyet ve Alman Zew verileri günün en dikkat çeken haberleri olarak karşımızdadır.
  • Haftanın üçüncü işlem gününde Euro bölgesi için önem derecesi yüksek veriler olmamasına karşın ABD bölgesinden gelecek İnşaat İzinleri, CPI & Çekirdek CPI, Konut Başlangıçları ve Ham Petrol Stokları verisi, günün en dikkat çeken haberleri olarak karşımızdadır.
  • Haftanın dördüncü ve en kritik işlem gününde her ne kadar ABD’den İstihdam Talepleri ve Philadelphia FED İmalat Endeksi verileri açıklanacak olsa da Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve Başkan Draghi’nin gerçekleştireceği basın toplantısı, günün gündemindeki en önemli gelişme olarak kaydedilmiştir.
  • Haftanın son işlem gününde ise Euro bölgesi ve ülkelerinden gelecek PMI rakamları ön plandadır. ABD’den ise mevcut ev satışları verisi günün en dikkat çeken haberleri arasında yerini almıştır.

Teknik olarak;

  • EURUSD paritesi son haftalarda oldukça yatay bir görünümde seyrini sürdürmektedir.Bu tutum, kısa vadeli alıcılar ile orta vadeli satıcıların önemli bir mücadele içerisinde olduğunu görmemize katkı sağlamaktadır.
  • Parite, 1.1385-1.0525 arasındaki düşüşü sonrasında Fibonacci %61.8’lik orana tekabül eden 1.1057 bölgesine ulaştı ve ilgili bölgeden tekrar satış baskısına maruz kaldı.
  • Bu nedenle de 1.1057 ile kısa vadeli tepki alımlarının sonlanma düşüncesi bir adım öndedir.
  • Böyle bir düşünce ile paritenin 1.0525 seviyesi altında daha agresif satış rallisi görülebilir.
  • Bu ralli öncesinde kısa vadeli olarak 1.0850 desteği önemlidir.
  • Parite de satıcılı seyir devam edecekse 1.1057 bölgesinden gerçekleştirilecek dönüşü ya da 1.0850 seviyesi altında fiyatlamalar izlenmelidir.
  • Ancak bu şartla 1.0525 seviyesine yaklaşmak isteyebilir.
  • Aksi takdirde 1.1057 test edilerek kısa vadeli yeniden karar aşamasına geçmek isteyebilir.
  • Genel görünüm, 1.1057 altında 1.0525 seviyesine doğru devam edecek satıcılı seyrin ön planda kalması şeklindedir.

Özetlersek, 1.1057– 1.0850 seviyeleri, hafta içerisinde dikkat etmemiz gereken en önemli seviyelerdir. İlgili bölgenin dışına çıkılması, paritenin biraz daha net hareketler kaydetmesine katkı sağlayabilir.

EURUSD1

eurusd

GBPUSD ANALİZ

  • GBPUSD paritesi uzunca bir süredir düşüş trendini devam ettiren bir görünüm ile seyrini sürdürmektedir.
  • 5815 başta olmak üzere 1.5505, 1.5240 ve 1.4900 gibi önemli trend bölgelerinden her fırsatta gerçekleşen satış baskısı, özellikle yatırımcıların trend yönlü pozisyonlara dahil olmanın avantajını son aylarda daha net bir şekilde hissetmesini sağladı.
  • Bu süreçte özellikle günlük ve haftalık bültenlerimizde konuya ilişkin negatif değerlendirmelerimizi yapmış olmakla birlikte 1.4325 seviyesine kadarki süreçte mevcut trendi destekleyen tutumumuzu sürdürdük.
  • İlgili geri çekilmelerde İngiltere Merkez Bankası’nın Faiz Artırım tavrındaki yumuşama kaydetmesi, Sterlin’in diğer para birimleri karşısında önemli değer kaybına sebebiyet veren en temeldeki gelişme olarak kaydedilmiştir.
  • 4323 seviyesine kadar gerileyen parite de bundan sonraki süreçte düşüşler devam edecek mi yoksa ilgili düşüşler öncesinde bazı tepkiler yaşanacak mı sorularının cevaplarını aramaktayız.
  • Bu aşamada aylık grafikte net bir şekilde görebileceğiniz 1.4307 destek noktası hayati bir önem taşıyan bölge olarak kaydedilmiştir.
  • 7190-1.4565-1.5930 bölgesinde oluşturulan Fibonacci Expansion hesaplamalarında %61.8’lik orana tekabül eden 1.4307 desteği, aynı zamanda da düşüş trendinin alt noktası olarak önemini artırmaktadır.
  • GBPUSD paritesi eğer satıcılı seyrini devam ettirmek ve 1.3305 seviyesine doğru yeni bir ralli başlatmak istiyorsa, 1.4307 seviyesi altında günlük kapanışlara ihtiyacı vardır. ( art arda gerçekleştirilecek 2 günlük kapanış)
  • Ancak bu şartla 1.4050 başta olmak üzere 1.3750 – 1.3500 ve 1.3305 gibi rakamlar hedeflenmek istenebilir.
  • Aksi takdirde parite de düşüş trendi içerisinde tepki alımları ön planda kalabilir.
  • Böyle bir durumda da 1.4815 seviyesine doğru oluşacak bir tepki sürpriz olarak değerlendirilmemelidir.
  • 4815 öncesindeki bariyerlerse 1.4500 ve 1.4620 olarak kaydedilmiştir.
  • Paritenin yeni hafta da tepki alımları oluşturup oluşturmayacağı sorusunun cevabı içinse hafta içerisinde gerek ABD’den gerekse İngiltere’den gelecek makro-veriler yakinen incelenmelidir.
  • Ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin Perşembe günü gerçekleştireceği toplantı, para birimleri üzerinde tercihlerde değişikliğe neden olabileceği için, Sterlin’de bu durumdan önemli ölçüde etkilenebilir.
  • Bunun dışında hafta içerisinde özellikle İngiltere’den gelecek haberlerin sonuçları, faiz artırım tavrındaki düşüncelere etki edeceği için Sterlin üzerinde sert fiyat değişimleri izlenebilir.

GBPUSD1

gbpusd

USDTRY ANALİZİ

Yeni yıla pozitif bir giriş yapan USDTRY kuru, yukarı yönlü çıkışını yeni hafta içerisinde kanalın üst noktası olarak kaydedilen 3.0485 bariyerine taşıdı ve haftanın son işlem gününde analizin hazırlandığı şu sıralar 3.0400 seviyesine yakın seyrine devam etmektedir.

Genel beklentileri sıralayacak olursak, 2.9425 seviyesi üzerinde orta vadeli, 3.0050 seviyesi üzerinde ise kısa vadeli yükseliş beklentisi ön plandadır.

Kur da her ne kadar yükseliş baskısı etkinliğini korusa da 3.0485 yani yükseliş trendinin üst noktasını geçememesi dikkat çekmektedir. Bu nedenle de kurda yukarı yönlü çıkışların devam edebilmesi için 3ç.0485 seviyesi üzerinde fiyat hareketlerine ihtiyaç vardır. Ancak bu durumda yukarı yönlü çıkışlar teyit kazanabilir ve ilk etapta tarihi zirve noktası olarak kaydedilen 3.0750 seviyesine ulaşmak isteyebilir.

3.0485 seviyesinin geçilememesi durumunda ise kısa vadeli tepki satışları görülebilir.  Bu tarz tepkilerde etkinin ne kadar süreceğini kısa vadeli önemli destek noktası olarak kaydettiğimiz 3.0050 seviyesine göre şekillendirebiliriz. Ancak 3.0050 seviyesi altındaki hareketler tepki satışların agresifleşmesini sağlayabilir ve böyle bir durumda orta vadeli kritik destek noktasına yaklaşmak isteyebilir. Aksi takdirde tepkilerin sınırlı ve isteksiz olması şaşırtıcı olmamalıdır.

Özetlersek, yeni hafta beklentileri için 3.0485 – 3.0050 bandı dışında gerçekleştirilecek olası hareketlere göre yükseliş mi yoksa tepki satışı mı oluşacak sorusunun cevabını arayacağız.

USDTRY1

USDTRY

HAM PETROL ANALİZİ

Geride bırakmış olduğumuz haftada sizlerle paylaşmış olduğumuz haftalık bülten raporunda, 38.40 seviyesi altında satıcılı seyrin devam edebileceğini, 29 ve 26 dolar seviyelerinin bu aşamada hedeflenebilecek olası seviyeler olarak kaydedildiğini paylaşmıştık.

ABD tipi Ham Petrol, hafta içerisinde gerçekleştirdiği aşağı yönlü baskılarını 29.38 dolar seviyesine kadar taşıdı ve analizin hazırlandığı şu sıralar 30 dolar seviyesi altında seyrine devam etmektedir.

Teknik olarak yeni hafta beklentilerini incelerken 38.40 dolar altındaki satıcılı seyrin gücünü tekrarlayabiliriz. Bu tutum, 29 ve 26 dolar seviyelerinin güncel kalmasına katkı sağlamıştır. Bunun yanı sıra kırılan düşüş kanalının alt noktası olarak kaydedilen 33.50 seviyesi de olası tepkilerde gidebilecek maksimum alan olarak ifade edilebilir.

Özetle, Ham Petrol için 33.50 ve 38.40 dolar altında satıcılı seyrin devamına ilişkin düşüncelerin ön planda kaldığını söyleyebiliriz.

NOT: Nijerya Petrol Bakanı Ibe Kachikwu, petrol fiyatının 30 dolar/varil seviyesinin altına inmesi halinde OPEC üyelerinin acil toplanmayı değerlendirebileceklerini söyledi. Ibe Kachikwu, OPEC üyesi üreticilerde ve OPEC dışı üreticilerde üretimi resmi olarak kısmak için birlikte çalışma görmediğini de belirtti. Hafta içerisinde piyasalarda bu tür haberleri inceledik. Özellikle 30 Dolar’ın altında devam eden bu seyirde piyasalarda yer alacak spekülatif açıklamalar dikkatle takip edilmelidir.  Bu tutum, tepki alımı oluşacak mı sorusunun cevabında dikkat edilmesi gerekilen önemli bir faktör olarak kaydedilmiştir.

Ham Petrol1

Ham Petrol

ALTIN ANALİZİ

1191.40 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrini  1045.95 dolar seviyesine kadar sürdüren ve son haftalarda belirli tepkiler kaydederek kısa vadeli yükselişler için önemli sinyaller veren Altın’da yeni hafta içerisinde 2 senaryo üzerinde duracağız. Bunlardan ilki, “kısa vadeli tepki alımları nereye kadar devam edebilir”, ikincisi ise “tepkiler sonlandıktan sonra düşüşlerde hangi bölge hedeflenecektir “ olarak kaydedilmiştir.

  1. Senaryo: Kısa vadeli tepki alımları nereye kadar devam eder?

Haftalık grafiği incelediğimizde Altın fiyatının 1045 yani düşüş trendinde kanalın alt noktasından gerçekleştirdiği dönüş, kısa vadeli alıcıların etkin olmasını sağladı ve bu tutumunu 1112.73 seviyesine kadar taşıdı. İlgili yükseliş sonrasında çıkışlarına devam edemeyerek 1070 dolar bölgesine gerileyen Altın’da tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. Yuvarlak içerisine aldığımız bölge olası bir CUP görünümü için önemli bir resim. Ancak bu tutumun güçlenebilmesi için son haftaların zirve noktası olarak kaydedilen 1112.73 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Ancak bu şartla 1090 dolar bölgesine doğru hareketler görülebilir.  Tepki alımları sonlandı diyebilmemiz içinse 1112.73 seviyesi altındaki fiyatlamalarına ilaveten son haftalarda yataylığın etkisini sürdürdüğü 1058 dolar desteğinin kırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Özetlersek, yeni hafta içerisinde nasıl bir strateji ile ilerleyeceğim sorusunun cevabında 1112.73 ile 1058.00 seviyeleri takip edilmelidir. Bu aralıkta nasıl bir strateji oluşturmalıyım sorusunun cevabı içinse günlük analizleri takip etmelisiniz.

  1. Senaryo: Tepkiler sonlandıktan sonra düşüşlerde hangi bölge hedeflenecektir

Birinci senaryoda tepki alımlarının hangi bölgede sonlanabilir sorusunun cevabını aramıştık. Tepkilerin sonlandığı bölgeyi belirledikten sonra Altın’ın o anki fiyat hareketi, bundan sonraki süreçte nerelere gidebilir sorusunun cevabını bulabilmemiz için hayati bir önem taşımaktadır. Ancak genel görünüm olarak 1045 – 1026 ve 1008 dolar seviyeleri, mevcut tepkilerin sonlanması sonrasındaki olası hedefler olarak kaydedilmiştir.

ALTIN1

Altın

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT: Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz”  sayfasını ziyaret ediniz.

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment