Yeni haftada gözler ECB ve TDI’da!

29 Eylül – 3 Ekim 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

1,2210 hedefi için gözler ECB ve FED açıklamalarında!

Finansal piyasa katılımcıları sermayelerini yönetirken stratejilerini işleme döktüğü finansal varlıkların kısa, orta ve uzun vadeli beklentilerini inceler ve buna uygun kararlar alır. Bu kararları alırken geçmiş fiyat hareketlerini inceledikleri gibi ilgili ülkelerin merkez bankaları politikalarını da inceler. Dünyanın en çok kullanılan para birimleri Dolar ve Euro için de özellikle Avrupa (ECB) ve Amerika (FED) Merkez Bankaları stratejileri ön plandadır. Tüm dünyanın merakla takip ettiği ECB ve FED politikalarının son dönemde atmış olduğu adımlar ile EURUSD paritesinin 1,4000 seviyesinden 1,2700 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Şu sıralar 1,2750 seviyesine yakın hareketlerine devam eden EURUSD paritesinde yılsonu ve yeni yıl beklentileri şimdiden düşünülmeye başlandı.

Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeyi devam ettirirken bir yandan da ek önlemler alarak ekonomik problemleri ortadan kaldırmayı amaçlarken, ABD Merkez Bankası ise parasal genişlemeyi bitirerek faiz artırımı konusunda önemli bir adım atmayı planlamaktadır. Bu tutum Euro için negatif, Dolar için pozitif bir tutumun sürmesine katkı sağlayabilir.

Bu açıklamalardan EURUSD paritesinin düşeceğini anlıyorum, doğru mu?

Evet. ECB ve FED politikalarını incelediğimizde EURUSD paritesinin 200 aylık basit hareketli ortalama olan 1,2210 desteğine kadar gerileme potansiyeli yüksek. Ancak bu seviyeye kadar gerçekleşecek olası düşüşler içerisinde tepki alımları gerçekleşmeyecek düşünce yapısı oluşmamalıdır. Önemli olan nereye kadar tepki görebileceği ve bu tepki de kişilerin alışlara bağımlı kalıp kalmaması olacaktır. Bu bağlamda da tepkiden etkilenmemek ve aslolan düşüş trendinde yer almak için bundan sonraki süreçteki tepki alımlarına dikkat etmeliyiz.

Makro-ekonomik anlamda Ekim ayının ilk haftasında tüm piyasaların gözü ECB Faiz kararı – başkan Mario Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması ve ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam (TDI) verisinde olacaktır. Başkan konuşması ve TDI verisi sonucu EURUSD paritesinin hafta içerisindeki en önemli performans gerçekleştireceği iki gün olarak nitelendirilebilir. Ancak diğer günlerin sakin geçeceği anlamına gelmesin. Gerek Euro gerekse ABD bölgesinden gelecek önem derecesi yüksek veriler EURUSD paritesinde hareketli bir hafta oluşumuna katkı sağlayacaktır.

Teknik olarak EURUSD paritesinin hareketlerini incelediğimizde aşağı yönlü baskının devam ettiğini görmekteyiz. 1,3160 seviyesi altında orta vadeli düşüş trendinin devam ettiği EURUSD paritesinde kısa vadeli de 1,2945 seviyesi altında negatif baskı devam etmektedir. ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları, özellikle parasal genişleme ile ilgili ifadeleri EURUSD paritesinde tepki alımları olacak mı olmayacak mı sorusunun cevabını bulmamızda önemli katkı sağlayabilir. Özellikle de 1,2650 destek noktasının aşağı yönlü kırılması satıcılı seyrin daha da agresifleşmesine neden olurken, bu destek noktası üzerinde kalması durumunda da tepki alımları etkili olmak istenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki parite ister tepki alımlarına maruz kalsın isterse kalmasın aslolan trenddir ve bu trendin düşüş olması nedeniyle kısa vadeli yükselişlerin bir fırsatmış gibi değerlendirilmemesi, temkinli olunması gerekmektedir. Aksine bu çıkışların sermaye miktarına uygun bir şekilde satış fırsatı olarak değerlendirilmesi mevcut beklentilerde riskin daha da azalmasına katkı sağlayabilir.

Destek: 1,2650-1,2480-1,2320
Direnç: 1,2820-1,2945-1,3160

EURUSD

EURUSD grafiğini ayrıntılı bir şekilde görebilmek için tıklayınız.

GBP/USD ANALİZİ

İskoçya referandum ile ilgili spekülatif açıklamalar ve özellikle anket sonuçlarının ülke para birimi Sterlin üzerindeki etkisi ile hareketli bir hafta geçiren GBPUSD paritesi yükselişlerini 1,6530 seviyesine kadar devam ettirse de 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6630 seviyesi altında kalmayı sürdürdü. Bu tutum orta vadeli düşüş trendinin devam etmesi açısından önemliydi ve paritenin bu seviye altındaki hareketleri mevcut trendin tekrar teyit edilmesini sağladı. Bu bağlamda da 89 günlük üssel hareketli ortalama altında kaldığı müddetçe orta vadeli düşüş trendi devam etmektedir.

Faizlerde ilk artış İngiltere Merkez Bankasından bekleniyor. O halde GBPUSD paritesinde yükseliş mi düşünelim? Bu düşüşler yeni bir alım fırsatı olabilir mi?

İngiltere merkez bankası başkanı Carney, göreve başladığından beri gerçekleştirmiş olduğu politikalar ve almış olduğu cesur kararlar ile İngiltere ekonomisinin diğer ekonomilerden ayrılmasına neden oldu. Bu kararlar, ülkeler arasında ilk faiz artırımın İngiltere’den gelecek beklentisinin güçlenmesine neden oldu. Ancak ABD merkez bankasının da faizlerde artışa gidecek olması ile mevcut gücüne güç katması beklenilen Dolar, güçlü Sterlin üzerinde önemli bir etki yaratabilir. Bu bağlamda da İngiltere merkez bankası daha erken faiz artırımına gitse de parite de net bir yükseliş fırsatı olmasını beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Buna ilaveten teknik göstergelerde aşağı yönlü baskının devam edeceğine ilişkin önemli sinyaller vermektedir. Bu nedenle de yükselişler alış fırsatı değil sermaye miktarına uygun bir şekilde satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6630 bariyeri altında kaldığımız müddetçe orta vadeli negatif beklentimiz devam etmektedir. Kısa vadeli olarak pariteyi incelediğimizde ise 1,6438 desteği göze çarpmaktadır. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse 1,6050 desteğine doğru yeni bir hareketlilik görülebilir.

Parite de tepki alımı beklentisi mevcut mu?

Bu sorunun cevabını kısa vadeli dikkatle takip etmemiz gereken 1,6438 bariyeri ile cevaplandırabiliriz. Parite de tepki alımlarının devam edebilmesi için 1,6438 bariyerinin geçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde aslolan satıcılı seyir hız kesmeden kendisini hissettirebilir.

Destek; 1,6245-1,6155-1,6050
Direnç; 1,6350-1,6438-1,6530

GBPUSD

GBPUSD grafiğini ayrıntılı bir şekilde görebilmek için tıklayınız.

HAM PETROL ANALİZİ

Son 3 haftadır 90,40 destek noktası üzerinde kalmayı başararak yukarı yönlü tepki alımları için önemli adımlar atan Ham Petrol, bu çıkışlarını devam ettirme görüntüsü ile hareketlerini sürdürse de 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 96,40 bariyeri altında kalması nedeniyle tepki alımlarındaki istek güçlenememektedir. Yaklaşık 6 haftadır Ham petrol fiyatı 200 haftalık basit hareketli ortalama ile 90,40 arasında sıkışık seyrini sürdürmekte ve özellikle orta-uzun vadeli işlemcilerin sabrını sınamaktadır. Kısa vadeli işlem gerçekleştiren katılımcılar ise 96,40 – 90,40 arasındaki bant hareketini değerlendirmektedir.

Bundan sonraki süreçte Ham Petrol de 86,50 mi yoksa 102,05 seviyesi mi hedeflenecek sorusunun cevabını aramaktayız ve yukarıdaki bant bu konuda bize en önemli sinyali verecek seviyelerdir. 102,05 için 96,40 üzerinde, 86,50 içinse 90,40 seviyesi altında haftalık kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Peki, Kısa vadeli olarak hangi seviyelere dikkat etmeliyiz?

Yukarıda 96,40 – 90,40 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini ve kısa vadeli işlemcilerin bu aralıkta stratejilerini oluşturduğunu ifade etmiştik. Bu düşünce yapısı devam etmekle birlikte 94,05 seviyesi kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Ham Petrol eğer 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 96,40 desteğini hedeflemek istiyorsa 94,05 bariyerini geçmelidir. Aksi takdirde yeniden 90,40 desteği hedeflenmek istenebilir.

Destek: 91,45-90,40-89,25
Direnç: 94,05-96,36-98,65

PETROL

Ham Petrol grafiğini ayrıntılı bir şekilde görebilmek için tıklayınız.

S&P500 ANALİZ

S&P500 endeksi 11 Kasım 2012 tarihinden beri yükseliş trendi içerisinde hareketlerini sürdürmekte ve 34 haftalık basit hareketli ortalama da bu yükselişi desteklemektedir. Endeksin son haftalardaki performansını incelediğimizde 2014 bariyerine kadar yükselişi ve ardından gerçekleştirdiği tepki satışları dikkat çekicidir. Ancak tepki satışları mevcut yükseliş trendinde herhangi bir değişikliğe neden olmamıştır. Endeks gerek yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 1936 seviyesinin gerekse 34 haftalık basit hareketli ortalama olan 1911 desteğinin üzerinde seyrini sürdürmektedir. Bu hafta gerçekleştirdiği tepki satışlarını 1956 seviyesine kadar devam ettiren endeks şu sıralar 1961 seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Makro-ekonomik anlamda Ekim ayının ilk haftasında tüm piyasaların gözü ECB Faiz kararı – başkan Mario Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması ve ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisinde olacaktır. Endeks, mevcut yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 1936 desteğini test ederek yükseliş trendinin sorgulanmasına mı neden olacak yoksa yeniden yukarı yönlü hareketlerle 2014 seviyesi mi hedeflenecek sorusunun cevabını aramaktayız. İlgili sorunun cevabı da bu hafta gerek Euro gerekse ABD bölgesinden gelecek kritik veriler sonucunda olacağını söyleyebiliriz. Genel beklentimiz 1936-1911 destek noktaları üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam edeceği şeklindedir.

Destek: 1955-1936-1911
Direnç: 1985-2002-2014

S&P500

S&P500 grafiğini ayrıntılı bir şekilde görebilmek için tıklayınız.

DAX30 ANALİZ

Uzun bir süredir yükseliş trendi içerisinde hareketlerini sürdüren Dax30 endeksi, 10055 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 8900 ile sınırlandırmış ve yeniden yükseliş baskısına maruz kalmıştı. Bu çıkış sonrasında yeniden zirve noktasına yaklaşan ancak geçemeyen bir tutumun oluşması, endekste tepki satışlarının yeniden oluşmasını sağladı. Özellikle bu hafta gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyirle 9457 seviyesine yaklaşan Dax30 endeksinde tekrar 8900 desteği test edilecek mi sorusunun cevabını aramaktayız.

Endeks, 27 Ekim 2013 tarihinden beri 8900 – 10055 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmektedir. Özellikle bandın alt noktasına tekrar gerileyebilmesi için kontrol noktası olarak belirlediğimiz 45 haftalık üssel hareketli ortalama olan 9387 seviyesi altındaki hareketlere ihtiyacımız vardır. Makro-ekonomik anlamda Ekim ayının ilk haftasında tüm piyasaların gözü ECB Faiz kararı – başkan Mario Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması ve ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisinde olacaktır. Endeks 8900 destek noktasına mı gerileyecek yoksa 10055 direncine mi yükselecek sorusunun cevabı için gerek makro-ekonomik gelişmelerin endeks üzerindeki etkisine gerekse 45 haftalık üssel hareketli ortalamanın ilgili fiyatın üzerinde mi yoksa altında mı yer alacağı takip edilmelidir.

Destek: 9387-9185-8900
Direnç: 9655-9817-10055

DAX30

Dax30 grafiğini ayrıntılı bir şekilde görebilmek için tıklayınız.

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment