18 Eylül 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda dün tamamlanan FOMC toplantısından çıkan kararlar sonrasındaki fiyat değişimleri izlenirken, günün geride kalan kısmında Avrupa ve ABD’den gelen ekonomi veriler takip edildi. Avrupa’da merkez bankalarından gelen haberler ve bugün oy verme işleminin başladığı İskoçya referandumu gündemde yer alırken, FOMC toplantısı sonrasında ise önemli borsalarda yükselişler izleniyor.

“Merkez Bankaları ve referandum”

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) dün tamamlanan toplantısından çıkan sonuçlar piyasaların gündeminde yer almaya devam ediyor. FED’in sözlü yönlendirmesinden, “kayda değer süre” ifadesini çıkarmamasına rağmen, FOMC üyelerinin 2015 yılı için faiz oranı tahminlerini yükseltmeleri Dolar’da yükselişlere zemin oluşturuyor. Bunun yanında ABD ekonomisinin gelecek yıl artmaya başlayacağı düşünülen faiz oranı ile başa çıkabileceği düşüncesinin getirdiği iyimserlik ve FED’in sözlü yönlendirmede değişiklik yapmaması, Avrupalı borsalarda yükselişlere destek oldu. Wall Street endekslerinin de güne yükseliş ile başlaması bekleniyor.

FED sonrasındaki günün ilk yarısında Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda’nın konuşması, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) para politikalarında değişiklik yapmadığı para politikası beyanatı ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) TLTRO (Hedefli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu) izlendi. ECB’nin TLTRO ihalesinde beklentinin altında bir talep geldi. Bugün bir konuşma gerçekleştiren FED Başkanı Yellen ise para politikalarına değinmedi.

Diğer taraftan piyasalarda dikkatler İskoçya’da bugün başlayan referandum üzerinde olmaya devam ediyor. Halk oylamasının sonuçları merakla beklenirken, resmi sonuçların Cuma sabahı TR saati ile 09:00’da yayımlanacağı haberleri basında yer alıyor. Ancak ilk resmi olmayan sonuçların TR saati ile yine Cuma günü 04:00’da görülebileceği beklentisi de mevcut.

“Dolar veriler ile hareketlendi”

Dünkü FOMC beyanatından sonra sert yükseliş kaydeden Dolar endeksi, bugün gelen makro-ekonomik göstergeler ile yeniden hareketlendi. Tahminlerin altında kalan konut verilerinin yanında, beklentinin altında olumlu gerçekleşen istihdam talepleri verisi izlendi. Dolar endeksi önce bir miktar değer kazansa da daha sonra düşüşlerin ağırlık kazandığı görüldü. Parite ve emtia fiyatlarında da genel anlamda bu değişimler etkili olurken, Altın kaydettiği düşüşlerin ardından son 8.5 ayın en düşük seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor. Sterlin ise referandum sonuçları öncesinde yukarı yönlü hareketlerini ivmelendirdi. SNB kararları ile düşüş kaydeden EUR/CHF paritesi ise bugünkü düşük sevileri civarında işlem görüyor. Avrupa borsalarından negatif ayrışan BIST endeksinde ise kayıplar %1.40’a ulaşırken, Türk Lirası’nda da düşüşler izlendi. Lira, Dolar karşısında gün içerisinde 2,23 seviyesinin üzerini gördü.

Günün devamında ABD için yayımlanacak önem derecesi yüksek Philadelphia FED imalat endeksi ve doğal gaz stokları izlenecek. Sonrasında ise İskoçya referandumunun sonuçları piyasaların gündemindeki ana başlık olarak yakın mercek altına alınacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Pazartesi günü yayımlanacak olan New York imalat verisi sonrasında ABD’nin üretim sektörüne ilişkin bilgiler verecek olan Philadelphia FED imalat endeksi, dikkatleri üzerinde toplayacak. Art arda son 4 aydır yükseliş kaydeden data, son 6 aydır da beklenti rakamlarının üzerinde gerçekleşiyor. Eylül ayında ait bilgiler verecek anket sonucu oluşturulan endeksin beklentinin üzerinde gelmesi halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, rakamın tahminleri karşılamaması durumunda ise ABD’nin para biriminde düşüşler öne çıkabilir.

İngiltere – İskoçya Bağımsızlık Referandumu; Eylül ayının ilk hafta sonunda basına yansıyan bir ankette, bağımsızlık isteyen İskoçların, ilk kez bağımsızlık karşıtlarından daha fazla olduğuna işaret etmesi, geride kalan haftaya damgasını vuran gelişmeler arasında yer almıştı. Avrupa başta olmak üzere, İskoçya’nın halk oylamasından bağımsızlık kararının çıkması halinde gelecek belirsizlik ortamına ilişkin beklentiler, global borsalarda da baskı yapmıştı. Özellikle Sterlin’deki kayıplar ise dikkat çeken noktaların başında yer alarak, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz artırım spekülasyonlarını gölgede bıraktı. Ancak hafta içerisinde yayımlanan farklı anketlerde ise bağımsızlık karşıtı İskoçların halen daha %50’nin üzerinde olduğunun görülmesi, ada ülkesinin para birimi üzerindeki baskıyı azalttı. Beklentilere göz attığımızda, referandumdan bağımsızlığa evet oyu çıkmasının daha düşük bir ihtimal olarak değerlendirildiği görülüyor. Ancak farklı bir sonuç çıkması halinde piyasalarda sert hareketler izlenebilir. Özellikle Sterlin’de İskoçya’nın bağımsızlığa evet demesi halinde aşağı yönlü baskı artabilir. Diğer yandan hayır kararı ise Sterlin’de yükselişleri destekleyecek bir unsur olarak değerlendirilebilir. İskoçya bağımsızlık referandumuna ilişkin daha fazla bilgi için tıklayınız.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

18 Eylül 2014 Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

17:00 USD Philadelphia Fed İmalat Endeksi 22,8 28,0

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 91B 92B

GBP İskoçya Bağımsızlık Referandumu

EURUSD ANALİZ

Dün akşam gerçekleştirilen toplantı ve başkan Yellen’in ifadeleri sonrasında sert satış baskısı oluştuğunu gözlediğimiz EURUSD paritesi 1,2830 seviyesinden başlatmış olduğu tepki alımlarını gün içi 1,2906 seviyesine kadar devam ettirdi ve şu sıralar 1,2885 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Gün içerisinde TR saati ile 15:30’da ABD’den önem derecesi yüksek veriler sonuçlandı ve TR Saati ile 15:45’de FED başkanı Yellen’in açıklamaları piyasalarda yer almaktadır. (FED başkanı Yellen Washington’da katılacağı konferansta yapacağı konuşmanın metninde FED politikasına yer vermedi.)

Günün kalanını değerlendirdiğimiz 1 saatlik grafikte 1,2910 ve 1,2950 bariyeri önem arz etmektedir. 200 saatlik üssel hareketli ortalama ve aynı zamanda da ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası olan 1,2950 bariyeri altında satıcılı seyrin devam etmesi beklenilirken aşağı yönlü hareketlerin 1,2815 desteğine doğru sürme ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 1,2950 direnci test edilecek mi sorusunun cevabı içinse 1,2910 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm 1,2910 ve 1,2950 bariyerleri altında negatif olduğunu yineleyerek analizimize son verebiliriz.

Pivot: 1,2950
Destek:
1,2855-1,2815-1,2775
Direnç: 1,2910-1,2950-1,2995

eurusd

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi kritik FOMC tutanakları ve FED Başkanı Yellen’in konuşması sonrasında İskoçya referandum sonucuna odaklanmış ve bu sonuç öncesindeki spekülasyonlar neticesinde gün içi dalgalı seyrin devam ettiğini görmekteyiz. TR saati ile 09:00’da başlayan oylamanın bu gece 00:00’da sona ereceğini ve Cuma sabahına doğru sonucun yayınlanacağına ilişkin bilgilerin piyasada yer aldığını söyleyebiliriz. (Referandum saatleri ile ilgili yurtdışı kaynaklı adresi incelemek için tıklayınız.)

GBPUSD paritesini incelediğimizde günün kalanında 1,6385 ve 1,6320 seviyeleri dikkatle takip edilmesi gerekilen iki kritik bariyer olarak karşımıza çıkmaktadır. Tepki alımlarında tamam mı devam mı diyebileceğimiz bir bölgedeyiz ve yukarıda belirlemişi olduğumuz iki seviye dikkatle takip edilmelidir. Tepki alımları devam etmek istiyorsa 1,6385 üzerinde, sonlanmak istiyorsa 1,6320 seviyesi altındaki hareketlere ihtiyaç vardır. Bu da 1,6465 ya da 1,6245 hedef seviyesi belirlemek açısından önem arz etmektedir. Genel görünüm 377 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6385 bariyeri altında negatif baskının devam etmesi şeklindeki düşüncemiz devam etmektedir.

Pivot: 1,6385
Destek; 1,6320-1,6280-1,6245
Direnç; 1,6385-1,6425-1,6465

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Gün içerisinde 2,2159 seviyesine kadar gerileyen ancak 2,2130 desteğini kıramayarak tepki satışlarının devam etmeyeceğine ilişkin önemli sinyaller aldığımız USDTRY kuru yukarı yönlü çıkışlarını 2,2349 seviyesine kadar devam ettirdi ve şu sıralar 2,2300 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak kuru incelediğimizde 2,2350 ve 2,2450 hedeflerimiz doğrultusunda hareketlerin devam ettiğini görmekteyiz. 2,2160 destek noktası üzerindeki hareketler hedef noktaların test edilmesi anlamında önem arz etmektedir. 2,2160 öncesindeki ilk dikkat etmemiz gereken seviye 2,2250 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 2,2160
Destek: 2,2250-2,2160-2,2040
Direnç: 2,2350-2,2450-2,2600

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

Yen’in major para birimlerine karşı zayıf duruşu ve Dolar endeksinin toparlanma çabasıyla birlikte, USD/JPY paritesinde yukarı yönlü fiyatlamaların etkili olduğunu gördük. ABD’de olumsuz konut verilerine rağmen, özellikle FED Başkanı Yellen’ın dikkat çektiği istihdam verilerindeki pozitif rakamlar, endekste etkili oldu. ABD piyasalarının açılışıyla hız kazanabilecek fiyatlamalara dikkat edilmeli, Dolar endeksinin takibi sürdürülmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, günün dip noktasını oluşturan 108,30 seviyesi üzerinde, yukarı yönlü baskının ön planda olabileceğine dair beklentimiz korumaktayız. Olası alımlarda 109,17 seviyesi hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin geçilmesiyle yükseliş baskısı netlik kazanabilir.

Paritenin 6 yılın zirve bölgesinde seyrine devam etmesi, olası tepki satışlarına ait beklentileri canlı tutmaktadır. 109,17 seviyesinin geçilememesiyle ortaya çıkabilecek bu tutumda 108,30 seviyesinin tepkileri takip edilmelidir. Bu seviye tepki satışıyla hedeflendiği taktirde, sınırlama getirirse yatay, kırılması durumunda aşağı yönlü toparlanma hareketleri görülebilir.

Pivot: 108,30
Destek:
108,60 – 108,30 – 108,00
Direnç:
109,17 – 109,47 – 109,80

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesini incelediğimizde, 2013 yılı sonundan bu yana devam eden düşüş kanalını aşma çabasının etkili olduğu görülüyor. Günün dip noktası olan 139,15 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olabileceğine dair beklentimiz sürmekle birlikte, yaklaşık 5 ayın zirvesi olan 140,00 seviyesi üzerinde kalma çabası bu tutumu destekleyebilir.

Paritede düşüş beklentisi oluşturabilmek için, veri ve ABD piyasalarının tepkisiyle destek almak gerekmektedir. 140,00 seviyesi üzerinde tutunma çabasının sonuçsuz kalması ve seviyenin kırılması, paritenin tekrar 139,15 seviyesine doğru fiyatlamalar gerçekleşmesine yola açabilecek tepki satışlarını destekleyebilir.

Pivot: 139,15
Destek:
140,00 – 139,15 – 138,68
Direnç: 140,50 – 140,95 – 141,27

eurjpy

USD/CHF ANALİZİ

İsviçre Merkez Bankası para politikası karar ve açıklamaları sonrasında İsviçre Frankı’nın değer kazanımı yaşadığını gördük. Bununla birlikte USD/CHF paritesinde sert düşüş baskısı görsek de, ABD piyasaları açılışı öncesi etkinin azaldığını söyleyebiliriz. Bu tutumda, Dolar endeksinin ABD istihdam verisi sonrası toparlanma çabasının etkili olduğu söyleyebilir. Günün kalanında, veri takibinin yanı sıra, Dolar endeksinin hareketlerine dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, İchimoku indikatörünün desteklemekte olduğu ve kısa vadede etki gösteren kahverengi trendin sınırını oluşturan 0,9356 seviyesi üzerinde, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 0,9398 ve 0,9431 seviyesi hedeflenebilir. Paritede yükselişin sınırlı kalmasına yol açan temel gelişmelerin kısa vadede etkili olmasına rağmen, düşüş beklentisi oluşturabilmek için, 0,9356 seviyesi altında 4 saatlik kapanışı görmek gerekmektedir. Bu şartla birlikte oluşabilecek tepki satışları, mor renkle belirttiğimiz trendin güncel seviyesini oluşturan 0,9317’nin hedeflenmesine neden olabilir.

Pivot: 0,9356
Destek: 0,9356 – 0,9317 – 0,9284
Direnç: 0,9398 – 9,9431 – 0,9498

usdchf

USD/CAD ANALİZİ

Gün içerisinde, 1,1023 seviyesinin test edilmesini sağlayacak yükseliş baskısının oluştuğunu, ancak bu seviyenin geçilememesiyle birlikte tepki satışlarının ağırlık kazandığını gördük. Günün kalanında, Dolar endeksinin ve veri takibi önem taşımakla birlikte, ABD piyasalarını açılışıyla artabilecek hareketliliğe dikkat edilmelidir.

Teknik olarak incelersek, günün zirve noktası olan 1,1023 seviyesi altında kalındığı müddetçe düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası satışlarda 1,0935 seviyesi hedeflenebilir. Paritede yükseliş beklentisi oluşturabilmek için, Dolar endeksinin desteğine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şartla birlikte 1,0984 seviyesi üzerinde çıkılması, günün zirvesinin hedeflenmesi için destek oluşturabileceği gibi, daha istikrarlı baskı görebilmek için 1,1023 seviyesinin aşılmasına ihtiyaç vardır.

Pivot: 1,1023
Destek:
1,0935 – 1,0901 – 1,0855
Direnç:
1,0984 – 1,1023 – 1,1075

usdcad

HAM PETROL ANALİZ

200 periyotlu basit hareketli ortalama olan 95,25 seviyesi altında hareketlerini devam ettiren Ham Petrol fiyatı, ABD borsaları açılışı öncesinde 93,60 seviyesine kadar geriledi ancak düşüşlerine devam edemedi. Tekrar yukarı yönlü çıkış kaydeden ve şu sıralar 94,62 seviyesinde seyrini sürdüren Ham Petrol’de 200 periyotlu basit hareketli ortalama olan 95,25 ile günün dip noktası 93,60 desteği dikkatle takip edilmelidir. Yükselişler devam etmek istiyorsa 95,25 bariyeri geçilmelidir. 95,25 bariyerinin geçilmesi durumunda 95,88 ve 96,52 seviyeleri test edilebilir. Aksi takdirde 93,60 destek noktası aşağı yönlü kırılmak istenebilir. Bu da 92,50 ve 91,80 gibi seviyelerin gündeme gelmesini sağlayabilir.

Pivot: 95,25
Destek:
93,60-92,50-91,80
Direnç:
95,25-95,88-96,52

petrol

ALTIN ANALİZ

FOMC tutanakları ve Başkan Yellen’in konuşması ile başlayan düşüş baskısı Altın fiyatının gün içerisinde 1215 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı, bugünde mevcut tepki alımları görülse de satış baskısının gücü ve isteği ile 1215 desteği yeniden test edilmiş oldu. ABD seansı açılışı öncesinde 1220 seviyesi yakınlarında hareketlerine devam eden Altın için 1231 bariyeri önem arz etmektedir. Altın eğer 1231 bariyeri altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1215 ve 1208 olarak devam ettirebilir. 1231 öncesinde de ilk kritik bariyer 1225 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1231
Destek:
1215-1208-1200
Direnç: 1225-1231-1242

Altin

DAX30 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 9505
200 günlük basit hareketli ortalama: 9550

DAX30 bülten saatine kadar 9683-9767 aralığında işlem gördü. En yakın zirvesi olan 9800 seviyesine yakın işlemler devam ediyor. Gün sonu kapanışla 9800 seviyesinin aşılması durumunda 8900 seviyesinden başlayıp 9800 seviyesine nefes alan yükseliş kaldığı yerden devam edip 10000 hedefine doğru devam edilebilecek. 200 günlük ortalama orta-uzun vade için destek olmaya devam edecek. 9600 seviyesi altına inilirse aşağıda en yakın güçlü destek 9400 seviyesinde.

Pivot : 9684
Destek
: 9650-9615-9580
Direnç
: 9753-9787-9800

#DAX30Daily

S&P500 ANALİZİ

50 günlük basit hareketli ortalama : 1970
200 günlük basit hareketli ortalama: 1889

Endeks en yüksek 2002, en düşük 1992 seviyelerini gördü. 2000 zirvesi zorlanmaya devam ediliyor. 1985-2000 seviyeleri arasındaki sıkışma görüntüsünden düşüşle çıkılırsa,1977 seviyesindeki minör destek de unutulmadan, ana desteğin 1950 bölgesi olduğunu söyleyebiliriz. Gün sonu kapanışlar 2000 seviyesi üzerinde olursa endekste kısa vadeli hedef 2015 seviyesi olabilir.

Pivot : 1993
Destek:
1985-1977-1966
Direnç:
1997-2002-2010

#S&P500Daily

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR
– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN
– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– “USDJPY, EURJPY, USDCAD, USDCHF Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment