24 Temmuz 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda jeopolitik risklere ilişkin endişelerin azalması ile gelişmiş ülkelere ait makro-ekonomik veriler dikkatle izlenmeye devam ediliyor. Global endekslerdeki son yukarı yönlü hareketlerden sonra, alımların, bir miktar daha temkinli bir görünüm içerisinde olduğunu ifade edebiliriz. Asya-Pasifik’ten gelen önem derecesi yüksek açıklamalardan sonra bugün Avrupa ve ABD tarafında da ekonomik takvim yoğun görünüyor.

“RBNZ uyardı”

Asya-Pasifik tarafında gözler öncelikle Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) para politikası kararında idi. Banka beklentiler paralelinde faiz oranını 25 baz puan artırırken, art arda dördüncü kez faizi yükseltmiş oldu. Ancak RBNZ’nin toplantı sonrasındaki açıklamaları, ülkenin para biriminde sert kayıplar görülmesine neden oldu. Banka’nın Başkanı Wheeler, Yeni Zelanda Doları’ndaki potansiyel büyük düşüşler konusunda uyarılarda bulunurken, 4 kez faiz artırımı gerçekleştirilmesinin ardından gelecek toplantıda RBNZ’nin faiz indiriminden kaçınabileceği sinyalini verdi. Wheeler, Banka’nın enflasyon ve güçlü para birimi nedeni ile faiz artırımlarına ara verebileceği yönünde ipuçları verirken, Yeni Zelanda Doları’nda düşüşler hız kazandı.

“Çin imalat PMI 18 ayın zirvesinde”

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisine sahip olan Çin’den gelen HSBC öncü imalat PMI verisi, dün piyasalarda yakından izlenen rakamların başında yer aldı. Geride kalan ay 50.7 ile 5 ay sonra imalat sektöründe genişlemeye işaret eden datanın Temmuz ayında 51.2’ye çıkması bekleniyordu. Ancak rakam 52 seviyesine tırmanırken tahminleri aştı ve piyasalarda ülke ekonomisine yönelik olumlu sinyallere bir yenisini ekledi. HSBC öncü imalat PMI verisinin açıklanmasının ardından, Çin’in en büyük ticaret ortaklarından olan Avustralya’nın para biriminde yükselişler hız kazandı. Ayrıca Asya-Pasifik endekslerinde de genelde yükselişler ağırlık kazanırken, Haziran’da Japonya’da ihracatın beklenmeyen bir şekilde gerilemediğinin görülmesi sonrasında Nikkei-225 endeksinde baskı oluştu. Avrupa borsalarının bu sabah, son yükselişlerinin ardından bir miktar düşüş ile güne başlaması bekleniyor.

Ukrayna ve İsrail gerilimlerinin arttığı dönemlerde yükselişlerden destek alan Altın, pay (hisse) senetleri piyasalarındaki ilerlemenin fon akışını bu tarafa çekmesi ve fiziki talebin azalması ile Asya seansı sırasında düşüş kaydetti. Jeopolitik gerilimin bir kenara bırakılması sonrasında sermaye akımlarının gelişen ülkelere doğru artış göstermesi yurtiçi piyasalarda da hissedilirken, USD/TRY paritesi Türk Lirası’ndaki kazançlar ile geriledi. İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantı tutanaklarının yayınlanması ve Banka’nın Başkanı’nın konuşmaları sonrasında dün gerileyen Sterlin ise bugün ada ülkesinin perakende satış rakamlarını bekliyor.

“Veri akışı hızlanıyor”

Asya’daki yoğun veri akışının ardından bugün Avrupa ve ABD için de önem derecesi yüksek rakamlar izlenecek. İçeride ise sunumunu TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın yapacağı yılın üçüncü enflasyon raporu yakından izlenecek. Enflasyon raporuna ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

Diğer yandan dün Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) büyüme tahminini düşürdüğü ABD’nin dev şirketlerin yılın ikinci çeyreğine ilişkin faaliyet sonuçları dikkatle takip ediliyor. Dün facebook’un karı ve satışları beklentinin üzerinde gerçekleşirken bugün de önemli firmaların bilançoları gündemde yer alacak. Şirket bilançolarına ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Öncü İmalat PMI; Avrupa seansı öncesinde HSBC’nin Çin için açıkladığı imalat PMI verisinin ardından, finansal bilgi servisi Markit, Euro Bölgesi ve üye ülkeleri için aynı verileri yayınlayacak. Öncelikle Fransa ve Almanya gibi Euro Bölgesi’nin en büyük ilk iki ekonomisi sonrasında Euro Bölgesi geneli için açıklanacak hizmetler ve imalat PMI verileri, kıta ekonomisinin gidişatı hakkında bilgiler vereceği için Euro üzerinde etkili olabilir. İlk olarak Fransa’dan gelecek rakamlar, sonrasında açıklanacak Almanya ve Euro Bölgesi verilerine ilişkin beklentilerin de fiyatlanmasına neden olabileceği için dikkatli olmak fayda sağlayacaktır. Rakamların genel olarak olumlu bir tablo oluşturması halinde kıtanın ortak para biriminde yükselişler izlenebilecekken, tahminleri karşılamayacak bir veri seti ise Euro’da kayıplara zemin oluşturabilir.

İngiltere – Perakende Satışlar; Sterlin üzerinde çok sert hareketlerin görülmesine neden olabilen İngiltere’nin perakende satışlar verisi, ülkenin Merkez Bankası’nın (BOE) son tutanaklarının yayınlanmasının ardından haftanın en dikkat çeken makro-ekonomik göstergeleri arasında yer alıyor. Verinin Mayıs ayındaki gerilemenin arından Haziran ayında %0.2 artışa işaret etmesi bekleniyor. Perakende satışlarda tahminin üzerinde bir yükselişin görülmesi halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, beklentinin altındaki rakamlar ada ülkesinin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ABD – İstihdam Talepleri;Geride kalan hafta 302 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğuna işaret eden istihdam talepleri verisi, beklentinin altında olumlu açıklanmıştı. 19 Temmuz ile biten haftada ise 310 bin Amerikalının işsizlik sigortasına başvurmuş olması bekleniyor. Verinin tahminden farklı olarak gerçekleşmesi, ABD’nin para birimi değerinde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – Yeni Ev Satışları; Salı günkü mevcut ev satışlarının ardından konut piyasasına ilişkin olarak takip edilecek yeni ev satışları verisi, piyasaların yakından izleyecekleri göstergeler arasında yer alıyor. Mayıs’ta ABD’de 504 bin yeni evin satışının gerçekleştiğine işaret eden rakam, son olarak bu düzeye Nisan 2010’da ulaşabilmişti. Güçlü sayılabilecek bu verinin ardından yeni ev satışlarının Haziran’da 485 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hem borsalarda hem de Dolar üzerinde fiyatlanabilecek söz konusu datanın beklentiden farklı bir tablo çizmesi halinde varlık fiyatlarında değişimler izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 TRY TCMB Enflasyon Raporu

10:00 TRY TCMB Başkanı Başçı Konuşması

10:00 EUR Fransa İmalat PMI 48,5 48,2

10:00 EUR Fransa Hizmetler PMI 48,9 48,2

10:30 EUR Almanya İmalat PMI 52,2 52,0

10:30 EUR Almanya Hizmetler PMI 54,7 54,6

11:00 EUR İmalat PMI 52,0 51,8

11:00 EUR Hizmetler PMI 52,7 52,8

11:30 GBP Perakende Satış (Aylık) 0,2% -0,5%

15:30 USD İstihdam Talepleri 310K 302K

16:45 USD İmalat PMI 57,5 57,3

17:00 USD Yeni Ev Satışları 485K 504K

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 95B 107B

EURUSD ANALİZ

Haftanın ilk 3 işlem gününde piyasalar makro-ekonomik veri akışı anlamında zayıftı ve EURUSD paritesi bu zayıflıkta çok net hareketler gerçekleştiremedi ancak 1,3500 – 1,3480 bölgesi altında günlük kapanışlarını sürdürerek aşağı yönlü baskısını devam ettirmeye kararlı görüntüsü ile haftanın son iki işlem gününe geldiğimizi ifade edebilirim. Şu sıralar 1,3459 seviyesinde seyrinin sürdüren parite de gün içi gelecek olan önemli makro-ekonomik veriler sert hareketlerin oluşumuna katkı sağlayabilir. TR saati ile 10:00’da gelecek olan Fransa PMI verisi ile başlayacak olan veri akışı 10:30 ve 11:00’de Alman ve Euro bölgesi PMI verisi ile devam edecek. Son olarak da TR saati ile 15:30 ve 17:00’de ABD’den açıklanacak olan İstihdam Talepleri ile Yeni Ev Satışları verisi günün hareketleri geçmesine katkı sağlayabilir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3475 – 1,3510 seviyelerinin önemli olduğunu, paritenin bu bariyerler altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskısına devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Parite eğer bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse 1,3400 seviyesine doğru yeni bir hareketlilik görebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler ise 1,3510 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır. Böyle bir durumda da 1,3550 seviyesi ilk hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,3510
Destek:
1,3455-1,3435-1,3400
Direnç: 1,3475-1,3510-1,3550

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Bu haftanın en hareketli finansal varlıklarından birisi olan GBPUSD paritesi 1,7190 seviyesinden başlatmış olduğu tepki satışı düşüncesini bu hafta devam ettirdi ve 1,7100 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1,7023 seviyesine kadar sürdürdü. Genel görünümü incelediğimizde mevcut tepki satışlarının devam etme ihtimalinin kuvvetli olduğunu ifade edebiliriz. GBPUSD paritesi eğer 1,7085 seviyesi altında kalmayı başarırsa tepki satışlarını 1,6990 ve 1,6950 seviyelerine kadar devam etme ihtimali kuvvetlidir. Gün içerisinde TR saati ile 11:30’da İngiltere’den gelecek olan Perakende Satışları verisi ile başlayacak veri akışı TR saati ile 15:30 ve 17:00’de ABD’den açıklanacak olan İstihdam Talepleri ile Yeni Ev Satışları verileri ile son bulacaktır. İngiltere ve ABD’den gelecek olan bu veriler sonrasında parite de sert hareketler gözlemlenebilir. Bu bağlamda da özellikle veri açıklama zamanına dikkat etmeliyiz.

Pivot: 1,7085
Destek; 1,7020-1,6990-1,6950
Direnç; 1,7050-1,7085-1,7115

Gbpusd

USD/TRY ANALİZ

USDTRY kuru son zamanların en net düşüşlerinden birisini gerçekleştirerek önce 2,1080 daha sonra da 2,0980 seviyelerini aşağı yönlü kırdı ve satıcılı seyir için önemli adımlar attı. 2,1530 – 2,0615 arasındaki bandın kontrol noktası olarak haftalık grafikte gördüğümüz ve 34 haftalık üssel hareketli ortalama olarak teyit ettiğimiz 2,1080 seviyesinin altında hareketler 2,0615 seviyesinin hedeflenmesi anlamında önemli. Uzun bir süredir yükseliş trendinde olan kur, dün gerçekleştirdiği hareketlerle yükseliş trendinin alt noktası olan 2,0980 seviyesini aşağı yönlü kırarak yukarıdaki düşüncemizin oluşumuna katkı sağlamıştır. Yani kur da 2,0615 sesleri daha da yükselmeye başlamıştır. Belirlediğimiz seviyelerin kırılışları sonrasındaki hareketleri incelediğimizde 2,0860 seviyesine kadar bu gerilemenin gerçekleştiğini, şu sıralar ise 2,0903 seviyesinde hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz.

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,0980 ve 2,1080 seviyeleri önemlerini korumaktadır. Kurun, bu bariyerler altında hareketlerine devam etmesi durumunda aşağı yönlü hareketlerine 2,0615 ile devam edebilir. 2,0615 öncesinde de 2,0860 ve 2,0780 seviyeleri ilk dikkat çeken destek noktaları olarak ifade edilebilir.

Pivot: 2,1060
Destek: 2,0860-2,0780-2,0720
Direnç: 2,0980-2,1080-2,1142

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesinde haftanın dördüncü gününde yataya yakın bir başlangıç gerçekleştiğini görüyoruz. Gün içerisinde hem Euro Bölgesi hem ABD’den gelecek veriler, buna da ek olarak Çin’de açıklanan HSBC Öncü İmalat PMI verisinin beklentinin üzerinde açıklanmasına bağlı Batılı piyasaların tepkisi parite üzerinde hareketliliğe neden olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede gerçekleşen yükseliş hareketinin 101,60 seviyesini geçememesiyle birlikte satışların ön plana geldiğini görüyoruz. Gün içerisinde Göreceli Güç Endeksi (RSI) tarafından da destek bulan kırmızı renkli trendin sınırı kabul edebileceğimiz 101,60 seviyesi altında, düşüş baskılarının etkili olması beklenebilir. Olası düşüşlerde 101,30’un kırılması, satışlara netlik kazandırabilir.

Paritede yukarı yönlü beklentisi olan forex katılımcılarının, 101,60’ın geçilmesiyle birlikte düşüş eğiminin etkisini kaybetmesini görmeleri gerekmektedir. Ek olarak, RSI indikatöründe düşüş trendinin geçilmesi, yükseliş beklentileri için teyit niteliği taşıyabilir.

Pivot: 101,60
Destek:
101,30101,06 – 100,81
Direnç:
101,60 – 101,85– 102,13

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Dün piyasalardaki pozitif havanın genel anlamda borsa endekslerinde etkili olduğunu gördük. Bugün ise Euro Bölgesi İmalat PMI verileriyle birlikte EUR/JPY paritesinde volatilitenin artması bekleniyor.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde, düşüş kanalın içerisinde bulunan paritede, dünün zirve noktası olan 136,75 altında kalındığı müddetçe düşüş baskılarının ön planda olması beklenebilir. Aşağı yönlü baskılar, kanalın alt noktası olan 136,33 seviyesinin kırılmasıyla netlik kazanabilir.

Kısa vadeli incelediğimizde, kanalın alt sınırının güncelliğini koruması dikkat çekiyor. 136,33’ün kırılamaması, kısa vadeli tepki alımlarının devreye girmesine neden olabilir. Bu şartla birlikte 136,75’in geçilmesi, alımların 137,33 ve güncel seviyesi 137,80 olan 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalamayı hedeflemesine katkı sağlayabilir.

Pivot: 136,75
Destek:
136,33 –135,70 – 135,30
Direnç:
136,74 – 137,33137,80

eurjpy

HAM PETROL ANALİZ

Dün açıklanan ABD ham petrol stok verisiyle birlikte 4 milyon varillik bir stok düşüşü olduğunu gördük. Veri sonrasında alımların ön plana çıktığı ham petrolde, kritik olarak değerlendirebileceğimiz eşiklerin aşılamadığını söyleyebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, düşüş kanalının altındaki hareketlerin takibini sürdürüyoruz. Gün içerisinde, haftanın zirve noktası olan 103,35 seviyesi altında düşüş baskılarının ağırlık kazanması beklenebilir. Düşüşlerde 102,64 seviyesi hedeflenebilecekken, bu seviyenin kırılması 101,20’nin hedeflenmesinde etkili olabilir.

Ham petrolde yükseliş yönlü beklentisi olan Forex katılımcılarının, kanal içine dönüş gerçekleşene, yani 103,89 seviyesi geçilene kadar oluşabilecek yükselişlerin, kısa vadeli işlemler olarak değerlendirildiğini unutmamaları gerekmektedir. Gün içerisinde ise 103,35 seviyesinin geçilmesi, kanal alt noktası olan 103,89’un hedeflenmesi için destek olabilir. Kalıcı yükseliş beklentisi için, 103,89’un geçilmesi gerekmektedir.

Pivot: 103,35
Destek:
102,64 – 102,00 – 101,20
Direnç:
103,35 – 103,89 – 104,50

petrol

ALTIN ANALİZ

1345 – 1292 arasındaki düşüşler sonrasında tepki alımlarının fibonacci %38,2’lik düzeltme noktası olan 1324,65 seviyesine kadar devam etmesi mevcut düşüşlerin yeniden oluşabilmesi için önemli bir adım olduğunu daha önceki analizlerimizde sizlerle ifade etmiştik. Altın fiyatı fibonacci %38,2’lik ve %50’lik düzeltme noktaları olan 1324,65 ile 1318,45 bariyerleri testi sonrasında aşağı yönlü baskısını devam ettirdi ve bu tutum Altın fiyatının 1296 seviyesine yaklaşmasına neden oldu. Yukarıda açıkladığımız düşüş trendi ve mevcut düzeltmelerden sonra bu aşamadan sonraki hedef nedir sorusunun cevabını aramaktayız. Fibonacci expansion tam da bu noktada devreye girerek mevcut düzeltmeden sonra nereye gidebilir sorusunun cevabını bulmamızda bize yardımcı olabilir. Fibonacci expansion %100 ve %161,8’lik seviyeler olan 1272 ve 1239 destek noktaları bundan sonraki süreçte hedeflenmesi gerekilen seviyeler olarak karşımızdadır. Altın eğer 1324,65 direnci altında kalmayı sağlar ve son zamanların dip noktası 1292 desteğini aşağı yönlü kırarsa satıcılı seyirde bu hedefler konuşulabilir. Bu bağlamda da özellikle orta vadeli işlemciler bu hususlara dikkat etmelidir.

Kısa vadeli işlemcileri değerlendirecek olursak 1310 direnci önemlidir. Altın fiyatı eğer 1310 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskılarını 1292 ve 1285 olarak devam ettirebilir. Beklentinin tersine hareket etmesi yani Altın fiyatının 1310 seviyesine çıkması durumunda ise fibonacci %38,2’lik ve %50’lik düzeltme noktaları olan 1324,65 ile 1318,45 bariyerlerinin yeniden gündemimizde olacağını ifade edebiliriz.

Pivot: 1310
Destek:
1292,00-1285,00-1277,00
Direnç: 1302,72-1310,00-1318,45

Altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9705
En yüksek : 9804
En düşük : 9705
Kapanış : 9757

Endeks 9700 seviyesi üzerinde kalabildi fakat 9800 seviyesi üstü denemeleri şimdilik başarısız. Gün içerisinde 9750 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe tekrar 9800 seviyesi denenebilir. 9710 seviyesi ilk destek bölgesi. Bu seviye altına gün sonu kapanışla inilirse tekrar 9600 seviyesine doğru geri çekilme izlenebilir.

Pivot : 9755
Destek
: 9710-9650-9620
Direnç
: 9800-9870-9900

#dax30h1

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1973
En yüksek : 1983
En düşük : 1973
Kapanış : 1980

Endeks gün içinde 1977 zirvesini aştı, gün sonu kapanışta yeni yüksek seviyede gerçekleşti. Bugün için 1977 seviyesi üzerinde kalınabiliyorsa 2000 hedefine doğru yol alırken 1985-1990 direnç bölgesinde oyalanabilir. Geri çekilmelerde 1970 seviyesi gün içi önemli destek. 1983 seviyesi yükselişlerde ilk direnç bölgesi. Bu bölge aşılırsa hızla 1990 seviyesine ulaşılabilir.

Pivot : 1978
Destek:
1977-1974-1970
Direnç:
 1983-1985-1990

#s&p500h1

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN– “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment