23 Haziran 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda yeni hafta, geride kalan işlem döneminde olduğu gibi jeopolitik gerilimin etkilerinin hissedildiği ve makro-ekonomik gelişmelerin yakından izlendiği bir hafta olarak başladı. Çin’den açıklanan PMI verisi Asya-Pasifik ülke endekslerine alım getirirken, Irak’taki şiddetin artarak devam ettiği yönündeki haberler basına yansıyor. Haftanın ilk iş gününde hem sorunlu ülkelerdeki tansiyon, hem de Avrupa ve ABD tarafından gelecek veriler, yatırımcıların merceği altındaki öne çıkan başlıklar olarak dikkat çekiyor.

“Çin imalatında sürpriz”

Piyasalar haftaya Çin için açıklanan önem derecesi yüksek HSBC imalat PMI datası ile başladılar. Sabah saatlerinde yayınlanan rakam, son 7 ayın en yüksek seviyesine işaret ederken 5 ay sonra sürpriz bir şekilde kritik 50 seviyesinin üzerine yükselerek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için olumlu sinyaller verdi. Asyalı finansal araç fiyatlarında genel olarak Çin’in göstergesinin fiyatlandığı görülürken, özellikle, ülkenin önemli ticaret ortaklarından Avustralya’nın para biriminde değer kazanımları izlendi. endekslerde ise yön pozitif.

“IŞİD ilerlemeye devam ediyor”

Piyasaların gündemindeki önemli başlıklardan bir tanesi olan son gelişmeleri ile jeopolitik riskler, hafta başında enstrüman fiyatlarında etkili olan unsurlar arasında yer aldı. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Irak içerisinde faaliyetlerine devam etmesi ve şiddetin giderek artması, bölgede tansiyonun yüksek kalmasına neden oluyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en büyük ikinci üreticisi olan Irak’taki gelişmeler, arz yönlü endişeler ile enerji fiyatlarının yükselmesine neden olan bir faktör olarak dikkat çekiyor. Pazar günü IŞİD’in Enbar’a bağlı üç ilçeyi daha kontrol altına aldığı yönündeki haberlerin basına yansıması, kaygıların canlı kalmasına neden olarak, piyasaların dikkatle Irak’tan gelecek haberleri beklemelerine yol açıyor. Ayrıca IŞİD’in, Musul yakınlarındaki Telafer askeri havaalanına da el koyduğu belirtilirken, Irak ordusunun çekildiği söyleniyor. Obama’nın, olayların diğer ülkelere de yayılabileceği uyarısı ile brent petrol son 9.5 ayın zirvesinde işlem görmeye devam ederken, batı Teksas tipi ham petrol de yükseldi.

Geride kalan hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları ile kayıplar yaşayan Dolar düşüşüne Asya seansı ile birlikte devam ederken, altın, son yüksek seviyelerinde işlem görmeyi sürdürüyor. Haftanın ilk iş gününde Çin’den sonra Avrupa ülkelerinden ve ABD’den açıklanacak PMI verileri izlenecekken,  dünyanın en büyük ekonomisinden ayrıca şu anki ev satışları verisi de gündemde olacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Japonya – BOJ Başkanı Kuroda’nın Konuşması;Ayın üçüncü haftanın son işlem gününde yaptığı değerlendirmeler basında yer alan Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda, daha önceki konuşmalarından farklı ifadeler kullanmadı. Ancak Başkan’ın ekonominin ılımlı bir trend içerisinde toparlandığı ve %2 enflasyon istikrar kazanana kadar gevşek para politikasının devam edeceği vurguları, Yen’de bir miktar kayıplar görülmesini sağlamıştı. Kuroda ayrıca ekonomik hedeflere ulaşmak için risklerin ortaya çıkması halinde politikaları yeniden ayarlamaktan çekinmeyeceklerinin altını çizdi. BOJ Başkanı’nın haftanın ilk işlem gününde yine Tokyo’da yapması beklenen konuşmasında para politikalarına değinmesi halinde piyasalarda fiyat değişimleri görülebilir. Bu nedenle Kuroda’nın kullanacağı kelimeler piyasalar tarafından dikkatle izlenecektir.

Euro Bölgesi – Öncü İmalat PMI;Haftanın ilk işlem gününde Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi geneli için açıklanacak olan öncü imalat ile hizmetler PMI verileri, Euro’da sert hareketlerin görülmesine neden olabileceği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek. Finansal Bilgi Servisi Markit tarafından yayınlanacak rakamlar arasında Almanya’nın öncü imalat PMI verisinin daha yakından mercek altına alınacağını ifade edebiliriz. Ancak ilk olarak gelecek olan göstergelerin Fransa için açıklanacak olması, piyasalarda Almanya ve Euro Bölgesi’ne ilişkin beklentilerin de fiyatlanmasını sağlayabilir. Rakamların genel olarak beklentilerin üzerinde bir tablo çizmesi halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, tahminleri karşılamayacak PMI verileri kıtanın ortak para biriminde kayıplar görülmesine neden olabilir.

ABD – Şu Anki Ev Satışları;ABD Merkez Bankası’nın (FED) geride kalan hafta tamamlanan toplantısı sonrasında imalat ve istihdama ilişkin ılımlı değerlendirmeler yapılırken, konut piyasasındaki göstergelerin karışık olmaya devam ettiği belirtilmişti. Son 8 aydır sadece bir kez beklenti rakamının üzerinde açıklanan şu anki ev satışları verisi, dünyanın en büyük ekonomisinde emlak sektörünün gidişatına ilişkin bilgiler vereceği için gündemde yer alacak. Rakamın beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde Wall Street endeksleri ve Dolar üzerinde etkiler görülebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Pazartesi

Zaman                  Haber                                               Beklenti       Önceki

09:00    JPY            BOJ Başkanı Kuroda Konuşması

10:00    EUR            Fransa Öncü İmalat PMI                       49,6             49,6

10:00    EUR            Fransa Öncü Hizmetler PMI                   49,5             49,1

10:30    EUR            Almanya Öncü İmalat PMI                    52,7             52,3

10:30    EUR            Almanya Öncü Hizmetler PMI                55,8             56,0

11:00    EUR            Öncü İmalat PMI                                52,2             52,2

11:00    EUR            Öncü Hizmetler PMI                            53,4             53,2

16:45   USD           Öncü İmalat PMI                                56,1              56,4

17:00    USD           Şuan ki Ev Satışları                             4,74M           4,65M

EURUSD ANALİZ

81,00 seviyesini geçememesi sonrasında tepki satışlarını hızlandıran ve 80,22 seviyesine doğru tepki satışları gerçekleştiren Dolar Endeksi, EURUSD paritesinin yukarı yönlü hareketler gerçekleştirmesine katkı sağlayarak geçtiğimiz hafta 1,3645 seviyesinin test edilmesini sağlamıştır. Ancak bu çıkış etkisini net bir şekilde devam ettiremedi. Çünkü hala daha EURUSD paritesi için negatif seyir devam etmektedir. Trend göstergesi olarak uzunca bir süredir sizinle paylaşmış olduğumuz 150 günlük basit hareketli ortalama paritedeki negatif baskının devamı için önemini korumaktadır. 1,3708 seviyesi olarak güncelliğini koruyan bu ortalama altında günlük kapanışını sürdürdüğü müddetçe paritede yaşanılacak olası yükselişler yeniden satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde ise kırmızı renk ile belirtmiş olduğumuz düşüş kanalı ve bu kanalın üst noktası olarak gördüğümüz 1,3635 direnci EURUSD paritesinin gün içi işlem stratejisi için önemlidir. Parite eğer 1,3635 direnci altında kalmayı sürdürürse 1,3585 ve 1,3555 seviyeleri test edilmek istenebilir. 1,3635 direncinin geçilmesi durumunda ise 150 günlük basit hareketli ortalama yeniden gündemimizde yer alabilir. Bu nedenle de haftanın ilk işlem günü 1,3635 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

NOT: Haftanın ilk işlem gününde piyasalar günün ilk yarısında özellikle Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerine odaklanacaktır. Bu bağlamda da Avrupa borsaları açılışı ile başlayacak olan PMI verilerinin sonuçları dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,3635
Destek:
1,3585-1,3555-1,3510
Direnç: 1,3635-1,3673-1,3708

EURUSD

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi Ekim 2008 tarihinden itibaren 1,7050 seviyesi altında kapanışlar gerçekleştirerek ayı piyasasının devamı için önemli sinyaller vermiş ve bu tutumu günümüze kadar devam ettirmiştir. Geçtiğimiz hafta GBPUSD paritesi 1,7050 seviyesi üzerinde 1,7061 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirse de kapanışları incelediğimizde 1,7050 altında olması hala daha ayı piyasasının devamı için önemliydi. Bundan sonraki süreçte özellikle de aylık kapanış GBPUSD paritesinde ayı piyasasının devam edip etmemesi konusunda önemli bir sinyal niteliğindedir. Şuanda her ne kadar 1,7050 seviyesine yakın bir seyirde hareketler gözlemlense de uzun vadeli olarak hala daha kapanışlar dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda da bu ayın aylık kapanışı GBPUSD paritesi için kritik bir önem taşımaktadır.

1

Orta vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 7 Ağustos 2013 tarihinden itibaren trend göstergesi olarak önemli işlere imza atan 89 günlük basit hareketli ortalama üzerinde pozitif seyir devam etmektedir. Şuanda da bu ortalama 1,6756 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6995 seviyesi gün içerisinde dikkatle takip edilmesi gerekilen bir destek noktasıdır. Parite eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerini 1,7061 ve 1,7095 seviyesine kadar devam ettirebilir. Aksi takdirde kısa vadeli mevcut yükseliş trendi içerisinde tepki satışına maruz kalmak isteyebilir. Bu tutumun oluşabilmesi için paritenin 1,7095 direncinden dönüşü ya da 1,6995 desteğini aşağı yönlü kırması takip edilebilir.

Pivot: 1,6995
Destek; 1,6995-1,6960-1,6918
Direnç; 1,7061-1,7095-1,7130

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

55 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama üzerinde kalması ve bu ortalama üzerinde gerçekleştirdiği günlük kapanışlar ile mevcut düşüş trendini sonlandıran USDTRY kuru kritik PPK toplantısı öncesinde yukarı yönlü hareketlerine devam eder nitelikte 2,14 seviyesi üzerinde seyrini sürdürmektedir. 55 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama güncel olarak 2,1195 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Yani bu ortalama üzerinde günlük kapanışların devam etmesi yükseliş baskının devamı için önemlidir.

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu incelediğimizde son günlerde gerçekleştirmiş olduğu dip çalışmasını 2,1220 desteği ile sürdürmüştür. Bu bağlamda da 2,1220 destek noktası üzerinde yükseliş beklentisinin devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer bu şart sağlanırsa 2,1530 ve 2,1760 gibi seviyeleri gündemimizde yer alabilir. 2,1220 öncesinde ilk kritik destek noktası ise 2,1350 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 2,1220
Destek: 2,1350-2,1220-2,1050
Direnç: 2,1530-2,1615-2,1760

USDTRY

USD/JPY ANALİZİ

Haftanın ilk işlem gününde, Japonya Nikkei endeksinin günü alıcılı seyretmesine rağmen, Dolar endeksindeki negatif seyrin USD/JPY paritesi üzerinde etkili olduğunu görüyoruz. TSİ 09:00’da gerçekleşmesi beklenen Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda’nın konuşması günün ilk saatlerinde etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, yeni haftayla birlikte 101,70 – 102,40 bandının güncelliğini koruduğunu görmekteyiz. Bu bandın dışına çıkma çabası, kanal içerisindeki yön arayışında etkili olabilir.

Söz konusu bant içerisinde, 102,20 seviyesinin 7 gündür günlük kapanışları etkili bir şekilde sınırlandırmış olduğunu söyleyebiliriz. Parite bu seviye altında kaldığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların ön plana çıkması beklenebilir. Düşüşlerde 200 günlük basit hareketli ortalama bölgesinde bulunan 101,70 hedeflenebilir. Satıcılı seyirde kalıcılık beklenebilmek için, 101,70’in kırılması gerekmektedir.

Paritede yukarı yönlü beklentiler oluşturabilmek için, gerçekleşebilecek kısa vadeli tepki satışlarının 102,20 üzerine tırmanma çabasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu şartla birlikte gün içinde 102,40 seviyesi hedeflenebilir. Alımların netlik kazanabilmesi için, bandın üst noktası olan 102,40’ın geçilmesi gerekmektedir.

Pivot: 102,20
Destek:
101,70 – 101,20 – 100,75
Direnç:
102,20 – 102,40 – 102,80

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Yen’in Avrupa piyasaları açılışı öncesinde major para birimleri karşısında güçlü bir duruş sergilediğini görüyoruz. TSİ 09:00’da Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda’nın konuşmasıyla başlayıp Euro Bölgesi PMI verileriyle sürecek olan veri akışı parite üzerinde etkili olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, geçtiğimiz hafta boyunca gerçekleşen yükseliş maratonunun güncel seviyesi 138,88 olan 200 günlük basit (simple) hareketli ortalamayla sınırlandığını gördük. Kısa vadeli incelediğimizde, kırmızı renkle belirttiğimiz düşüş eğimini destekleyen 138,88 seviyesinin altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların etkili olması beklenebilir. Düşüşlerde yükseliş kanalının alt noktası olan 137,70 hedeflenebileceği gibi, daha kalıcı düşüşler için bu seviyenin kırılması gerekmektedir.

Yükseliş kanalının güncelliğini koruması nedeniyle, kanalın kırılamadığı müddetçe alımların devreye girme potansiyeli artabilir. Yükseliş baskılarının etkili olmasını bekleyebilmek için, düşüş baskılarını artıran 200 günlü basit hareketli ortalama ve kırmızı eğim çizgisinin geçilmesi gerekmektedir. Bu durumda 140,08 bölgesine doğru fiyatlamalar görülebilir.

Pivot: 138,88
Destek:
138,40 – 137,70 – 137,20
Direnç:
138,88 – 139,32 – 140,08

eurjpy

HAM PETROL ANALİZİ

Irak’ta militanların Ürdün ve Suriye sınırındaki kentlerde kontrolü ele geçirmesi ve ABD Başkanı Barack Obama’nın, krizin çevre ülkelere de sıçrayabileceğini belirten açıklamalarda sonra ham petrol fiyatının haftaya 107 Doların üzerinde başladığını gördük.

Teknik olarak incelediğimizde, geçtiğimiz hafta boyunca 105,10 – 106,93 aralığında süren bandın jeopolitik gelişmelerle birlikte sona erdiğini görüyoruz. Bandın üst noktası olan 106,93 üzerindeki fiyatın, yukarı yönlü baskılara maruz kalması beklenebilir. Bu durumda 9 ayın zirvesi konumundaki 107,66’nın geçilmesi, alıcılı seyre netlik kazandırabilir.

Kısa vadeli incelediğimizde, yeni zirveye yakın bulunan noktada, yeni gelişmelerin eklenmemesi tepki satışlarının gerçekleşmesi için gerekli koşulları oluşturabilir. Bu şartlar oluştuğu taktirde 106,93 seviyesinin kırılması, fiyatın tekrar 105,10 bölgesine doğru hareket etme çabasını ortaya çıkabilir.

Pivot: 106,93
Destek:
106,93 – 106,35 – 105,70
Direnç:
107,66 – 108,15 – 108,70

petrol

ALTIN ANALİZ

Ortadoğu da yaşanılan gerilim ve savaş spekülasyonlarının (ABD tarafından da olası operasyon açıklamalarının yer alması) yeniden gündeme gelmesi ile değer kazanan kıymetli madenler, son haftalarda önemli çıkışlar gerçekleştirerek trend sorgulaması yapmaktadır. Özellikle de 1180 seviyesinden gerçekleştirilen dönüşler sonrasında bir daha bu destek noktasının test edilememesi Altın fiyatında artık yükselişler devam edecek mi sorusunun cevabını aramamıza neden olmaktadır. 1240 destek noktasından gerçekleştirmiş olduğu dönüş ise bu düşünceyi tetiklemiştir. Ancak hala daha Altın için negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Çünkü haftalık grafikte uzunca bir süredir devam ettiğimiz kanal ve bu kanalın üst noktası olarak güncelliğini koruyan 1353 direnci hala daha önemini korumaktadır. Yani yukarıdaki açıklamaları özetlersek bu çıkışa rağmen Altın da 1353 seviyesi altındayız ve bu tutum negatif yönlü baskının hala daha güçlü olduğunun önemli bir kanıtıdır.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde ise mevcut düşüş kanalı içerisinde tepki alımlarını sürdürmektedir. 1305 destek noktası gün içerisinde dikkatle takip edilmesi gerekilen bir seviyedir. 1290 ile 1335 seviyesi arasındaki bant hareketi içerisindeki kontrol noktası olarak belirtebileceğimiz 1305 seviyesi gün içi hangi yönde hareketlerin oluşacağına ilişkin bize önemli sinyaller verebilir. Bu bağlamda da haftanın ilk işlem gününde 1305 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1305
Destek: 1305-1298-1290
Direnç:  1321-1328-1335

Altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış            : 10003
En yüksek     : 10053
En düşük       : 9980
Kapanış         : 9997

Endeksin 10000 seviyesine yakın seyri devam ediyor fakat göstergelerdeki yorgunluk işaretlerine  dikkat etmek gerek. 5 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 9970 seviyesi altına inilmeden hafta kapanırsa yükselişin devamı anlamında beklentiler korunabilir. Gafta içinde gün sonu kapanışlar 9970 seviyesi altında gerçekleşirse ilk destek 9950, ana destek 9900 seviyesinde.10000 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlar ise yeni zirveler getirebilir.

Pivot   : 10010
Destek
: 9950-9930-9900
Direnç
: 10025-10033-10050

#dax30h1

S&P500 ANALİZİ

Açılış            : 1949
En yüksek     : 1956
En düşük       : 1948
Kapanış         : 1953

SP500 yükselmeye devam ediyor. Bugün için 1955 seviyesi altına inilmediği sürece 1961 seviyesi ilk hedef olabilir. 1947 seviyesi üzerinde saatlik kapanışlarla bu ihtimal yükselebilir.1955 seviyesi altına gerileme durumunda ilk destek 1951 seviyesinde.

Pivot   : 1952
Destek:
1951-1948-1945
Direnç:
1955-1957-1961

#s&p500h1

 “GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR – “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment