“EUR/USD, başkan Mario Draghi’yi bekliyor!”

Dolar Endeksi, ABD’den gelen olumlu Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verileri sonrasında 79,88 seviyesine kadar yükselse de bu çıkışlarını devam ettiremeyerek yeniden satış baskısına maruz kaldı. 15 Eylül 2013 tarihinden itibaren endeks 81,56 ile 79,05 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdürse de son zamanlardaki satış baskısı özellikle EURUSD paritesinin yükselişlerini önemli ölçüde desteklemiştir. 80,02 seviyesinde gördüğü baskı nedeniyle de negatif seyrini sürdüren endeks için bundan sonraki süreçte gelecek olan açıklamalar hem endeks hareketliliği hem de EURUSD paritesinin seyri açısından önemlidir.

1

EURUSD paritesini incelediğimizde ise Dolar endeksindeki negatiflikten yararlanarak yukarı yönlü hareketlerini sürdürmekte ve yükseliş trendi de bunu desteklemektedir. Gerek 30 haftalık basit hareketli ortalama gerekse yükseliş trendi EURUSD paritesi için 1,3960 ve üzerindeki hedefler için önemli sinyaller vermektedir. Ancak bu tutum tek başına yeterli değildir. Özellikle de böyle bir düşünce yapısına girebilmemiz için temel makro-ekonomik verilere ihtiyacımız vardır.

Bu haftanın en kritik makro-ekonomik haberi ise hiç şüphesiz ki Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin gerçekleştireceği açıklamalar olacaktır. Politika faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenilmeyen Banka da Başkan Draghi’nin bazı ifadeleri yakından takip edilecektir.

Bu ifadelerden:

  • Enflasyon oranı,
  • Deflasyon riski,
  • Negatif Mevduat Faiz Oranı,
  • OMT (Doğrudan Parasal İşlemler) (Özellikle de Parasal Genişleme),
  • LTRO (Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu)

İle ilgili kullanacağı ifadeler, EURUSD paritesinde sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Özellikle de başkan Draghi’nin konuşmaları paritede ki yükseliş trendinin desteklenip desteklenmeyeceğini görmemiz, yeni işlem stratejileri için önem arz etmektedir.

Teknik olarak baktığımızda 1,3775 destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam ettiğini gözlemlediğimiz parite de bu tutumun başkanın açıklamaları ile desteklenmesi EURUSD paritesinin 1,3960 – 1,4100 seviyelerinin gündeme gelmesine katkı sağlayabilir.

Aksi durumunda, yani başkan Draghi’nin ifadelerinin parite de sert satışların oluşumuna katkı sağlaması durumunda ise yükseliş trendinin bozulup bozulmadığını görmemiz yeni hareketler için önemlidir. Ancak 1,3775 seviyesi altındaki haftalık kapanış EURUSD paritesindeki yükseliş düşüncemizin sonlanmasına neden olabilir.

2

Kudret AYYILDIR
GCM Forex Başanalist

Add a Comment