14 – 18 Nisan 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Haftaya Bakış Analizi

“Piyasalar geçen hafta neyi konuştu?”

Geride kalan hafta küresel piyasalar ağırlıklı olarak batılı ülkelere ilişkin gelişmelere odaklanırken, yatırımcılar özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarına odaklandı. Global endekslerdeki sert değişimler de geçen haftanın öne çıkan başlıkları arasında değerlendirilirken, Washington’da bir araya gelen önemli ülkelerin yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar da dikkat çekti.

Haftanın önem derecesi yüksek gelişmelerinin ilki Japonya tarafından geldi. Ülkenin Merkez Bankası (BOJ) para politikasında beklentiler paralelinde herhangi bir değişiklik yapmazken, Kuroda’nın konuşmaları ise Yen’in değer kazanmasına destek olan önemli etkenler arasında yer aldı. BOJ Başkanı Kuroda, parasal genişlemeye ek önlemler alınmasına şu an için gerek olmadığı değerlendirmesinde bulunurken, Banka’nın hamlelerine ilişkin beklentilerin daha ileri tarihlere ötelenmesi ülkenin para biriminde kazanımlar oluşmasını sağladı.

Dünyanın en büyük ekonomisinde ise, bu hafta başlayan bilanço sezonun yanında 19 Mart’ta tamamlanan FOMC toplantısının tutanakları izlendi. FED üyelerinin, piyasaların abartılı bir faiz artırım beklentisi içerisine girmelerine ilişkin endişeler taşıdığı görülürken, yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmek için aceleci davranmak istemeyeceği değerlendirmesinde bulundular. Diğer taraftan FED Başkanı Yellen’ın “tahvil alımlarının bitirilmesinden 6 ay sona faiz artırılabilir” ifadesinin tutanaklarda yer almadığı görülürken, piyasalar bunu Yellen’ın kişisel görüşü olarak gördü ve FED’in faiz artırımı konusundaki kaygılarını da değerlendirdi. Dolar endeksi ise bu paralelde genel olarak hafta boyunca aşağı yönlü bir eğilim izledi.

Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üyelerinden, genişlemeci para politikalarına ilişkin açıklamalar takip edildi. Genel olarak üyeler Euro Bölgesi’nde deflasyon riskinin olmadığını ifade ederlerken, gerektiğinde ise ECB’nin adım atmaya hazır olduğunu belirttiler. Kıtada bunun yanında tansiyonun yeniden arttığı Ukrayna’ya ait gelişmeler de gündemde yer aldı. Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığınağı yaptığı haberleri basına yansırken, NATO ve batılı yetkililer bu durum karşısındaki rahatsızlıklarını dile getiren açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ise BIST-100 endeksi Avrupa ile zaman zaman farklı yönlerde hareketler gösterdi ve Türk Lirası’nda, Moody’s’in değerlendirmesine kadar değer kazanımları izlendi. Ancak söz konusu kredi derecelendirme kuruluşunun, artan siyasi belirsizlikler nedeni ile not görünümünü durağandan negatife çevirmesi Lira üzerinde baskı yarattı. Avrupa tarafında öne çıkan bir diğer gelişme ise İngiltere’nin tahminlerden fazla artış gösteren imalat ve sanayi üretimindeki yükseliş ile Sterlin’deki yukarı yönlü hareketler olarak değerlendirilebilir.

Genel olarak haftanın değerlendirmesi bu şekilde özetlenebilecekken, IMF ve G-20 toplantılarının da piyasalar tarafından yakından izlendiğini belirtebiliriz. Yeni haftada Asya’dan, Avrupa ve ABD’ye kadar birçok önemli makro-ekonomik verinin yine yatırımcıları beklediğini ifade edebiliriz. Bunun dışında Rusya’ya karışı batılı ülkelerin atacağı adımlar dikkatle takip edilecekken, yetkililerden gelecek konuya ilişkin açıklamalar ve ABD’li şirketlerin bilançoları izlenecek.

Haftanın fırsatı: ABD – “FED Başkanı Yellen’ın Konuşması”; FED Başkanı Janet Yellen’ın yeni hafta içerisinde iki kez konuşmalarının basına yansıması bekleniyor. Bunlardan ilki, 15 Nisan Salı günü Atlanta Merkez Bankası’nın Finansal Piyasalar Konferansı’ndaki açılış notlarını iletmek için yapacağı, diğeri ise, 16 Nisan Çarşamba günü New York Ekonomi Kulübü’nde gerçekleştirmesi beklenen konuşma olarak değerlendirilebilir. Başkan’ın, FED’in para politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunması, Dolar ve dolayısı ile birçok finansal aracın fiyatında sert değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle Yellen’ın bu konuşmalarında kullanacağı ifadeler piyasalar için büyük bir önem taşımaktadır. FED Başkanı’nın son FOMC toplantısındaki, tahvil alımlarının bitirilmesinin 6 ay sonrasında ilk faiz artırımının yapılabileceği yönündeki ifadelerini tekrarlaması halinde ABD’nin para biriminde değer kazanımları görülebilir. Ancak Yellen, daha yumuşak ifadeler ile ABD ekonomisinin FED’in teşviklerine ihtiyaç duymaya devam ettiğini belirten cümleler kurmayı tercih ederse, Dolar’da kayıplar izlenebilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması; ABD’nin Başkenti Washington’da düzenlenen IMF toplantısına katılım gösteren Mario Draghi’nin, 12 Nisan Cumartesi günü TSİ 19:00’da başlaması planlanan basın konferansında bir konuşma yapması bekleniyor. ECB Başkanı’nın, Bankası’nın para politikalarına değinmesi halinde hafta başında Euro tarafında sert hareketler oluşabileceği için yatırımcıların dikkatli olmasına fayda var. Draghi’nin, son günlerde ECB için çokça gündeme gelen parasal genişleme konusunda değerlendirmelerde bulunması piyasa katılımcılarının beklentilerini etkileyebilir.

ABD – Perakende Satışlar; Haftanın ilk iş gününde ABD’den gelecek önem derecesi yüksek perakende satış rakamları, piyasalar tarafından dikkatle izlenecek. Şubat ayına ait perakende ve çekirdek perakende satışlar verileri, ABD’de soğuk kış şartlarının etkisinin ekonomik veriler üzerindeki etkisinin azaldığı yönünde bir ipucu olarak değerlendirilmişti ve önceki aya göre satışlar yükselişe işaret etmişti. Mart ayına ilişkin açıklanacak rakamlar, ABD ekonomisinin sağlığına ait bilgiler verirken dolayısı ile FED’e yönelik beklentilerin şekillenmesini de sağlayabilir. Perakende ve çekirdek perakende satışlar verilerinin beklentilerin üzerinde bir artış kaydederek olumlu bir tablo ortaya koyması Dolar’a değer kazanımları getirebilecekken, tahminleri karşılamayacak rakamlar ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir. (Perakende Satışlar Beklentisi: %0.8, Çekirdek Perakende Satışlar Beklentisi:%0.5)

Türkiye – İşsizlik Oranı; Bütçe dengesi rakamlarından bir saat önce yayınlanacak Türkiye’nin çeyreklik işsizlik oranı verisi, yeni haftanın ikinci günüde yurtiçi piyasaların gündemindeki rakamlar arasında yer alacak. 2013 Haziran’ından bu yana ilk kez geride kalan ay çift haneli rakamlara çıkan oran %10 olarak açıklanmıştı. İşsizliğin yükselmeye devam ettiğine işaret edecek veriler Lira’da kayıplara neden olabilecekken, olumlu rakamlar yerel para biriminde değer kazanımlarına destek verebilir.

İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); Geride kalan yılın Haziran ayından bu yana %2.9’dan aşağı yönlü bir rota izleyen İngiltere’nin enflasyon oranı, bu süreç içerisinde ülkenin Merkez Bankası’nın (BOE) hedefine doğru ilerledi. Şubat ayında %1.7 olarak açıklanan CPI verisinin beklentilerin altında kalması, ada ülkesinde ekonomik faaliyetlere ilişkin endişelerin gündeme gelmesine neden olabilecekken, BOE’nin faiz artırım tarihine ait beklentilerin ötelenmesine yol açabilir. Bu gibi bir durumda Sterlin’de sert kayıplar yaşanabilir. Ancak enflasyonun tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi ise ülkenin para biriminde yukarı yönlü hareketlere destek verebilir. (Beklenti:%1.6)

Euro Bölgesi – Alman ZEW Ekonomik Hassasiyet; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine ilişkin, Almanya’nın ZEW Enstitüsü tarafından açıklanacak ekonomik hassasiyet verisi, kıtanın ortak para birimi üzerinde sert hareketlere neden olabilen bir rakam olarak dikkat çekmektedir. Endeks son üç aydır beklentilerin altında olumsuz açıklanırken, Aralık ayındaki 62 seviyesinden Mart ayında 46.6’ya kadar geriledi. Enstitü’nün ekonomistlerinden yapılan açıklamalarda ise, izlenen aşağı yönlü hareketin, son aylarda artan jeopolitik riskler ve Euro Bölgesi ekonomisindeki olumsuz seyri yansıttığı, ancak Almanya ekonomisinin halen daha güçlü konumunu koruduğu belirtildi. Rakamın tahminlerin üzerinde açıklanması Euro’da yükselişlere zemin oluşturabilecekken, beklentileri karşılamayacak bir ZEW verisi, para birimi üzerinde negatif etki yaratabilir. (Beklenti:46.3)

ABD – Enflasyon Oranı (CPI); FED’in para politikası karalarından söz ederken değindiği önemli makro-göstergeler arasında yer alan enflasyon oranı, piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek veriler arasında yer alıyor. Aylık bazda hem CPI hem de çekirdek CPI verilerinin genelde %0.1 ve civarında adımlar gerçekleştirdiği görülüyor. Yıllık bazda ise %1.1 olan enflasyon oranının yanında, çekirdek CPI %1.6’lık bir seviyede bulunuyor. Enflasyon verilerinin tahminlerin üzerinde açıklanması, FED’in genişlemeci para politikalarından daha çabuk çıkmak isteyebileceği düşüncesini destekleyebilecekken, Dolar’da yukarı yönlü hareketlere yol açabilir. Ancak beklentilerin altında bir tablo çizecek CPI verileri, ABD’nin para biriminde kayıplar görülmesine neden olabilir. (Aylık – CPI Beklentisi:%0.1, Çekirdek CPI Beklentisi:%0.1)

Çin – Büyüme Oranı (GDP); Son aylarda ekonomisinin yavaşladığına yönelik spekülasyonlar piyasaların risk algısında önemli değişikliklere neden olabilen dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’den açıklanacak GDP verisi, küresel piyasa katılımcıları tarafından dikkatle takip edilecek. Yılın ilk çeyreğinde, geride kalan yılın ilk çeyreğine göre %7.4 büyüme kaydetmiş olması beklenen ülkede hükümetin 2014 mali yılı için belirlediği hedef ise %7.5 olarak açıklanmıştı. Ancak daha sonra bu rakamın esnetilebileceği yönündeki haberlerin basına yansıdığını görmüştük. Açıklanacak rakamın beklentiden farklı gelmesi halinde, Çin’in önemli ticaret ortaklarından Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin para birimlerinin yanında, gelişmekte olan ülkelerin varlıklarında sert fiyat değişimleri görülebilir. Asya’nın en büyük ekonomisinin GDP verisi ayrıca, piyasaların risk algısında da etkili olabileceği için küresel endekslerde fiyatlamaların yapılmasına yol açabilir.

Japonya – BOJ Başkanı Kuroda Konuşması; Para politikasında ek parasal genişleme uygulamaya koyması yönünde üzerinde baskılar artmaya başlayan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın bu hafa içerisinde iki kez katılacağı organizasyonlarda konuşma yapması bekleniyor. Geride kalan haftanın son gününde basına yansıyan ve konuya yakın kaynaklar tarafından iletildiği belirtilen bir haberde, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin bu ay içerisinde Kuroda ile bir görüşme yapacağı ifade edildi. Ülkede Nisan ayında devreye giren satış vergisi artışının, BOJ’un enflasyonu artırmaya yönelik çalışmalarını zora sokabileceği düşünülüyor. Bu paralelde de BOJ’un gevşek para politikasına ek önlemler alabileceği yönünde spekülasyonların da arttığı görülüyor. Kuroda’nın bu hafta gerçekleştireceği konuşmalarda, yeni teşvik önlemlerinin alınabileceğine dair ipuçları vermesi halinde Yen’de sert değer kayıpları görülebilir. Ancak Başkan’ın, BOJ’un son toplantısından sonraki tutumunu sürdürerek, para politikasının genişletilmesine gerek görmediğini belirten ifadeler kullanması, ülkenin para biriminde değer kazanımları izlenmesini sağlayabilir.

İngiltere – İşsizlik Oranı; İşsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısını gösterecek alacaklı sayım değişimi verisi ile aynı anda açıklanacak olan ada ülkesinin işsizlik oranı verisi, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikasında atacağı adımların fiyatlanmasına neden olabileceği önem taşımaktadır. Her iki makro-ekonomik göstergenin de birlikte yakından izlenmesi, para birimindeki değişiklikleri anlamak adına fayda sağlayacaktır. Her ne kadar son zamanlarda BOE Başkanı Mark Carney, Merkez Bankası’nın faiz artırımı ile işsizlik oranı arasındaki bağı azaltacak söylemlerde bulunsa da, %7.2 olarak değişiklik gerçekleşmemesi beklenen İngiltere’nin işsizlik oranı yatırımcılar tarafından yakından izlenecektir. Rakamın tahminin altında gerçekleşmesi, BOE’nin daha yakın bir tarihte faiz artırımına gidebileceği düşüncesini destekleyerek Sterlin’de yükselişler görülmesini sağlayabilecekken, beklentinin üzerindeki bir işsizlik oranı verisi, bu paralelde ada ülkesinin para biriminde kayıplar oluşmasına yol açabilir. İşsizlik oranı verisinin öngörülen paralelde açıklanması halinde ise yatırımcıların alacaklı sayım değişimi verisine daha fazla odaklanabileceklerini göz ardı etmemek gerekmektedir.

Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); 31 Mart’ta açıklanan öncü CPI verisi %0.5 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üzerinde de Euro Bölgesi’nde olası bir deflasyon riski konusunda baskıların artmasına neden olmuştu. Mart ayına ilişkin nihai rakamlar olacak söz konusu enflasyon oranının %0.5 olan tahminin altında açıklanması, ECB’nin parasal genişleme uygulayabileceği yönündeki beklentileri artırabilecekken, Euro’da da düşüşler izlenmesine yol açabilir. Ancak öncü rakamın üzerinde gerçekleşecek bir CPI verisi ise, kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilir.

ABD – Yapı Ruhsatları; Konut başlangıçları ile aynı anda açıklanacak yapı ruhsatları verisi, dünyanın en büyük ekonomisinin emlak piyasasına ilişkin bilgiler vereceği için yakından izlenecek rakamlar arasında öne çıkıyor. Aralık ve Ocak aylarında ABD’deki sert kış koşullarından olumsuz etkilenen konut piyasası nedeni ile yapı ruhsatları verisi de çok iyimser bir tablo çizmemişti. Ancak Şubat aynıda yeniden 1 milyon ruhsatın üzerine çıkarak, soğuk havaların rakamlar üzerindeki etkisinin azalabileceği yönünde sinyaller vermişti. Mart ayına ilişkin açıklanacak verinin 1 milyon olan beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde, ABD endeksleri ve Dolar üzerinde sert fiyat değişimleri izlenebilir.

Kanada – Merkez Bankası Toplantısı; Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) Mart ayında yaptığı toplantısında para politikalarında herhangi bir değişiklik yapılmazken, politika faiz oranı da %1.0’da bırakılmıştı. Banka’nın Başkanı Stephen Poloz, geride kalan ay içerisinde yapmış olduğu değerlendirmede, ekonomideki yavaşlığın sadece hava şartlarından kaynaklandığının düşünülmesinin doğru olmayacağını ifade ederken, Kanada ve dünya için “yavaş büyümenin” yeni bir model olabileceğini söyledi. Ekonomistler, BOC’un 2014 ve 2015 için %2.5 olan büyüme oranı tahmininin yüksek olduğunu düşünseler de, Banka’nın bu yıl sonunda ya da gelecek yıl başlarında 25 baz puan faiz artırabileceğini bekliyorlar. BOC’un 16 Nisan’daki toplantısında politika faiz oranını değiştirmesi beklenmiyor.

ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta 300 bin Amerikalının işsizlik maaşına başvuruda bulunduğunu gösteren istihdam talepleri verisi, beklentilerin altında olumlu açıklanmıştı. 12 Nisan ile biten hafta içerisinde ise 316 bin yeni başvurunun yapılmış olacağı tahmin ediliyor. Verinin beklentiden farklı olarak açıklanması ABD para biriminde değişikliklere neden olabileceği için yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Şubat ayında açıklanan ve Philadelphia Merkez Bankası tarafından yaklaşık 250 imalatçıya yapılan anket sonucu oluşturulan endeks, beklentinin oldukça altında açıklanırken (-6.3), ABD’de görülen son yılların en sert kış mevsiminin etkililerini yansıttığı şeklinde değerlendirilmişti. Rakam Mart ayında ise 9.0 olarak açıklandı. Haftanın önem derecesi yüksek son ekonomik verisi olarak dikkat çeken Philadelphia FED imalat endeksinin 9.6 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Dolar’da yükselişlerin görülmesini destekleyebilecekken, tahminin altında kalacak datalar, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

  • 18 Nisan Cuma günü büyük ekonomilere sahip birçok ülke Kutsal Cuma nedeni ile tatil olacağı için önemli bir ekonomik takvim verisi bulunmamaktadır.

Önemli NOT: Analizler içerisinde söz edilen beklentiler ve ekonomik verilere ilişkin beklenti rakamları, 11 Nisan 2014 tarihinde saat 17:30’da tamamlanan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Beklentiler analist ve ekonomistlere yapılan yeni anketler, ya da piyasa dinamiklerindeki farklılaşmalar sonucu haftanın ilerleyen günlerinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle hafta içerisinde GCM Forex Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan günlük analizlerde güncellenebilecek beklenti ve beklenti rakamlarını takip etmeniz önem taşımaktadır.

EUR/USD ANALİZİ

1,3670 destek noktasından başlayan yukarı yönlü hareketlerin gerek Euro bölgesinden gelen olumlu verilerle gerekse Dolar endeksindeki zayıflığın sürmesi ile desteklendiğini ve yeniden kritik 1,3960 seviyesine yaklaşmak istediğini görmekteyiz. 1,3960 seviyesi orta vadeli yükseliş trendinin orta noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer 1,4250 seviyesini konuşmak istiyorsak öncelikli olarak 1,3960 direncinin üzerine çıkmamız gerektiğini unutmamak gerekmektedir. Aksi takdirde 1,3960 – 1,3645 arasındaki bant hareketi devam edebilir. Genel görünüm 1,3645 destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmesi yönündedir.

EURUSD paritesinin 1,3960 direncini geçip geçmeyeceği konusundaki kararını bu hafta ABD merkez bankası başkanı Yellen’in konuşması ile Euro bölgesinden gelecek olan ZEW endeksi belirleyebilir. Özellikle de Yellen’in parasal genişleme ve faiz oranı ile ilgili açıklamaları parite üzerinde sert hareketlerin oluşumunu tetikleyebilir

Destek: 1,3820-1,3745-1,3645

Direnç: 1,3960-1,4100-1,4250

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

12 Kasım 2013 tarihinde başlayan ve günümüzde de devam eden yükseliş trendi 89 günlük basit hareketli ortalama ile destek bulmaktadır. Mevcut yükselişleri incelediğimizde her fırsatta 1,6820 direnci önemli bir bariyer olarak etkisini göstermektedir. Özellikle tepki satışları düşüncesinin oluştuğu dönemlerde paritenin 1,6820 direnç noktası altında kalması dikkat çekicidir.

Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde yükseliş trendinin alt noktası olan 1,6575 destek noktası önemini korumaktadır. Parite eğer bu destek noktası üzerinde kalabilirse yükseliş trendi aktif bir şekilde devam etmek isteyebilir ve bu tutum paritenin yeniden 1,6820 bariyerini test etmesine ve karar aşamasına geçmesine katkı sağlayabilir. Özellikle de paritenin 1,6820 direnci üzerine çıkması durumunda 1,7050 seviyesi gündemimizde tekrar yer alabilir.

GBPUSD paritesinde satış baskısının oluşacağını düşünen Forex işlemcilerinin aceleci davranmaması yükseliş trendi nedeniyle önemlidir. Öncelikli olarak trendin değişmesi (1,6575 destek noktasının aşağı yönlü kırılması) ya da tepki satışının oluşma ihtimali (1,6820 direncinden gerçekleşecek olası dönüşler) takip edilmelidir.

Destek; 1,6685-1,6575-1,6460

Direnç; 1,6820-1,6930-1,7050

gbpusd

USD/TRY ANALİZİ

Yerel seçimler sonrasında Türk Lirasının değer kazanması ile birlikte satış baskısının oluştuğu USDTRY kuru mevcut kısa vadeli tepki satışlarını haftalık grafikte kritik bir bölge olarak adlandırdığımız fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 2,0884 seviyesine kadar sürdü ancak devam edemedi. 2,0884 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkışını sürdüren kur, kredi derecelendirme kuruluşunun (Moody’s ) Türkiye’nin görünümünü negatife indirmesi sonrasında bu çıkışı destekleyen hareketler gözlemlendi ve haftanın son işlem gününde USDTRY paritesi 2,1243 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,1230 – 2,0884 aralığı kritik bölge olarak değerlendirebiliriz. USDTRY kurunun bundan sonraki süreçte nasıl bir yön tayin edeceğine ilişkin iki ayrı senaryo oluşturabiliriz.

1. Senaryo: USDTRY kuru aşağı yönlü baskısına devam etmek istiyor!

Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için USDTRY kurunun 2,1230 seviyesi altında haftalık kapanış gerçekleştirmesi ve 2,0884 destek noktasını aşağı yönlü kırması gerekmektedir. Böyle bir durumda 2,0547 ve 2,0173 seviyeleri test edilebilir.

2. Senaryo: USDTRY kuru yukarı yönlü baskısına devam etmek istiyor!

Bu ihtimalin gerçekleşebilmesi için USDTRY kurunun 2,1230 seviyesi üzerinde haftalık kapanış ya da art arda 2 gün günlük kapanış gerçekleştirmesine ihtiyaç vardır. Böyle bir durumda 2,1595 ve 2,2015 seviyeleri test edilebilir.

Yukarıdaki senaryoları ve kurun şuan ki hareketleri incelediğimizde USDTRY paritesinde 2. Senaryonun oluşabilme ihtimalinin daha kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle TCMB’nin faiz indirimine karşı sıcak oluşu piyasa fiyatlamasında kurun yukarı yönlü hareketlerini destekleyebilir.

Destek: 2,1000-2,0884-2,0547

Direnç: 2,1595-2,1800-2,2015

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesi, geçtiğimiz hafta boyunca Japonya Merkez Bankası (BOJ) kararları ile (küresel risklerin oluşturduğu iki ana başlık altında) yön bulduğunu ifade edebiliriz. Hafta başında BOJ Başkanı Kuroda’nın parasal genişlemenin artırılacağına dair bir sinyal vermemesi ve Ukrayna sorununun tekrar gündeme gelmesinin Yen’de değer artışına neden olması sonucu USD/JPY paritesinde aşağı yönlü hareketlerin hakim olduğunu gördük. Diğer yandan, paritede görülen bu düşüşlerde, Dolar endeksindeki aşağı yönlü baskıların da etkisinin olduğunu söylemek gerekiyor.

Haftalık grafiği incelediğimizde, 34 haftalık üssel hareketli ortalamanın desteklediği bir yükseliş kanalı görüyoruz. Bu kanalın alt noktasını, pembe ile belirttiğimiz bant (100,72 – 101,20) oluşturmaktadır. Paritenin, bandın üst noktası olan 101,20 üzerinde gerçekleştireceği haftalık kapanışıyla, yükseliş kanalının yukarı yönlü baskıları desteklemesini sağlayabilir. Bu durumda kanal üst seviyesine doğru hareketlerle birlikte 102,85 ve 104,25 seviyeleri hedeflenebilir.

USD/JPY paritesi için düşüş beklentisi olan yatırımcıların ise parite için karar bölgesi olan pembe bandın alt noktası olan 100,72 seviyesinin altındaki haftalık kapanışı beklemeleri gerekmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi halinde, yükseliş trendinin kırıldığını anlayabilir ve bu nedenle aşağı yönlü 99,14 ile 97,60 seviyelerini hedef olarak belirtebiliriz.

Destek: 101,20 – 99,14 – 97,60

Direnç: 102,85 – 104,25 – 105,45

usdjpy

HAM PETROL ANALİZİ

Nisan ayının 2. Haftasını geride bırakırken bu hafta Ukrayna sorununun tekrar ısınmasıyla beraber küresel risklerin artışı ve ABD’de istihdamın düzeldiğine dair verilerin enerji talebini artıracağı beklentileri ile ham petrol fiyatında yükseliş baskılarının hâkim olduğunu söyleyebiliriz.

Haftalık grafikte, Haziran 2012 tarihinden bu yana devam eden yükseliş kanalı (kırmızı) görmekteyiz. Bu yükseliş kanalı içinde mavi renkle belirttiğimiz daha sert yükseliş baskılarının yaşandığı orta vadeli diğer bir kanal oluşumu mevcut. Geçtiğimiz hafta içinde, bu kanalın destek noktası olan 99,50 seviyesi üzerinde gerçekleşen yükseliş baskılarının, fiyatı 103,78 seviyelerine kadar çıkarttığını gördük. Yükseliş baskılarının devam edebilmesi için,103,78 seviyesi üzerinde haftalık kapanışın gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu durumda orta vadeli kanalın üst noktası olan 108,15 seviyesine doğru yeni bir atak oluşabilir. Ancak, kahverengi renkle belirttiğimiz eğim çizgisi, kanal içindeki yükselişler üzerinde baskı yaratmaktadır. Bu nedenle 103,78 seviyesi altında gerçekleşebilecek haftalık kapanış, tepki satışlarını tetikleyerek kanal alt noktası olan 99,50’nin hedeflenmesine yol açabilir.

Destek: 99,50 – 96,22 – 93,71

Direnç: 103,78 – 108,15 – 112,08

petrol

ALTIN ANALİZ

Bu ayın ilk işlem gününden itibaren gerçekleşen hareketleri incelediğimizde 1277 – 1325 arasındaki sıkışık seyir devam etmektedir. ALICI ve SATICI’ların kıyasıya mücadele içerisinde olduğunu gördüğümüz Altın için özellikle orta vadeli yön kavramında netlik olmadığını, fiyatın 1325 direnci üzerinde ya da 1277 desteği altında kalması durumunda netlik kazanabileceğini ifade edebiliriz.

Altın fiyatları 1400 seviyesini mi yoksa 1200 seviyesini mi hedefleyecek sorusunun cevabını yukarıda belirlemiş olduğumuz kritik bant noktaları belirleyecektir.

Peki, nasıl bir senaryo oluşturabiliriz?

1. Senaryo: Altın 1392 seviyesini test etmek isteyebilir!
Bu senaryonun gerçekleştirebilmesi için 1325 seviyesi üzerinde haftalık kapanışa ihtiyaç vardır. Bu şart sağlanabilirse 1355 ve 1392 seviyeleri hedeflenebilir.

2. Senaryo: Altın 1200 seviyesini test etmek isteyebilir!
Bu senaryonun gerçekleştirebilmesi için önce 1325 seviyesi altındaki haftalık kapanışın devam etmesine, daha sonra da 1277 destek noktasının aşağı yönlü kırılmasına ihtiyacımız vardır. Bu şartlar sağlanabilirse 1238 ve 1200 seviyeleri hedeflenebilir.

NOT:Altın fiyatının son iki haftadır 1325 seviyesi altında haftalık kapanış gerçekleştiriyor olması bu ihtimallerden 2. Senaryonun diğerine göre daha ağır basmasına neden olabilir ancak 1277 destek noktası kırılmadığı için mevcut düşüş isteğine karşı biraz daha temkinliyiz.

Daha net hareketler için piyasa şartlarına ve gelecek olan makro-ekonomik verilerin belirlemiş olduğumuz teknik seviyelerle uyum içerisinde olup olmaması kontrol edilmelidir. Şuanda 1325 seviyesine daha yakın olması nedeniyle özellikle alıcıların daha dikkatli ve sabırlı olması önemlidir.

Destek: 1308-1296-1277

Direnç: 1325-1338-1355

altin

DAX30 ANALİZ

9800 ve 8972 seviyesi arasındaki bant hareketinin ve 3 Haziran 2012 tarihinden beri devam eden yükseliş trendinin hala daha önemini devam ettirdiğini görmekteyiz. Bandın alt noktası olarak ifade etmiş olduğumuz 8972 destek noktası aynı zamanda da yükseliş trendinde kanalın alt noktasıdır ve trendin devamlılığı için önemlidir.

Eğer endeks 8972 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarına devam edebilir ve bu tutum yeniden bandın üst noktası olan 9800 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Endeks üzerinde satış baskısının oluşacağını düşünen Forex işlemcileri öncelikle trendin değişmesini beklemelidir. Bu da 8972 seviyesi altındaki haftalık kapanış ile mümkündür. Çünkü hala daha (3 Haziran 2012 tarihinden beri devam) yükseliş trendi aktif bir şekilde devam etmektedir.

Destek: 9196-8972-8710

Direnç: 9425-9600-9800

dax30

S&P500 ANALİZ

25 Haziran 2013 tarihinden itibaren S&P500 endeksi yükseliş trendi içerisinde hareketler gerçekleştiren S&P500 endeksi, bulunduğumuz hafta içerisinde tepki satışlarına maruz kalarak mevcut trendin alt noktası olan 1790 destek noktasına yaklaşma düşüncesinde hareketlerine devam etmektedir. 1790 destek noktası 25 Haziran 2013 tarihinden itibaren devam eden yükseliş trendinde kanalın alt noktası olmakla birlikte bu yükselişleri destekleyen 150 günlük basit hareketli ortalama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle de özellikle son zamanlarda gerçekleştirilen satış baskısına biraz daha temkinli yaklaşmak gerekmektedir.

S&P500 seviyesini teknik olarak incelediğimizde 1790 destek noktası önemini korumaktadır. Eğer bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse günlük grafikte yaklaşık 10 aydır devam eden yükseliş trendi aktif bir şekilde etkisini göstermek isteyebilir. Bu da 1867 – 1887 ve 1900 gibi seviyeleri yeniden test etme imkanını ortaya çıkartabilir. Ancak eğer endeks düzeltme hareketlerini devam ettirmek ister ve 1790 seviyesi altında en az 2 gün günlük kapanış gerçekleştirebilirse yükseliş trendinin sonlanacağını ve düzeltme hareketlerin düşüş trendi olarak değişebileceğini ifade edebiliriz. Bu nedenle de 1790 desteği yeni hafta da dikkatle takip edilmelidir.

Destek: 1811-1790-1760

Direnç: 1845-1867-1887

s&p500

GCM Forex Haftalık Bülteni Hazırlayanlar:

Başanalist: Kudret AYYILDIR – “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın, Dax30 ve S&P500”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” Ham Petrol ve USDJPY Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment