04 Aralık 2013 Forex Piyasası Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Hafta ortasına geldiğimizde, yoğunlaşmaya başlayacak ekonomik veri akışı öncesinde küresel piyasalarda FED’in tahvil alımlarına yönelik kaygılar varlık fiyatlarına yön vermeye devam ettiği görülüyor. Yarın ve Cuma günkü kritik makro-göstergeler öncesinde bugün, FED’in parasal genişlemesini ne zaman kısmaya başlayacağına ışık tutabilecek rakamlar, gelişmiş diğer ülkelerden yayınlanacak göstergeler ile birlikte yakından izlenecek.

Avrupa ve ABD borsalarının ardından bu sabah Asya endekslerinde de genel olarak satışların öne çıktığı görülürken, Avustralya’da büyüme oranının (GDP) tahminlerin altında kalması ile ülkenin para biriminde sert değer kayıpları görüldü. Çin’de ekonomik reform paketine ait iyimserlik, ülke hisse senetlerinin Asya borsalarından pozitif yönde ayrışmasını sağlarken, Japon Nikkei’de değer kazanana Yen baskı oluşturdu. Diğer taraftan FED’in Aralık ayında aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alım miktarını azaltabileceğine yönelik endişeler finansal araçlar üzerinde etkili olmaya devam ederken, dün bir haber ajansına röportaj veren San Francisco FED Başkanı John Williams, tahvil alımlarının azaltılmaya başlamasının faizlerin düşük seviyelerde kalmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Banka’nın ekonomik iyileşmeye için ikna olmadan varlık alımlarını azaltmaya başlamayacağının altını çizen Williams, işsizlik oranı %6.5’in altına düşse bile FED’in faiz artırmayacağını düşündüğünü söyledi.

Japonya’da ise BOJ Yönetim Kurulu üyelerinden Takehiro Sato’nun, ek parasal genişlemeye ihtiyaç olmadığına yönelik açıklamaları gündemde yer alırken, Abe hükümetinin Nisan ayında devreye girecek 18.6 trilyon Yen büyüklüğünde bir ekonomik paket üzerinde çalışmalar yürüttüğüne ilişkin haberler basında yer aldı. Nisan ayında uygulanmaya başlanacak olan satış vergisindeki artışın ekonomi üzerindeki etkililerinin azaltılması için Japon hükümetinin bu tür bir çalışma yaptığı belirtiliyor.

Küresel piyasaları bugün oldukça yoğun bir ekonomik veri akışı bekliyor. Yarınki ECB ile BOE toplantıları ve Cuma günkü ABD’nin kritik istihdam rakamları öncesinde haftanın ortasında açıklanacak ekonomik veriler son derece büyük bir önem taşıyor. Euro Bölgesi ve üye ülkeleri için yayınlanacak hizmet PMI rakamları, Euro Bölgesi’nin perakende satışları ve büyüme oranı kıtanın önemli gündem maddeleri arasında öne çıkarken, İngiltere’den ise yine hizmet PMI verisi dikkatle takip edilecek. ABD tarafında ise özel sektör tarım dışı istihdam, ticaret dengesi, ISM imal olmayan endeks ve konut verileri, FED’e yönelik beklentilerin gölgesinden dikkatle incelenecek. Ayrıca Kanada Merkez Bankası faiz kararı ve bugün Viyana’da gerçekleştirilecek OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) toplantısı, ham petrol stok verileri ile birlikte gündemde olacak.

“ECB toplantısı öncesinde Euro Bölgesi verileri önem taşıyor”

Yarınki ECB’nin faiz toplantısı öncesinde bugün İspanya’dan Almanya ve Euro Bölgesi geneline kadar, açıklanacak hizmet PMI verileri izlenecek. İmalat sektörüne ilişkin PMI verileri hafta başında genel olarak olumlu bir tablo çizmişti. Ancak İspanya’dan gelen rakamın tahminlerin ve krtik 50 referans seviyesinin altına inerek 48.6 olarak gerçekleşmesi dikkat çekmişti. Kıtanın ortak para birimi üzerinde etkili olabilecek bu veriler sonrasında Euro Bölgesi’nin üçüncü çeyrekteki büyümesine ilişkin ikinci hesaplama olan GDP (büyüme oranı) rakamı yatırımcıların merceği altında olacak. İkinci çeyrekte %0.3’lük bir büyüme kaydederek tarihinin en uzun resesyonundan çıkan Euro Bölgesi’nin ikinci çeyrekteki performansında ise düşüş olması ve ilk tahmin olan %0.1’de bir değişiklik gerçekleşmemesi bekleniyor.

Euro Bölgesi’nden son aylarda açıklanan enflasyon ve işsizlik verilerinin olumsuz bir tablo çizmesi gündemde yer alan maddeler arasında öne çıkmıştı. Özellikle art arda iki ay kademeli bir düşüş kaydederek, Ekim’de %0.7’ye gerileten CPI verisi dikkat çekmişti. Bu paralelde ekonomik aktivitelerin seviyesine ilişkin bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi perakende satış rakamları da önem taşıyan veriler arasında değerlendirilebilir. Eylül’de %0.6 azalan söz konusu göstergenin Ekim ayında ise %0.2 artış kaydetmesinin beklendiği görülüyor. Genel olarak PMI ve GDP rakamları ile birlikte perakende satışların beklentilerden iyi gelmesi, ECB’nin yarınki toplantısında para politikasını gevşetmek için yeni bir adım atmaktan kaçınabileceği beklentisini destekleyeceği için Euro’da değer kazanımları görülmesini sağlayabilir. Ancak olumsuz veriler ECB’nin para politikasını genişleterek ekonomiye destek vermek istemesine neden olabileceği için kıtanın ortak para biriminde değer kayıplarının görülmesine yol açabilir.

“İngiltere’nin PMI verileri Sterlin’e yön veriyor”

Haftanın ilk günü ve dün İngiltere için açıklanan PMI rakamları tahminlerin üzerinde gelerek, son aylarda ada ülkesinden yayınlanan olumlu ekonomik görünümü desteklediler. İmalat ve inşaat sektörlerindeki olumlu görünüm sonrasında bugün, İngiltere’nin GDP kalemleri arasında en büyük paya sahip olan hizmet sektörüne ait PMI verisi yatırımcıların takibinde olacak. Hizmet PMI verisinin bir önceki ay 62.5 olarak gerçekleştikten sonra Kasım’a ilişkin beklentinin, endeksin bir miktar geriye çekilmesi yönünde olduğu görülüyor. Kritik BOE toplantısı öncesinde 62.1 olan beklentinin üzerinde olumlu gerçekleşecek bir veri, BOE’nin para politikasını kısmaya başlayabileceği beklentisine destek vererek Sterlin’de yukarı yönlü hareketlerin hız kazanmasını sağlayabilecekken, verinin tahminlerin altında kalması, Banka’nın sıkılaştırmaya gitmek için acele etmeyeceği düşüncesini besleyerek, ada ülkesinin para biriminde değer kayıplarına yol açabilir.

“ABD’de yoğun veri takvimi bugün başlıyor”

Haftanın devamında ABD ekonomisi için açıklanacak ve FED’in para politikasında yapabileceği değişikliklere ışık tutabilecek önem dereceği yüksek veriler öncesinde bugün piyasaları yine son derecek önemli rakamlar bekliyor.

ABD’deki özel sektörün ne kadarlık bir istihdam yarattığını gösteren ADP tarım dışı istihdam değişikliği verisi, özellikle Cuma günü yayınlanacak olan tarım dışı istihdam değişimi öncesinde yatırımcıların merceği altında olacak. Ekim ayında beklentilerin altında olumsuz açıklanan verinin Kasım ayında toparlanarak 172 bin özel sektör istihdam yaratmış olması bekleniyor. Bugün ABD’den gelecek ilk önem derecesi yüksek rakam olarak da öne çıkan ADP verisinin beklentilerin üzerinde olumlu açıklanması Dolar’da yukarı yönlü hareketlere destek verebilecekken, 172 binin altında kalacak veri, ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.

ADP verisinden sonra ABD’nin azalması beklenen ticaret açığına ilişkin veri küresel piyasaların gündeminde olacak. Daha sonra ise ISM imal olmayan PMI ve yeni ev satışları rakamları analiz edilecek. ABD’deki hizmet sektörüne ilişkin bilgiler verecek ISM verisinde herhangi bir değişiklik gerçekleşmesi beklenmiyor. Ancak verinin 55.4’ün üzerinde gerçekleşmesi Dolar’a yükseliş, altında kalması ise düşüş getirebileceği için dikkatle takip edilmelidir. ISM imal olmayan endeks ile birlikte değerlendirilmesi gereken diğer veriler ise Eylül ve Ekim ayları için yayınlanacak.

Hükümetin Ekim ayında kapalı kalması nedeni ile çalışamayan bazı kurumlar, ABD verilerinin ertelenmesine yol açmıştı ve bir çok rakam normal olarak takvimlendiği tarihte yayınlanamamıştı. Dolayısı ile bugün açıklanacak yeni ev satışları rakamı hem Eylül hem de Ekim ayı içerisindeki aktiviteler için yayınlanacaklar. Eylül ayında, Ağustos’a göre küçük bir miktar artmış olması beklenen yeni konut satışları, FED’ yönelik beklentilerdeki değişikliklerden dolayı mortgege kredilerinin faizlerindeki artış ile son aylarda yavaşlama kaydetti. Temmuz ayında 390 bin satış ile yılın en düşük rakamını kaydeden veri daha sonra Ağustos’ta 421 bir yeni ev satışı ile toparlanma sinyalleri vermişti. Satışlarda bir miktar daha artış gerçekleşerek Eylül ayında 427 bin rakamının okunması bekleniyor. Ancak piyasaların bu verinin yanında Ekim ayına ilişkin dataya daha fazla odaklanmak isteyebileceğini ifade etmek yanlış olmayacaktır. FED’in dikkatle takip ettiği sektörlerden birisi olan emlak piyasasına ait verilerin beklentilerin üzerinde olumlu açıklanması Dolar’da parasal genişlemenin azaltılacağı beklentileri ile değer kazanımlarına yol açabilecekken, rakamların tahminleri karşılamaması halinde ise ABD’nin para biriminde kayıplar görülebilir.

“Kanada Merkez Bankası (BOC) ve OPEC toplantılarına dikkat”

Öne çıkan bu verilerin yanında piyasalarda Kanada için açıklanacak ekonomik veriler ve BOC faiz kararı dikkatle takip edilecektir. BOC’nin %1.00 olan faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmezken, Banka’dan yapılacak açıklamada ülkenin ve ADB’nin ekonomik durumuna ilişkin yapılacak tahminler önem taşımaktadır. Viyana’da yapılacak OPEC toplantısında ise gündem üretim kotası olacakken, petrol üretim hedeflerinde bir değişiklik yapılmasının beklenmediği görülüyor.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:13 EUR İspanya Hizmet PMI 50,7 49,6

10:43 EUR İtalya Hizmetler PMI 51,2 50,5

10:48 EUR Fransa Servisleri PMI 48,8 48,8

10:53 EUR Almanya Servisleri PMI 54,5 54,5

10:58 EUR Hizmetler PMI 50,9 50,9

OPEC Toplantısı (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü)

11:28 GBP Hizmetler PMI 62,1 62,5

12:00 EUR GDP (çeyreklik) 0,1% 0,1%

12:00 EUR Perakende Satış (Aylık) 0,2% -0,6%

15:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 172K 130K

15:30 USD Ticaret Dengesi -40,3B -41,8B

15:30 CAD Ticaret Dengesi -0,7B -0,4B

17:00 USD ISM İmal Olmayan İndeks 55,4 55,4

17:00 USD Yeni Ev Satışları (Eylül Verisi) 427K 421K

17:00 USD Yeni Ev Satışları 432K

17:00 CAD Faiz Oranı Beyanatı 1,00% 1,00%

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -0.52M 2,95M

EURUSD ANALİZ

1,36**’lı seviyelerin önemi ve paritenin her fırsatta bu bariyer altında satış baskısına maruz kalması paritenin kritik ECB toplantısını beklediği anlamına gelecektir. Özellikle de genel anlamda EURUSD üzerinde olumsuz bir etki bırakan ECB (Avrupa Merkez Bankası) başkanı Draghi yarın gerçekleştireceği konuşmasında Euro için olumsuz bir ifade gerçekleştirerek paritede satış baskısına katkı sağlayacak mı yoksa bu sefer Euro için olumlu açıklamalarla EURUSD paritesinin 1,3625 direncini geçmesini mi sağlayacak. Bu bağlamda da yarınki toplantı EURUSD paritesinde 1,38 mi yoksa 1,33 mü sorusunun cevabı için önemlidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda dün her ne kadar 1,3615 seviyesine çıkmak istese de 1,3625 direncini bir türlü geçemedi ve yeniden satış baskısına maruz kaldı. Şuanda da 1,3585 seviyesinde hareketlerini sürdüren EURUSD paritesi için 1,3625 direnci hala daha önemli ve bu bariyer altında kısa vadeli düşüş baskısı devam etmektedir.

Pivot: 1,3625

Destek 1,3558-1,3523-1,3480

Direnç; 1,3625-1,3665-1,3710

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününden itibaren üzerinde sıklıkla durmuş olduğumuz 1,6445 direnci altında hareketlerini sürdüren GBPUSD paritesi her ne kadar bu bariyer altında satış baskısına maruz kalsa da satışlarını da 1,6375 üzerinde tutmaya çalışan bir görünüm mevcuttur. Genel anlamda baktığımızda paritenin şuanda 1,6445 ile 1,6340 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, daha net ve yön tayininde başarılı olabilmemiz için belirlediğimiz bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. Kritik Avrupa ve İngiltere merkez bankaları toplantısı öncesinde genel seyir olarak paritenin belirlediğimiz bant arasında hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,6445

Destek; 1,6375-1,6340-1,6295

Direnç; 1,6445-1,6485-1,6530

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

1,9885 ve ardından 2,0000 seviyelerinden almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkışı destekleyen USDTRY kuru haftanın ilk işlem gününden itibaren yukarı yönlü atağını sürdürerek 2,04 üzerinde çıpalanmaya karar vermiş görünümde hareketlerine devam etmekte ve şuanda da 2,0411 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 2,0319 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve kendisini 2,0500 seviyesinin üzerine atmak isteyeceğini ifade edebiliriz. Gün içi düşüş beklentisi içinde olanlar kurun 2,0319 desteğini aşağı yönlü kırmasını beklemesi önerilmektedir.

Pivot: 2,0319

Destek; 2,03192,0277-2,0167

Direnç; 2,0500-2,0565-2,0610

usdtry

USD/JPY ANALİZ

103,70 seviyesinin önemi ve paritenin gün içi tepki satışı düşüncesi nedeniyle 103,36 seviyesinden başlatılan satış baskısının pariteyi gün içi 101,98 seviyesine kadar gerilettiği görülmüş, akabinde Asya seansı açılışı sonrası var olan düşüş sonlanarak yeniden yukarı yönlü hareketlerin oluştuğu ve paritenin 102,50 seviyesine yaklaştığı görülmektedir. Teknik olarak baktığımızda her ne kadar tepki satışı düşüncesi oluşsa da 101,95 desteği paritedeki düşüşleri sınırlayan kritik bir destek olarak karşımızdadır. Bu bağlamda da 103,36’dan başlayan tepki satışlarının devamı için bu desteğin muhakkak kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden mevcut trend içi hareketler gerçekleştirmesi ve 103,70 direncini test etmek istemesi gündemimizde olabilir. Kısa vadeli olarak baktığımızda ise 102,85 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ve 101,95 desteğine doğru gerilemek isteyeceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 102,85

Destek: 102,25-101,90-101,55

Direnç: 102,85-103,30-103,70

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

“OPEC toplantısı gündemimizde”

Para yönetiminde başarılı olabilmenin temellerinde dayanılan zarar durdur ve trend takibi yatırımcılarımıza sıklıkla tavsiye ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Özellikle de günlük analizlerimizde kısa, orta ve uzun vadeli trendlerden söz ederek pastanın bütününden dilimine inmemiz yatırımcıların tüm vadede işlem olanağını sağlaması için olduğunu ifade edebiliriz. Ham petrol fiyatlarında da 4 yıldır devam eden yükseliş kanalı mevcuttu ve ham petrol fiyatları 92,**’li seviyelerdeyken yatırımcılarımızı bu trendin devamlılığından söz etmiş ve yukarı yönlü olası hareketlerinden bahsetmiştik. Sonuç olarak baktığımızda ham petrol fiyatları 91,78 seviyesinden 97,36 seviyesine kadar yükseldi. Ham petrol de trend yönünde pozisyon açan yatırımcılar ise bu sabah pozisyonlarının çok net bir şekilde kazançlı olduğunu görerek uyandı.

Bugün gerçekleşecek OPEC toplantısı öncesinde 97 seviyesinin üzerine çıkan ham petrol fiyatlarında üzerinde ısrarla durmuş olduğumuz 95,77 üzerinde günlük kapanış gerçekleştirdi ve bu önemli bir sinyal olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer bugün gerçekleşecek OPEC toplantısı sonrasında ham petrol günü 95,77 üzerinde tamamlayabilirse (95,77 üzerinde günlük kapanış) daha net yukarı yönlü hamleler görebileceğiz.

Gün içi baktığımızda 94,20 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe 98,91 ve 100,20 seviyelerini test etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten satış baskısı oluşacağını düşünen yatırımcıların bu süreçte daha dikkatli olmalı ve özellikle de yükselişlerde fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 98,91 ile fibonacci %618 düzeltme noktası olan 102,05 seviyelerinden olası dönüşlerde aktif rol almalıdır.

Pivot; 94,20

Destek: 95,77-94,20-92,80

Direnç: 98,91-100,20-102,05

petrol

ALTIN ANALİZ

Mevcut kısmi yükselişlerin satış fırsatı olduğu ve her seferinde beklentimiz doğrultusunda aşağı yönlü hareketlerine devam eden Altın, kritik ECB toplantısı ve ABD verileri öncesinde aşağı yönlü baskısını sürdürmek istemekte ve gün içi 1215 desteğine kadar gerilemektedir. Genel olarak baktığımızda Altın fiyatları ile ilgili negatif seyrimizin devam ettiğini, yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini tekrarlamak istiyoruz. Altın ile ilgili olumlu düşünce yapısına sahip yatırımcılar, aracı kurumlar ve spekülatörlere rağmen Altın fiyatları negatif seyrini korumaktadır. Çünkü var olan düşüş trendidir ve bu trend bozulmayana kadar düşüşler kendisini şiddetli bir şekilde hissettirecektir.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatlarını incelediğimizde 1228 ve 1239 dirençleri karşımıza çıkmaktadır. Bu bariyerler altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini, dünün dip noktası olan 1215 desteğini test etmek isteyeceğini ardından bu destek noktasını kırması durumunda ise 1208 ve 1200 seviyelerine kadar gerilemek isteyeceğini söyleyebiliriz. Özellikle de tepki alışı düşüncesine sahip olan yatırımcılar ise günlük grafikteki düşüş kanalının alt noktası olan 1200 desteğini dikkatle takip etmelidir. Eğer bu destek kırılmazsa tepki alışı gündeme gelebilir ve kanal içi hareketler mantığı ile yeniden 1260 seviyesine çıkmak isteyebilir. Bu bağlamda da 1200 seviyesine kadar gerçekleşecek düşüşlerde alımlarda değil, 1200 seviyesinden olası dönüşlerde kısa vadeli alımlarda yer almak önemlidir. Ancak unutmayalım ki düşüş trendi kendisini şiddetli bir şekilde hissettirmekte ve bu tutum olası yükselişlerin satış fırsatı olması stratejisinin daha güvenli olduğunu ifade etmektedir.

Pivot; 1238

Destek: 1215-1208-1200

Direnç; 1228-1238-1250

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment