“Tarım Dışı İstihdam verisi hayal kırıklığı yaşattı”

Piyasaların merakla beklediği ABD’nin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri ABD’de hükümetin kapanması sonucu bugüne ertelenmişti. TR saati ile 15:30’da açıklanan bu veriler sonrasında piyasalarda sert hareketlerin gözlemlendi.

Eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisi 182 bin olan beklentinin 148 bin ile oldukça altında olumsuz sonuçlanırken, işsizlik oranı ise 0.1 puanlık düşüş ile %7.2 olarak pozitif sonuçlandı. Piyasa beklentisi %7.3 ile bir değişiklik olmaması yönünde idi. ABD verilerinin açıklanması sonrasında, olumsuz tarım dışı istihdam değişimi verisinin etkili olduğu görülürken, Dolar’da sert değer kayıpları yaşandı. Bu paralelde EUR/USD ve GBP/USD gibi paritelerde yukarı yönlü hareketler dikkat çekerken, kıymetli maden olarak bildiğimiz Altın ve Gümüş de bu çıkışa eşlik etti.

ABD’de hükümetin 16 gün boyunca kapalı kalmasının ülke ekonomisine getireceği maliyet nedeni ile FED’in parasal genişleme programını bu yıl içerisinde azaltmayacağı beklentisi son haftalarda piyasalarda ağırlık kazanmıştı. Öngörünün altında kalan tarım dışı istihdam verisi, FED’in tahvil alımlarında değişiklik yapmadan bu yılı tamamlayacağı beklentisini desteklerken, ABD’nin para biriminde bu paralelde oluşan sert değer kaybı birçok varlık fiyatında ektili oldu.

Diğer taraftan geçen ay 169 bin olarak açıklanan Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi 193 bine revize edilirken, işsizlik oranı son dört yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Buna ilaveten 2013 yılının genel değerlendirmesinde 165K’lık bir ortalama değerin altında sonuçlanarak hayal kırıklığı yaşadığı da dikkatlerden kaçmamıştır.

TarimDisi

Add a Comment