Gözler Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verisinde

06 Eylül 2013 Forex Piyasası Parite ve EmtiaSabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Geride bıraktığımız günlerde yaşanılan gelişmeler”

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde piyasaların haftanın sonuna doğru daha agresif hareketler gerçekleştirdiğini, bunun en önemli nedeni olarak da haftanın sonuna doğru önem derecesi yüksek verilerin daha yoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de dün gerek ABD’den gelen veriler gerek ECB gerekse BOE ve BOJ gibi önemli ülke merkez bankalarından gelen açıklamalar piyasa genelinde etkisini net bir şekilde hissettirdi. Haftanın başından beri olumlu gelen ABD verilerine dün ISM imal olmayan indeks, Fabrika siparişleri ve İstihdam talepleri verileri de eklendi. Böylelikle piyasalar haftanın son işlem gününe kadar ABD’den olumlu veriler gelmesini fiyatladı.

“Obama, operasyon için gerekli hazırlıkları tamamlamak üzere”

Piyasalar ekonomik takvim verilerine yoğunlaşırken bu haftanın en dikkat çeken haberleri de hiç şüphesiz ki ABD’nin Suriye için askeri operasyon düzenleyip düzenlememesiydi. Her ne kadar Obama operasyon için net ifadeler açıklasa da gerek senato gerekse diğer ülkeler bu konuda çekimserdi. Ancak Obama’nın ikna turu işe yaradı ve önümüzdeki hafta tasarının yürürlüğe gireceği ve sınırlı operasyon için artık Obama’nın kararını bekleyeceğimizi söyleyebiliriz. Diğer yandan İsrail ve Rusya hatta Türkiye olası operasyon için ABD’yi desteklerken ne olursa olsun operasyona destek vermeyeceğim diye Almanya ve İngiltere’de bu haftanın dikkat çeken ülkeleri olmuştur. 5-9 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan G20 zirvesi sonrası olası operasyon için ülkelerin son durumları belirleyici olarak ortak müdahale de hangi aşamada olması gerektiği konusunda toplantı sonuçları dikkatle takip edilmektedir.

“Draghi, piyasalarda sert hareketlere neden oldu”

Yukarıda paylaştığımız tüm makro-ekonomik gelişmeler bu haftanın en dikkat çekici haberleriydi. Ancak burada dün piyasalarda çok sert hareketlere maruz kaldığımız ECB başkanı Draghi’nin konuşmasını da ele almamız gerekmektedir. Özellikle bazı ifadeleri piyasalar tarafından net bir şekilde fiyatlanmıştır. Bu ifadeleri kısaca özetlersek; ECB’nin temel amacı fiyat istikrarını sağlayabilmektir. Bu istikrarı sağlayabilmek için gerekli tüm müdahaleleri gerçekleştirebiliriz. Para piyasasında likidite azlığı nedeniyle dalgalanma yaşanıyor diyen Draghi, faizlerin “gerektiği sürece” düşük kalmayı sürdüreceğini ifade etti. Buraya kadar olan bölüm aslında Euro’nun Dolar karşısında değer kaybetmesini sağlayan en önemli açıklamalar olarak belirlenmiştir. En son olarak da yüksek emtia fiyatlarının enflasyonist baskı oluşturuyor ifadeleri ile de emtia fiyatlarındaki satış baskısının tetiklenmesini sağladı.

Tüm bu gelişmelerden sonra piyasaların bugün de önem derecesi yüksek verilere sahip olması haftanın son işlem gününün de hareketli geçeceği anlamına gelmektedir. Hatta G20 zirvesinin hafta sonu da devam edecek olması Pazar gecesi Foreks piyasası açılışında daha dikkatli olmamızı sağlamalıdır.

“Gözler Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verisinde”

Finans piyasasının en önemli makro-ekonomik verilerinden olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı tüm piyasa katılımcıları tarafından merakla beklenmekte ve her ayın ilk haftası bu verilere göre işlemler gerçekleştirilmektedir. Özellikle de FED’in 17-18 Eylül toplantısı öncesi en kritik veriler olarak belirlediğimiz bu haberler sonucunda piyasaların sert hareketler gerçekleştirebileceğini söyleyebiliriz. Konu hakkında ayrıntıya girmeden önce bugün açıklanacak olan bu verinin 17-18 Eylül’de gerçekleştirilecek FED toplantısı kararını değiştirecek bir veri olmayacağın ifade etmek isterim. Çünkü FED sadece bu verilere değil genel olarak istikrara bakarak bu kararı vereceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda bugünkü veri gün içi sert hareketlere neden olacağını ifade edebilir, önümüzdeki toplantı için yön gösterici bir veri olarak düşünmemek gerekmektedir.

Peki, ABD’den gelecek olan bu veriler nasıl beklenmektedir. Burada hemen ekonomik datalara baktığımızda piyasa beklentisinin Tarım dışı istihdam verisinde beklentinin üzerinde pozitif, işsizlik oranında ise herhangi bir değişiklik beklenmemektedir. Genel olarak haftanın başından itibaren gelen ABD verilerini incelediğimizde hemen hemen hepsinin olumlu sonuçlandığını, ISM imalat indeksi ile ISM imal olmayan indeks verilerinin olumlu gelmesi ile Tarım dışı istihdam verisinin olumlu gelme ihtimalinin kuvvetlendiğini, buna ilaveten olumlu gelen İstihdam talepleri ile bugün işsizlik oranında da pozitif ilerleme olabileceği ifade edebiliriz. Ancak bu bakış tamamen bu hafta ABD’den gelen verilerin sonuçlarına göredir. Piyasalarda yer alan spekülatif haberler ve FED öncesi son önemli verilerin oluşu piyasaların farklı bir psikoloji ile bakmasını sağlayabilir. Bu bağlamda da sonuçlara odaklanmak ve sonuca göre işlem stratejisi hazırlamak önemlidir.

“Diğer makro-ekonomik gelişmeler”

Piyasalar her ne kadar ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerine odaklanmış olacaksa diğer önemli makro-ekonomik verileri göz ardı etmemek ve bu verileri de dikkatle takip etmemiz gerekmektedir. Gün içerisinde İngiltere bölgesinden Endüstriyel ve İmalat Üretimi ile birlikte Ticaret dengesi verileri açıklanarak Pound üzerinde sert etkilerin oluşması beklenilmektedir. Euro bölgesi için baktığımızda ise Alman Endüstriyel Üretim, Alman Ticaret Dengesi verileri önemliyken Kanada bölgesi için de İşsizlik Oranı, İstihdam Değişikliği ve Ivey PMI sonuçları dikkatle takip edilmelidir. ABD’den tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri dışındaki diğer veriler baktığımızda FOMC Üyesi Evans ve George konuşmaları FED’in parasal genişleme de nasıl bir süreç izleyeceği hakkındaki fikirleri piyasa üzerinde etkili olabilir. Bu bağlamda da ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri dışındaki haberler de gün içi sert hareketlerin oluşmasını sağlayabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Zaman Haber Beklenti Önceki

Cuma

G-20 Toplantısı 2. gün

09:00 EUR Alman Ticaret Dengesi 15.9B 15.7B

09:45 EUR Fransa Tüketici Güveni 83 82

09:45 EUR Fransız Ticaret Dengesi -4.5B -4.4B

10:00 GBP Halifax HPI 0.7% 0.9%

10:15 CHF İsviçre CPI (Aylık) 0,0% -0,4%

11:30 GBP Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,2% 1,1%

11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık) 0,3% 1,9%

11:30 GBP Ticaret Dengesi -8,2B -8,1B

13:00 EUR Alman Endüstriyel Üretim (Aylık) -0,3% 2,4%

15:00 USD FOMC Üyesi Evans Konuşması

15:30 USD İşsizlik Oranı 7,4% 7,4%

15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi 178K 162K

15:30 CAD İşsizlik Oranı 7,2% 7,2%

15:30 CAD İstihdam Değişikliği 21,2K -39,4K

17:00 CAD Ivey PMI 52.6 48,4

20:30 USD FOMC Üyesi George Konuşması

EUR/USD ANALİZ

“Gözler Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verisinde”

EURUSD paritesi üzerinde uzunca bir süredir durduğumuz satış baskısı 1,34**’lü seviyelerden beri devam etmektedir. Ancak özellikle 1,3130 seviyesinin öneminden bahsetmiş olup bu seviyeye göre 300 pips’lik bir hareket alanını sizlerle paylaşmıştık. Bu kararı verecek olan en önemli göstergeler de hiç şüphesiz ki gerçekleştirilecek günlük kapanış. Hatta bollinger bandının orta noktası olarak belirlediğimiz 1,3130 seviyesine ilaveten 200 günlük basit hareketli ortalamanın da 1,3140 seviyesinde olması EURUSD paritesinin karar vermeye başladığının en önemli göstergesiydi. Dünkü ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştirdiği açıklamalar ve EURUSD paritesinin 1,3109 seviyesine kadar gerilemesi sonrasında paritenin günü 1,3119 seviyesinde kapattığı görülmektedir. Bu durum hem bollinger bandının orta noktası hem de 200 günlük basit hareketli ortalamanın altında gerçekleştirildiği ilk günlük kapanış olarak kaydedildi. Bugünü de hem günlük hem de haftalık kapanış olarak değerlendirirsek bugünün kapanış seviyesi önemlidir. Eğer 1,3130 seviyesi altında kapanış gerçekleştirirse 1,28 seviyesine doğru gerçekleşecek bir geri çekilmeden bahsedebiliriz. Aksi takdirde yeniden paritenin yukarı yönlü çıkışı için zemin hazırlamasını bekleriz. Buraya kadar her şey teknik göstergeler olarak hazırdır. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli unsur “Teknik analiz sinyal verir, Temel analiz teyit eder” stratejisidir. Yani EURUSD paritesinin karar aşamasında olduğu zamanlarda her seferinde çok kritik makro-ekonomik gelişmelerin yer alması piyasadaki kararların temel analiz faktörlerince ne kadar dikkate alındığını da buradan net bir şekilde görebiliyoruz. Bu bağlamda da bugünkü veriler paritenin bundan sonraki süreçte gerçekleştireceği hareketler için önem arz etmektedir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,3155 ve 1,3200 seviyelerinin önemli olduğunu, bu bariyerler altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ve 1,3080 seviyesine kadar gerilemek isteyeceğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler garantici olmak için 1,32’nin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 1,3200

Destek 1,3115-1,3080-1,3040

Direnç; 1,3155-1,3200-1,3250

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde piyasaların ABD’den gelecek olan verilere odaklandığını görmekteyiz. Ancak bu veriler öncesinde İngiltere bölgesinden gelecek olan Endüstriyel ve İmalat Üretimi ile birlikte Ticaret dengesi verileri parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır. Teknik olarak baktığımızda 1,5570 ile 1,5665 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmek istediğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. Dünkü analizimizde bu seviyeler üzerinde durmuş ve GBPUSD paritesi de dün bu seviyeler arasında işlemlerini gerçekleştirmişti. Bu nedenle de bu seviyeler bugün de geçerlidir. Bu seviyeye ilaveten 1,5635 seviyesinin kontrol noktası olduğunu, bu seviye altında kaldığı müddetçe satış baskısının kendisini göstermesinin daha olası bir ihtimal olduğunu ifade edebiliriz.

Pivot: 1,5635

Destek; 1,5570-1,5530-1,5490

Direnç; 1,5635-1,5665-1,5715

USD/TRY ANALİZ

TCMB uzun bir süredir kur üzerindeki baskıyı azaltabilmek için döviz satım müdahaleleri gerçekleştirmekte ancak bir türlü bu konuda başarıya ulaşamamaktadır. Bunun nedenlerini daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. BİST endeksindeki gerileme ve Dolar endeksindeki yükselişler durmadığı müddetçe kur’daki yükselişler kaçınılmaz olacaktır. TCMB başkanı Erdem Başçı’nın yılsonuna kadar 1,92 ifadesini hala daha geçerli kıldığı ve bu konuda hükümetin de başkanı desteklediği görülmektedir. Ancak faiz artışları gerçekleştirilmeden sadece döviz müdahalesi ile bu gerilemenin nasıl olacağı da piyasa katılımsıları tarafından merakla beklenmelidir. Teknik olarak baktığımızda 2,0620 ve 2,0460 seviyelerinin önemli olduğunu, bu destek noktaları üzerinde yukarı yönlü çıkışların devam etmek isteyeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz.

Pivot: 2,0620

Destek; 2,0620-2,0460-2,0320

Direnç; 2,0840-2,0900-2,1000

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimiz bugün USDJPY paritesinin 99,50 seviyesi için önemli olduğunu, dün bu seviyenin çok güçlü bir destek olarak karşımıza çıktığını, bugün de bu seviyenin dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Eğer parite gün içerisinde 99,50 desteği üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü çıkışlarına devam etmek isteyecektir ve bu durum paritenin yeniden 100 seviyesi üzerinde kalmasını sağlayacaktır. Aksi takdirde yani paritenin 99,50 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda ise tepki satışları gün içi etkisini göstermek isteyecektir. Bu bağlamda da gün içi 99,50 desteği dikkatle takip edilmelidir. ABD’den gelece olan kritik veriler de paritenin bu destek üzerinde kalıp kalmayacağı konusunda bize yardımcı olacaktır.

Pivot: 99,50

Destek: 99,50-99,15-98,85

Direnç: 100,20-100,50-100,90

HAM PETROL ANALİZ

Haftanın son işlem gününe geldiğimizde önemli veriler öncesinde ham petrol fiyatları gün içerisinde 108 seviyesi üzerinde hareketlerine devam etmekte ve özellikle de 5-9 Eylül tarihleri arasında devam edecek G20 zirvesi ham petrol için daha önemli bir hal almaktadır. Çünkü özellikle de Suriye ile ilgili gelişmelerin konuşulacağı ve olası operasyon ile ilgili görüşüleceği G20 zirvesinden çıkacak sonuç ham petrol fiyatlarını yakından ilgilendirecektir. Bu bağlamda bugün başlayacak G20 toplantısı içerikleri dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak baktığımızda şuanda 108,30 seviyesine yakın hareketlerine devam eden ham petrol fiyatlarında 106,60 desteğinin önemli olduğunu, hangi yönde hareketlerine devam edeceğine de bu destek noktası karar vereceğini söyleyebiliriz. Eğer ham petrol fiyatları 106,60 desteği üzerinde kalmayı başarabilirse yeniden yukarı yönlü hareketler devam edeceği gibi 110,50 seviyesine yaklaşma sağlanmak isteyecektir. Aksi takdirde yeniden tepki satışları ile haftanın dip noktası olarak belirlediğimiz 104,30 seviyesi test edilmek istenecektir. Bu bağlamda da gün içi 106,60 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 106,60

Destek: 107,50-106,60-105,50

Direnç: 108,90-109,80-110,50

ALTIN ANALİZ

FED’in parasal genişleme kararında azaltmaya gidecek mi ile ilgili tahminlerde bulunurken ABD’nin önemli verilerinin sonuçlarına göre yorumlamak son zamanlarda yapılan en önemli stratejisiydi. Olumlu ABD verileri FED’in parasal genişlemede AZALTMA stratejisini ifade ederken, olumsuz ABD verileri ise FED’in parasal genişlemeye DEVAM stratejisi anlamına gelmekteydi. ABD’den bu hafta gelen verilerin OLUMLU sonuçlanması, FED’in parasal genişlemeyi azaltacağına yönelik tahminleri güçlendirdi. Tabii ki altın fiyatlarının gerilemesinin tek neden bu değil. Obama’nın Senato’dan onay alması sonrasında önümüzdeki hafta tasarının onaylanacağı ve G20 bitimi sonrasında karar verileceği düşüncesi en azından dün ve bugün için savaş ihtimallerinin sonlanmasını sağlamıştı. Bu da piyasaların FED’e ilişkin spekülasyonları fiyatlamak için önemli bir fırsattı. Buna ilaveten günlük grafikte yükseliş kanalı içerisinde hareket eden Altın’ın kanalın alt noktası olan 1350 desteğini test etme ihtimali de kuvvetlenmiş oldu. Zaten günlük analizlerimizde 1408 seviyesi altında satış baskısı ihtimalini sizlerle paylaşmıştık. Yani bu düşüşler aslında sürpriz olarak değerlendirilmemelidir. 1432 – 1350 arasında hareketlerine devam eden Altın için düşüşler devam edecek mi, yoksa yeniden küllerinden doğarak yukarı yönlü çıkış başlayacak mı sorusunun cevabı yarın ki ABD verilerinden sonra daha net görebileceğiz.

“Altın için 1432 – 1350 önemli”

Forex işlemcileri bu düşüşlerde kararsız kalması çok doğaldır. Çünkü hala daha savaş ihtimali varken neden altın düşüyor ifadesini kullanabilir. Ancak piyasa psikolojisi her zaman çoğunluğun düşündüğünün aksine çalışmaktadır. Mesela Yunanistan’ın iflas etme ihtimal piyasada yer alırken EURUSD paritesinin 1,23′den 1,27 seviyesine çıkması gibi. Ancak unutulmaması gerekir ki son zamanlarda Altın ile ilgili olumlu senaryoların hemen hemen çoğu katılımcılar tarafından kabul görülmesi ve yükselişe olan inancın artması Altın fiyatlarında gerileme için önemli bir psikolojik baskıydı. Bu da bu haftaki hareketlerde çok net bir şekilde gözlemlendi. Son olarak düşüşlere bir diğer neden olarak ECB başkanı Draghi gerçekleştirdiği basın açıklamasında toplantıda “YÜKSEK EMTİA FİYATLARI ENFLASYONİST BASKI” oluşturuyor ifadesini kullanmasıydı. Bu da Altın fiyatlarının düşüşlerini destekleyen diğer gelişme olarak belirlenmiştir.

Buraya kadar olan bölümde Altın fiyatlarının düşüşlerinin nedenleri sıralanmıştır. Bundan sonraki süreçte Altın fiyatlarının düşüp düşmeyeceği kararını gün içerisinde gelecek olan kritik ABD verileri ve 1350 desteği verecektir. Gelecek olan veriler altın fiyatlarının 1350 desteğini kırmasını sağlarsa 1270 seviyesine doğru geri çekilme ihtimallerinden bahsedebileceğimiz gibi 1350 desteği üzerinde kalması ve ABD’den gelecek olan verilerin bu durumu desteklemesi 1432 seviyesinin yeniden gündeme gelmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda da ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1389

Destek; 1365-1354-1336

Direnç; 1381-1389-1398

altin

Kudret AYYILDIR

Currency and Commodity Market Specialist

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment