“ EUR/USD’da 1,3078 desteğinin kırılması SATICILARI sevindirecektir”

18 Temmuz 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Akşam Analizi (14:10 )

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Dün Bernnake’nin konuşması sonrasında Dolar’daki fiyat hareketleri nedeni ile paritelerde başlayan dalgalanma, bugün Avrupa seansının ilk yarısında da devam etti. Öte yandan, dikkatleri yine üzerinde toplayacak Başkan’ın önem taşıyan konuşması ve ABD verileri öncesinde, Çin ile birlikte Euro Bölgesi’nden gelen haberler gündemde yer buldu.

Fitch’in 2015 sonuna kadar  %7 ile %7.5 arasında büyüme kaydedeceğini öngördüğü Çin’in konut fiyatlarındaki artış, piyasa katılımcılarının endişelenmesine neden oluyor. Ülke hükümetinin büyümeyi desteklemek için alanını daraltacağı düşünülen ev fiyatlarındaki yükseliş, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ilerleyen aylarda likidite sorunları yaşayabileceğine yönelik tedirginlikler oluşmasına yol açıyor. IMF’den bugün yapılan açıklamada da, Çin’in büyümesi konusunda risklerin arttığı uyarısında bulunuldu. Diğer taraftan ECB üyesi Asmussen, Euro Bölgesi ve ortak para birimi hakkında olumlu açıklamalar yaparken, ECB’nin para politikasının gerektiği sürece düşük kalacağını sözlerine ekledi.

Ekonomik takvimde ise öğleden önce Euro Bölgesi’nin tahminlerin altında kalan cari hesap verisi ve İngiltere’nin perakende satışları takip edildi. Ada ülkesinde satışların art arda ikinci ayda da yükseldiğinin görülmesi, %0.2 olarak açıklanan rakam beklentiler doğrultusunda olsa da olumlu karşılanarak Sterline yükseliş getirdi. Diğer majör paritelerde Bernanke’nin açıklamaları öncesinde salınım devam ederken, emtia fiyatlarında nispeten daha sakin bir seyir izleniyor.

“Bernanke bu kez Senato’da”

Başkan’ın dünkü sunumu çerçevesinde bugün, ABD ekonomisi ve FED’in politikaları hakkında, üst kanat olan Senato’nun üyelerini bilgilendirecek. Parasal genişleme için önceden belirlenmiş bir program olmadığını vurguladığı dünkü konuşması ile arasında büyük farklılıklar olması beklenmeyen Bernanke’nin açıklamalarında, bu konunun altını bir kez daha çizeceği tahmin ediliyor. Genel anlamda piyasalarda daha sert hareketlere neden olan konuşmanın Kongre’de gerçekleştiğini ifade edebiliriz. Ancak Senato’nun Bankacılık Komitesi’ne yapılacak savunmanın da soru-cevap bölümü önem taşımaktadır. Burada Başkan’ın gelecek sorulara karşı sergileyeceği tutum yakından izlenecek.

“Ekonomik veriler gözden kaçırılmamalı”

Dün kötü gelen konut rakamlarının ardından yeni günde, ABD’den istihdam talepleri ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verileri dünyanın en büyük ülkesine ilişkin öne çıkan datalar arasında yer alıyor. Bununla birlikte şirket bilançoları da ABD gündeminde yatırımcılar tarafından takip edilmeye devam ediliyor.

İstihdam taleplerinde önceki haftaya göre olumlu bir beklenti var. Geçen haftaki 360K rakamından sonra haftalık işsizlik maaşları başvurularının Temmuz ayı içerisindeki fabrika kapanmalarından nasıl etkileneceği merakla beklenecek. Verinin beklentinin altında olumlu gelmesi, Dolar’da değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilecekken, tahminlerin altında olumsuz gerçekleşecek bir rakam ABD’nin para biriminde değer kayıplarının görülmesine yol açabilir.

Günün son önem derecesi yüksek göstergesi ise FED Başkanı’nın sunumunun başlaması ile birlikte açıklanacak Philadelphia Fed İmalat Endeksi olacak. Hafta başında gelen olumlu New York imalat endeksinden sonra, sektöre ilişkin bilgiler verecek veri, gündemde Bernanke olmasına rağmen yakından izlenecek. 1 Ağustos’ta açıklanacak ISM İmalat endeksinin kritik 50 seviyesinin üzerinde tutunabileceği düşüncesi, Philadelphia Fed verisine ilişkin olumlu beklentilerin daha ağırlıkta olmasını sağlıyor. Geçen ayki büyük yükselişten sonra 8.5 olarak açıklanması beklenen verinin tahminlerden yüksek açıklanması Dolar’ın değer kazanmasını sağlayabilecekken, endeksin öngörülenin altında kalması ABD’nin para biriminde düşüşler görülmesine neden olabilir. Açıklanan veriler incelenirken Bernanke’nin piyasa katılımcılarının ana odak noktası olacağı unutulmamalıdır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman                       Haber                                                       Beklenti Önceki

15:30    CAD           Toptan Satışlar (Aylık)                         0.4%            0.2%

15:30    USD           İstihdam Talepleri                                 344K            360K

17:00    USD           FED Başkanı Bernanke Tanıklığı

17:00    USD           Philadelphia Fed İmalat Listesi                8.5              12.5

EUR/USD ANALİZ

“1,3078 desteğinin kırılması SATICILARI sevindirecektir”

Haftanın son iki işlem gününe geldiğimizde EUR/USD paritesi belirli yükselişlerden sonra satış baskısına maruz kalmakta ve bu durum orta vadeli satıcıların piyasada aktif bir şekilde yer aldığının önemli bir göstergesidir. Genel olarak baktığımızda sabah analizimizde de belirttiğimiz gibi gerek fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 1,3230, gerekse kanalın üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1,3340 bariyerinin altında kaldığı müddetçe orta vadeli satış baskısının devam etmesi gerektiğini düşündüğümüz EUR/USD paritesini kısa vadeli olarak incelediğimizde 1,3176 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini, 1,3078 destek noktasını kırması durumunda satışların daha da güçlenmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,3176

Destek; 1,3078-1,3035-1,2990

Direnç; 1,3130-1,3176-1,3230

eurusd

GBP/USD ANALİZ

BOE toplantısı sonrasında GBP/USD paritesinin yukarı yönlü çıkışlarının 1,5266 seviyesine kadar devam ettiğini ancak Bernanke konuşması ile birlikte yerini satıcılı seyre bırakarak 1,5150 seviyesine yaklaştığını gözlemlemiştik. Bugün ise GBP/USD paritesi gün içerisinde 1,5157 seviyesinden destek alarak ve beklenti ile aynı gelen Perakende Satışları verisinin de etkisi ile yukarı yönlü çıkışlarını sürdüren parite şuanda 1,5226 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. (Dünkü BOE toplantısı sonrasında değerlenen Sterlin, bugün en azından beklentinin altında açıklanmayan Perakende satışlar verisini de olumlu sayarak yükselmeye devam etti) Kısa vadeli olarak baktığımızda ise şuanda 1,5226 seviyesine yakın hareket gerçekleştiren GBP/USD paritesi için fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 1,5297 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskının devam ederek 1,5080 seviyesine doğru geri çekilmenin oluşma ihtimalinin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5297

Destek; 1,5145-1,5080-1,5030

Direnç; 1,5266-1,5297-1,5345

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

“USD/TRY paritesi düşüşlerine devam edecek mi?”

23 Temmuz 2013 günü TCMB’nin gerçekleştireceği PPK toplantısında özellikle üst bantta gerçekleştirilmesi beklenilen artış ile Türk lirasının değerlenmesini, dolayısıyla da kur üzerindeki baskının azaltmasını sağlayacak stratejiler beklenilmektedir. Ancak o güne kadar piyasalar bekleyiş içerisinde mi olacak yoksa makro-ekonomik gelişmelerin etkisiyle sert hareketlere maruz kalacak mı? Bu sorunun cevabını bugün Bernanke’nin kongre de gerçekleştireceği sunum ile birlikte öğreneceğiz.

Teknik olarak USD/TRY paritesini incelediğimizde günlük grafikteki yükseliş trendinin alt noktası olarak takip ettiğimiz 1,9050 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılırsa satış baskısı devam edeceği gibi günlük bazda trendin aşağı yönlü revize edileceğini söyleyebiliriz. Ancak şuanda satıcıların aceleci davranmaması, 1,9000 desteğinin kırılması durumunda aktif olarak piyasada yer alması önemlidir. Çünkü kanalın alt noktası kırılmazsa yükseliş trendi hala daha aktif bir şekilde hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,9050

Destek; 1,9070-1,9020-1,8950

Direnç; 1,9250-1,9330-1,9400

usdtry

USD/JPY ANALİZ

“21 günlük basit hareketli ortalama paritenin yükselişini desteklemektedir”

21 günlük basit hareketli ortalama olan 99,30 seviyesinden almış olduğu destekle yükselişlerini sürdüren USD/JPY paritesi bu çıkışlarını devam ettirmek istese de daha önce test edilen ancak geçilemeyen 100,54 bariyerinin etkisi altında kalarak gün içi yükselişlerin devam etmesi engellenmiştir. Sabah saatlerinde 100,34 seviyesine kadar yükselen ancak yeniden satış baskısına maruz kalarak şuanda 100 seviyesi üzerinde hareketlerine devam eden parite de 21 günlük basit hareketli ortalama olan 99,30 desteği önemini korumaktadır. Eğer parite bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yükseliş baskısının devam etmesi ve 100,54 bariyerini geçme ihtimali güçlenecektir. Bu bağlamda 99,30 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe gün içerisinde yaşanılacak olası gerilemeler alış fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Pivot: 99,30

Destek: 99,30-98,90-98,60

Direnç: 100,54-101,00-101,45

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

“ABD’li şirketlerin kar beklentileri Ham Petrol fiyatlarını yükseltmektedir”

ABD bilanço dönemi ve şirketlerin kar beklentilerinin üzerinde açıklamaları ile yükselişlerini sürdüren ABD borsaları ham petrol fiyatlarının da yukarı yönlü çıkışlarına devam etmesini sağlasa da bir süredir devam eden 104,28-107,58 aralığının hala daha aktif bir şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz. Genel anlamda sakin bir seyirde hareketlerini sürdüren ham petrol fiyatlarında bu aralığın hala daha kullanılabilir bir alan olduğunu, bu bandın dışına çıkılması durumunda ise sert hareketlerin oluşmak isteyeceğini söyleyebiliriz. Teknik olarak ham petrol fiyatlarını incelediğimizde 104,28 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot; 104,28

Destek: 105,10-104,28-102,15

Direnç:  106,65-107,58-108,80

petrol

ALTIN ANALİZ

NOT: Sabah analizimizde yer verdiğimiz teknik ayrıntılarda herhangi bir değişiklik olmamıştır. Gözler Bernanke’nin kongre de gerçekleştireceği sunumdadır. Bu bağlamda da özellikle “TR saati ile 17:00-19:00 arası daha fazla dikkatli olunmalıdır”.

”Genel olarak baktığımızda Altın ile ilgili orta vadeli düşüş baskısının devam edeceğini belirtmiş sadece kısa vadeli tepki alışlarının nereye kadar devam etmesi gerektiğini sorgulamaktaydık. Karşımızda iki kritik bariyer gelmektedir. Bunlardan birincisi ve şuan ki seviyeye en yakın olanı fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 1303,30 bariyeridir. İkincisi ve en önemlisi ise fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 1336,25 seviyesi olarak belirlenmiştir. Teknik olarak baktığımızda altın fiyatlarının fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 1336,25 seviyesinden dönüş gerçekleştirme ihtimalinin güçlü olması ile birlikte altın fiyatlarının kısa vadeli olarak bu çıkışı gerçekleştirecek herhangi bir temel veri olmamaktadır. Bu nedenle de altın fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 1303,30 seviyesini bile geçememiştir. Bu nedenle de bu hafta piyasalarda yer alan gelişmeler ve açıklanacak makro-ekonomik göstergeler altın fiyatlarında tepki alışı oluşup oluşmayacağı kararını verecektir.”

Hatırlarsanız geride bıraktığımız haftadan itibaren altın fiyatları ile ilgili bazı bariyerler üzerinde durmuş ve bu bariyerler geçilmemesi durumunda satış baskısının orta vadeli etkisini göstereceğinden bahsetmiştik. Altın fiyatları dün Bernanke’nin konuşması sırasında 1300 seviyesine ayak basmış ancak bastığı bu noktada çivi olması nedeniyle birden ayağını bu seviyeden çekerek satış baskısının oluşmasını sağlamıştır. Ancak satış baskısı tam anlamı ile başladı diyebilmemiz için 1265 desteğinin mutlaka kırılması gerekmektedir. Bu şart sağlandığı takdirde gerçekleşen dönüş amacına hizmet etmesi konusunda satıcıların kazançlı işlemlerine devam etmesini sağlayacak ve yeniden 1180 seviyesi gündeme gelecektir. Bu bağlamda aceleci olmamak, 1290-1300 aralığında satıcıların da 1265 desteğinin kırılıp kırılmamasına göre pozisyon güncellemesi gerçekleştirmesi önemlidir.

Pivot; 1300

Destek; 1265-1247-1226

Direnç; 1285-1300-1320

altin

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

 

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

 

Add a Comment