“EURUSD’da Düşüşlere olan inanç darbe aldı, Karar bugünkü ABD verilerinde”

07 Haziran 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Analizi ( Sabah Analizi – 08:40 )

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Piyasalarda dün yaşanan yoğun haber akışı sonrasında görülen sert fiyat hareketleri, Dolar’da hızlı değer kayıpları yaşanmasına neden olurken, gün içinde düşüşlerin etkili olduğu Wall Street endeksleri günü artıda tamamlamayı başardı.

ECB Başkanı Draghi’nin Euro Bölgesi’ndeki ekonomik görünüm hakkında nispeten umutlu konuşması ile başlayan kıtanın ortak para birimindeki yükseliş, yatırımcıların yarınki kritik verileri güvenli para birimlerinde beklemek istemelerinin, Yen talebinin artmasını sağlamaları ile birleşerek, Dolar’daki satışların hız kazanmasına yol açtı. ABD’nin CFTC (Commodity Futures Trading Commission) kurumu rakamlarına göre spekülatörlerin gelecek hafta içerisinde net yen pozisyonlarının bu yılın en yüksek miktarı olan, 99.000 kontrattan daha yükseğe çıkması ile USD/JPY paritesinin altı haftanın en düşüğüne gerilediği belirtiliyor. Dolar’daki değer kayıpları birçok varlık üzerinde etkili olurken emtia fiyatlarında da sıçramalar izlendi.

ECB Haziran’ı pas geçti

Dün faiz ve para politikası kararlarını açıklayan BOE ve ECB, herhangi bir değişiklik yapmazken, özellikle Draghi’nin konuşmalarından sonra piyasalarda sert hareketler görüldü. ECB’nin ekonomi ihtiyaç duyduğu sürece gevşek para politikasına devam edeceğini belirten Draghi, önümüzdeki aylar için bir faiz indirimi sinyali vermedi. ECB Başkanı ile birlikte yükselişe geçen EUR/USD paritesinin Avrupa seansının kapanışına doğru yukarı yönlü hareketleri hız kazanırken, çiftin 1.33 seviyesinin üzerine kadar tırmandığı görüldü. Bazı analistlerin faiz indirimi ya da ekonomiye destek önlemleri açıklanabileceği beklentileri ECB tarafından karşılanmazken, Draghi de konuşmasında önemli bir değişiklik yapmadı.

İstihdam talepleri azalıyor

ABD’de artan vergiler ve devletin azalan harcamalarına rağmen istihdam talepleri verisinin olumlu çizgisini koruyabilmesi piyasalarda kritik tarım dışı ve işsizlik oranı verilerinden önce olumlu olarak algılanırken, veri, 346K ile beklentilerin bin kişi üzerinde açıklandı. Geçen hafta 354K olarak açılanan rakam ise 357K’ya revize edilirken, taleplerin önceki döneme göre azaldığı görüldü.

Tarım dışı istihdam trendi değiştirebilecek mi?

Son haftalarda FED’in parasal genişlemesine ilişkin endişelerin zirve yapması ile önemi giderek artan ABD’nin istihdam verileri bugün piyasalardaki yönün değişmesine neden olabilir. Varlık fiyatlarında ve Dolar üzerinde sert etkilere neden olabilecek tarım dışı istihdam değişimi verisine ilişkin beklentinin 167K ile bir önceki döneme göre olumlu yönde bir artış olmasına işaret ettiği görülüyor. Rakamın tahminlerin üzerinde gelmesi halinde FED’in tahvil alım miktarını azaltacağı düşüncesi piyasalarda ağırlık kazanacakken, Dolar’da dün görülen değer kayıplarının geri alınmasına neden olabilir. Diğer taraftan beklentilerin altında kalacak bir veri ise güçsüz Dolar anlamına geleceği için özellikle EUR/USD paritesinde dün görülen yükselişlerin devam etmesine yol açabilir.

İşsizlik oranından sürpriz beklenmiyor

Değişiklik görülmesi beklenmeyen işsizlik oranında ise tahmin edilen rakamın altında ve üzerinde küçük farklar ile gerçekleşecek sürpriz veriler Dolar üzerinde doğru orantılı bir şekilde etkili olabilecekken, beklenti ile gerçekleşen rakam arasındaki farkın açılması halinde verinin etkisinin Dow Jones’daki işlemlere yansıyabileceği söylenebilir. Mayıs ayında %0.1 puan düşüşle %7.5’e gerileyen oran, halen daha FED’in varlık alımlarını bitirmesi için belirlediği %6.5’dan oldukça yukarıda seyrediyor.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Alman Ticaret Dengesi 16.5B 17.6B

11:30 GBP Ticaret Dengesi -8.8B -9.1B

13:00 EUR Alman Endüstriyel Üretim (Aylık) 0.0% 1.2%

15:30 USD İşsizlik Oranı 7.5% 7.5%

15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi 167K 165K

15:30 CAD İşsizlik Oranı 7.2% 7.2%

15:30 CAD İstihdam Değişikliği 16.1K 12.5K

EUR/USD ANALİZ

“Düşüşlere olan inanç darbe aldı, Karar bugünkü ABD verilerinde”

Haftanın son işlem gününe geldiğimiz bugün özellikle piyasaların dün ECB başkanı Draghi’den dolayı sert hareketlere maruz kalacağını düşünüyorduk ve bu bağlamda da herkes Draghi’nin konuşmasına odaklandı. Ancak Draghi’nin konuşma içeriklerine ve piyasa da olan etkisizliğine dikkat ettiğimizde şaşırmış bir halde bugüne odaklanmaya çalışmaktaydık. Ancak akşam AB borsaları kapanışına yakın piyasaların Dolar’dan çıkarak diğer güvenilir para birimlerine yönelme isteği ( JPY, CHF, vb) EUR/USD paritesinin 1,3305 seviyesine kadar yükselmesini sağladı.

Hepinizin bildiği gibi uzun bir süredir EUR/USD paritesi için 1,3310 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini, bu düşüşlerin teyidi için de 1,2790 desteğinin kırılması gerektiğinden bahsetmiştik. 1,2790 desteğini bir türlü kıramayan ve daha sonra da 200 günlük basit hareketli ortalama üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştiren parite de bu çıkıştan sonra satıcılı seyre olan inancın darbe yediği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda ABD’den bugün gelecek olan kritik veriler bu inancı ya tam olarak bitirecek ya da bu inanç yeniden güven tazelenecektir. Bu nedenle de bugünkü ABD verileri kritik bir önem taşımaktadır.

Önemli ABD verileri öncesinde piyasayı incelediğimizde şuanda 1,3258 seviyesinde hareketlerini sürdüren paritenin 1,3110 ile 1,3340 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten eğer parite gün içi 1,3340 direncini geçebilirse yükselişlere olan güven tazelenecekken 1,35**’li seviyelere de yeşil ışık yakılmış olacaktır. Ancak gelen veriler parite de satış baskısı oluşturur ve EUR/USD paritesi 1,3110 desteğini aşağı yönlü kırılırsa satışlara olan inanç küllerinden yeniden doğacaktır ve bu seferde 1,2790 seviyesine yeşil ışık yakılmış olacaktır.

Pivot: 1,3340

Destek; 1,3190-1,3110-1,3030

Direnç; 1,3340-1,3375-1,3435

NOT: EUR/USD paritesindeki düşüş trendin yerini yükselişe bırakabilmesi için ya 1,3310 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapması gerek ya da gün içi 1,3340 seviyesini yukarı yönlü geçmesi gerekmektedir.

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“1,5605 seviyesi geçildi Trend artık YÜKSELİŞ mi?”

Dolar endeksinde gerçekleşen sert düşüşler sonrası tüm piyasalarda olduğu gibi GBP/USD paritesinde de sert hareketler gözlemlenmiş, bu hareketlerde yukarı yönlü olarak gün içi 1,5683 seviyesi test edilmiştir. Genel olarak baktığımızda 1,5605 seviyesi geçildiği için hemen hemen herkes artık yükseliş gerçekleşecek düşüncesini ön plana koyarak paritede yükseliş isteği içerisine girmiş bulunmaktadır. Ancak bunun söylemek için en azından yükselişleri tetikleyecek hareketlerin oluşmasını beklemek gerekmektedir. Örneğin günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5703 seviyesi GBP/USD paritesinin trendinin değişip değişmediği konusunda bize yardımcı olacaktır. Eğer parite 200 günlük basit hareketli ortalama üzerinde günlük kapanış yaparsa trend değişimi sinyali alacağız ve parite yükselişlerine devam edecektir. Aksi takdirde eğer parite 200 günlük basit hareketli ortalamanın altında günlük kapanışlarına devam ederse bu durum henüz alışlar için erken çünkü düşüş trendi bozulmamıştır uyarısı anlamına gelecektir. Bu bağlamda da bugün günlük kapanış ve bu kapanış öncesinde de piyasayı sert hareketlere maruz bırakacak ABD verileri dikkatle takip edilmelidir.

Önemli ABD verileri öncesinde piyasayı incelediğimizde şuanda 1,5601 seviyesinde hareketlerini sürdüren paritenin 1,5730 ile 1,5425 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten eğer parite gün içi 1,5730 direncini geçebilirse yükselişlere olan güven tazelenecekken 1,60**’lı seviyelere de yeşil ışık yakılmış olacaktır. Ancak gelen veriler parite de satış baskısı oluşturur ve GBP/USD paritesi 1,5425 desteğini aşağı yönlü kırılırsa satışlara olan inanç küllerinden yeniden doğacaktır ve bu seferde 1,5000 seviyesine yeşil ışık yakılmış olacaktır.

Pivot: 1,5730

Destek; 1,5520-1,5425-1,5370

Direnç; 1,5690-1,5730-1,5810

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu konuşma sonrasında BİST endeksinde yeniden bir satış baskısının oluşmuş olması Türk Lirasının yeniden güçlenmesine ve uzun bir süredir gerçekleştirmediği sert hareketlere maruz kalmasını sağlayarak USDTRY paritesi gün içi 1,91 seviyesine yaklaştı. Genel olarak baktığımızda USD/TRY paritesinin yukarı yönlü olan inancı artmış ve teknik olarak da bu çıkış önceki zirve olan 1,92 ile desteklenmektedir. Ancak kur’da oluşan bu çıkış daha önce de ifade ettiğimiz gibi ithalatçıların işine gelmeyecektir ve bu da önümüzdeki süreçte acaba TCMB müdahale yapar mı düşüncesi ile gelen haberlere dikkat etmek gerekmektedir.

Teknik olarak baktığımızda şuanda 1,8992 seviyesinde hareket eden parite de 1,8860 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,8860

Destek; 1,8925-1,8860-1,8780

Direnç; 1,9010-1,9100-1,9160

usdtry

USD/JPY ANALİZ

55 günlük basit hareketli ortalama olan 98,85 seviyesinin öneminden ve bu destek noktasının kırılması sonrasında 96,80 seviyesine kadar gerileme ihtimalinden bahsettiğimiz bugünlerde USD/JPY paritesinin dün akşam saatlerinde Dolar’dan Yen’e geçişlerin hızlanması ile satış baskısına maruz kalmış ve 98,85 desteği gün içi kırılmıştır. Satışların hızlanması ile düşüşlerine devam eden USD/JPY paritesi gün içi 95,54 seviyesine kadar gerilemiştir ve şuanda da 96,68 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda orta vadeli olarak 94,45 seviyesinin son bariyer olduğunu, bu destek kırılması durumunda trend konusunda net bir değişikliğin söz konusu olacağını, aksi takdirde yeniden yükselişler için zemin hazırlayacağını söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak baktığımızda ise 98,05 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe gün içi düşüşlerine devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 98,05

Destek: 97,00-97,60-98,05

Direnç: 95,85-94,90-93,65

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol fiyatları dün yaşanılan sert hareketler sonrasında yükselişlerini sürdürdü ve gün içi 95,30 seviyesine kadar yükseldi. Şuanda da 94,80 civarında hareketler gerçekleştiren ham petrol için 94,15 desteği önemli ve bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Buna ilaveten özellikle son yükselişlerden sonra gözler yeniden 97,20 ve 98,30 seviyesinde olacaktır. Bu bariyerler geçilmeden de orta vadeli olarak net bir yükseliş baskısından bahsetmemiz yanlış olacaktır.

Pivot; 94,15

Destek:94,15-93,40-92,40

Direnç:95,30-96,00-97,30

petrol

ALTIN ANALİZ

Haftanın başından itibaren Altın fiyatları ile ilgili RSI indikatörünü ve bu indikatörde 50 seviyesinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz. Bu indikatörü ve 50 seviyesini ısrarla belirtmekteki amacımız daha önce test ettiği 50 seviyesinin geçilememesi Altın fiyatlarının 1488 seviyesinden satış baskısına maruz kalmasını sağlamıştı. Yine aynı senaryo mu işlenecek yoksa yeni alım rallisi mi oluşacak sorusunun cevabını arıyoruz ve bu sorunun cevabı da RSI indikatöründe 50 seviyesinde. Buna ilaveten gün ABD’den gelecek olan veriler altın fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır.

Genel olarak baktığımızda altın fiyatlarının son 4 günlük performansında belirli dalgalanmalar olduğunu ancak genel görünümde yükselişler için daha istekli olduğu görülmektedir. Ancak bu yeterli mi sorusunda hem 1425 seviyesi bir türlü geçilemedi hem de RSI indikatöründe 50 seviyesi daha geçilemedi. Yani şartlar henüz alım için uygun bir zemin oluşturmamaktadır. İşte bu noktada bugün gelecek olan makro-ekonomik veriler Altın fiyatlarındaki kararsızlığın karara varılmasını sağlayabilir. Kısa vadeli olarak baktığımızda 1394 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılmadığı müddetçe yükseliş baskısının süreceğini söyleyebiliriz.

Pivot; 1394

Destek; 1405-1394-1374

Direnç; 1425-1445-1470

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

GCM Forex analizlerini Ücretsiz Takip Etmek

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment