Draghi Konuşması karar aşamasındaki paritelere yön konusunda yardımcı olacaktır

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Öğleden sonra piyasalarda sert hareketlerin oluşmasına neden olabilecek kritik BOE ve ECB kararları öncesinde piyasalar canlanmaya başlarken, parite ve emtia fiyatlarında genel olarak Dolar’ın değer kaybetmesinin etkili olduğu görüldü. Yarın ABD’den açıklanacak ve FED’in politikalarına ilişkin önemli ipuçları verecek istihdam verileri öncesinde bugünkü merkez bankaları kararları büyük önem taşıyor.

Öğleden önce açıklanan verilerde İngiltere’de konut fiyatlarının beklenenden daha az düştüğü görülürken, Alman fabrika siparişlerinin tahmin edilenden daha hızlı azalması dikkat çekti. Diğer taraftan İspanya’nın 10-Yıllık tahvil ihracında faizin önceki ihaleye göre düştüğü gözlemlenirken, Fransa’nın borçlanma maliyeti arttı.

ABD ve Asya endekslerindeki satıcılı kapanışların ardından Avrupa borsaları hafif artıda seyrederken, varlık fiyatlarının Dolar endeksindeki düşüşten etkilendikleri görülüyor. Günün ikinci seansta gözler BOE ve ECB’de olacak.

Altın Hindistan’ın yeni vergisinden etkilendi

Dünyanın en çok altın ithal eden ülkesi konumundaki Hindistan’ın cari açığını dengelemek için değerli metalin ithalat vergisini %6’dan %8’e çıkarması, altın fiyatlarında küresel talebin olumsuz etkileneceği düşüncesi ile baskı yaparken, sarı metalin daha sonra Dolar’daki değer kaybı ile yönünü yukarı çevirdiği görüldü.

Japon hükümeti orta vadeli mali plan taslağını açıkladı

Japonya’nın mali durumunun ve ileriye dönük planlarının açıklandığı hükümet planında, parasal genişlemenin hükümetin mali disiplini ile desteklenmesi gerektiğinin altı çizilirken, bu yılın ortasında enflasyonun kademeli şekilde güçleneceği ifade edildi. Ekonomide canlanma ve mali reform için olumlu bir ortam yaratmayı amaçladığını belirten hükümet, bütçe açığını azaltma hedeflerini de başarmak istediğini bildirdi.

BOE Başkanı Mervy King’in son toplantısı

Öğleden sonra politika kararlarını ECB’den önce açıklayacak BOE’den gelecek beyanat, özellikle GBP/USD paritesi için büyük bir önem taşıyor. TSİ 14:00’da faiz ve para politikası bildirimlerini gerçekleştirecek olan BOE’den bir değişiklik beklenmezken, Banka’nın Başkanı Mervyn King’in görev süresi bu toplantı ile sona erecek. Temmuz ayında yerine geçecek eski Kanada Merkez Bankası (BOC) Başkanı Mark Carney’ye bayrağı devretmeden önce, yapılacak kısa yazılı beyanatta bu ay değişiklikler olması piyasa beklentilerinin dahilinde olmadığı görülüyor. Ancak varlık alımlarının artırılmasına daha yakın olan BOE’nin 375 milyar Sterlin olan tahvil programında King’in de istediği gibi 25 milyar Sterlin’lik sürpriz bir artırım yapılması halinde GBP/USD paritesinde sert değer kayıpları gözlenebilir.

Düğümü Draghi çözebilecek mi?

Yarınki ABD’nin istihdam verileri öncesinde özellikle EUR/USD paritesindeki düğümü çözebilecek potansiyele sahip en önemli maddenin ECB’nin bugünkü faiz ve para politikası kararları ile Draghi’nin konuşması olduğu söylenebilir. Mayıs ayı toplantısında yapılan faiz indiriminden sonra bugün ECB’den politika faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ayrıca, birçok analist hem ECB’nin hem de Başkan Draghi’nin konuşmalarında bu ay için ‘bekle-gör’ politikasının tercih edileceğini öngörüyor. ECB’nin iki ay art arda önlemler açıklama alışkanlığının çok sık görülmemesi tahminlerin bu yönde yoğunlaşmasına neden olurken, Banka’dan sürpriz bekleyenlerin sayısı da çok az değil. Bazı büyük bankaların analistlerine göre ECB bu ay faiz indirimine gitmese bile, oldukça kapsamlı bir teşvik paketi açıklamaya hazırlık yapmış olabilir. Daha önce uygulanan uzun vadeli yeniden finansman operasyonuna (LTRO) benzer nitelikte olabileceği tahmin edilen destek paketinin, Euro Bölgesi’ndeki bankalara kredi verilirken bu kez vadesinin daha uzun olabileceğinin de altı çiziliyor. ECB’nin sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmesi halinde Euro’da görülecek sert düşüşlerin yanında, Banka’nın piyasadaki likiditeyi artırmaya yönelik uygulamaya aldığını duyurabileceği yeni bir LTRO da kıtanın ortak para biriminde değer kayıplarının görülmesine neden olabilir. Ancak bu noktada, yatırımcıların öncelikle gelebilecek teşvik paketini olumlu algılayarak Euro’ya olan anlık işlemlerdeki taleplerini artırabilecekleri unutulmamalıdır.

Ekonomi takviminin diğer başlıkları

Bugün büyük önem taşıyan BOE ve ECB toplantılarının yanında ekonomi takviminde önemli veriler bulunuyor. Günün devamında ABD’nin istihdam talepleri ve Kanada’dan Ivey PMI verisi ile birlikte yeni BOC Başkanı Poloz’un konuşması piyasalarda etkili olabilecek veriler olarak öne çıkıyor. Özellikle 345 bin kişi ile azalması beklenen istihdam taleplerinin, yarınki tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı rakamlarından önce belirleyici olabileceğini ifade edebiliriz. Draghi’nin basın toplantısı başlangıcı ile aynı saatte yayınlanacak olan veri bu açıdan gözden kaçırılmamalıdır. Beklentinin altında olumlu gelecek bir veri Dolar’a değer kazandırabilecekken, tahminlerin üzerinde olumsuz bir rakam ise Dolar’da sert düşüşler olmasına neden olabilir.

BIST Başbakanı bekliyor

İçeride ise yurtdışından dönen Başbakan’ın Gezi Parkı olaylarına ilişkin kullanacağı ifadeler merakla bekleniyor. İlk seansı %1 kayıp ile tamamlayan BIST-100 endeksinin günün devamındaki seyrinde Başbakan Erdoğan’ın ülkedeki son olaylara ilişkin açıklamalarının karar vereceğini söyleyebiliriz.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

14:00 GBP Faiz Oranı Beyanatı 0.50% 0.50%

14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme 375B 375B

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0.50% 0.50%

15:30 EUR ECB Basın Toplantısı

15:30 USD Devam eden İşsizlik Başvuruları 2,975K 2,986K

15:30 USD İstihdam Talepleri 345K 354K

15:45 CAD BOC Başkanı Poloz Konuşması

17:00 CAD Ivey PMI 55.3 52.2

EUR/USD ANALİZ

“ECB başkanı Draghi’nin EUR/USD paritesine yön vermesi beklenilmektedir”

Haftanın açılışından itibaren EUR/USD paritesindeki hareketleri incelediğimizde 1,3130 ile 1,2950 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmiş ve özellikle de Euro’nun Dolar karşısında kısmi olarak değerlenmesi neticesinde de genel hareketin yukarı yönlü olduğunu görmekteyiz. Ancak yükselişler kısmi olarak devam etse de inandırıcılığını hala daha devam ettirmede sorun yaşanmaktadır. Çünkü kısa vadeli bu çıkışlar aslında orta vadeli satıcıların iştahının artmasına neden olmaktadır. İşte bu yüzden de orta vadeli satıcılar kısa vadeli alıcılara karşı bugün pozisyon alacak mı almayacak mı ECB başkanı Draghi konuşması ile göreceğiz. Eğer “Süper Mario” lakaplı Draghi Avrupa bölgesi için olumsuz ifadeler içerisine olursa haftanın dip noktası 1,2950 desteği test edileceği gibi bu destek noktasını da kırmak isteyerek 1,2790 seviyesi yeni hedef olmak isteyecektir. Aksi takdirde yani ECB başkanı Draghi Avrupa ekonomisi için olumlu ifadeler kullanırsa kısa vadeli alıcıların biraz daha piyasada söz sahibi olması sağlanacaktır ki bu durum 1,3130-1,3230 seviyelerinin önünü açacaktır. Bu bağlamda gün içi Draghi’nin konuşma içeriği dikkatle takip edilmelidir

Draghi öncesinde piyasaları teknik olarak incelediğimizde EUR/USD paritesinin 1,3130 bariyerine takıldığını görmekteyiz. Bu nedenle de yükselişlerin devam edebilmesi için bu bariyerin üzerine geçilmesi gerekmektedir. Buna ilaveten alt nokta olarak da dün de kırılamayan 1,3050 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılmadığı müddetçe 1,3130 seviyesini geçmek isteyebileceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,3050

Destek; 1,3050-1,3025-1,2990

Direnç; 1,3130-1,3160-1,3200

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“BOE Varlık Alım programında herhangi bir değişikliğe gidecek mi?”

Kritik haberlerin olduğu bugün özellikle karar aşamasında olan GBP/USD paritesi gelecek olan verilerle yön bulacak olup bundan sonraki süreçte de nasıl bir hareket gerçekleştirecek konusunda bize sinyal verecektir. Özellikle de İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) varlık alım programlarında herhangi bir değişikliğe gidip gitmemesi sorucunun cevabını arayacağız. Bildiğiniz gibi her BOE toplantısında 9 üyenin hiçbirisi faizlerde değişikliğe gitmezken 3 kişi parasal genişleme tutarını 25 milyar sterlin daha artırma düşüncesindeler. Üye sayısında bu konuda bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı GBP/USD paritesinin şuan ki seyrini çok net bir şekilde etkileyecektir. Parasal genişlemede artışa gidilmesi durumunda Sterlin değer kaybetmek isterken herhangi bir değişiklik olmaması ya da azaltılması durumunda ise Pound değerlenerek GBP/USD paritesini yükseltmek isteyecektir. Bu bağlamda BOE’den gelecek olan açıklamalara dikkat etmek gerekmektedir.

Veri öncesinde pariteyi teknik olarak incelediğimizde şuanda 1,5445 seviyesinde hareket eden parite de aslında hem bollinger bandın üst noktası hem de günlük grafikte kanalın üst noktasına yakın hareket içindeler. Bu bağlamda 1,5440-1,5500 arası daha dikkatli olmak gerekir. Eğer parite bu aralıktan dönüş gerçekleştirir ve gün içi gelecek olan haberlerde bu düşüşe destek olursa 1,50 seviyesi yeniden hedeflenmek isteyecektir. Aksi takdirde yani paritenin 1,5500 seviyesini de geçmesi durumunda temel makro-ekonomik gelişmeleri takip edeceğiz ve teknik olarak da 1,5605 son bariyerimiz olacaktır.

Pivot: 1,5370

Destek; 1,5370-1,5330-1,5270

Direnç; 1,5450-1,5500-1,5550

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

1,90 seviyesinden başlayan tepki satışlarını 1,8690 seviyesi ile sınırlayan USD/TRY paritesi bu düşüş sonrası gerçekleştirdiği toparlanma ile yeniden 1,90 seviyesine yaklaştı ve şuanda da 1,8949 seviyesinde hareket etti. Yaşanılan düzeltme satışları gerek BİST endeksindeki iyileşme gerekse Türkiye’den gelen makro-ekonomik haberlerin etkisiyle oluşmuştur. Ancak henüz TCMB herhangi bir müdahaleye gerek duymamıştır. Eğer kurun bu yükselişlerinde TCMB herhangi bir müdahalede bulunmazsa parite daha önceki tepe noktası olan 1,92 seviyesini hedeflemek isteyecektir Aksi takdirde yani TCMB herhangi bir müdahale gerçekleştirirse 1,8690 desteği kritik ve bu destek kırılması durumunda kurda tepki satışları devam etmek isteyecektir. Gün içi baktığımızda 1,8780 desteği önemli ve bu destek noktası kırılmadığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmesini beklemekteyiz. Parite de düşüş bekleyen yatırımcılar ise muhakkak 1,8780 desteğinin aşağı yönlü kırılmasını beklemelidir.

Pivot: 1,8780

Destek; 1,8780-1,8690-1,8600

Direnç; 1,8900-1,8955-1,9010

usdtry

USD/JPY ANALİZ

“55 günlük basit hareketli ortalama olan 98,85 desteği KRİTİK”

USD/JPY paritesi özellikle de Asya borsalarındaki değer kayıpları nedeniyle aşağı yönlü hareketlerini sürdürmüş ve gün içi 98,85 seviyesine kadar gerilemiştir. Bu gerileme sonrasında tekrar toparlanarak şuanda 99,10 seviyesinde hareket eden parite de 55 günlük basit hareketli ortalama olan 98,85 desteği önemini korumaktadır. Bu destek kırılması durumunda tepki satışlarına olan inanç artacağından dolayı pariteyi bir sonraki nokta olan 96,80 seviyesine doğru geriletmek isteyeceklerdir Bu bağlamda da düşüşler devam edecek mi sorusu için gün içi 55 günlük basit hareketli ortalama dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 99,75

Destek: 98,85-98,45-98,15

Direnç: 99,75-100,05-100,45

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol fiyatları haftanın başlarında gerçekleştirdiği kısmi satış sonrasında toparlanmasını bildi ve yukarı yönlü çıkışlarına devam etmek istemektedir. Bu çıkışlarını gün içinde de sürdüren ve şuanda da 94,50 seviyesine yakın hareket eden ham petrol için 93,15 desteği önemlidir. Eğer bu destek noktası kırılmazsa yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir. Tepki satışları devam edecek mi sorusuna ise 93,15 seviyesi karar verecektir. Buna ilaveten ABD borsalarının son durumu da ham petrol fiyatlarını direk olarak etkileyen en önemli sinyaldir.

Pivot; 93,15

Destek:93,15-92,65-91,80

Direnç:94,50-95,20-96,00

petrol

ALTIN ANALİZ

“Altın için karar vakti. Gözler hem Draghi’de hem de RSI indikatöründe”

Haftanın başından itibaren Altın fiyatları ile ilgili RSI indikatörünü ve bu indikatörde 50 seviyesinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz. Bu indikatörü ve 50 seviyesini ısrarla belirtmekteki amacımız daha önce test ettiği 50 seviyesinin geçilememesi Altın fiyatlarının 1488 seviyesinden satış baskısına maruz kalmasını sağlamıştı. Yine aynı senaryo mu işlenecek yoksa yeni alım rallisi mi oluşacak sorusunun cevabını arıyoruz ve bu sorunun cevabı da RSI indikatöründe 50 seviyesinde. Buna ilaveten gün içerisinde ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği konuşma ve bu konuşma içeriğinde emtia fiyatlarının enflasyonist baskılara neden oluyor & olmuyor gibi ifadeleri altın fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır.

Genel olarak baktığımızda altın fiyatlarının son üç günlük performansında belirli dalgalanmalar olduğunu ancak genel görünümde yükselişler için daha istekli olduğu görülmektedir. Ancak bu yeterli mi sorusunda hem 1422 seviyesi bir türlü geçilemedi hem de RSI indikatöründe 50 seviyesi daha geçilemedi. Yani şartlar henüz alım için uygun bir zemin oluşturmamaktadır. İşte bu noktada bugün gelecek olan makro-ekonomik veriler Altın fiyatlarındaki kararsızlığın karara varılmasını sağlayabilir. Bu bağlamda da özellikle ECB başkanı Draghi’nin konuşma içeriği çok önemlidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1386 ile 1413 arasında bant hareketi gerçekleştirdiği, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot; 1386

Destek; 1386-1374-1354

Direnç; 1413-1422-1445

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

GCM Forex analizlerini Ücretsiz Takip Etmek

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment