Piyasalar ABD Seçimine Odaklandı…

NOT:ABD seçimleri öncesinde piyasaların seçim sonucunu beklemesi hiç şüphesiz ki bazı finansal varlıkların belirli seviyeler arasında sıkışık seyrine devam etmesini sağladı. Bu nedenle de gün içi Altın ve EUR/USD’da temel olarak değişiklik gözlemlenmemiştir. Bu yüzden de sabah analizinde belirttiğimiz temel analiz konularında değişikliğe gidilmemiştir. Ancak teknik seviyelerde güncel değişikliğe gidilmiştir. Teknik olarak EUR/USD paritesinin 1,2760-1,2835 aralığındaki bant dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.

EUR/USD ANALİZ

“Obama mı Romney mi?”

Kritik gün geldi çattı. Bugün ABD seçimlerinin sonucu açıklanacak. Seçime kadar olan bölümde Obama ile Romney’in kıyasıya mücadele ettiğini ve yapılan anket çalışmalarında Obama’nın %2-3 daha fazla oy alarak üstünlüğünü koruduğu görülmektedir. Acaba genel seçim sonucu ne olacak? Özellikle de en çok merak edilen ise seçim sonucunun piyasalara nasıl etki edeceğidir. Bir yandan düşük faiz ve para politikası ile parasal genişlemeye devam eden FED&Obama diğer yandan da FED’in yapmış olduğu çalışmaları şiddetli bir biçimde eleştiren Romney. Özellikle de Fed başkanı Bernanke’nin hizmete devam edip etmeyeceğini de ilgilendiren bir seçim olmakla birlikte başkanın Romney olarak belirlenmesi Bernanke’nin ayrılmasını da gündeme getirmektedir. Ancak Obama’nın FED’i desteklemesi ve ülke genelinde gerçekleştirdiği anket çalışmalarında da üstünlüğünü kanıtlaması gerek Obama gerekse Bernanke’nin başkanlığına devam etme ihtimalini artırmaktadır. Romney’in Obama’ya göre avantajının vergi azatlımı konusunda olduğunu, özellikle Romney’in başkan olması durumunda vergilerde azalmaya gideceğini, Obama’nın ise böyle bir azalmaya gitmeyeceği bilinmektedir.

Seçim sonrası piyasalarda nasıl bir yön oluşacağına dair kesin bilgi vermenin mümkün olmadığı, analistlerin de bu konuda bazı ayrışmalarla karşı karşıya kaldığı gözlemlenmiştir. Analistlerin kimileri ABD başkanlık seçimlerinde, Obama’nın zaferinin Dolar’a satış, Romney’nin zaferinin ise Dolar’a Alış getirmesi beklese de kimi analistler direk olarak Obama’nın başkan seçilmesi ile tahvillerin, Romney başkan seçilmesi ile de hisselerin destekleneceği belirtilmektedir.

Günün en önemli gündeminin Obama seçimi olduğunu ve bu nedenle piyasaların bu seçime odaklandığını görmekteyiz. Ancak seçim sonuçlanana kadar gelecek olan makro-ekonomik verilere de dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde Euro bölgesinden gelecek olan PPI ve Alman Fabrika Siparişleri verisinin paritede sert hareketlere maruz kalacağını söyleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda hala daha 1,2750 desteğinin önemli olduğunu, haftalık grafikteki düşüş kanalının aktif bir şekilde devam edebilmesi için bu desteğin kırılması gerektiğini, aksi takdirde yeniden 1,30**’lu seviyeleri test etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. 1,2750 desteğinin kırılması durumunda da kısa vadeli 1,2660 orta vadeli olarak da 1,2475 seviyesi hedeflenmek isteyecektir.

Kısa vadeli baktığımızda EUR/USD paritesinin 1,2835 ile 1,2760 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, bu bandın dışına çıkılması ile sert hareketlerini gerçekleştirme ihtimalinin olduğunu, gelecek olan verilerin de bu bandın dışına çıkılmasına katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Pivot: 1,2835

Destek;1,2760-1,2740-1,2700

Direnç; 1,2835-1,2870-1,2920

GBP/USD ANALİZ

Seçim öncesinde piyasaların sakin bir seyirle hareketlerini sürdürmesi gözlemlenirken makro-ekonomik olarak gelen bazı veriler piyasalarda kısmi olarak hareketlenmelere neden olmuştur. Özellikle de İngiltere’den gelen olumsuz İmalat ve Endüstriyel üretim verileri sonrasında GBP/USD paritesinin 1,5963 seviyesine kadar gerilediğini, daha sonra da bu seviyeden toparlanarak şuanda bulunduğu 1,5985 seviyelerinde çıpalandığı gözlemlenmiştir.

Pariteyi orta vadeli olarak incelediğimizde hala daha 1,5900 desteğinin önemli olduğunu, orta vadeli yükselişlerin devam edebilmesi için bu destek üzerinde kalması gerektiğini, böyle bir durumda yeniden 1,6180 ve 1,6300 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Ancak Dolar’daki değerlenme 1,5900 desteğinin kırılmasına neden olursa bu durum GBP/USD paritesinde yeni bir satış baskısının oluşmasına katkı sağlaması beklenilmektedir. Bu nedenle de 1,59 desteği altında 1,5785 ve 1,5515 seviyesi hedeflenmek isteyecektir.

Gün içi ( kısa vadeli ) baktığımızda GBP/USD paritesinin 1,6025 ile 1,5945 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, bu bandın dışına çıkması durumunda sert hareketler gerçekleştirme ihtimalinin kuvvetleneceğini söyleyebiliriz. Bandın dışına çıkması durumunda ise; 1,6025 seviyesi üzerinde 1,6098 seviyesi hedeflenirken, 1,5945 desteğinin altında ise 1,5900 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,6025

Destek;1,5945-1,5900-1,5850

Direnç; 1,6025-1,6055-1,6098

USD/TRY ANALİZ

USD/TRY paritesi gerek not artırımı gerekse İMKB100 endeksindeki yükselişler gerekse tüm bu sonuçlarla birlikte güçlenen Türk Lirası neticesinde aşağı yönlü hareketlerini sürdürdü ve gün içerisinde 1,7749 seviyesine kadar gerilemiştir. Genel olarak 1,7730 desteğinin uzun vadeli önemli bir destek olduğunu, bu destek noktasının kırılmaması durumunda 1,7730-1,8350 bandının güncelliğini koruduğunu, 1,7730 desteğinin kırılması durumunda ise uzun vadeli düşüşlerin başlayacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de kanalın kırılıp kırılmamasına göre uygun işlem stratejisi oluşturulması gözlemlenen parite de bekleyen emirli çalışma yapılması da riskinizi minimize etme açısından önemlidir. Kanalın alt noktasının altına ve üstüne bekleyen al-sat emirleri vererek yön kavramını net bir şekilde belirleyebilir, gerek kısa gerekse orta vadeli kazançlı işlem stratejisi oluşturabilirsiniz. Daha kısa vadeli baktığımızda ise 1,7830 direncinin önemli olduğunu, bu direnç altında kaldığı müddetçe gün içi düşüşlerine devam edeceğini ve 1,7730 seviyesini kırmak isteyeceğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler 1,7830 direncinin geçilmesini beklemelidir.

NOT:Piyasalarının merkez bankasında Türk Lirasındaki güçlenme nedeniyle faiz indirimi beklediğini, ancak kredi notu artırımı sonrasında bu beklentinin yerine kur’a müdahale gerçekleştirebilme ihtimalinin güçlendiğini söyleyebiliriz. Beklentiler dahilinde eğer Merkez bankası kur’a müdahale ederse parite 1,7730 desteği üzerinde kalmak isteyecek ve bu durum paritenin 1,7730-1,8350 bandını güncel koruyacaktır. Aksi takdirde yani Merkez bankasından herhangi bir müdahalenin gelmemesi Türk Lirasının güçlü kalmasını sağlayacağından kanalın kırılması kolaylaşacaktır.

Pivot: 1,7830

Destek;1,7730-1,7700-1,7650

Direnç; 1,7830-1,7860-1,7900

USD/JPY ANALİZ

Japonya Merkez Bankası’nda finansal sistemi denetlemekten sorumlu olan Hideo Hayakawa, BOJ’un yeni sınırsız kredi programının, geçtiğimiz hafta 6 haftanın en düşüğüne gerilemiş olan Yen’i daha da zayıflatabileceğini savundu. Hayakawa, daha zayıf Yen’in bankanın ana hedefi olmadığını, ancak esnek politikanın nihai surette para birimini de zayıflattığını söyledi. Ekonomik toparlanmanın sinyal vermesiyle Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta kredi taleplerini ve büyümeyi desteklemek için düşük faizli kredi programını başlattı.

Hatırlanırsa Japonya merkez bankası varlık alım fonunu 11 trilyon Yen genişletmesinin ardından beklentinin altında gerçekleşmesi ve bu sonuçla hayal kırıklığı yaşatması neticesinde parite de satış baskısı oluşmuş ancak olumlu gelen Tarım dışı istihdam verisi ile yeniden yukarı yönlü hareket gerçekleştirerek uzun bir süredir test etmediği 80,66 seviyesine yükseldiği gözlemlenmiştir. Bu yükseliş sonrası piyasalarda Yen’den ziyade Dolar kaynaklı gerileme gerçekleştiğini ve gün içerisinde de 79,95 seviyesinin test edildiğini görmekteyiz. Diğer yandan Japonya hükümeti tarafından gerçekleştirilen varlık alım programlarının devam edilmesinin Yen’e değer kaybettireceği spekülasyonlarının da etkisi ilerleyen zamanlarda parite de yukarı yönlü hareketlerin oluşmasını sağlayabilir.

Genel olarak baktığımızda şuanda karar aşamasında olan USD/JPY paritesi için iki kritik fibonacci seviyesi paritenin yukarı mı yoksa aşağı mı hareket edeceğini gösterecek en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Bu seviyeler fibonacci %38,2 ve %61,8 düzeltme noktaları olan 81,05 ile 79,10 olarak belirlenmiştir. Bu iki seviyelerden hangi yönde bir kırılış gerçekleşirse o yöne doğru uzun vadeli işlemlerin oluşması gerektiğini ve bu nedenle de parite de işlem stratejisi için bekle-gör politikasının uygulamanın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Buna göre yapılacak işlem stratejisi ise 81,05 direncinin geçilmesi ile 82,25 ve 84,15 seviyelerini hedef almak olacağı gibi 79,10 desteğini kırması durumunda ise 77,90 ve 76,00 seviyelerinin hedef olacağını söyleyebiliriz.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde 80,35 direncinin önemli olduğunu, bu direnç altında gün içi düşüşlerine devam edeceğini söyleyebiliriz. 80,35 direncinin altında kaldığı müddetçe 79,50 seviyesine doğru geri çekilmelerin süreceğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler 80,35 direncini geçmesinin beklemelidir ve böyle bir durumda yeniden 80,66 seviyesi hedeflenmek isteyecektir.

Pivot:80,35

Destek:79,95-79,75-79,55

Direnç:80,35-80,50-80,66

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrol fiyatları için sabah yapmış olduğumuz analizde FLAG&TERS CUP formasyonları oluşma ihtimalinden bahsetmiş ve bu formasyona istinaden belirli seviyelerin hedefleneceğini sizlerle paylaşmıştık. Seçim öncesi ham petrol fiyatlarına baktığımızda gün içi 86,38 seviyesine kadar yükseldiğini ve bu nedenle de FLAG formasyonunu tamamladığı gözlemlenmiştir. Şuanda 86,30 seviyesine yakın hareketlerini gerçekleştiren ham petrol fiyatlarında dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü ham petrol fiyatlarının 66,30 üzerinde kalma isteği yeniden kısa vadeli 87,50 seviyesinin önünü açabilir. Bu nedenle de 86,30 seviyesine dikkat etmek gerekmektedir.

Diğer yandan seçim sonucunun ABD borsalarına dolayısıyla da Ham petrol fiyatlarında sert hareketlere maruz kalacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de seçim sonucunun ABD borsalarına olan etkisini dikkatle takip etmek ve buna göre ham petrol fiyatlarında işlem stratejisi oluşturmak gerekmektedir.

Pivot; 86,30

Destek:84,75-84,30-83,70

Direnç;86,30-86,85-87,49

ALTIN ANALİZ

“Fırtına Öncesi Sessizlik”

Bilindiği gibi altın fiyatlarında 1795 seviyelerindeyken yaşanılacak kar satışlarının 1681 seviyesine kadar devam edeceğini, yaşanılacak bu düşüşlerin alım fırsatı olması gerektiğini hemen hemen her analizimizde sizlerle paylaştık ve bu fırsatımız güncelliğini korumaktadır. Peki bu fırsatın devam edebilmesi için gerekli şartlar nelerdi?

1-) FED’in düşük faiz ve para politikasına devam etmesi.

2-) Parasal genişlemenin devam etmesi

3-) Merkez bankalarının altın rezervlerini artırması

4-) Fiziki altın alımcıların var olan alışlarını desteklemesi.

Bu 4 maddenin ilk 2 maddesini şuan ki hükümet ve başkan Obama tarafından bizzat desteklendiğini, diğer başkan adayı olan Romney’in FED’in yürütmüş olduğu politikaları şiddetli bir şekilde eleştirdiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle de özellikle Altın’daki yükselişlerin daha net bir şekilde devam edebilmesi için Obama’nın yeniden başkan seçilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Teknik olarak baktığımızda haftalık grafikteki 50 günlük basit hareketli ortalama olan 1660 ve gerek haftalık gerekse aylık grafikteki kanalın alt noktası olan 1630 desteklerinin önemli olduğunu, bu destek noktaları üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. Altın fiyatlarında yaşanılan düşüşlerden sonra piyasaların Altın’daki düşüşlere inancının arttığını, bu nedenle de psikolojik olarak tam ters hareketlerin oluşma ihtimalinin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Ayı piyasası için konuşmanın daha erken olduğunu, 1630 desteğini kırması durumunda böyle bir ihtimalin gerçekleşeceğini gözlemleyebiliriz. Eğer altın 1660 ve 1630 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse yeniden 1730 ve 1800 seviyelerini test etmesi kaçınılmaz olacaktır.

Kısa vadeli olarak baktığımızda ise 1672 desteğinin önemli olduğunu, bu destek üzerinde yukarı yönlü hareketlerine devam edeceğini, 1698 direncini geçmesi durumunda ise 1715 seviyesine doğru çıkışların oluşabileceğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde yani altın fiyatlarının 1672 desteğini kırması durumunda yukarıda belirtmiş olduğumuz 1660 desteği gündeme gelecektir.

NOT:Genel olarak bugün ABD seçimlerinin olması neticesinde altın fiyatlarında sert hareketlerin oluşabileceği, bu nedenle de altın fiyatlarının ilerleyen zamanlarda oluşacağı hareketin öncüsünün bugünden belirgin olacağını gözlemleyebiliriz.

Pivot;1672

Destek;1683-1672-1668

Direnç;1698-1705-1715

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment