Altının Yükselebilmesi İçin 1630 Direncinin Geçilmesi Şart…

EUR/USD ANALİZ

Avrupa kurtarma fonuna, borç sorunu çeken ülkelerin tahvillerinin alınması için Avrupa Merkezi’nden borçlanabilmesi için bankacılık lisansı verilmesi önerisinin “tehlikeli” olduğunu belirten Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü Martin Feldstein, hükümetlere gereken ama zorlu mali reformlardan kaçmaları için gereğinden fazla rahat alan vereceğini söyledi. Project Syndicate’teki köşesinde Feldstein, merkez bankalarının, finansal piyasalardaki likiditeyi yönetmek için açık piyasa operasyonlarını kullanmasının gerektiğini, ancak mevcut ve eski mali sorunlardan kaynaklanan yüksek faizlere sahip olan ülkelerin tahvillerinin alınmasının “gereksiz ve tehlikeli” olduğunu yazdı. Feldstein, bahsi geçen tüm tahvil geri alımlarının, Fransa ve Almanya gibi sağlıklı ülkelerinin çıkardığı tahvil sepetini içermesinin gerekeceğini söyledi.

Cuma günü yaşanılan yükselişlerden sonra haftanın açılış gününde genel anlamda satıcılı bir seyirle hareketlerini sürdüren EUR/USD paritesi gün içerisinde başlattığı satışlarla 1,2225 seviyesini test etti ancak tekrar yukarı yönlü hareketine başlayarak şuanda 1,2282 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. ( Kanal noktası olan 1,2220 desteği kırılamadı) Genel olarak baktığımızda bugünden itibaren başlayacak veri akışı haftanın son işlem gününe kadar devam edecek ve bu süreç içerisinde piyasalarda sert hareketlerin oluşması beklenilmektedir. Özellikle de bu akşam başlayacak ve yarın akşam sonlanacak olan FED toplantısı haftanın en önemli verisi olarak bilindiği gibi hareketlerinde başlangıcı olarak gözlemlenebilir. Diğer yandan bugün Euro bölgesinden gelecek olan CPI ve İşsizlik Oranı verisi de günün hareketliliğini sağlayabilir.

Teknik olarak baktığımızda 1,2330 direnci gün içindeki en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Eğer parite bu direncin altında kalmayı sürdürürse düşüşlerine kaldığı yerden devam etmesi beklenilmektedir ki bu durum yeniden paritenin 1,22 seviyesi altında kalmasına neden olacaktır. Tepki alışlarının devam edebilmesi için önce günlük olarak geçilmesi gerekilen 1,2330 pivot seviyesinin aşılması daha sonra da geçen haftanın zirve seviyesi olan 1,2390 direnci geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de yükselişlerde yer almak isteyenler öncelikle 1,2330 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot;1,2330

Destek; 1,2220-1,2170-1,2110

Direnç; 1,2330-1,2390-1,2440

GBP/USD ANALİZ

Mario Draghi’nin ” Euro’nun kurtarılması için ne gerekiyorsa yapılacağını” söylemesinin ardından “Euro’nun babası” olarak bilinen ekonomist Robert Mundell, Avrupa Merkez Bankası’nın Euro krizini çözmek için daha atak olmasının gerektiğini söyledi. “ECB sahneye çıkmalı ve harekete geçmeli” diyen Mundell, Euro Bölgesi ülkelerinin ilk etapta Almanya gibi güçlü ekonomileri, daha sonra da zayıf ekonomileri de içerecek şekilde ortak Euro tahvili çıkarmasını savundu. Mundell, ülkelerin, mali işlerini yoluna soktukça ortak tahvilde devreye girmeye başlayabileceğini belirterek, bunun 2 aşamalı bir süreç olacağını anlattı. Alman hazine tahvillerinin getirisi rekor düşük seviyelerde seyrederken, İspanya ve İtalya’nın borçlanma maliyetleri Euro dönemi rekorlarından işlem görüyor. İspanya’ya “tam kapsamlı kurtarma” gerekeceğini söyleyen Mundell, yalnızca bankacılık sisteminin kurtarılmasının yeterli olmayacağı konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

GBP/USD paritesi de haftanın açılış günü belirli düşüşleri gerçekleştirdi ve bu düşüşler 1,5670 seviyesi ile sınırlandı. Gün içerisinde 1,5660 desteğinin üzerinde kalınması neticesinde yukarı yönlü hareketlerine tam gaz devam eden GBP/USD paritesi şuanda da 1,5720 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Gerek haftaya bakış gerekse dünkü analizlerde belirttiğimiz üzere GBP/USD paritesinde yukarı yönlü hareketlerin oluşma ihtimalinin kuvvetli olduğunu ancak bu durum için öncelikle 1,58 direncinin geçilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda orta vadeli olarak trend değişiminden söz edebileceğimiz gibi 1,62 seviyesi hedeflenecektir. Bu nedenle de 1,58 direnci dikkatle takip edilmelidir. Çünkü bu direncin geçilememesi durumunda yeniden satıcılar devreye girmek isteyecek ve bu durum pariteyi yeniden 1,53**’lü seviyeye taşıyacaktır.

Diğer yandan bugünden itibaren gelecek olan makro-ekonomik veriler piyasalarda hareketliliğini gösterecektir. Özellikle de ABD ve Avrupa borsalarının bu verilerin etkisinde kalacağını ve dolayısıyla tüm finansal varlıkların da bu durumdan etkileneceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5660

Destek; 1,5660-1,5630-1,5590

Direnç; 1,5775-1,5800-1,5830

USD/TRY ANALİZ

Haftanın açılış gününde üzerinde ısrarla durduğumuz ve bunu analizlerimizde belirttiğimiz üçgen formasyonunun kırıldığını görmekteyiz. 1,8020 desteğinin önemli oluşu ve bu desteğin kırılması ile üçgen formasyonunun kırıldığı teyit edilen USD/TRY paritesi düşüşlerini sürdürdü ve 1,7979 seviyesine kadar gerilemiş oldu. Paritedeki bu kırılış kanalın alt noktası olan 1,7777 seviyesinin hedeflenmesini tetikleyeceği gibi gün içi düşüşlerin devam edeceğinin de sinyallerini vermiş oldu. Bu nedenle de gün içerisinde 1,8070 direnci altında kaldığı müddetçe parite için düşüşlerin devam edeceğini, yükselişlerde yer almak isteyenlerin ise 1,8070 direncinin geçilmesini beklemesini söyleyebiliriz. Gün içerisinde gerek TRY gerekse ABD bölgesinden gelecek olan veriler paritede sert hareketlerin oluşmasını tetikleyebilir. Ancak daha da önemlisi piyasalar bugün başlayacak ve yarın akşam açıklanacak olan FED toplantısına odaklanacaktır.

Pivot: 1,8070

Destek; 1,7950-1,7900-1,7830

Direnç; 1,8070-1,8155-1,8250

USD/JPY ANALİZ

Avrupa’daki borç krizinden ötürü yükselen yen ve zayıflayan ihracat talepleriyle zorlanan Japonya, Haziran’da işsizlik oranı sürpriz şekilde düştü. Tokyo’daki istatistik kurumundan yapılan açıklamaya göre dünyanın en büyük 3. ekonomisindeki işsizlik oranı Haziran’da aylık bazda yüzde 4.4’ten yüzde 4.3’e geriledi. Bloomberg News’in anketine katılan 29 ekonomisti medyan tahmini işsizlik oranının yüzde 4.4’te kalacağı yönündeydi. Mart ortasından bu yana dolar karşısında yüzde 6 değerlenen yen, Canon Inc. ve Nintendo Co. gibi ihracatçı şirketlerin kârlarına zarar verirken, Euro karşısında da 11 yılın zirvesini test etti. Diğer yandan işsizlik oranındaki düşüş, Haziran’da 3. ayında da gerileyen sanayi üretiminin ardından toparlanmanın hız kaybettiğine ilişkin endişeleri gidermeye yetmeyebilir. Londra’daki Capital Economics Ltd.’ın ekonomistlerinden Julian Jessop, Avrupa’daki krizin etkilerinin tam hissedilmesi ve güçlü yenden ötürü faaliyetlerin daha da düşebileceğini söyledi.

USD/JPY paritesi haftanın açılışında sakin seyrine devam etmekte ve 78 desteği üzerinde kalmak için büyük bir çaba göstermektedir. Gerek Yen’deki değerlenme gerekse Dolar Endeksindeki geri çekilme neticesinde düşüşe başlayan ve 78 seviyesine yaklaşan USD/JPY paritesi bu seviyeye yaklaştıkça alıcılar ile karşılaşmakta ve parite tekrar 78,25 seviyesine çıkmaktadır. Şuanda da 78,26 seviyesinde hareketine devam eden parite de 78,40 direnci altında düşüş baskısının devam ettiğini ancak 77,90 desteğini kırması durumunda satış baskısının artacağını söyleyebiliriz. Diğer yandan bugün başlayacak ve yarın sonlanacak olan FED toplantısından çıkacak sonuç direk olarak Dolar Endeksini etkileyeceğinden parite de sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle de özellikle FED toplantı sonucuna dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 78,40

Destek: 78,05-77,90-77,70

Direnç: 78,40-78,65-78,80

HAM PETROL ANALİZ

Standard&Poor’s 500 Endeksi’nin 2012’nin en büyük 2 günlük kazancının, ekonomik görünümün üzerinde olduğuna ilişkin endişelerin etkisiyle New York Borsası düştü. JP Morgan Chase&Co., Deutsche Bank AG’nin hisse tavsiyesini düşürmesinin ardından yüzde 2 değer kaybetti. Loews Corp., şirketin CEO’su James Tisch, kârın üçüncü çeyrekte de azalmasının ardından küresel ekonomi konusunda “çok endişeli” olduğunu söylemesinin ardından yüzde 5.2 düştü. S&P 500 Endeksi’ndeki konut inşaatçıları göstergesi, Citigroup Inc.’in sektördeki hisselerin bu yılki yükselişin ardından düşüşe geçebileceğini söylemesinin ardından yüzde 2 geriledi. Amerikan borsalarında değerlenen her 2 hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti. S&P 500 Endeksi önceki 2 günde yüzde 3.6 yükselmesinin ardından yüzde 0.2 düşüşle 1,385.30 puandan kapandı. Dow Jones Endeksi de yüzde 0.1’in altında kayıpla 13,073.01 puana geriledi. Amerikan borsalarındaki işlem hacmi 5.8 milyar hisse ile 3 aylık ortalamanın yüzde 14 altında gerçekleşti.

Ham petrol fiyatları haftanın açılış gününde sakinliğini sürdürmekte ancak bugünden itibaren yeniden hareketli zamanlarına geri dönecektir. Çünkü bugünden itibaren başlayacak olan veri akışı tüm piyasalarda etkili olacağından ham petrol fiyatları da bu durumdan nasibini alacaktır. Genel olarak baktığımızda 89 dolar desteğinin önemli olduğunu ve bu destek üzerinde yükseliş beklentisinin sürdüğünü söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyenler bu nedenle de 89 desteğinin kırılmasını beklemesi gerekmektedir.

Pivot; 89,00

Destek; 89,00-87,75-86,75

Direnç; 90,90-91,40-92,10

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatları Cuma günü gerçekleştirdiği yükselişler sonrasında 1630 direncine yaklaşmış ancak bu direnci geçememişti. Daha sonra da bu direnci geçemediği için kar satışlarına maruz kalan altın fiyatları dün de bu durumu sürdürdü ve gün içerisinde 1614 dolar seviyesi test edildi. Genel olarak baktığımızda 1608 desteği üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiği altın fiyatlarında yükselişlerin teyidi için 1630 direncinin geçilmesi önemlidir. Şuanda 1624 seviyesinde hareket eden altın eğer 1630 direncini geçebilirse 1667 dolar seviyesine doğru yaşanılacak olan yükselişlerde yer alınmak için işlem stratejisi oluşturulabilir. Ancak bunun için yukarıda da belirttiğimiz üzere 1630 direncinin geçilmesini beklemeliyiz. Eğer Altın 1630 direncini geçemezse yeniden kar satışlarına maruz kalmak isteyebilir ve bu durum altın fiyatlarını yeniden 1615 ve daha sonra da gün içi önemli destek noktası olan 1608’e taşıyabilir.

Diğer yandan bugün başlayacak ve yarın sonlanacak olan FED toplantısından çıkacak sonuç direk olarak Dolar Endeksini etkileyeceğinden altın fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle de özellikle FED toplantı sonucuna dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü piyasalar FED toplantısında QE3 ile ilgili bir haber beklentisi içinde olacaktır. Son kozu QE3 olan FED bu nedenle de bu kozunu yarın akşam mı yoksa Eylül ayı toplantısında mı değerlendirecek hep birlikte göreceğiz. Ancak genel olarak baktığımızda yarın akşam açıklanacak olan FED toplantısında QE3’e evet şeklinde herhangi bir açıklama yapılmasını beklemiyoruz.

Pivot;1608

Destek; 1608-1598-1589

Direnç; 1630-1640-1651

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Add a Comment