Peki şimdi ne olacak?

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Etik Kurulu’nun raporuandnbsp;doğrultusunda yaptıkları 3 günlük incelemenin ardından çıkan sonucu açıkladı

andnbsp;“TFF talimatları, maç sonucunu etkilemeyle ilgili dünyada emsali olmayan sertliktedir. Bugün itibariyle 58. madde değişmiştir. Karar aşamasına da yaklaşılmıştır.”

BEŞİKTAŞ HİSSELERİ AÇIKLAMADAN NASIL ETKİLENDİ? TIKLAYIN

FENERBAHÇE HİSSELERİ AÇIKLAMADAN NASIL ETKİLENDİ? TIKLAYIN

GALATASARAY HİSSELERİ AÇIKLAMADAN NASIL ETKİLENDİ? TIKLAYIN

“Etik Kurulu raporunun değerlendirilmesiyle, yapılmaya çalışılanların hiçbir şekilde sahaya yansımadığının belirlenmesi, en sevindirici noktadır.”

“Yönetimimiz, Etik Kurulu’nun incelediği 22 maçla ilgisi olan tüm kulüpleri PFDK’ya sevk etti. Fakat PFDK’ya sevk edilen ekipler, bu aşamada suçlu değildir.”

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Etik Kurulu’nun şike davasına yönelik raporunun yönetim kurulunda görüşülmesinin ardından Antalya Gloria Golf Otel’de düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Futbolun her türlü spekülasyondan uzak tutulmasının öncelikleri olduğunu belirten Demirören, şike sürecinde karara çok yaklaşıldığını belirtti ve 58. maddenin de değiştiğini duyurdu.. İşte Demirören’in sözleri:

“TFF talimatları, müsabaka sonucunu etkileme eylemleri için, dünyada emsali olmayan sertlikte yaptırımlar öngörüyor. Bugün itibariyle 58. madde değişmiştir. Bizim amacımız zaten 8 aydır hep beklediği için askıda kalan bu sürecin en kısa zamanda bitmesidir. Bugün itibarı ile söyleyebilirim ki, karar aşamasına çok yaklaşılmıştır.

YÖNETİMİMİZ 3 gün boyunca bu raporu titizlikle ve her yönüyle inceleyerek, konunun hassasiyetini dikkate alarak, iddianamede bile yer almayan bazı müsabakalar da dahil olmak üzere Etik Kurulu tarafından incelenen 22 müsabakayla ilgisi olan tüm kulüpleri PFDK’ya sevk etme kararı almıştır. Bu kulüplerimizin çoğu hakkında Etik Kurulu şüpheye dahi rastlanmadığını rapor etmiştir. Buna rağmen, tüm kulüplerin sevki kararının sebebi, bağımsız karar organlarını incelemelerini hiçbir şekilde kısıtlamamak, bu önemli dosyada kulüplerimize idari değil, yargısal aklanma imkanı tanımaktır. PFDK’ya sevk edilen kulüplerimiz, bu aşamada suçlu değildir.

TEMELand#8200;DEĞER SAPASAĞLAM

– ETİK Kurulu raporunun değerlendirilmesi neticesinde, bu talimatlarla korunması hedeflenen temel değerlerin doğrudan zarar görmediğinin ortaya çıkmış olması, futbolu futbol yapan değerlere müdahale çabalarının, bu değerlere zarar verecek noktaya ulaşmadığının ve hiçbir şekilde sahaya yansımadıklarının belirlenmesi, en sevindirici noktadır.

-6222 sayılı yasa yürürlüğe girmeden önce, bu konudaki tek düzenleme olan disiplin talimatının 58. maddesinin şiddetli olması bir ölçüde anlaşılabilir.andnbsp; Ancak yasa ile öngörülen yaptırımlar yürürlüğe girerken, dünyada emsali olmayan sertlikteki bu maddeye daha fazla ihtiyacımızın kalmadığı değerlendirilerek, gerekli düzenlemeler yapılmalıydı. Şike ve teşvik primi, ilgili maddemizin yeni halinde de sert şekilde cezalandırılmaktadır. Teşebbüs hallerinde ise, bağımsız kurullar o dosyanın kendine has özelliklerini serbestçe değerlendirerek, ihlale uygun yaptırımlara hükmedebileceklerdir.”

‘UEFA’nın tek isteği vardı, onu da yaptık’

“UEFA’nın bizden özellikle istediği tek bir şey vardı. Kurulların karar vermesi, biz bunu yaptık. PFDK ve Tahkim Kurulu özerktir. Kendi iradesiyle karar verecektir. Küme düşme kalktı, puan silme geldi gibi söylemler sadece ön yargıyla kişileri yönlendirmek olur. Bu bana göre yanlıştır. Biz dosyayı olduğu gibi kurullara gönderdik. Sadece tüm kulüplerimizin idari değil, yargısal olarak da aklanmasını istediğimiz için gönderdik.”

’48 saat içinde karar verilebilir’

-“PUAN silme ve para cezası, karar alındığı tarihte uygulanacak. Biz normal süreci çalıştırarak, disiplin kuruluna sevki tamamlayacağız. Disiplin kurulu en az 48 saat olmak kaydıyla savunmaları alarak kararını verecektir. Bizim ve Türkiye’nin beklentisi bir an evvel bu işin bitmesidir.”

‘F.Bahçe CAS’tan kendisi çekildi’

KAMUOYUNDA bir süredir konuşulan, “TFF, F.Bahçe’den CAS davasını geri çekmesini istedi’ dedikosuna Yıldırım Demirören, çok net bir yanıt verdi: “CAS Davası F.Bahçe tarafından çekildi. F.Bahçe camiasının kendi öz iradesiyle verdiği karardır. Bizim ‘şunu çekin, bunu çekin’ gibi bir şeyimiz olmaz. Böyle bir şeyi teklif etme şansımız olmaz.”

‘Yaptırımın ertelenmesi’ maddesi de eklendi

TFF; uyarı, kınama ve hak muhrumiyeti cezaları için 5 yıla kadar erteleme ve tekrarında uygulamaya koyma kararı verdi.

-TFF, Futbol Disiplin Talimatı’na ‘Yaptırımın ertelenmesi’ başlıklı 105. maddeyi ekledi. 105. madde, uyarı, kınama ve hak mahrumiyeti haricindeki disiplin yaptırımlarının ertelenebilmesine imkan sağlıyor. İşte o madde:

-“1. Aşağıda belirtilenler haricindeki disiplin yaptırımları ertelenebilir: a) uyarı, b) kınama, c) hak mahrumiyeti. 2. Yaptırımın uygulanması en az bir yıl, en fazla beş yıl süreyle ertelenebilir. İstisnai durumlarda bu sürenin uzatılması veya ilgili kişinin TFF yetki alanından çıkması halinde yaptırımın ertelenmesi mümkündür.

-3. Erteleme süresi içerisinde, ihlalin tekerrürü halinde, yetkili kurul, kural olarak, asıl yaptırımın uygulanmasına hükmeder. Bu yaptırıma ikinci ihlal için öngörülen yaptırım eklenir.”

İŞTE YENİ 58. MADDE!
İŞTE YENİ 58. MADDE!
1- Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.

a) Yukarıda belirtilen ihlalleri gerçekleştiren kişilere sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

b) Yukarıda belirtilen ihlallerin kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması durumunda, ilgili kulüplere bir alt lige düşürme cezası verilir.

c) İhlalde sorumluluğu bulunan kişilere ayrıca para cezası verilebilir.

andnbsp;2- 1.fıkrada belirtilen ihlallere teşebbüs etmek yasaktır.

a) Teşebbüs halinde, ilgili kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.

b) Teşebbüs halinde ilgili kişinin yöneticisi olduğu kulübe bu talimatta öngörülen disiplin cezaları uygulanabilir. Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilir. İhlalin ağırlığı kurul tarafından somut olayın niteliğine göre serbestçe karar verilir ancak eylemin ilgili yöneticinin kendisinin veya üçüncü kişilerin bahis oyunlarından menfaat elde etmesi amacına matuf olduğunun tespit edilmesi halinde ihlal, mutlaka ağır ihlal kabul edilir.

3- İhlal veya ihlale teşebbüsün hakemler tarafından meydana getirilmesi halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

Artık ‘Hatır şikesi’ne de yaptırım var!

Müsabaka Talimatı’nda değişiklik yapan TFF, oyuncuların aralarında ve takım içinde yaptıkları sonuç etkileme planlarına ceza kesecek..

-TFF, Antalya’da yaptığı toplantıda ayrıca Futbol Müsabaka Talimatı’nda da değişikliklere gitti. Talimatta değişikliğe gidilen 24. maddenin (d) bendi şöyle oluştu: “Müsabaka sonucunu etkilemeye yönelik eylemler, iki takımın futbolcuları tarafından yapılmışsa, her iki takım hükmen yenik sayılmakla beraber, ayrıca galibiyet puanının 2 katı kadar puanı silinir. Eğer eylemler yalnız bir takım futbolcuları tarafından yapılmışsa takım hükmen yenik sayılmakla beraber, ayrıca verilen puanın 2 katı kadar puanı silinir.

-BU ihlalin teşebbüs aşamasında kalması halinde futbolcuların tescilli olduğu kulüplere disiplin talimatında yer alan bir alt lige düşürme ve puan indirme dışındaki yaptırımlar uygulanabilir.”

TFF’NİNand#8200;UEFA TAKTİĞİand#8200;HAZIR

TFF’NİN 22 maçtan sorumlu 15 takımı PFDK’ya yollamasında müthiş bir strateji yatıyor. Buna göre TFF, 15 takımdan bir çok ekibin temiz çıkmasıyla UEFA’ya da “Daha önce medyada çıkan haberler ve yöneticilerin konuşmaları suç içermiyor. Gördünüz hepsi spekülasyondu” diyebilecek.

G.Saray da PFDK’da

PFDK’ya sevkedilen kulüplerin arasında G.Antep, Orduspor ve Antalyaspor’un olmadığı, TFF 1. Lig ekiplerinin de listede yer aldığı bildirildi.

-Aralarında F.Bahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve G.Saray’ın da yeraldığı 15 kulüp PFDK’ya sevk edildi! Bu kulüplerin arasında en çok G.Saray’ın olması kamuoyunu şaşırtırken, sarı-kırmızılıların 2006 yılındaki teşvik iddiası ve bulunamayan 1.5 milyon dolarlık makbuzla ilgili değil, geçen sezonla ilgili PFDK’ya sevk edildiği öğrenildi.

-TFF’NİN konuyla ilgili resmi açıklamayı henüz yapmamış olmasından dolayı aydınlatıcı bir bilgi yok ama Aslan’ın PFDK’ya, daha önce de gündeme gelen G.Saray-Trabzonspor maçında F.Bahçe’den teşvik primi alma iddiasıyla bu dosyaya girmiş olabileceği tahmin ediliyor

Add a Comment