İhracat nisanda geriledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, nisanda ihracat, 23 Nisan’ın resmi tatil olmasının da etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9 azalışla 11 milyar 407 milyon dolar oldu.
andnbsp;
Yılın ilk 4 ayında ise ihracat yüzde 8 artışla 46 milyar 773 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 13.62 artarak, 138 milyar 395 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu yıl Nisan ayı geçen yılın aynı ayına göre bir iş günü eksiktir. Bu durum ihracat rakamlarına yansımıştır” dedi. Büyükekşi, dış talebin de azaldığına dikkat çekerek, bu yıl ihracatın ‘zor’ olacağını vurguladı.

Avrupa geriledi

Nisan ayında da Avrupa pazarlarına olan ihracatta gerilemeler yaşanırken, yeni pazarlarda yakalanan ihracat artışı devam etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 38, Ortadoğu bölgesine yüzde 11, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 8 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 18 geriledi” dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yılın, krizden sonra ihracat için zorlu yıllardan birisi olması beklendiğini belirterek, şunları söyledi: “Çünkü bütün ülkeler yavaşlayan iç pazarları nedeniyle ihracata ağırlık vermeye çalışıyorlar. Ülkemizde de sanayi üretimindeki büyümenin durağanlaştığını, iç talepteki yavaşlamanın hissedilmeye başladığını görüyoruz. Bu yıl ekonomide ılımlı bir büyüme bekleniyor. Enerji zamlarının maliyetlerimizi artırdığını yeniden hatırlatmak isterim. Vergi gelirlerinin azalması, faiz oranlarındaki artış bütçe dengelerini olumsuz etkiliyor. Dış talep zayıf. Bunun için ihracat artışında da performans düşüyor.”

Dananın kuyruğu

Bu nedenle zayıf dış talep karşısında ihracatta ilave rekabet avantajı sağlayacak tedbirlere ihtiyaç olduğunu düşündüklerini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: “İhracatçılar için yeni ve riskli pazarlarda ticari alacak sigortası ve reeskont kredisi gibi imkanların genişletilmesini bekliyoruz. Uzak pazarlara erişimde lojistik gibi konularda yeni imkanların yaratılmasını önemsiyoruz. Çünkü bu yıl ihracat gerçekten zor olacak. Bu nedenle kurların düşmesi konusunda hassas olunması gerekiyor. Bu yıl son yılların en çetin yılı olacak.”

Otomotiv yine ilk sırada

NİSAN ayında en fazla ihracatı, otomotiv sektörü 1 milyar 636 milyon dolar ile yaparken, kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 498 milyon dolar ile ikinci, çelik sektörü ise 1 milyar 323 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörleri nisan ayında 1 milyar 511 milyon dolarla toplam içinde yüzde 13.2 pay alırken, 9 milyar 572 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerinin payı yüzde 83.9 oldu. Nisanda en fazla ihracat artışını yüzde 85.7 ile tütün ve mamulleri, yüzde 82 ile savunma ve havacılık sektörü ve yüzde 29.5 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü yakaladı.

Libya 48 kat arttı, Almanya düştü

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ülke bazında ihracat artışlarını şöyle anlattı: “Libya’ya ihracat 48 kat arttı. Libya’ya 2010’nun ilk 4 ayında 671 milyon dolar ihracat yapmışız. Bu rakam 2012’nin ilk 4 ayında 721 milyon dolara çıktı. Katar’a ihracatımız nisan ayında yüzde 135, Ürdün’e yüzde 121, Nijerya’ya yüzde 76, Suudi Arabistan’a yüzde 67, Güney Kore’ye yüzde 63, Azerbaycan’a yüzde 38 arttı.andnbsp; Almanya’ya ihracatımız ise Nisan ayında yüzde 12 azaldı.”

Add a Comment