Lider Forex​: Altın Fiyatları Karar Aşamasında​…

EUR/USD ANALİZ


Borç krizinin çözülmesi için yeterli çaba gösterdiğineilişkin endişeleri gidermek ve ekstra acil durum yardımlarını alabilmek içinhafta sonu günü kurtarma fonunu 1 trilyon dolara çıkarmaya karar veren EuroBölgesi liderlerinin hamlesinin ardından, 2 yıldır devam eden borç krizininçözümü için dikkatler yeniden dünya liderlerin yardımına döndü. EuroBölgesi’nde yer alan 17 ülkenin maliye bakanları hafta sonu 500 milyar Euro’lukyeni kurtarma paketi ile kurtarma programlarıyla hâlihazırda dağıtılmış olan300 milyar Euro’luk fonu birleştirerek, bölgenin kurtarma kalkanını 1 trilyondolara genişletti. Bu rakam, Avrupa Merkez Bankası’nın bölge bankalarınadağıttığı 1 trilyon Euro’nun üzerindeki kredilerle birleştiğinde ikiyekatlanıyor. Euro Bölgesi’ndeki krizin çözümüne yönelik siyasi çabalarınarttığını ve ECB’nin de bunu kanıtladığını belirten UniCredit SpA’nın başküresel ekonomisti Erik Nielsen, son tahlilde Avrupa’nın ne gerekiyorsayapacağını söyledi. Almanya’nın Şubat ayında istediği daha fazla yardımı,öncelikle Euro Bölgesi’nden hamle görmek istediklerini söyleyerek geri çevirenG-20 ülkelerinin de bu ay Avrupalı liderlerin IMF’nin kaynaklarınınartırılmasına yetecek ölçüde çaba gösterip göstermediğine karar vermesibekleniyor. Euro Bölgesi Maliye Bakanları, 31 Mart’ta sonlanan toplantıda sıkçabu destek için “kendi paylarına düşeni yaptıklarını” vurguladı.

EUR/USD paritesigeride bıraktığımız hafta özellikle de haftanın son işlem günü 1,33 seviyesiüzerinde kalma çabası sonucunda haftanın açılışında 1,3360 seviyesine kadaryükseldi. Şuanda da 1,3336 seviyesinde hareket eden parite için 1,33 desteğigün içi yükselişlerin devam edip etmeyeceği kritik bir noktadır. Geride bıraktığımızhafta gerçeklenen yükselişlerin devam edebilmesi için paritenin bu desteküzerinde kalması gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda 200 günlük üsselhareketli ortalama olan 1,3405 seviyesinin hala daha altında kapanışlargerçekleştiren parite için net yükselişlerin oluşabilmesi için 1,3405 seviyesiüzerinde günlük kapanış gerçekleştirmelidir ki 1,35 ve 1,3615 seviyelerihedeflensin. Aksi takdirde bollinger bandının orta ve alt kanal noktaları olan1,3230 ve 1,3020 seviyelerini hedeflemek isteyecektir. Gün içerisinde gerek ABDgerekse Avrupa’dan gelecek olan makro-ekonomik haberler paritenin seyrinietkileyebilir. Bu nedenle de bu haberler gün içerisinde takip edilmelidir.Özellikle Euro bölgesi işsizlik oranı ile ABD imalat endeksi verisi günün en önemlihaberleri olarak belirlenmiştir.

Pivot;1,3300

Destek; 1,3310-1,3280-1,3250

Direnç; 1,3385-1,3420-1,3460

GBP/USD ANALİZ

ABD’den gelen veriler son zamanlarda genellikle iyimsergörünse de, konut ve istihdam rakamları endişeleri canlı tutmaya yetiyor. AncakMinneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, yüzde 8,3’lerde seyredenişsizlik oranına rağmen, Fed’in istihdam sektörünün toparlanması için elindengelenin en iyisini yaptığını söyledi. “Fed, 2 görevini yerinegetirebilmek için yapabileceğinin en iyisini yapıyor” ifadelerini kullananKocherlakota, para politikasıyla ulaşılabilecek ‘maksimum istihdam’seviyesinin, istihdam kaynaklarının ‘tam istihdam’ seviyesinin altında olduğunadikkat çekti. ABD’nin ekonomik genişlemesi göz önünde bulundurulduğunda Fed’in daha fazlaparasal genişleme uygulaması için bir gerek görmediğini belirten Kocherlakota,”İstihdam bakımından, para politikasının kendi başına yapabileceklerisınırlıdır” dedi.

GBP/USD paritesi uzun bir süredir geçemediği 1,60direncini geçerek yükseliş için sinyal verdi. 1,60 seviyesi üzerine çıktıktansonra 1,6036 seviyesini test eden ancak buradan tekrar geri dönerek 1,60seviyesinin altına düşen GBP/USD paritesi haftalık grafikte bollinger bandıseviyeleri arasında hareket ederken satış sinyallerinin oluşabileceğinin desinyallerini vermektedir. Eğer GBP/USD paritesi bollinger bandın üst kanalnoktası ve aynı zamanda fibonacci %76,4 düzeltme seviyesi olan1,6080 direncinigeçemezse satış baskısının bandın orta ve alt kanal seviyeleri olan 1,5695 ve1,5310 seviyelerine kadar devam etmesi beklenilmektedir. 1,60 seviyesininüzerine çıkmakla yukarı yönlü sinyaller veren GBP/USD eğer 1,6240 ve 1,6450seviyelerini test etmek istiyorsa muhakkak 1,6080 direncinin geçmesigerekmektedir. Teknik olarak 1,6080 seviyesi altında düşüşlerin devam etmesinibeklediğimiz GBP/USD paritesinde 1,6080 üzerine çıkılması durumunda mevcutsatış pozisyonların kapatılıp, yükseliş pozisyonu açabilmek için geriçekilmeleri beklemeniz gerekmektedir.

Pivot:1,5960

Destek; 1,5960-1,5935-1,5900

Direnç; 1,6030-1,6050-1,6080

USD/JPY ANALİZ

Japonya Merkez Bankası tarafından düzenlenen Tankananketi Aralık’ta -4 olarak gerçekleşti. Beklenti, endeksin -1 olmasıyönündeydi. Yöneticilerin Yen’in Dolar karşısında güçlenerek satış ve karlarazarar vereceği tahmininde bulunması düşüşte etkili oldu. İhracatçılarınyenin Ekim’de olar karşısında savaş sonrası dönemin rekorunu kırmasıylakaybettikleri tabanı geri kazanmakta zorlanıyor. Bu sebeple Yendeki zayıflamave hisse senedi fiyatlarındaki bu yılki kazançlar sınırlı oluyor. Bugünkürakamlar, yöneticilerin beklentilerinin Haziran’da da -3′te kalacağına ve yenindolar karşısında yüzde 6 değerlenerek 78.14 seviyesine tırmanacağınıbeklediğine işaret ediyor. Tankan’ın, yöneticilerin, ekonominin hızkazanmasının biraz zaman alacağını gösterdiğini belirten Tokyo’daki Dai-IchiLife Research Institute’ün başekonomisti Hideo Kumano, yöneticilerin halen dahaYen’in yeniden yükselmesinden kaygılandığını söyledi.

79,50direncini geçtikten sonra yukarı yönlü hareketine devam eden ve 84,20seviyesini test eden USD/JPY paritesi defalarca test ettiği 84,20 direnciniaşamaması neticesinde tepki satışlarına maruz kalmasına neden oldu. Bu durumparitenin 81,80 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Ancak parite içinböyle bir tepki satışlarının olması teknik olarak beklenilen bir hareketti vebu hareketin devam edip etmeyeceği bu hafta özellikle Japonya’dan gelecekönemli verilerle doğrulanacaktır. Kısa vadeli tepki satışlarının devam etmesigözlemlenirken yaşanılacak olası geri çekilmeler uzun vadeli alım fırsatıolarak değerlendirilmektedir. Beklentimiz ise paritenin 80 seviyesi üzerindekaldığı müddetçe 84,50 ve 85,50 olarak belirlenmiştir. Maksimum geri çekilmeseviyesi olarak da psikolojik bir destek olan 81 seviyesi olarakbelirtebiliriz.

Pivot: 82, 75

Destek: 82,40-82,15-81,95

Direnç:83,40-83,55-83,80

PETROL ANALİZ

İran, nükleer enerji faaliyetlerinin planlandığı gibidevam edeceğini ve uranyum zenginleştirme işleminin askıya alınmasının sözkonusu olmadığını bildirdi. Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, İran’ınUluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali AskerSultaniye bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer enerjifaaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sultaniye, “İran,nükleer enerji faaliyetlerine kararlılıkla devam edecek ve uranyumzenginleştirmeyi asla askıya almayacak” ifadelerini kullandı. UAEK ileişbirliği yapmaya devam edeceklerini de belirten Sultaniye, askeri tesislerindenetlenmesi taleplerini kabul etmeyeceklerini söyledi. BM, ABD ve AB’ninİran’a yönelik yaptırımlarını da değerlendiren Sultaniye, “Yaptırımlarınhiçbir etkisi olmadı ve biz nükleer enerji faaliyetlerimizi sürdürmeyekararlıyız” dedi. Sultaniye, İran’a yönelik ABD ve İsrail’in “saldırıtehditleri” ile ilgili olarak da “Hiç kimse İran’a saldırma cüretindebulunamaz” ifadesini kullandı. Sultaniye, ülkesine karşı bir saldırıyaağır cevap verileceğini söyledi.

Siyah inci haftanın açılış gününde 103,50 ile 103 dolarseviyesi arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. Özellikle 110 dolarseviyesinden başlattığı tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine kararvereceği bu günlerde petrol fiyatları söyleyebileceğimiz tek şey, haftalık grafikte50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97,25 desteği üzerinde kaldığı müddetçeuzun vadeli yükselişlerin devam edeceğidir. Bu hafta temel faktörlerinetkisinin petrol fiyatları üzerinde oluşturacağı baskıyı görebiliriz. Bunedenle de petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot;104,50

Destek; 101,85-101,00-100,00

Direnç; 103,75-104,50-105,70

ALTIN ANALİZ

Dünyanın en büyük ikinciekonomisi Çin’de resmi rakamlara göre satın alma yöneticileri PMI endeksi Martayında 53.1 puan ile 4. ayında da artış kaydetti ve 1 yılın zirvesine çıktı.Ancak daha güçlü imalat verileri, diğer raporların sıkıntılı seyretmesi vekazançların mevsimsel olarak görülmesinden ötürü parasal genişleme öngörülerinisonlandırmaya yeterli olmadı. Resmi istatistik rakamları, imalatta her Mart’taartışa işaret ediyoe. Diğer yandan HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’inverileri, Çin’de imalatın daraldığını ve ihracat siparişlerinin azaldığınıgösteriyor. İhracat taleplerindeki zayıflama ve konut sektöründeki soğumanın,ekonomiyi yavaşlatarak ilk çeyrekte son 3 yılın en düşük büyümesinikaydetmesine neden olmasıyla Çin Başbakanı Wen Jiabao, ekonomi politikalarındagerektiği şekilde “ince ayar” yapacağını açıkladı.

Sarı maden 1628 dolar seviyesinden başlattığı yukarı yönlühareketine 1674 ile şuan için son vermiş ve 1669 dolar seviyesine çıpa ataraksakin bir gün geçirmek istemektedir. Teknik olarak baktığımız yukarı yönlühareketine devam etmek isteyen sarı maden de özellikle son zamanlarda yaşanılanyükselişlerin tepki satışlarına dikkat etmek gerekmektedir. En son 1800 ve 1700dirençlerini geçemediği için kar satışlarına maruz kalan sarı maden yine aynısenaryoyu tekrarlayacak mı? Yoksa bu sefer 1700 ve 1800 dolar seviyelerinikolaylıkla geçecek mi? Teknik olarak baktığımızda haftalık olarak geriçekilmelerin gözlemlenmesi beklenirken yine de sarı madenin günlükhareketlerine dikkat etmek gerekmektedir. Eğer sarı maden 1708 seviyesininüzerine çıkabilirse tepki satışlarının sonlanacağını ve artık alım işlemlerinedevam etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer altın 1708 direncini geçemezsekar realizasyonları devam edecektir ve hedef olarak kısa vadede 1645 orta vadede ise 1604 dolar seviyesi belirlenmiştir.

Pivot; 1663

Destek; 1663,5-1660-1654

Direnç; 1676,5-1681-1692


Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Add a Comment