EUR/USD Yükselecek mi Düşecek mi Ne Yapmalıyım? ( Uzun vade EUR/USD Beklentimiz)


EUR/USD paritesini incelediğimizde temel faktörlerin yeni yılın ilk ayından itibaren sürdüğünü gözlemlemekteyiz. Gerek Yunanistan gerekse İtalya ve İspanya ile ilgili gelişmeler ve yeni başkan Süper Mario lakaplı Draghi’nin gerekli riskleri alacağız şeklinde yapmış olduğu açıklamalar 2 aylık süreç içerisinde Euro’nun pozitif bir etkinin içerisine girmesine neden oldu. Özellikle ECB’nin faiz indirimine gerek duymadan hatta faiz indirimi haberlerini bile geride bırakarak yaptıkları hamleler Avrupa bölgesinin uzun zamandır ilk defa bu denli çıkışının oluşmasına neden oldu. Avrupa’daki gelişmelerin yanı sıra ABD’nin de düşük faiz politikasına devam edeceğini ve faiz artırma yılı olan 2013’ü 2014 olarak değiştirmesi EUR/USD paritesinin yükselişlerine katkı sağladı. Kısa vadeli Avrupa’dan gelen haberlerin fiyatlanması ve Dolar’ın düşük seyrinin devam ettiği şu şıralar parite neden 1,3325 direnci üzerine çıkamadı? Madem her şey bu kadar pozitif neden Euro short pozisyonları bu denli rekor düzeydedir? Her ne kadar Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma ihtimalinin olmayacağını söyleyen Avrupa hükümeti acaba Yunanistan’ın istifasına izin verecekler mi? Yatırımcılar Yunanistan’ın iflas edeceğine mi inanıyor yoksa Dolar’ın düşük değerinin cazipliği nedeniyle mi paritede satış beklentisi içerisindeler? EUR/USD paritesi ile ilgili analizimizi sizlerle paylaşırken bu sefer temel haberlerden az bahsederek teknik faktörler üzerinde duracağız. Bu teknik faktörlerde sadece EUR/USD paritesi olmayacağı gibi EUR/USD paritesini etkileyecek Dolar Endeksi ve Petrol grafiği üzerinde de durarak paritenin uzun vadeli stratejileri hakkında sizlere bilgi vermiş olacağız.

Fed: 2014’e kadar değişim öngörmüyor. ( 25 Ocak 2012 )

ABD Merkez Bankası (Fed), en az 2014 yılının sonuna kadar faizlerde herhangi bir artış olmayacağını belirtti. ABD Merkez Bankası (Fed), faiz hadlerini son üç yılda olduğu gibi artırmayacağını açıkladı. Fed, iki gün süren banka siyaseti toplantısının sonunda tüketici ve müteşebbislere rahatlatıcı yol olarak, 2014 dördüncü çeyreğine kadar faiz hadlerini rekor seviyede düşük tutma kararında olduğunu bildirdi. Amerikan Merkez Bankası, üç yıldır faiz hadlerini 1,5 yıllık gelecek süreçte, son üç yılda olduğu gibi “0’a yakın” konumda tutabileceğini açıkladı. Fed’in Açık Piyasa Kurulu, 2008 Aralık ayında, küresel ekonomik kriz nedeniyle ülke ekonomisine yüzlerce milyar dolar pompalamak için faiz oranlarını yüzde 0 ile yüzde 0,25 oranına indirmişti.

Mart ayı içerisinde görevini tamamlayacak ve 29 Nisan’da seçimler gerçekleştirilecek. (14 Şubat 2012)

Azınlıkça Online ekibi tarafından Türkçeye çevrilen habere göre Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pandelis Kapsis açıklamalarının devamında, önümüzdeki 3 haftanın adeta “şeytan haftası” olacağını ve 20 günlük süre içerisinde PSI ve yeni kredi sözleşmesi ile ilgili tüm sorumlulukların tamamlanması gerektiğini belirtti. Bu kısa süre içerisinde geçici hükümette kabine değişikliğine gidilip gidilmeyeceği sorusunu yanıtlayan Kapsis, yapılması gereken tüm değişikliklerin yapılacağını, “Hükümet Mart ayı içerisinde görevini tamamlayacak ve Nisan’da seçimler gerçekleştirileceğini” ifade etti.  Hükümet kaynaklarının aktardıklarına göre geniş çaplı bir kabine değişikliğine gidilmesinin söz konusu olmadığı ve göreve yeni getirilecek olanların siyasi kişiliklerden oluşmayacağı belirtiliyor.

EuroGroup; 130 Milyar Euro’luk Yardım Paketini Onayladı…(21 Şubat 2012)

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, saatlerce süren Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketinde anlaştı. Brüksel’de Yunanistan’ı önümüzdeki ayki tahvil itfasının öncesinde temerrütten kurtarmanın yollarını arayan Euro Bölgesi maliye bakanları, ülkenin ikinci kurtarma paketi üzerinde sonunda anlaşma sağladı. Avrupalı maliye bakanları Pazartesi gecesini, günün aydınlanan ilk saatlerine kadar Brüksel’de Yunanistan’ın yeni kurtarma paketi, merkez bankalarının olası katılımı ve özel sektör yatırımcılarının borç takası kapsamında daha fazla zarar yazması konularını tartışarak geçirdi. Bakanlar, Yunanistan’ın borçlarının oranının 2020 itibariyle gayrisafi hasılasının yüzde 121’ine düşürülmesi ve özel sektörün yazdığı zarar oranının yüzde 53 olarak belirlenmesini görüştü. Yunanistan’ın şu anda borç/GSYH oranı yüzde 160’larda seyrediyor. Euro Bölgesi hükümetlerinin, ilk başta yatırımcıların Yunan tahvillerinde toplamda 100 milyar Euro zarar yazacağı senaryosuna göre hazırlanmış olan programı, Mart’ın ortasındaki tahvil itfasına kadar yetişecek ve taraflara yeterli vakit sağlayacak şekilde düzenlemeleri gerekiyor. Takas tekliflerinin 22 Şubat-9 Mart aralığında sürmesi, böylece takas işlemlerinin Yunanistan’ı 20 Mart’ta bekleyen 14.5 milyar Euro’luk tahvil itfasından kurtarması hedefleniyor.

Temel faktörleri kısaca sizlerle paylaştıktan sonra şimdi gerek EUR/USD gerekse Dolar Endeksi ve Petrol’ün EUR/USD paritesine uzun vadeli etkisini sizlerle paylaşacağız. Öncelikle EUR/USD paritesi ile ilgili kısa vadeli beklentilerimizi sizlere aktaracağız.

EUR/USD Paritesi Kısa Vade Beklentimiz ( 3-6 Hafta )

EUR/USD  paritesini incelediğimiz 1,3325 ile 1,2625 arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Avrupa’dan gelen olumlu haberlere rağmen 1,3275-1,3325 aralığında işlem görmekte olan EUR/USD paritesinde eğer 1,3325 direnci geçilemezse tekrar satış baskısına maruz kalabilir. Diğer yandan da paritenin bu seviyelerine yaklaşmasıyla Euro için rekor short pozisyonların açılması paritenin tekrar gerileyebilmesi için en önemli unsurdur. Ancak Ocak ayı itibariyle 1,2620 seviyesinden başlayan çıkışın 1,3325 ile sonlanıp sonlanmayacağını yine piyasalardaki temel haberler karar verecektir.

Yukarıdaki grafikte EUR/USD paritesinin 1,3325 direncini geçmesi ve geçememesi durumunda hangi seyirde hareket edeceği belirtilmiştir. 1,3325 direncinin geçilmemesi durumunda satış baskısının devam edeceğini ve yeniden 1,3105 ve 1,2970 seviyelerinin test edeceğini söyleyebiliriz. Düşüşlerin devam edebilmesi için de EUR/USD paritesinin 1,2970 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite yukarı seyrine devam etmek isterse 1,3325 direncini geçmek zorunda ve böyle bir durumda aşağıdaki grafikteki hareketi gerçekleştirmesi beklenilmektedir.

EUR/USD paritesinin 1,3325 direncini aşması halinde mavi renkli çizgi olan 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3470 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirmesi beklenilmektedir. Burada karar aşamasında olması beklenen EUR/USD paritesi kanal içerisinde hareketlerine devam etmek isteyebilir ve kanal içi yaşayacağı tepki satışları ile 1,3215 seviyesi hedeflenilebilir.  İşte gerçek karar bundan sonra verilecektir. Eğer parite 1,3470 seviyesine kadar yükselir ve daha sonra tepki satışlarına karar verirse yaşanılacak tepki satışların sürekliliğinin sürüp sürmemesi kırmızı renkli belirlediğimiz kanalın alt noktasını kırıp kırmamasına bağlıdır. Bu seviyenin de 1,3215 olduğunu ve paritenin bu desteği kırması durumunda artık uzun vadeli satışların başlayabileceğini söyleyebiliriz. Ancak parite yukarı yönlü trendini sürdürmek isteyecekse 1,3215 ile yapacağı düşüşlerini sınırlandıracak ve yeniden yukarı atak başlatarak kanalın üst noktası olan 1,3635 seviyesi test edilmesi beklenilmektedir.

EUR/USD paritesi için kısa vade analizimizde belirli dirençlerin getireceği kar satışlarının kalıcı mı geçici mi olacağına karar verilmesi için belirli grafikler hazırlanmıştır. Her ne kadar uzun vadeli düşüş beklentisi içerisinde olsak da kısa vadeli işlem stratejisi oluşturmak için hazırladığımız grafikler özellikle küçük yatırımcıların işlem stratejilerini belirlemesinde önemlidir. EUR/USD paritesi için kısa vadeli analizimizi bitirdikten sonra şimdi de uzun vadeli analizlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

EUR/USD Paritesi Uzun Vade Beklentimiz

EUR/USD paritesinde uzun vadeli beklentimizi yazmadan önce Dolar Endeksi ve Petrol ile ilgili korelasyonuna değinmek istiyoruz.

Yukarıdaki korelasyon tablosunda EUR/USD paritesinin Dolar Endeksi, Altın ve Ham Petrol fiyatları ile olan ilişkileri gözlemlenmektedir. Mor renkli ok işareti kısa vadeli korelasyonu gösterdiği gibi mavi renkli ok işareti de uzun vadeli korelasyonu göstermektedir.

Hiçbir korelasyona bakmadan bu enstrümanlar hakkında yorum yapacak olursak; Yüksek petrol fiyatlarının Dolar’ın değer kaybına neden olduğunu, Dolar’daki değer kaybın ise Altın gibi kıymetli metalde yukarı yönlü atak gerçekleştirirken EUR/USD paritesini de yükselten en önemli neden olarak söyleyebiliriz. Özellikle de İran’ın Avrupa ülkelerine petrol ihraç etmemesi petrol fiyatını yükseltirken yüksek petrol fiyatlarının dolar’da ciddi bir şekilde değer kaybına neden olmuş, Altın ve EUR/USD ‘de Dolar’daki değer kaybından nasibini alarak yükselmiştir. Korelasyon grafiğimizi incelersek Dolar Endeksinde uzun vadeli yaşanan geri çekilmenin Petrol, EUR/USD ve Altın fiyatlarındaki yükselişi nasıl tetiklediğini görmekteyiz. Kısa vadeli de Dolar Endeksinde yaşanan çıkışların Petrol, EUR/USD ve Altın fiyatlarındaki düşüşü nasıl tetiklediğini görmekteyiz. Bu yüzden de petrol ve Dolar Endeksinin seyrine göre EUR/USD paritesindeki uzun vade beklentimizi sizlerle paylaşacağız.

Ham Petrol

2008 yılından itibaren kırmızı renkli kanalın içerisinde hareketini sürdüren siyah inci lakaplı Ham Petrol İran’ın İngiltere ve Fransa gibi ülkelere petrol ihraç etmeyeceğini, diğer Avrupa ülkelerine de bu süreci yaşatabileceğini açıklamasının ardından siyah inci 105,70 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirdi ancak kanalın üst noktasını kıramadı. Petrol fiyatlarında yükselişlerin devam edebilmesi için 105,70 seviyesinin üzerinde günlük kapanış hatta haftalık kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi ile 110 ve 120 dolar seviyeleri hedefleneceği gibi 105,70 üzerinde kapanışlar gerçekleştirmediği müddetçe kanal içi hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir ve bu durumda hedef olarak 95 ve 83 dolar seviyeleri belirtilmektedir. Yüksek petrol fiyatlarının ABD ekonomisi için sıkıntı çıkaracağı düşüncesi ile petrol fiyatları kanalın içerisinde hareket ederse yaşanılan düşüşler Dolar açısından olumlu olacaktır ve EURUSD paritesinde satışların başlayacağını görebiliriz. Bu yüzden de EUR/USD paritesinde yukarı yada aşağı yönün teyidini sağlayacak olan petrol fiyatlarının kanal içinde mi yoksa dışında mı hareket edeceğidir.

Dolar Endeksi

EUR/USD paritesini etkileyen diğer bir etken ise Dolar Endeksinde yaşanılan hareketlerdir. Özellikle son zamanlarda yaşanan düşüşlerin EURUSD paritesinde yaşattığı yükselişlere katkı sağladığını görmekteyiz. Bu nedenle de Dolar Endeksinin seyrinin de paritenin gidişatını etkileyecek en önemli unsur olduğunu görmekteyiz. Dolar Endeksi ile ilgili iki stratejimiz mevcuttur. Bu stratejilerden birisi öncelikle kanalın alt noktasına doğru düşüş ve daha sonra toparlanış olduğu gibi diğeri de önce kanalın üst noktasına kadar çıkış ve daha sonra karar aşamasına gelmesidir.

Strateji-1) Önce Kanalın Altına Düşüş ve Daha Sonra Toparlanış

Bu stratejinin gerçekleşmesi ile 2008 yılında başlayan kanalın alt noktası olan 73 seviyesine kadar geri çekilmesi ve bu geri çekilmeden sonra tekrar toparlanarak yukarı yönlü hareketin gerçekleştirmesidir. Eğer bu strateji gerçekleşirse EUR/USD paritesinde ciddi bir yükseliş rallisi oluşabilir ve bu ralli paritenin 1,3650-1,4400 bandında hareket etmesine neden olabilir.

Strateji-2) Önce Kanalın Üst Nokrasına Kadar Yükseliş ve Daha Sonra Karar Aşaması (Beklenilen Strateji)

2008 yılından itibaren başlayan kanal hareketinin alt noktasından aldığı güçle yükselişini sürdüren Dolar endeksi belirli yükselişlerden sonra tepki satışlarına maruz kalmakta ve bu yüzden gerilemektedir. Ancak grafiği incelediğimizde yaşanan düşüşlerin tepki niteliğinde olduğu ve şuanda Dolar endeksinin kanalın ortasında hareket ettiği gözlemlemektedir. Bu yüzden de özellikle düşüş fiyatlı Dolar Endeksinin de cazip bir şekilde alım fırsatı olacağını piyasalar düşünürse yükselişlerin kanalın üst noktası olan 87 seviyesine kadar sürmesi gözlemlenebilir. İşte burada önemli olan Dolar Endeksinin kanalı kıracak mı yoksa kıramayacak mı olmasıdır. Bu çıkışın Dolar’da artış olduğunu düşünürsek EUR/USD paritesinin 1,2600 seviyesine tekrar yaklaşacağını söyleyebiliriz. Eğer Dolar Endeksi kanalın üst noktasını geçerse yükselişlerin devam edeceği gibi EURUSD paritesinin de 1,26 desteğini kırarak 1,20 seviyesine yaklaşması gözlemlenebilir.

Genel olarak EUR/USD paritesinin seyrini etkileyecek etmenler ile ilgili sizlere kısaca bilgi vermiş olduk. Şimdi herkesin merakla beklediği EUR/USD paritesinin uzun vadeli seyrin ne olduğunu ve nasıl bir strateji izleyeceğimizi sizlerle paylaşacağız.

Uzun vadeli EUR/USD analizimizde haftalık ve aylık grafiklerden faydalanarak paritenin seyri hakkında teknik bilgiye ulaşmaya çalıştık. Ve bu bilgiye ulaşırken aslında belirli ortak özellikler de dikkatimizi çekti. Bu ortak özelliklerden en önemlileri hiç şüphesiz ki paritenin şuanda karar aşamasında olduğu ve bu karar aşamasının 1,3625-35 seviyelerinde gerçekleştireceğidir. EUR/USD paritesinde yapılan tüm yorumlarda hala daha uzun vadeli beklentilerinin düşüş olduğunu söyleyenler bu seviyelerin altında seyir halinde olduğundan dolayı bu açıklamayı gerçekleştirmişlerdir. EUR/USD paritesi 2012 yılında 1,26 desteğinden aldığı destekle yükselişini sürdürmüş ve bu yükselişle birlikte 1,3320 seviyesine kadar yükselmiştir. Genel görünüm olarak hala daha düşüşlerin devam etmesidir. Çünkü parite hala daha 1,3625-35 seviyesi altında günlük ve haftalık kapanışlar gerçekleştirmektedir. Bu düşüşlerin devamlılığı için yeterli mi sorusuna ise kocaman bir HAYIR diyebiliriz. Çünkü karar verme mekanizmaların 1,3635 ile 1,2600 seviyelerinin kritik birer seviye olduğunu ve bu seviyelerin durumuna göre yükseliş ya da düşüşlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. LiderForex olarak bizde EUR/USD paritende uzun vadeli işlem stratejisi oluşturmak isteyen yatırımcılarımız için bu bandın dışına çıkması ile harekete geçmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu hareket ise 1,26 desteği altında 1,20 seviyesine kadar yaşanacak düşüşlerde yer alabileceği gibi 1,3625-35 direncini geçmesi durumunda ise 1,40 ve 1,44 seviyesine kadar yaşanacak yükselişlerde yer alınmalıdır. 1,2600 ile 1,3635 arasındaki hareketlerden kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar da kısa vadeli işlem seçeneğini belirleyerek işlem stratejilerini oluşturabilirler. Yatırımcıların işlem stratejilerinde önce hangi vadede işlem seçeneğini oluşturacağına karar vermeli ve daha sonra da belirlenen teknik seviyeleri sabırla beklemelidir. Ara seviyelerde yapacağı işlemlerde de muhakkak zarar durdur seviyesi belirlemeli ki trend dışı oluşacak hareketlerden minimum zarar elde ederek hesabını batma riskinden korumuş olur. Finans piyasalarında başarılı olabilmenin kuralının sabırlı ve doğru psikolojiye sahip olunması gerçeği de unutulmamalıdır. Bu duruma en güzel benzetme ise “avını öldürmek için sabırla bekleyen aslan” örneğini verebiliriz. Çünkü aslan avını elde edebilmek için tüm gün avını takip ederek doğru anı bulduğu zaman atak yapmaktadır. Sonuç ise genel anlamda başarılıdır ve sabrının mükâfatını yemek ziyafeti olarak almıştır.

EUR/USD analizimizi bitirirken finans piyasalarda saygınlığını kazanmış ve trade psikolojisini en iyi şekilde kullanan Ed Seykota’nın sözleri ile bitirmek istiyorum.

İster kaybetsin, ister kazansın, herkes piyasadan istediğini alır. Bazı insanlar kaybetmiş gibi görünür ama para kaybederek aslında kazanırlar.

Ed Seykota

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR