EUR/USD’da Beklenen Gün Geldi…

EUR/USD ANALİZ

Çarşamba gecesi Yunanistan’ın kurtarma paketinin masaya yatırıldığı Euro Bölgesi maliye bakanlarının telekonferans görüşmesinde olumlu sinyaller yer yer öne çıksa da, kurtarma paketinin verilmesi kararı en erken 20 Şubat Pazartesi gününe ertelendi. Eurogrup Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın kemer sıkma planını nasıl uygulayacağına ilişkin daha fazla fikir edinmeleri gerektiğini ve bu konudaki denetimlerin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Atina, Avrupa Birliği ve IMF’den 130 milyar Euro değerindeki kurtarma paketini alabilmeyi umuyor; ancak Euro Bölgesi maliye bakanları bu kez planların uygulamasına ilişkin daha somut gelişmeler ve bağlılık istiyor. AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka Heyeti, Yunanistan’dan bütçesinde ekstra 325 milyon Euro daha kesinti yapmasını talep ediyor.

Büyük gün geldi çattı. Bugün paritenin artık ya tamam ya devam diyebileceği bir gün olabilir. Uzun bir süredir paritenin belirli bir bant aralığında ( 1,3025-1,3325) hareket ettiğini ve bu bandın dışına çıkılması ile hareketliliğin başlayacağını belirtmiştik. Bunun yanı sıra satış pozisyonlarında yer alınabilmenin belirli stratejilere dayalı olduğunu ancak 1,3025 desteğinin kırılması ile 1,2620 seviyesi hedeflenmesinden bahsetmiştik. Şimdi bu durumu doğrulatmak için bugünkü kapanışın hangi seviyede olduğuna bakarak işlem pozisyonlarımızı oluşturabiliriz. Eğer EUR/USD paritesi 1,2620 seviyesini hedefliyorsa bugün 1,3025 seviyesinin altında günlük kapanış yapması gerekmektedir. Aksi takdirde 1,2620 seviyesinden başlayan yükselişlerin sadece tepki satışı niteliğinde kalmasını ve paritenin 1,35 ve 1,3650 seviyesine kadar çıkışını sağlayan bir yükseliş görülebilir. Bu yüzden de yatırımcıların şuanda 1,302*’li seviyelerde acele edip işlem stratejisi oluşturmaması gerekmektedir. Özellikle Forex piyasasında sabırsızlıkla yapılan işlemlerden ciddi zararların ve hesap batmaların gerçekleştiğini ve bu durumlarında böyle kritik zamanlarda gerçekleştiğini gözlemleyebiliyoruz. Bu yüzden de paritenin yönünün aşağıya mı yoksa yukarıya mı karar vereceğini bugün ve yarın yapılacak günlük kapanışlar belirleyecektir.

Pivot;1,3110

Destek; 1,2980-1,2950-1, 2900

Direnç; 1,3080-1,3155-1,3190

GBP/USD ANALİZ

Yunanistan Maliye Bakanı, Avrupalı güçleri, ülkesini Euro’dan atmaya çalışmak ile suçlarken, Alman görev arkadaşı Yunanistan’daki seçimlerin sonrasına ertelenmesini ve ülkede siyasi partiler olmadan yeni bir hükümet kurulmasını önerdi. Nisan ayında Yunanistan’ın merkez sol partisi Pasok’un başına geçmesi beklenen maliye bakanı Evangelos Venizelos’un sert ifadeleri, ülkesinin temerrüdü önlemek için almaya çalıştığı kurtarma paketi konusunda uluslararası taleplerin iyiden iyiye arttığı bir sırada geldi. Eurogrup’u kemer sıkma programlarını uygulayacaklarına ve taleplerin yerine getirileceğine ikna etmeye çalışan Yunan liderlerden koalisyondaki Yeni Demokrasi Partisi’nin ve Pasok’un liderleri Samaras ve Papandreou, Brüksel’e yazılı bir taahhüt yolladı. Maliye Bakanları toplantısının ertelenmesinin ardından yapılan telekonferans görüşmesinde Almanya, Finlandiya ve Hollanda’dan oluşan AAA notlu Euro cephesi, Yunanistan ve kurtarma paketi konularındaki tutumlarını sertleştirdi. Telekonferansın öncesinde ise Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan’ın seçimleri erteleyerek, Venizelos ve Samaras gibi siyasetçilerin yer almadığı teknokrat bir hükümet kurmasını önerdi.

EUR/USD paritesinin gerilemesi GBP/USD paritesinin de gün içerisinde satış baskısına maruz kalmasına sebep oldu. Ancak daha sert hareketlerin oluşmasını beklediğimiz GBP/USD paritesinde 1,5650 çok güçlü bir destek haline gelerek paritenin düşüşünü engellemektedir. Biraz önce EUR/USD paritesinde de belirttiğimiz üzere GBP/USD paritesi de aslında karar aşamasında hareket etmektedir. Çünkü eğer gün içersinde 1,5650 desteği kırılırsa 1,5575 ve 1,5500 desteğine kadar geri çekilmeler gözlemlenebilir. Orta ve uzun vadeli işlem pozisyonları açabilmemiz için de paritenin 1,55 desteğini kırıp kırmamasına bakacağız ve buna göre yeni işlem önerilerini sizlerle paylaşacağız. Şuanda buna net bir cevap vermemiz riskli olacaktır. Çünkü aynı EUR/USD gibi ya tamam ya da devam diyerek hareketlerine devam edebilir. Genel olarak 1,55 üzerinde yeniden 1,60 hedeflendiği gibi bu desteğin kırılması ile 1,53 ve 1,51 seviyelerinin hedef olarak belirtileceğini söyleyebiliriz.

Pivot:1,5710

Destek; 1,5650-1,5600-1,5575

Direnç; 1,5765-1,5820-1,5845

USD/JPY ANALİZ

Avrupalı liderlerin Yunanistan’ın kurtarma paketi konusundaki fikir ayrılıklarının sürmesi ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in küresel bankaların kredi notunu düşürebileceği uyarısı, uluslararası piyasaları olumsuz etkiliyor. Asya hisse senetlerinin değer kaybı ile bölgenin gösterge endeksi altı ayın zirvesinden düşerken, Euro değer kaybetti ve emtia fiyatları aşağı yönde hareket etti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 13:26’da yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi, doğrudan yabancı yatırımların düşmesinin ardından, iki ayın zirvesinden gevşedi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 kaybetti.

78,66 seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren USD/JPY paritesi de haftalık grafikteki kanalın üst noktasına yaklaşmış bulunmaktadır. 78,95 seviyesi olan kanalın üst noktası aynı zamanda da 50 günlük üssel hareketli ortalama olmaktadır. Bu direncin paritenin uzun vadeli hareketlerinin hangi yönde olduğunu gösteren en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Beklentimiz Yen’deki güçlü seyrin devam etmesi ve paritedeki düşüşlerin devam etmesidir. Bu nedenle de yatırımcılarımıza bu fırsattan yararlanabilmeleri için önemli bir işlem stratejisi paylaşmış bulunmaktayız. Bu işlem stratejisinde paritede 78,60 seviyesinden satış pozisyonu açarak 75,60 hedeflenmesini belirtmiştik. Olası geri dönüşlerde ise zarar kes noktasının muhakkak oluşmasını ve bu seviyenin de 79,50 seviyesi olması gerektiğini üstüne basa basa vurgulamış olduk. Gerek haftalık gerekse aylık trendlerinin düşüş olması neticesinde paritedeki düşüş beklentimiz devam etmektedir. Bu yüzden de yaklaşık 300 pips beklenen düşüşlerde yer almak için 100 pipslik bir zararı göze alarak işlem stratejisi oluşturabilirsiniz.

Pivot: 78,20

Destek: 78,00-77,80-77,50

Direnç: 78,60-78,75-78,95

PETROL ANALİZ

ABD Merkez Bankası Fed’in yetkililerin tahvil alımlarını artırması konusunda görüş ayrılığı yaşadığını söylemesi ve Yunanistan’ın temerrüte doğru ilerlediğine ilişkin endişelerin etkisiyle New York Borsası dün ekside kapandı. Standard&Poor’s 500 Endeksi, 2. kez üst üste geri adım attı. Apple Inc., yüzde 3.3’lük rallisini geri iade ederek yüzde 2.3 değer kaybetti ve 8 gündür devam eden yükselişini sonlandırdı. Deere&Co.’nun 2012’ye ait kazanç tahminlerini düşürmesinin ardından yüzde 5.4 gerilemesiyle sanayi hisseleri S&P 500 Endeksi’nde yer alan 10 sektör grubunun düşüşüne öncü oldu. Ekonominin göstergesi olarak görülen Dow Jones Transportation Ortalaması, CSX Corp. ve Union Pacific Corp.’un yüzde 2.8’in üzerinde değer kaybetmesi üzerine yüzde 2 düşüş kaydetti. S&P 500 Endeksi daha erken saatlerde kaydetmiş olduğu yüzde 0.4’lük kazançlarını geri iade ederek, günü yüzde 0.5 kayıpla 1,343.23 puandan kapadı. Dow Jones Endeksi de yüzde 0.8 düşüşle 12,780.95 puana geriledi.

Siyah inci yine emin adımlarla yükselişlerine devam etmek isterken ve hatta ham petrol stoklarında azalma olması nedeniyle petrol fiyatlarında da yükseliş beklerken 102,50 seviyesinden başlayan geri çekilme gün içerisinde devam etti ve şuanda da 101,36 seviyesinde hareket etmektedir. Bunun sebebinin hiç şüphesiz ki 13 haftadır kıramadığı 103,**’lü seviyelere bağlayabiliriz. Çünkü petrol fiyatları ne zaman 103,**’lü seviyelere yaklaşsa satış baskısına maruz kalmaktadır. Bu nedenle de özellikle petrol fiyatlarının seyri açısından bu seviyeye dikkat etmek gerekmektedir. Diğer bir taraftan bu seviyenin orta vadede hangi yöne karar vereceğini hatta uzun vadeli işlem stratejisini de etkileyeceğini söyleyebiliriz. Eğer petrol fiyatları 103,70 direncini geçemezse tekrar satış baskısına maruz kalabileceği gibi 93 seviyeleri hatta kanalın alt noktası olan 83 dolar seviyeleri hedeflenecektir. Ancak 103,70 direncinin geçilmesi ile yükseliş baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz ve hedef olarak da 107 ve 110 dolar seviyelerini belirtebiliriz. Temel olarak Rusya’nın nükleer tehdit nedeniyle yaz ayında İran’ı vurabileceği haberler yer almaktadır. Böyle bir haberin petrol fiyatı üzerinde uzun vadeli etki bırakabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu haberin etkisinin şuanda değil yaz aylarına yakın zaman diliminde yüksek sesle konuşulmaya başladığı anda etkisinin olacağını söyleyebiliriz.

Pivot;100,00

Destek;100,40-99,60-98,90

Direnç; 102,50-102,90-103, 70

ALTIN ANALİZ

Fed, ABD’nin hâlâ daha vasat bir hızda seyreden toparlamasını desteklemek için QE3 olarak bilinen 3. tur tahvil alım programı fikrine açık görünüyor. Ancak birçok yetkili aynı düşüncede değil. Fed’in 24-25 Ocak’taki toplantısının tutanakları, bazı Fed yetkililerinin yüksek işsizlik oranları ve düşük enflasyonu öne sürerek tahvil alımlarının en kısa zamanda başlaması gerektiğini düşündüğünü gösteriyor. Fakat diğer cephede birçok Fed yetkilisi de bu hamlenin “ancak ve ancak” ekonominin daha fazla zayıflaması ya da enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam etmesi durumunda yapılmasını savunuyor. Tartışmalar Fed’in rekor düşük seviyede seyreden politika faizini 2014 boyunca sürdürülmesi kararını aldığı toplantısında öne çıktı. Bir Fed yetkilisi merkez bankasının enflasyonu düşük tutmak için bu kararı yeniden değerlendirmesinin gerekebileceğinin altını çizdi.

Euro bölgesindeki belirsizlik, Dolar endeksinde yaşanılan agresif düşüşlerin tekrar düzeltilmesi altın fiyatlarının da kararsız hareket etmesine neden olmaktadır. Bu nedenle de dün gün içerisinde 1737 ile 1717 seviyesi arasında hareket eden sarı maden şuanda 1718 dolar seviyesinde hareketine devam etmektedir. Altın fiyatları için özellikle 1704 dolar desteği önemlidir. Çünkü kar realizasyonları eğer devam etmek istiyorsa bu desteğin kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde tekrar yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi beklenilmektedir. Genel görünüm olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizi koruduğumuz sarı maden de maksimum geri çekilmelerin 1650 dolar ile sınırlı kalacağını ve bu düşüşlerin kademeli alım yapılmasında en önemli işlem stratejisi olacağını söyleyebiliriz.

Pivot; 1738

Destek; 1712-1704-16892

Direnç; 1730-1746-1752

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR