Fed ve BoJ öncesi son durum!

Küresel piyasalar 21 Eylül günü sabahı Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısına , akşamında ise ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına ve Başkan Yellen’in konuşmasına odaklandı.

Fed’in faiz artırımına ilişkin güçlü açıklamaları Dolar Endeksi üzerinde pozitif bir etkiye sahipken, Fed’in faiz artırımına ilişkin zayıf açıklamaları Dolar Endeksi üzerinde negatif bir görünümün oluşmasını sağlayabilir.

BoJ’un faiz ve parasal genişleme miktarı üzerinde bir değişiklik yapıp yapmayacağı hususu, Yen üzerinde sert fiyat değişiminin oluşmasını sağlayabilir. Özellikle de bu süreçte varlık alım programını artırması Yen’in değer kaybetmesine katkı sağlayacakken, varlık alım programını değiştirmemesi ya da azaltması durumunda Yen’in değer kazanması beklenilebilir. Bunun yanı sıra negatif faiz görünümünde öncülük eden BoJ faizde indirime devam edecek mi sorusunun cevabın da düşük Yen politikası tamam mı devam mı sorusuna cevap bulabiliriz.

Kritik merkez bankaları açıklamaları öncesinde varlık fiyatlarındaki son görünüme bakacak olursak;

Dolar Endeksi

Kritik Fed ve BoJ toplantıları öncesinde Dolar endeksindeki önemli bir toparlanma söz konusu. Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen olumlu TÜFE verisi ile birlikte güçlenen endekste 94,80-94,30 bölgesi üzerinde pozitif görünüm ön plandadır. İlgili çıkışların 96,25 ve 96,75 bölgesine ulaşma ve 96,75 bariyerinde yeniden karar verme eğilimi dikkat çekebilir. Bu aşamada Fed’in faiz artırıma ilişkin aksiyonu ve Başkan Yellen’in açıklamaları endeksin hangi süreçte fiyat hareketi oluşturacak sorusunun cevabı için önemlidir.

1

EURUSD

1,1345 – 1,1120 arasında devam eden bant hareketinde Fed’in aksiyonu ile birlikte bant dışı hareketler izlenebilir. Özellikle de 1,1120 altındaki hareketler, mevcut satış rallisinin devam edebilmesi adına önem arz etmektedir. Bant dışındaki günlük kapanış 1,1460 – 1,1620 ya da 1,0950 – 1,0805 rakamlarının telaffuz edilmesine katkı sağlayabilir.

2

GBPUSD

1,3485 – 1,2875 arasında devam eden bant hareketinde bandın alt noktasına doğru fiyatlamanın devam edebilme ihtimali bir adım önde olduğunu izlediğimiz GBPUSD paritesinde Fed’in alacağı kararlar  ve Başkan Yellen’in faiz artırımına yönelik açıklama, paritenin 1,2875 seviyesi altına sarkıp sarkmaması konusunda güçlü bir sinyal olarak dikkate alınabilir. 1,2875 üzerindeki hareketler 1,3485 seviyesine doğru olası dönüş için önemli bir fırsatken, 1,2875 altındaki günlük kapanış yeni bir satış rallisi oluşumu için önemli bir sinyal olarak dikkate alınabilir.

3

USDJPY

Kritik Fed ve BoJ toplantıları öncesinde USDJPY paritesindeki uzun vadeli işlemciler kıyasıya bir mücadele içerisindedir. Düşüşlerin 99,00 yükselişlerse 104,00 ile sınırlı kaldığı bir ortamda özellikle bu hafta USDJPY paritesinde sert hareketler izlenebilir. Gerek BoJ gerekse Fed kararları, USDJPY için önemli bir fırsat oluşumunu tetikleyebilir. Parite de özellikle psikolojik 100 seviyesi üzerinde aylık kapanış devam ettiği müddetçe uzun vadeli olarak yaşanılacak geri çekilmeler alım fırsatı olmayı sürdürüyor. Bu süreçte BoJ’un parasal genişleme ile alakalı açıklamaları ile Yen’in değer kaybını sürdürüp sürdürmemesi ile Fed’in faiz artırımına ilişkin açıklamaları ile Dolar Endeksinin güçlü seyrine devam edip etmemesi hususu, USDJPY fiyatlaması üzerinde etkisini net bir şekilde hissettirecektir.

8

USDTRY

2,9140-2,9485 bölgesi üzerinde yukarı yönlü çıkışların devam edeceğine ilişkin düşünceyi güçlendiren USDTRY kurunda psikolojik olarak dikkate alınan 3,000 seviyesi gündemimizde kalmayı sürdürüyor. Fed ile birlikte ilgili seviye geçilerek 3,0960 tarihi zirveye doğru yeni bir ralli mi izleyeceğiz yoksa kritik 2,9140-2,9485 bölgeye doğru tekrar bir satış baskısı mı oluşacak sorusunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir.

4

Ham Petrol

Ham Petrol’de hafta başında gerçekleştirilen fiyat değişimi (rollover) ve bazı spekülatif haberlerin etkisiyle gerçekleşen yukarı yönlü çıkışlar dikkat çekse de 45,45 bariyeri güncelliğni ve önemini korumaktadır. İlgili bariyere doğru yaşanılacak olası yükselişlerde düşüş trendi tamam mı devam mı sorusunun cevabında günlük kapanış dikkatle takip edilmelidir. Özellikle de Fed toplantısı sonucu, Stok rakamları ve OPEC toplantısından çıkacak kararlar, Petrol fiyatı üzerinde agresif hareketlerin oluşmasına katkı sağlayabilir. Şu sıralar kısa vadeli yükselişe rağmen 45,45 altındaki seyir devam etmektedir.

5

Altın

Son süreçte yaşanılan geri çekilmelere rağmen 1300 dolar üzerinde kalmayı sürdüren Altın’da Fed öncesinde 1300-1280 dolar bölgesi güncelliğini ve önemini korumaktadır. Fed faiz artırımına ilişkin alınacak aksiyon ile birlikte önemli fiyat değişimler izleyeceğimiz Altın’da 1300-1280 dolar bölgesi üzerinde kaldığı müddetçe pozitif görünüm ön plandadır. Yılbaşından beri devam eden pozitif trendin sonlanabilmesi için 1300 – 1280 bölgesi altında günlük kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

6

Gümüş

Son süreçte yaşanılan geri çekilmelere rağmen  6 Mart 2016 tarihinde başlattığı pozitif görünümüne kaldığı yerden devam etmektedir.  Fed faiz artırımına ilişkin alınacak aksiyon ile birlikte önemli fiyat değişimler izleyeceğimiz Gümüş için 55 haftalık üssel hareketli ortalamanın yer aldığı 17,40 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe pozitif görünüm ön plandadır. Marttan beri devam eden pozitif trendin sonlanabilmesi için 55 haftalık üssel hareketli ortalamanın yer aldığı 17,40 destek noktası altında haftalık kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

7

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment