Fed için geri sayım başladı!

Piyasa katılımcıları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün başlayan ve yarın akşam sona erecek olan toplantı sonuçlarına ve yeni Başkan Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalarına odaklandı.

2018 yılına yönelik 3 adet faiz artışı beklentisinin paylaşıldığı Aralık toplantısı ardından bu beklentide bir update olacak mı sorusunun cevabı, fiyatlama reaksiyonu içerisinde dikkatle takip edilecektir. İstihdam ve Enflasyondaki ilerleme, 3 adet faiz artırımının üzerindeki beklentileri güçlendirmekle birlikte Fed’in agresif bir yapı içerisinde devam etmeyeceği düşüncesi de mevcut beklentilerin korunacağına yönelik düşünceleri gündeme taşımaktadır. Bu sebeple de 21.00’de FOMC tutanakları içerisinde yer alan noktasal tahminlerdeki (Dot Plot) sonuç önem arz etmektedir. Beyanat içerisinde dikkat edilecek bir diğer husus ise enflasyona yönelik beklentilerde pozitif ya da negatif bir revize gerçekleştirip gerçekleştirmemesidir. Çünkü Fed faiz artırım politikasında 2017 yılının ikinci yarısından itibaren özellikle enflasyon dinamikleri üzerinde durmaktadır.

TR saatiyle 21.00 itibari ile 2018 yılının kalan zamanına ilişkin projeksiyonlarına bakmamız ardından gözler yeni Başkan Powell’in 21.30’da başlayacağı açıklamalarına ve vereceği mesaja (şahin ya da güvercin ton) odaklanacaktır. ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı ve Dolar endeksi başta olmak üzere EURUSD, Ons Altın ve şuan hassas bir süreçten geçen USDTRY gerek beyanat gerekse Başkan açıklamaları ile birlikte en etkin varlıklar arasında gündemi meşgul edebilir.

Teknik olarak yukarıda yer verdiğimiz varlıklara ilişkin kısa bilgilendirmeler gerçekleştirecek olursak;

Dolar endeksinin Fed öncesinde 89,50 destek noktası üzerinde kalma çabası her ne kadar dikkat çekse de endeksin ana trendinin düşüş olduğu ve trend alt noktası 91,13 bariyeri altında kaldığı müddetçe negatif olarak dikkat çektiği unutulmamalıdır. Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, Fed ile birlikte endeks 89,50 üzerinde kalmayı sürdürürse, 91,13 bariyerine doğru çıkışların oluşabileceği ihtimalidir. Ancak bu çıkışın trendi değiştirebilmesi için, Fed tarafından daha agresif bir tutum izlenmesi ve varlıkların buna karşı daha istekli bir reaksiyon vermesi gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde endeks, tekrar negatif fiyatlama davranışı içerisinde kendisini hissettirebilir ki 89,50 seviyesi altındaki kalıcı hareketler, son dip 88,10 destek noktasına doğru olası geri çekilmeleri trend yönlü destekleyebilir.

EURUSD paritesi Fed öncesinde Dolar endeksinin kısa vadeli pozitif fiyatlama davranışı sebebiyle belirli bir geri çekilme oluştursa da ana pozitif trendin güncel alt noktasının 1,2200 seviyesinden geçtiği unutulmamalıdır. Parite Fed ile birlikte 1,2200 seviyesi üzerinde kalmayı başarırsa, yükseliş trendine kaldığı yerden devam etmek ve son baskı gördüğü 1,2445 bariyerine ulaşmak / yaklaşmak isteyebilir. Bu noktada Dolar endeksinin performansı ayrıca takip edilmelidir. Pariteye ilişkin pozitif beklentinin sona ermesi ve negatif beklentilerin gündemde yer alabilmesi içinse, 1,2200 seviyesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Fed tarafında daha agresif bir tutum izlenmesi ya da Dolar endeksinin mevcut gündeme daha pozitif bir yaklaşım ile reaksiyon göstermesi durumunda ancak parite trend görünümünün dışına çıkmak isteyeceği unutulmamalıdır.

Gelişen ülke para birimleri içerisinde ABD Dolar’ına karşı güçlü bir performans sergileyemeyen USDTRY kuru, tarihi zirve 3,9818 öncesinde 01 Aralık 2017 tarihindeki zirve noktası 3,9467 seviyesine yakın fiyatlama reaksiyonu oluşturmaktadır. USDTRY kurunun yılbaşından itibaren etkisini hissettirdiği 3,7200 – 3,8500 bandını Fed öncesi sonlandırması ardından gerçekleştirdiği çıkış, tarihi zirveye ulaşabilme hatta yeni zirveleri oluşturabilme potansiyelini gündeme taşımaktadır. Bu doğrultuda Fed ile birlikte 3,9467 üzerindeki kalıcı hareketler, tarihi zirve 3,9818 ve 4,0193 seviyesine (haftalık grafikte Fibonacci Expansion %61,8’lik oranı temsil etmekte) doğru çıkışları destekleyebilir. 3,9818 – 4,0193 bölgesi, TCMB’nin olası aksiyonları için ayrıca takip edilecek bir bölge olarak dikkat çekebilir. Bu senaryoyu konuşabilmemiz içinde öncelikle 3,9467 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Alternatif olarak Fed ile birlikte kurun 3,9467 seviyesinde baskı görmesi durumunda ise trend içi tepkiler gündemi meşgul edebilir ki bu tutum 3,9000 – 3,8500 bandının tekrar dikkat çekmesine imkan tanıyabilir. Ancak bu tür bir geri çekilme izlense dahi 3,8500 üzerindeki ana görünümün pozitif olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca 2018 yılına ilişkin USDTRY beklentisinin de 01 Mayıs 2011 tarihinden itibaren yükseliş trendi görünümünü destekleyen 15 aylık üssel hareketli ortalama (3,6305) üzerinde pozitif olduğunu, 3,9818 – 4,0193 bölgesinin geçilmesi durumunda da yukarı yönlü çıkışını 4,1094 bariyerine (aylık grafikte Fibonacci Expansion %61,8’lik oranı temsil etmekte) taşıyabilme ihtimalinin bir adım önde yer aldığını söyleyebiliriz.

Son olarak da Ons Altın beklentisini değerlendirdiğimizde, 2016 ve 2017 yılı zirvelerinden elde edilen trend çizgisinin güncel bölgesi 1351 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşturamadığı için trend içi tepki düşüncesini gündeme taşıdı ve bu tutumunu 1300 dolar seviyesi altına sarkıtarak daha da derinleştirecek mi yoksa 1300 dolar üzerinde kalmayı başararak ilgili negatifliğe son mu verecek sorusuna cevap arayacağız.

Fed ile birlikte Ons Altın’ın 1300 seviyesi altındaki tutumu, 1280 – 1260 seviyelerini gündeme taşıyacak olsa da 2018 yılına yönelik Ons Altın beklentisinin 1240 – 1220 bölgesi üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple de yaşanılacak olası geri çekilmeler her ne kadar kısa vadeli satıcılar için önemli olsa da orta – uzun dönemli trend takipçileri için de yakinen takip edilmesi gerekilen bir süreç olarak kaydedilmektedir.

Fed ile birlikte Ons Altın’ın 1300 seviyesi üzerinde kalma çabasında ise 1330 ve 1351 bariyerlerine doğru çıkışlar kısa vadeli görünümde dikkat çekebilir. Özellikle de bu tarz bir çıkışta ilgili pozitif beklentinin daha da güçlenmesi, 1385 – 1400 bölgesinin yeni süreçte telaffuz edilebilmesi içinse, 1351 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Özetle: Piyasa katılımcıları Fed’in 2018 yılına yönelik projeksiyonlarında bir güncelleme yapıp yapmayacağı hususunu takip edecektir. ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı ve Dolar endeksi başta olmak üzere EURUSD, Ons Altın ve şuan hassas bir süreçten geçen USDTRY gerek beyanat gerekse Başkan açıklamaları ile birlikte en etkin varlıklar olarak gündemi meşgul edebilir. Özellikle Fed ile birlikte ilgili varlıklar ana trend görünümlerinde bir değişiklik yapıp yapmayacağı hususu trend takipçileri için önem arz etmekle birlikte kısa vadeli olası reaksiyonlar da mercek altına alınacaktır.

Bilgilendirme:

21 Mart Çarşamba akşamı saat 22.00’de “Fed Toplantısı sonrası EURUSD, USDTR ve Ons Altın gibi varlık fiyatlarındaki son durum nedir, yeni süreçte nelere dikkat edeceğiz sorusunun cevaplarını aktaracağım. Online eğitime kayıt ve katılım için tıklayınız.

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment