Çocuklarımızı Dinleyelim!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Dünya çocuklarına armağan etti.

Ülkemizin dünya ülkeleri arasında parmakla gösterilecek ülkeler arasında yerini alabilmesi için, yarının geleceği olan evladımızı / evlatlarımızı doğru bir şekilde hazırlamalıyız.

At yarışı gibi evlatlarımızı sadece okul kazanması / bitirmesi şeklinde
ve elalem ne der psikolojisi ile stres altında tutarak en verimli zamanlarından çalarak bu amaca ulaştıramayız.

Herkes avukat, doktor, mühendis, öğretmen, ekonomist, cumhurbaşkanı, siyasetçi ya da asker olamaz. Şuanda eğitim ve mesleki beceri konusunda dünya ülkeleri arasındaki yerimizin ne olduğunu, bu sebeple de bugüne kadar yapılanların tam anlamı ile yeterli olmadığını söylemeye gerek yoktur sanırım. Ancak ben yine de tekrar hatırlatayım.

Kısa adı OECD olan “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü”nün bir eğitim araştırması olan PISA testinde 72 ülke vardır. Türkiye Fen Bilimlerinde 52. sırada, Okuma Becerilerinde 50. sırada ve Matematikte 49. sırada yer almaktadır… (Ayrıntılar YouTube Kanalımda)

Evlatlarımızın geleceğini şekillendirirken seçeceği mesleki tercihlerinde atadan kalma yöntemleri bırakarak çocuğumuzu dinlemeli, mesleki yönlendirmeler için özellikle onun karakteristik özelliğini iyice anlamalı, konuya ilişkin mümkünse güvenebileceğimiz uzmanlarla adeta evlatlarımıza yaşam koçu hizmeti sunmalıyız.

Eğer bu ülke çok daha güzel bir noktada olacak ve parmakla gösterilen bir ülke konumuna ulaşacaksa, bunun zeminini biz yetişkinler hazırlayacak olup bayrağı yarının geleceğine yani çocuklarımıza teslim etmeliyiz. Bu sebeple de her şeyi devletten beklememeli, üzerimize düşenleri eksiksiz yapmalıyız.

Her anne – baba özünde evladının mutlu, huzurlu, sağlıklı ve başarılı olmasını ister. Ancak bu özelliklere ulaşması için, ebeveynlerin kat edeceği mesafe çok ama çok zordur ve bunun bilinci ile hareket etmelidir.

Büyüklerin her davranışı ve söylemi emin olun evlatlarımız için örnek teşkil etmektedir. Bu sebeple de bizler değişirsek, geleceğimiz de değişir. O zaman bu ülkede biber, patlıcan fiyatlarından, yüksek işsizlikten, yapısal reformlardan konuşmaz, senden olmayan herkese terörist gözüyle bakmayız…

Bu değişime 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile başlamaya ne dersiniz?

Kalın sağlıcakla…

Kudret AYYILDIR

Add a Comment