Bugün Günlerden ECB ve TDI!

03 Temmuz 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar, merakla beklenen gelişmeleri içeren haftanın en yoğun ve önemli gününe başlıyor. Gelecek kritik haberler öncesinde Asya endekslerinde karışık bir görünüm öne çıkarken, piyasalarda ABD için açıklanacak istihdam verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısının ardından duyuracağı para politikası kararları öncesinde temkinli bir seans izleniyor. İç piyasalarda ise bugün dikkatler saatlerinde enflasyon rakamlarında olacak.

“Ekonomik ve jeopolitik faktörler”

Piyasalar, merakla beklenen Perşembe gününe başlarken, dün açıklanan ABD’nin özel sektör istihdamına ilişkin olumlu veri, dünyanın en büyük ekonomisi için yayınlanacak tarım dışı istihdam değişiminin (TDİ) tahminlerden daha güçlü gelebilme ihtimalini güçlü tutuyor. Her ne kadar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen dün yaptığı konuşmasında faiz artırımına ihtiyaç olmadığı yönünde bir intiba bıraksa da, dünkü ADP verisine benzer bir şekilde güçlü gelecek bir TDİ, FED’in gelecek yılın ortalarından daha yakın bir tarihte faiz artışına gidebileceği endişelerini artırabileceği için dikkatle takip edilecek. Diğer taraftan ECB’nin Haziran ayındaki politika kararları sonrasında bugün nasıl bir strateji izleyeceği merakla beklenecek.

Bu faktörlerin yanında özellikle Ukrayna tarafındaki tansiyonun yükselmeye başlaması dikkatlerin olası gelişmeler için bölgeden gelebilecek haberleri dikkatle izlemesine neden oluyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın ateşkesi bitirerek vahim bir hata yaptığı değerlendirmesinde bulunurken, Almanya Başbakanı Merkel, NATO olarak güvenliğimizin korunması için her şey yapılacak şeklinde konuştu. Beyaz Saray ise ateşkesin sona erdirilme kararına destek verdi. Jeopolitik risk unsurlarından görülen Irak tarafında ise ülkenin Başbakanı Maliki’nin Irak Şam İlam Devleti’nin (IŞİD) bölgeyi tehdit etmeyi sürdürdüğü açıklamaları basında yer aldı. Hem Irak hem de Ukrayna tarafındaki gelişmeler yakından takip edilirken, dün petrol fiyatlarında baskı yapan temel unsur ise Libya’da petrol limanlarının yeniden açılması oldu.

“Asya veriler ile temkinli kaldı”

Avrupa ile ABD’den gelecek önemli haber ve rakamlar öncesinde, Asya tarafında da bu sabah yoğun bir gündem vardı. Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Stevens, ülkelerinin para birimlerindeki yüksek seyrin ihracata zarar verdiğini ifade ederken, Mayıs ayında Avustralya’da yapı izinlerinin beklentinin çok üzerinde bir artış kaydettiği görüldü. Perakende satışlar ise yine aynı ayda düşüş kaydetti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomi ekonomisi olan Çin’den gelen rakamlarda ise imal olmayan PMI verisi 55.0 ile önceki aya göre gerilerken, HSBC’nin verilerine göre hizmetler PMI 53.1 ile yükseliş kaydetti. Açıklanan bu rakamların yanında Asya-Pasifik borsalarında, kritik gelişmeler öncesinde karışık bir seans izleniyor. Avrupa borsalarının da güne benzer bir görünüm ile başlayacağı tahmin ediliyor.

Yeni günde öncelikle TCMB’nin para politikası kararlarında etkili olabilecek içerideki enflasyon verilerine odaklanacak. Sonrasında ise Avrupa’dan hizmetler PMI rakamları izlenecekken özellikle İngiltere için yayınlanacak rakam, yatırımcıların merceği altında olacak. Sonrasında ise dikkatler ECB’nin açıklamaları ve ABD’den gelecek makro-ekonomik göstergelere odaklanacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Türkiye – Enflasyon Oranı (CPI); Son toplantısında politika faiz oranında piyasa beklentilerinin üzerinde bir indirime giden TCMB’nin para politikası kararlarında etkili olabilecek enflasyon oranı verisi, yurtiçi varlık fiyatlarındaki değişimlerde etkili olabilir. Yıllık bazdaki tüketici fiyat endeksi (ÜFE-CPI) son olarak %9.66’lık bir yükselişe işaret etmişti. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın tahminine göre enflasyon oranı Haziran ayında zirve yapacak, sonrasında ise belirgin bir şekilde düşüş gerçekleştirecek. Yayınlanacak rakamların piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşmesi, TCMB’nin faiz indirimi konusunda elini zora sokacağı düşüncesi ile Türk Lirası’nda yukarı yönlü hareketlere neden olabilecekken, düşüşe işaret edecek rakamlar, daha şiddetli faiz indirimlerinin önünü açabileceği beklentisi ile Lira’da kayıplara neden olabilir.

İngiltere – Hizmetler PMI;İngiltere ekonomisinin en büyük kalemi olan hizmet sektörüne ilişkin açıklanacak PMI verisi, imalat ve yapı göstergelerinden sonra piyasaların merceği altında olacak. Söz konusu makro-ekonomik gösterge son 6 aydır 58 seviyesi civarında gerçekleşiyor. Mayıs ayında ise düşüş göstermesine rağmen, bu aşağı yönlü hareketi beklenen kadar büyük bir kayba işaret etmemişti. Haziran ayında düşüşe devam edeceği tahmin edilen hizmetler PMI verisinin, 58.1 olan beklentinin üzerinde gerçekleşmesi Sterlin’de yükselişlere destek verebilecekken, öngörülen rakamdan daha büyük bir düşüşe işaret edecek rakamlar ada ülkesinin para biriminde kayıplara neden olabilir.

Euro Bölgesi – Merkez Bankası Toplantısı;Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Haziran ayı toplantısında para politikası tarafında attığı adımlar, finansal araç fiyatlarında sert hareketlerin görülmesine neden olurken, piyasalarda da oldukça yankı bulmuştu. Banka, politika faiz oranını %0.15’e, mevduat faizini ise %-0.10’a çekmişti. Böylece ECB önemli merkez bankaları arasında negatif mevduat faiz oranı uygulamasına geçen ilk kurum olmuştu. Yayınladığı diğer önlemlerin de sonrasında ECB’nin Temmuz ayındaki toplantısında yeni bir adım atması beklenmiyor. Ancak basın konferansında konuşacak olan Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin son politika değişikliklerine ilişkin değerlendirmeleri ve Euro Bölgesi ekonomisine ait kullanacağı ifadeleri dikkatle izlenecek. Merak konusu olan ana başlık, ECB’nin eğer gerekirse ek önlemler alma konusundaki istekliliğin ne düzeyde olduğu. Draghi’nin, yeni bir faiz indirimine ilişkin düşüncesi ya da parasal genişleme gibi bir uygulamanın hayata geçirilebilme ihtimaline ilişkin yorumları, Euro’nun değerinde sert fiyat değişimlerine neden olabilir.

ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi;Her ayın ilk haftasında genelde Cuma günü açıklanan ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi verisi, bu kez ABD’de haftanın son işlem gününün “Bağımsızlık Günü” nedeni ile tatil olmasından dolayı Perşembe günü açıklanacak. Yani alışık olunanın dışında, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısı ve ABD’nin istihdam talepleri verisi ile aynı gün yayınlanacak. Bu faktör nedeni ile piyasa katılımcılarının ABD’nin istihdam raporu rakamlarını izlerken daha dikkatli olması gerekmektedir.

İlgili istihdam raporuna ilişkin beklentileri incelediğimizde işsizlik oranındaki %6.3’lük rakamda bir değişiklik olmasının beklenmediğini görüyoruz. Küresel piyasaların büyük bir dikkatle izlediği kritik tarım dışı istihdam değişimi verisinde ise Haziran ayı içerisinde 214 bin Amerikalının iş bulmuş olmasının beklendiğini görüyoruz. Bu tahmin, Mayıs ayına göre daha muhafazakar bir rakama işaret ediyor. Özellikle tarım dışı istihdam değişiminin 214K’nın üzerinde gerçekleşmesi halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, beklentinin altında kalacak datalar ABD’nin para biriminde düşüşlere neden olabilir. Rakamların açıklanması ile birlikte ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasının da başlayacağını belirtmekte fayda var.

ABD – ISM İmal Olmayan PMI;Cuma günü ABD’deki resmi tatil nedeni ile bu hafta tarım dışı istihdam değişimi verisinden sonra yayınlanacak ISM imal olmayan PMI verisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Başkanı Draghi’nin konuşması ve ABD’nin kritik istihdam verilerinin ardından varlık fiyatları üzerinde etkili olabilir. Ancak istihdam rakamları sonrasında ISM verisinin piyasalara etkisini bu hafta sınırlı kalabileceğini göz ardı etmemek gerekir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 TRY Türkiye TÜFE (Yıllık) 8,80% 9,66%

10:00 TRY Türkiye TÜFE (Aylık) -0,06% 0,40%

10:00 TRY Türkiye ÜFE (Yıllık) 10,15% 11,28%

10:00 TRY Türkiye ÜFE (Aylık) 0,08% -0,52%

10:15 EUR İspanya Hizmetler PMI 56,3 55,7

10:45 EUR İtalya Hizmetler PMI 52,3 51,6

10:50 EUR Fransa Hizmetler PMI 48,2 48,2

10:55 EUR Almanya Hizmetler PMI 54,8 54,8

11:00 EUR Hizmetler PMI 52,8 52,8

11:30 GBP Hizmetler PMI 58,1 58,6

12:00 EUR Perakende Satış (Aylık) 0,3% 0,4%

EUR Fransa 10-Yıllık tahvil İhalesi

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,15% 0,15%

15:30 EUR ECB Basın Konferansı

15:30 USD İşsizlik Oranı 6,3% 6,3%

15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi 214K 217K

15:30 USD İstihdam Talepleri 314K 312K

15:30 USD Ticaret Dengesi -45,1B -47,2B

15:30 CAD Ticaret Dengesi -0,3B -0,6B

16:45 USD Hizmet PMI 61,2 61,2

17:00 USD ISM İmal Olmayan İndeks 56,2 56,3

17:30 USD Doğal Gaz Stokları 100B 110B

EURUSD ANALİZ

Kritik Gün Geldi Çattı!

Piyasaların merakla beklediği günde gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması ile birlikte aynı zaman diliminde açıklanması beklenilen Tarım Dışı İstihdam verisine odaklanmaktadır. Geçtiğimiz ay faiz oranlarında indirime giderek elindeki hemen hemen en önemli kozları kullanan ECB bundan sonraki süreçte nasıl bir strateji izleyecek? TDI verisi ECB’nin gölgesinde kalacak mı? Bu soruların cevaplarını TR saati ile 15:30 ile net bir şekilde görme şansımız olacaktır.

ECB ve TDI verisine ilişkin hazırlamış olduğumuz özel dosyayı incelemek için tıklayınız. Ayrıca 2 Temmuz 2014 akşamı 18.45’te gerçekleştirmiş olduğumuz “ECB – TDI Karşı Karşıya” webinar çalışmasının kayıt videosunu bugün öğlene kadar sitemizde sizlerle paylaşacağız. Bu çalışmayı da kritik kararlar öncesinde izleyerek mevcut bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 150 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3711 direnci altında hareketlerine devam ederek negatif baskının sürmesi anlamında önemli sinyaller vermektedir. Bugün kritik kararlar sonrasında da günü 150 günlük basit hareketli ortalama altında kapatacak olması satış baskısının daha da güçlenmesine neden olabilir. Bu bağlamda da bugünkü fiyat hareketlilikten ziyade günlük kapanış daha fazla önem arz etmektedir. Gün içi işlem stratejilerinde 1,3711 direnci altında kaldığı müddetçe 1,3605 ve 1,3575 seviyeleri test edilmek istenebilir.

Pivot: 1,3711
Destek:
1,3640-1,3605-1,3575
Direnç: 1,3681-1,3711-1,3755

EURUSD

GBP/USD ANALİZ

ABD’den gelen olumlu ADP TDI verisi ile 1,7175 direnci altında tepki satışlarına maruz kalmaya çalışan ancak bu baskının sınırlı olduğunu gözlemlediğimiz GBPUSD paritesi kritik verilerin olduğu günün sabahında 1,7155 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Genel anlamda yükseliş baskısının net bir şekilde etkisini hissettiğimiz parite de bu çıkışların daha da etkin bir rol oynayabilmesi için dünün zirve noktası 1,7175 direncinin geçilmesi gerektiğini unutmayalım. Bu şart sağlanabilirse yeni zirve seviyeleri hedeflenebilir. Özellikle de 1,73-1,75 seviyelerini daha yakın bir tarihte konuşabilmemiz için 1,7175 direncinin geçilmesi önemlidir. Aksi takdirde bu hedefler öncesinde tepki satışları düşüncesi daha ağırlık kazanabilir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,7135 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve 1,7175 direncine yaklaşmak isteyerek yeniden karar aşamasına geçebileceğini ifade edebiliriz. Tepki satışının devamı içinse 1,7135 destek noktasının aşağı yönlü kırılması gerektiğini, böyle bir durumda 1,7095 desteğinin ilk hedef olabileceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 1,7135
Destek; 1,7135-1,7095-1,7050
Direnç; 1,7175-1,7215-1,7250

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

USDTRY kuru 2,1160 desteğinden almış olduğu güç ile yukarı yönlü çıkışlarını 2,1335 direncine doğru devam ettirse de bir türlü 2,1335 direncini geçemedi. Şu sıralar 2,13 seviyesi üzerinde hareketlerine devam eden kur da yükseliş baskısının daha net etkisini hissedebilmesi ve 2,1530 seviyesinin yeniden gündeme gelebilmesi için 2,1335 üzerinde hareketlerin gerçekleşmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu şart sağlanırsa yeniden 2,1530 hedeflenmek istenebilir. Aksi takdirde yeniden 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 2,1205 seviyesi hedeflenebilir. Genel görünüm ise 2,1245 destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmesi olarak söyleyebiliriz.

Pivot: 2,1245
Destek: 2,1245-2,1160-2,1080
Direnç: 2,1335-2,1415-2,1530

USDTRY

USD/JPY ANALİZİ

Japon Nikkei endeksinin, hareketli bir seyrin ardından, bugün hem ABD hem Avrupa’daki yoğun veri trafiği öncesi negatif bölgede sakin bir görünüm sergilediğini söyleyebiliriz. TSİ 14:45’te Euro Bölgesi faiz kararlarıyla başlayacak olan veri trafiği, paritelerde sert hareketlere neden olabileceği için dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 3 günlük yükseliş maratonuyla birlikte 200 günlük basit (simple) hareketli ortalamayı geçtiğini görüyoruz. Güncel seviyesi 101,70 olan hareketli ortalama üzerinde, yukarı yönlü baskıların ağırlık kazanması beklenebilir. Yükselişlerde mor renkle belirttiğimiz düşüş eğiminin sınırını oluşturan 102,16’nın geçilmesi, alımlara ivme kazandırabilir.

Paritede düşüş beklentisi oluşturabilmek için, 200 günlük basit hareketli ortalama üzerindeki 101,70 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şart gün içinde 101,40’lara kadar düşüşe imkân sağlayabilir. Ancak düşüş beklentisinde kalıcılık için 101,70 altında gerçekleşebilecek günlük kapanışa ihtiyaç vardır.

Pivot: 101,70
Destek:
101,70101,40 – 101,20
Direnç:
102,16 – 102,40 – 102,80

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Euro Bölgesi faiz kararı ve sonrasında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin düzenleyeceği basın konferansı öncesinde, EUR/JPY paritesinde yatay bir görünüm söz konusu. Aynı süreçte açıklanacak ABD istihdam verileri de parite üzerinde etkisini hissettirebileceği için takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin güncel seviyesi 139,16 olan 200 günlük basit (simple) hareketli ortalama altında yoğunlaşan hareketleri dikkat çekmektedir. Kısa vadeli incelediğimizde, paritenin 11 Haziran 2013’ten beri aşamadığı ve güncel seviyesi 139,16 olan hareketli ortalama altında, tepki satışlarının ağırlık kazanması beklenebilir. Düşüşlerde 138,40 seviyesi hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin kırılması 137,70’in hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Paritede yukarı yönlü beklenti oluşturabilmek için, 139,16 seviyesi üzerinde gerçekleşebilecek hareketler takip edilmelidir. Kanalın güncelliği nedeniyle bu bölgede daha rahat bir hareket alanı bulabilecek paritenin, özellikle 200 günlük hareketli ortalama üzerinde gerçekleştirebileceği günlük kapanış, alımlar için teyit niteliği taşıyabilir.

Pivot: 139,16
Destek:
138,40137,70 – 137,20
Direnç:
139,16 – 139,40 – 140,05

eurjpy

HAM PETROL ANALİZİ

Libya’da isyancıların, günde 500bin varil sevkiyat kapasitesi olan iki limanın işler durumda olduğunu açıklamaları ve Irak’ta gündeme dair yeni bir gelişmenin olmayışıyla birlikte ham petrol fiyatı üzerindeki baskının arttığını gördük.

Teknik olarak incelediğimizde, 3 haftaya yakın süredir düşüşleri sınırlandırmış olan 104,50 seviyesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların hakim olması beklenebilir. Düşüşlerde 103,65 seviyesinin kırılması, kısa vadeli tepki satışlarının kanal alt noktası olarak belirtebileceğimiz 103,00’ü hedeflemesine katkı sağlayabilir. 103,00 seviyesinin kırılmasıyla birlikte pasif duruma geçecek kanal, satışların yoğunluk kazanmasına yol açabilir.

Ham petrol fiyatında yükseliş yönlü beklenti oluşturabilmek için, temel faktörlerin de desteğiyle birlikte 104,50 seviyesinin geçilmesine ihtiyaç vardır. Bu şartla birlikte tekrar 106,20 bölgesini hedefleyebilecek alımlar gerçekleşebilir.

Pivot: 104,50
Destek:
103,65 – 103,00 – 102,21
Direnç:
104,50105,10 – 105,50

petrol

ALTIN ANALİZ

1333 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdikten sonra bu çıkışlarını devam ettiremeyen ve yeniden satış baskısına maruz kalan Altın fiyatı kritik veriler öncesinde mevcut satış isteğini 1321 seviyesine kadar taşıdı ve şu sıralar 1323 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Altın fiyatının 1333 ile 1306 arasında hareketler gerçekleştirildiği düşünüldüğünde daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiği yönündeki düşüncemiz güçlüdür. Ancak bu aralıkta nelere dikkat etmemiz gerekir sorusunun cevabı ise kontrol noktası olarak ifade edebileceğimiz 1318 seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Bandın alt noktası mı yoksa üst noktası mı hedeflenecek sorusunun cevabını 1318 destek noktası karar verecektir. Genel görünüm 1318 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe 1333 seviyesinin yeniden test edilme isteğinin bir adım da güçlü olduğudur. İlaveten özellikle üzerinde ısrarla durmuş olduğumuz kritik seviye olan 1355 direncinin test edilebilmesi için de 1333 direncinin geçilmesi gerektiğini unutmayalım.

NOT: Haftanın başında ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirmiş olduğumuz Altın analizini incelemek için tıklayınız.

Pivot: 1318
Destek:
1318-1312-1306
Direnç: 1333-1342-1355

Altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9905
En yüksek : 9942
En düşük : 9895
Kapanış : 9917

Endeks 9900 seviyesi üzerinde günlük kapanışlarla yükseliş görünümünü koruyor. Gün sonu kapanışlar 9900 seviyesi üzerinde olduğu sürece endekste hedef bölge 10000 seviyesi olacaktır. 9900 seviyesi altında ilk güçlü destek 9800 seviyesinde. Bugün endeks saatlik bazda 9900 seviyesi üzerinde kaldıkça ilk hedef 9935 seviyesi olabilir. Gün sonunda 9950 seviyesi aşılmış olursa yükseliş ivme kazanabilir. 9900 seviyesi altına gerileme durumunda saatlik bazda güçlü destek 9871 seviyesinde.

Pivot : 9918
Destek
: 9900-9888-9871
Direnç
: 9935-9947-9965

#dax30h1

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1965
En yüksek : 1969
En düşük : 1964
Kapanış : 1967

SP500 gün sonu kapanışlarını 1950 seviyesi üzerinde gerçekleştirdiği müddetçe orta vadede hedefi 2000 seviyesi. 1950 seviyesi altına gerileme durumunda 1900 seviyesi güçlü destek bölgesi. Bugün için yoğun veri takvimi içinde 1962 önemli destek bölgesi, 1973 seviyesi dikkat edilmesi gereken bir direnç seviyesi olabilir. 1962 veya 1973 seviyeleri dışına çıkılması durumunda ya endekste 1950 seviyesi ve altına doğru geri çekilme ya da 2000 hedefine doğru ilerlemeye şahit olabiliriz.

Pivot : 1967
Destek:
1966-1964-1962
Direnç:
1969-1970-1973

#s&p500h1

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR – “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment