EUR/USD’da 1,2855 Kritik…

EUR/USD ANALİZ

Fitch Ratings İdari Direktörü Edward Parker, Yunanistan’ın iflas durumunda olduğunu ve borçlarında temerrüte düşeceğini söyledi. Parker, Stockholm’de bugün yaptığı değerlendirmede, Euro Bölgesi’nin en borçlu ülkesi olan Yunanistan’ın 14.5 milyar Euro’luk (18 milyar dolar) 20 Mart tahvilinin ödemesini muhtemelen gerçekleştiremeyeceğini belirtti. Parker, Yunanistan’ın yükümlülüklerini nasıl yerine getirebileceği konusunda özel sektörle anlaşma sağlama çabalarının ise Fitch’te temerrüt olarak değerlendirileceğini sözlerine ekledi. Parker, “Özel sektörün katılımı olarak adlandırılan durum, bizim için, bir temerrüt durumu oluşturacak. Bu bizim kitabımızda açık bir temerrüt” dedi ve “Bu nedenle, Yunanistan’ın fiili temerrüt durumunun ortaya çıkması bizim için sürpriz olmayacak ve öyle ya da böyle, göreceli olarak yakın bir zamanda, temerrüt bekliyoruz” şeklinde görüş bildirdi. Parker, Avrupa’nın borç sorununun muhtemelen uzun süreceğini ve sürüncemede kalacağını belirtti. EUR/USD paritesi gece boyunca devam ettiği yükselişine gün içerisinde de devam etmek istemektedir. Avrupa’dan gelen olumlu Zew endeksi haberi, olumsuz CPI haberinin önüne geçerek paritenin yükselme isteğinin önünü açtı. Ancak parite her ne kadar 1,28**’li seviyelere yaklaşsa paritedeki satıcılı seyrin oluşmasına neden olmaktadır. Genel görünümün1,2855 direnci altında 1,25 olduğunu söyleyebiliriz. Tepki yükselişlerin 1,32 seviyesine çıkabilmesi için aşması gereken kritik bir dirençtir 1,2855. Genel görünüme baktığımızda hala daha satıcılı seyrin devam ettiğini ve paritenin gerilene ihtimalinin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. JP Morgan da 1,2820 seviyesine stop seviyesi yerleştirerek 1,2390 seviyesini hedefleyerek paritedeki düşüş baskısının devam edeceğini düşünmektedir. Piyasalardaki ortak beklentinin de 1,2480 seviyesinin test edilmesi yönünde olmakla birlikte bu hedefin gerçekleşmemesi için EUR/USD paritesinin öncelikle 1,2855 direncinin üzerine çıkması gerekmektedir.

Pivot;1,2720

Destek; 1,2680–1,2645-1,2600

Direnç; 1,2805-1,2840-1,2855

GBP/USD ANALİZ

Avrupalı bankaların Londra’da dolar cinsinden borçlanma maliyetleri, merkez bankalarının geçtiğimiz yılki ucuz acil durum kredilerinin, bankaların, bankalar arası piyasalardaki stresini azaltmasıyla, ortadan kalkmaya başladı. Euro Bölgesi’ndeki bankaların, İngiliz Bankacılar Birliği (BBA) tarafından belirlenen dolarla 3 aylık ortalama borçlanma faizleri arasındaki fark, 8 Kasım’da 2.37 baz puanla 30 ayın en yükseğine çıkmasının ardından, sıfıra yaklaştı. BBA’nın Libor faizi 7 gündür üst üste düşüyor. Dünya genelinde 360 trilyon dolarlık finansal aracın göstergesi olan Libor farklarındaki azalma, Standard&Poor’s’un 9 Euro Bölgesi’nin notunu indirmesine rağmen, merkez bankalarının Avrupa’daki borç krizini kontrol altına alma konusunda biraz başarılı olmaya başladıklarının da sinyalini veriyor. ABD Merkez Bankası Fed, borç verilmesini teşvik etmek için kredi faizlerini düşürdüğü Kasım ayından bu yana küresel finans sistemine 90 milyar dolar aktardı. GBP/USD paritesi gece başlayan yükselişlerine devam etmek istemekte ve gün içerisinde 1,5400 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirmiş. Teknik olarak baktığımızda EUR/USD paritesindeki tepki yükselişine benzer yükselişlerin devam edeceği gözlemlenmektedir. Bu yüzden de parite tekrar 1,5440 seviyesinin üzerine çıkmak isteyebilir. Ancak 1,5400 direncinin güçlü olması paritedeki yükselişleri sınırlandırabilir. Bu yüzden de 1,5445 hedeflenmesi için öncelikle 1,54 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Genel görünümün uzun vadeli düşüş olması paritede yaşanılacak olası yükselişleri sınırlandırabilir. Bu yüzden de yaşanılacak yükselişleri kısa vadede alım pozisyonları ile destekleyebileceğiniz gibi uzun vadeli bu yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot:1,5330

Destek; 1,5305 – 1,5270 –1,5230

Direnç; 1,5400- 1,5445 – 1,5485

USD/JPY ANALİZ

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin’de yavaşlayan büyümenin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde parasal genişlemeye gidileceği beklentilerini artırması sonrası değer kazandı. Bu hareket sonucu, gösterge endeks son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 yükselerek, Hong Kong saati ile 15:13’te 967.40 puana çıktı ve 15 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyede kapatmaya hazırlanıyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi, hükümetin hisse senedi piyasasına destek sağlamak için adımlar atacağı spekülasyonuna dayanarak yüzde 4.2 yükseldi. Hindistan ve Güney Kore borsalarının gösterge endeksleri, bu ülkelerin hisse senetlerine gelen denizaşırı alımların artmasının etkisi ile yüzde 1.5’in üzerinde yükselişler gösterdi. USD/JPY paritesi teknik görünümüne devam etmekte ve yaşanılan olası yükselişleri satış fırsatına çevirmektedir. Ancak uzun bir süredir 76,55 desteği üzerinde kalması paritenin acaba bu destekten tekrar mı çıkış gerçekleştirecek sorusunu da beraberinde getirecektir. Bu yüzden de gün içerisinde 76,55 desteğinin kırılması ile teknik olarak düşüş baskısının devam edeceğini ve uzun vadeli hedef olarak da 75,30 seviyesi hedeflenecektir. Aksi takdirde yani paritenin 76,55 desteği üzerinde kalması durumunda tepki yükselişlerine dikkat etmeliyiz. Yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Bunun dışında Japonya’dan gelebilecek olası müdahale’ye de dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 77,05

Destek: 76,55 – 76,35- 76,15

Direnç: 76,95 – 77,25 – 77,45

PETROL ANALİZ

Almanya Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, EFSF’nin düzenlediği 6 ay vadeli bono ihalesinde ortalama faiz oranı yüzde 0,26 oldu. EFSF’nin bugünkü ihalesine 3,1 kat talep geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s tarafından dün ”AAA” olan uzun vadeli kredi notu bir basamak düşürülerek ”AA ” ya çekilen EFSF, bugünkü ihalede borçlanmakta zorlanmadı. S&P’nin Cuma günü uzun vadeli kredi notu ”AAA” olan Fransa ve Avusturya’nın notunu düşürmesinin ardından fona teminat veren ülkeler arasında ”AAA” notuna sahip yeterli sayıda ülke kalmaması nedeniyle EFSF’nin notunu düşürdüğü kaydedildi. Kredi notunun düşürülmesiyle EFSF’nin piyasalardan düşük faizle finansman bulmasını engelleyebileceği ifade ediliyordu. Gelen spekülatif haberler petrol fiyatlarının düştüğü yerden toparlanmasına neden olmaktadır. Genel olarak ABD borsaları ile aynı korelasyonda hareket eden siyah inci de temel faktörlerin petrol fiyatlarını olumlu tetiklemesi siyah incinin gün içerisinde 99 seviyesinden yükselmesine ve tekrar 100 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına neden olmaktadır. Teknik olarak baktığımızda uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği ancak 103,39 psikolojik direncin geçilmesi durumunda 107 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Dün ABD borsalarının kapalı olması nedeniyle piyasaların sakin olması petrol fiyatlarının hareket alanını kısıtladı. Ancak piyasaların bugün açık olması özellikle petrol fiyatlarında hareketliliğin devam edeceğini de göstermektedir.

Pivot;100,00

Destek; 99,30- 98,60-98,00

Direnç; 101,00–101,40-102,00

ALTIN ANALİZ

Çin ekonomisinin 10 çeyrekteki en düşük büyümeyi kaydetmesinin ardından parasal gevşemeye gidileceği beklentisiyle dolar, altı para birimi karşısında değer kaybetti. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu S&P, dün EFSF’nin kredi notunu bir basamak düşürdü. Thomson Reuters GFMS Araştırma Grubu, külçe altının gelecek yılın ilk döneminde 2,000 dolar/ons’un üzerine çıkarak rekor kırabileceğini bildirdi. Cenevre’deki MKS Finance’ta döviz ve metal verimi müdürü olan Bernard Sin, “Altın Çin beklentileriyle yükseliyor. Dolar da diğer bir faktör” dedi. Sin, Avrupa’nın hala baskı altında olduğunu da vurguladı. Sarı maden gün içerisinde gelen talepler neticesinde 1668 seviyesine kadar yükselmiş ve buradan geri çekilerek 1659 seviyesine kadar düşüşler gerçekleşmiştir. Gün içerisinde 1671 direncinin kritik bir seviye olduğu ve tepki satışlarının gerçekleşeceği ilk seviye olarak bu direnç belirlenmiştir. Eğer altın bu direncin altında kalmaya devam ederse 1640 dolar seviyesine kadar kar realizasyonları gerçekleşebilir. 1671 direncinin geçilmesi ile 1690 seviyesine kadar çıkışın gerçekleşeceğini söyleyebilir ancak özellikle 1671 ve 1690 seviyesindeki geri çekilmelere dikkat etmek gerekmektedir. Tepki satışları sonrasında tekrar normal seyrine dönmesi beklenilen sarı maden de yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir. EUR/USD paritesindeki çıkışın özellikle dolar’ın güçsüzlüğünden dolayı olduğuna da dikkat edersek Altın’ın da bu yükselişleri yapması kaçınılmaz olacaktır. Altın fiyatları için özellikle dolar endeksini takip etmekte fayda var. Eğer dolar endeksi 80,50 desteği üzerinde kalmayı başarırsa 83 seviyesine doğru atak başlatacaktır ve bu durumda Altın gibi EUR/USD paritesi de düşüş baskısına maruz kalacaktır.

Pivot; 1657

Destek; 1650- 1640- 1629

Direnç; 1671 – 1680- 1695

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR