6 Temmuz 2011 LiderForex Sabah Analizi

EUR/USD ANALİZ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Portekiz’in notunu Baa1’den Ba2’ye çekti, kredi notu görünümü ise negatif. Not indirimine gerekçe olarak Portekiz’in de ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyacağına dair risklerin artması ve daha önce yapılan yardımın şartları olan bütçe açığı azaltma ve borç istikrarı gibi konularda sorun yaşanacağına dair kaygılar gösterildi. Haberin ardından EUR/USD paritesi 1,4396 seviyesine kadar geriledi. Kuruluş, Portekiz’in ”A3” olan uzun vadeli devlet tahvili kredi notunu Nisan’da bir kademe düşürerek ”Baa1”e çekmiş, not görünümünü ise ”negatif” olarak belirlemişti.

EUR/USD paritesi gün içerisinde 1,4450 ile 1,4500 seviyesi arasında sıkışmış bir halde hareketine devam etmekte iken gelen bir haber paritenin bu seviyelerin dışına çıkmasına ve paritede sert hareketlerin olmasına neden olmuştur. Bu haber kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten geldi. Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu düşürmesinden sonra 1,4396 seviyelerine kadar gerileyen parite günlük grafikteki 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,4370 desteğini kıramadı ve bu desteğin öneminden sonra tekrar yükseldi. Şuanda da 1,4453 seviyesinde hareketine devam eden EUR/USD paritesinde bugün Euro bölgesinden gelecek olan büyüme verisi ile akşam ABD borsaları açılışı sonrası ABD’den gelecek olan ISM İmal olmayan İndeks haberi ile sert hareketler görülebilir. Perşembe günü başlayacak olan veri akışı öncesi yükselişlerin daha baskın olduğunu gördüğümüz parite acaba haberlerden sonra hangi seviyede kendisini gösterecek. Parite 1,4560 direncini geçip yükselişlerin devamını getirecek mi yoksa bu direnci geçemeyerek kendisini 1,4000 seviyelerine yaklaştıracak mı? Bu tür soruların cevabı bu hafta açıklanacak olan haberlerden sonra netlik kazanacaktır. Teknik olarak yükseliş beklentisi içerisinde olduğumuz EUR/USD paritesi temel faktörlerinde desteğini alırsa bugün kendisini 1,45 seviyesinin üzerine atmaya çalışacaktır. Aksi takdirde dün yaşadı satışlar sonrası toparlanmaya çalışan EUR/USD paritesi tekrar geri çekilmeye çalışacaktır.

Pivot;1,4400

Destek; 1,4430-1,4375-1,4340

Direnç; 1,4500-1,4525-1,4555

GBP/USD ANALİZ

Barclays Capital, İngiliz poundu için tahminlerini aşağı çektiğini bildirdi. Tahminlerindeki revizyona gerekçe olarak ise Barclays, hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler ve İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin faizleri artırma konusundaki isteksizliğini gösterdi. Barclays´ın yeni tahminlerine göre, GBP/USD paritesi üç ay içerisinde 1.58 seviyesine gerileyecek. Paritenin şimdiki değeri ise 1.61´in üzerinde. Barclays´in bundan önceki tahmini paritenin 1.72 seviyesine yükselmesi yönündeydi. Barclays analistleri konuya ilişkin yazdıkları raporda, ´´Revizyonlarımız, bir dizi zayıf ekonomik veri ve devam eden yüksek enflasyona rağmen ülke merkez bankasının faizlerde değişikliğe gitme konusunda isteksiz olmasının bir yansıması´´ dediler.

GBP/USD paritesi bollinger bandın orta kanal seviyesine kadar yükseldikten sonra burada tutunamamakta ve bu seviyeden geri dönerek belirli seviyeler arasında sıkışıp kalmaktadır. Gün içerisinde 1,6140 ile 1,6050 seviyesi arasında hareketine devam eden GBP/USD paritesi eğer kendisini 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,6196 seviyesi üzerine atmayı başarırsa yükselişlerin devamının gelmesini ve bollinger bandın üst kanal noktası olan 1,6305 seviyesine kadar yükselmesini gözlemleyebiliriz. Ancak paritenin 1,6150 seviyesini geçememesi paritede kısa vadeli satışların olabileceğini göstermektedir. Bu yüzden de alışlar için 1,6150 direncinin geçilmesini bekleyebilir ya da bant içerisinde hareketine devam eden parite için destekten al dirençten sat mantığı ile parite de gir-çıklar yapılabilir. Yarın İngiltere’den gelecek olan faiz oranları ile başlayacak veri akışı, Cuma günü tarım dışı istihdam verisi ile son bulacaktır. Gelecek olan haberler paritenin gidişatını etkileyecek ve yönünü tayin edecek haberler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot;1,6025

Destek; 1,6040-1,5990-1,5950

Direnç; 1,6125-1,6150-1,6200

USD/JPY ANALİZ

11 Mart’taki depremin ardından ekonomisi durma noktasına gelen Japonya’da bakanlar kurulu, ülkenin yeniden inşa edilmesi için 2 trilyon yenlik (24.7 milyar dolar) ikinci bütçeye onay verdi. 2 trilyon yen, ülkenin yeniden inşası ve Fukuşima’daki nükleer krizin mağdurları için harcanacak. Bu bütçe için piyasadan borçlanamayacak olan Japonya, ciddi bir kamu borcuyla karşı karşıya bulunuyor. İkinci bütçe, ilerleyen günlerde parlamentonun onayına sunulacak. Parlamento, Mayıs ayında 4 trilyon yen değerinde acil durum bütçesini onaylamıştı. İlk ek bütçe, depremde evlerini kaybeden vatandaşlar ve felakette zarar gören şirketler için harcanmıştı. Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, bu bütçeyi restorasyon ve yeniden inşa için kullanacaklarını belirtti. Öte yandan Japonya Başbakanı Naoto Kan’ın üzerindeki cari açık ve nükleer kriz yönetimine ilişkin baskılar da gittikçe artıyor.

USD/JPY paritesi kısa vadeli yükselişlerine belirli kanal seviyeler arasında devam etmektedir. Gün içerisinde 81,18 seviyesine kadar yükselen parite buradaki kanalın üst seviyesini geçemedi ve geri döndü. Bu geri dönüş paritenin 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 80,77’ye yaklaşmasına neden oldu. Uzun vade beklentilerinin düşüş olması nedeniyle yükselişlerde satış pozisyonları alınabileceğinden daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Kısa vadeli yükselişlerde alım pozisyonları alınabildiği gibi, yaşanacak olan bu yükselişlerde de uzun vade satış pozisyonları açabilir ve karlı işlemler elde edebilirsiniz. Bugün ABD borsaları açılışından sonra parite de sert hareketler olabilir. Ayrıca akşam ABD’den gelecek olan ISM İmal Olmayan İndeks haberi sonucu da paritenin seyrini etkileyecek haber olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot;80,75

Destek; 80,70-80,50-80,35

Direnç; 81,00-81,20-81,30

PETROL ANALİZ

ABD’de ikinci çeyrek bilanço sezonu yakında başlıyor. Ekonomiden umduğunu bulamayanlar, yüksek ABD şirket karları ile yeniden umutlanabilir, ancak bu noktada farklı beklentiler dikkat çekiyor. Artan petrol fiyatları, Japonya’daki deprem ve tsunami felaketi ve Avrupa borç krizi ile dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasaları açısından bilanço sezonu bir farklılık getirebilir, ancak bu noktada değişik beklentiler öne çıkıyor. Daha yüksek gaz fiyatları, zaten zayıf seyreden tüketici harcamaları ile birleşti ki bu şirketler için şüphesiz olumsuz bir durum. Ayrıca bankaların da kendi birtakım sorunları var, yanı sıra istihdam maliyetlerinin de yükselmesi bekleniyor. LPL Financial stratejisti Jeffrey Kleintop, ´´Analistler, şirketlerden büyük bir başarıya işaret eden kar rakamları bekliyor, ancak ben çok emin değilim. Savunmacı bir strateji izliyoruz´´ diye konuştu. Kleintop´a göre, şirketler ikinci çeyrek sonuçlarını açıklarlarken büyük ihtimalle yılın ikinci yarısı için kar beklentilerini aşağı çektiklerini söyleyecekler. Bilanço sezonu için iyimser olduğu gözlenen JP Morgan hisse stratejisti Jack Caffrey ise ´´Şirketlerden iyi haberler alacağız, piyasa daha fazla yukarı gidebilir´´ diye konuştu.

Siyah inci 95,80 ile 89,60 dolar seviyesi arasında sıkıştığını ve teknik göstergelerin petrol için yukarı yönlü hareket etme ihtimalinin kuvvetli olduğunu daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Bu bant dışına çıkılması sonrası alım yada satım işlemleri girilebileceği gibi bu bant içerisinde de destekten al dirençten sat mantığı ile pozisyon alınabileceğinden de bahsetmiştik. Petrol dün belirttiğimiz 95,80 direncini geçti ve bandın dışına çıktı. Bandın dışına çıkması ile yükselişlerini hızlandıran siyah inci 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 97,62 seviyesine yaklaşmış bulunmaktadır ve petrol fiyatının bu direnci de geçmesi 100 dolar seviyelerini görmesini kolaylaştıracaktır. Gelecek veriler öncesi yükselişlerini gösteren siyah inci acaba veri sonrası da bu yükselişlerine devam edecek mi bunu haberlerin açıklanmasından sonra takip edeceğiz. Teknik göstergelerin petrol için yükseliş gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu yükselişler temel faktörler tarafından desteklendiği müddetçe petroldeki yükselişler kendisini gösterecektir ve 100 doların üzerine çıkacaktır. Eğer gelecek olan haberler petrol fiyatlarını geriletmeye çalışırsa burada kanalın içerisine girip girmemesi çok önemlidir. Eğer tekrar kanalın içerisine girerse 90 dolar seviyesine kadar geri çekilmeler gözlemlenebilir.

Pivot; 95,80

Destek; 95,00-94,35-93,45

Direnç; 97,80-98,60-100,00

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatlarında yükselişlerin devam edeceğini ve bu düşüşlerin uygun alım fırsatları olabileceğinden daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Altın fiyatlarının 1478 dolar seviyesine kadar düşmesinden tedirginleşen yatırımcılar acaba düşüşler devam eder mi sorusunu da akıllarında bulundurdular. Ancak 1474 dolar desteğinin kritik bir seviye olması ve kırılma ihtimalinin düşük olması altın fiyatlarının tekrar yükselmesine neden oldu. Altın için yaptığımız açıklamada “altın fiyatlarının tekrar yeni rekor seviyelerini test edebilmesi için önce güçlü desteklere ulaşması gerekmektedir. Bunun içinde ilk seviye 100 günlük hareketli ortalama olan 1489 ve daha sonra kanal seviyesi olan 1474 dolar destekleridir.” Altın için daha önce yapmış olduğumuz bu açıklamaya ve piyasadaki altında yaşanan hareketlerine bakacak olursak belirlediğimiz seviyelerin önemli olduğunu ve piyasaların bu seviyeleri dikkate alarak tekrar toparlanma hareketini başlattığını görebiliyoruz. Altın bu desteklerden aldığı güçle önce 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1512 direncine yaklaştı ve gün içerisinde de bu direnci geçerek gün içerisinde 1516 dolar seviyesine kadar yükseldi. Teknik olarak yükselişlerin devamını beklediğimiz sarı maden gelecek olan temel haberlerin de desteğini alırsa altını tekrar 1565 dolar seviyelerinde görebiliriz. Gelecek olan haberler altın’ın düşmesine neden olursa bu sefer de belirlediğimiz destekler altın için çok önemlidir. Uzun vade beklentilerinin 1565-1618 dolar olduğu sarı maden de düşüşler alım olarak değerlendirilebilir.

Pivot;1506

Destek; 1511-1500-1495

Direnç; 1518-1526-1533

Kudret AYYILDIR

Baş Analist / LiderForex