Fed öncesi Gözler TÜFE verisinde

Kritik merkez bankaları kararları öncesinde piyasaların bugün ana odak noktası ABD #Enflasyon.

  • %3,2 sonuçlanan yıllık Manşet TÜFE %3,1
  • %0,0 sonuçlanan aylık Manşet TÜFE%0,0
  • %4,0 sonuçlanan yıllık Çekirdek TÜFE%4,0
  • %0,2 sonuçlanan aylık Çekirdek TÜFE%0,3 beklenti söz konusu.

Hatırlanacağı üzere Fed için 2024 Mart tarihi ilk faiz indirimi beklentisi olan zamandı. Tarım Dışı istihdam sonrasında bu zamanlama yüzde 62,7 ile 2024 Mayıs ayına kaysa da Mart 2024’deki yüzde 49,4 oran azımsanamayacak kadar yüksek. Bu sebeple de Fed öncesinde TÜFE önemli.

Kasım ortasında gelen beklenti altındaki enflasyon verisi ile piyasalarda coşku hakimdi. Çekirdek taraftaki düşüş sevindirici ancak Manşet taraftaki sıkışma soru işareti Ayrıca yüzde 2,0 hedef hala daha çok uzak. Bu uzaklık ve katılıkta Fed neden piyasalar kadar coşkulu olsun.

Beklenti altındaki TÜFE verisi piyasa dostu olarak traderların iyimser havasına destek olacağı gibi beklenti üzerindeki sonuçlar piyasa karşıtı olarak traderların gazını almaya yetecektir.

Sonuç ne çıkarsa çıksın şu an piyasalar 2024 yılında %2 hedef rakamını göremiyor.

Bu sebeple de bugünkü TÜFE önemli olsa da yarın Fed çok daha kritik. Çünkü ekonomik projeksiyonlarda 2024 Enflasyon ve Faiz beklentisi nedir sorusunun cevabında FOMC üyelerinin tahminleri daha sonra da Fed Başkanı Powell’ın konuşması sürece ilişkin vereceği mesajlara dikkat.

A’dan Z’ye çoğu varlık bugün ve yarın direkt etkilenecektir. Dolar Endeksi, ABD 10 yıllık faiz, EURUSD, Brent Petrol, Nasdaq100 gibi varlıklar referans olarak takip edilebilir. 10 yıllık %4 üzerinde, DXY 104,25 altında kalmayı başarabilecek mi hususu özellikle takip edilmelidir.

Biraz daha derine inecek olursak, Fed Enflasyon dinamiklerinde PCE verisine özellikle odaklanıyor ve projeksiyonlarında yer veriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 Kasımda PCE verisi beklentiye paralel sonuçlansa da Manşet PCE %3,4’den %3,0’e, Çekirdek PCE ise %3,7’den %3,5’e geriledi.

PCE verilerinde de tıpkı TÜFE’de olduğu gibi Çekirdek tarafta iyimserlik, Manşet tarafta ise sıkışma söz konusu. Christmas sebebiyle PCE güncel sonuçları 22 Aralık tarihinde alabiliriz. O zamana kadar Fed cephesinde de güncel beklentilerle birlikte yorumlamış oluruz…

Peki PCE Deflatör neden bu kadar önemli? Kişisel tüketim harcamaları enflasyonun öncü göstergesi kabul ediliyor. Bu veri bir kişinin ya da hane halkının belirli bir dönem içinde yaptığı harcamaların toplamını gösteriyor. TÜFE ise fiyatlar genel düzeyindeki artışı gösteriyor.

Kudret AYYILDIR

Add a Comment