TCMB pas geçti, gözler ABD TÜFE verisinde!

Yurtiçi piyasaların ana odak noktası bugün 14.00’deki PPK toplantısı ve bu toplantıda faiz konusunda herhangi bir değişimin olup olmadığı, metin içerisinde de herhangi bir indirim sinyalinin verilip verilmeyeceğiydi.

1 Hafta Vadeli Politika Faiz Oranı 24,00%, Üst Bant Faiz Oranı 25,50 ve Alt Bant Faiz Oranı 22,50%’de herhangi değişim gerçekleştirmeyeceği beklentisi, TCMB tarafından desteklendi ve banka ilgili oranlarda bir değişikliğe gitmedi.

Metin tarafında iç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemekle birlikte fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir vurgusu mevcuttur. Parasal sıkılaştırmanın etkilerinin enflasyondaki düşüşü desteklemesi, yeni döneme ilişkin faiz indirimi beklentisini gündemde tutmaktadır. TCMB’ye ilişkin yeni dönemdeki ilk toplantı 25 Temmuz’dadır. Ancak bu zamana kadarki süreçte gerek makro gerekse politik açıdan önemli haber akışları mevcuttur. Bu sebeple de S400 başta olmak üzere Fed kararları, OPEC toplantısı, Türkiye’nin ABD, Rusya ve Avrupa ile olan ilişkilerindeki son durum, ayrıca kurun 6,00 psikolojik seviyesine göre vereceği olası reaksiyon, TCMB’nin faiz indirimi konusunda zaman ayarlaması yapmasına olanak tanıyabilir.

USDTRY, TCMB sonrasında kısa vadeli düşüş trendinin güncel üst noktası 5,8250 – 5,8600 bölgesi altındaki negatif görünümüne devam etmektedir.

TCMB sonrasında gözler ABD’den gelecek Çekirdek Enflasyon verisinde olacaktır. Fed’in 19 Haziran’daki toplantısı öncesinde TÜFE verisi fiyatlama davranışı, kur üzerinde de yakinen takip edilmelidir. Burada önemli bir hatırlatma yapacak olursak, Fed, tek bir veri setine göre faiz konusunda herhangi bir değişime gitmeyeceği için olumsuz Ortalama Saatlik Kazançlar ve Tarım Dışı İstihdam verisinden sonra TÜFE’den gelecek sonuca göre de karar mekanizmasında bir değişim oluşturmayacaktır. Ancak anlık fiyatlama davranışında değişimler izlenebilir. Piyasa görünümüne baktığımızda Çekirdek TÜFE tarafında aylık 0,2%, Yıllıkta ise 2,1% beklenti söz konusudur.

USDTRY kuru için teknik görünüm, kısa vadeli düşüş trendinin güncel üst noktası 5,8250 – 5,8600 bölgesi altında negatif seyrin devam etmesi şeklindedir. Bu düşünce ile 5,7450 ve 5,7050 desteklerine doğru geri çekilmeler izlenebilir. Kur tarafında algının değişmesi ve tekrar pozitif bir görünümün ön plana çıkması içinse, Türk Lirasının gelişen ülke para birimleri arasında ABD Doları karşısında gerçekleştireceği olası değer kaybı ile 5,8250 – 5,8600 bölgesini geçmesi gerekmektedir. Ancak bu şartla bir sonraki kritik bölge 5,9850 – 6,0100 bölgesine yaklaşmak isteyebilir.

Kudret AYYILDIR
GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Add a Comment