Türkiye’nin gündemi ve Türk varlıklarına yönelik beklentiler!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Enflasyon raporu sunumu ve TÜFE’ye yönelik yıl sonu beklentisinin %23,50 olduğunu öğrenmemiz ardından gözler 05 Kasımdaki Ekim ayına yönelik enflasyon verisi sonucundaydı. %24,52 ile en kötüsünü geride bırakıyor muyuz sorusunu sorduğumuz bir ortamda, Ekim ayı TÜFE verisinin %25,24 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktığını görmekteyiz.

Ekim ayı enflasyon verisi ile en kötüsünü geride bıraktık mı sorusunun cevabında net bir konsensüs sağlanamamaktadır. Bu sebeple de Kasım ve Aralık ayına yönelik TÜFE verisi sonuçlarını takip etmeyi sürdüreceğiz. Özellikle yeni zirvelerin olabileceğine yönelik beklentilerin bu aşamada bir adım daha öne çıktığını ayrıca söyleyebiliriz.

Bu aşamada son 15 yılın zirvesi olarak bilinen TÜFE verisi sonrasında TCMB faiz konusunda önemli bir adım atar mı sorusu gündemde yer almaktadır. Enflasyon dinamiklerini takip edeceğini ve sıkı para politikasına devam edeceğini her fırsatta vurgulayan TCMB, %24 olan 1 hafta vadeli repo faiz oranı yani politika faiz oranını Enflasyon rakamına ya da üzerine taşıyıp taşımama hususunda 13 Aralık tarihindeki toplantısı yakinen takip edilmelidir.

Raporun ayrıntılarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

https://www.gcmforex.com/analiz/uzman-gorusleri/turkiye-enflasyon-para-maliye-politikalari/

Kudret AYYILDIR
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Müdür Yardımcısı

Add a Comment