Brexit Referandumunun, Altın Üzerindeki Olası Etkisi!

1


İngiltere Avrupa Birliğinden çıkacak mı çıkmayacak mı
sonucuna ulaşacağımız 23 Haziran Brexit referandumunun küresel piyasalarda yarattığı belirsizlik, belirsizlik zamanlarının en güvenilir varlıkları olarak bilinen Yen, Frank ve Altın’a yaradı. Altın bu belirsizlik ile birlikte 1316 dolar seviyesini test etti.

İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılmasına yani Brexit senaryosuna ilişkin düşünceler gündemimizdeyken bir yandan da ABD Merkez Bankasının (FED) 15 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantısında faiz artırımı konusundaki isteksiz tavrı, Altın fiyatının yukarı yönlü çıkışını hızlandırdı. 1300 dolar üzerine çıkan Altın, 1316 seviyesini test etti.

Altın’daki yükseliş isteği gücünü korurken ve fiyatlamalar zirve noktasına yakin iken (1316) piyasalarla paylaşılan bir haber, alıcıların keyfini kaçırdı ve bu haberle birlikte Altın’ın 1277 seviyesine kadar satış baskısına maruz kaldığını izledik. İlgili haber, “İngiltere’de milletvekili Cox’un saldırıya uğramasıyla birlikte referandum kampanyalarının dondurulduğu şeklindeydi. Bu tutum, İngiltere’nin Avrupa Birliğinde Kalma yani Bremain senaryosunda anketlerin güçlenmesine katkı sağladı.

Kritik referandum sonucuna ulaşacağımız bu haftanın ilk işlem gününde ilgili ölüm nedeniyle AB’de kalma oranın ağırlık kazandığını, ancak bugün yayınlanan yeni anket sonucunun ise ayrılma tarafının güçlendiğini Bloomberg anket sonuçlarından görebiliriz.

20 Haziran 2016 – Bloomberg Anket Sonucu:Kalalım oranı güçlendi!

image001

21 Haziran 2016 – Bloomberg Anket Sonucu: Ayrılalım oranı güçlendi!

sdfsfds

İngiltere’de yapılacak referandum, Altın fiyatını nasıl etkilenir?

FED toplantısından sonra piyasalar İngiltere referandumuna odaklandı. Özellikle de referandum ile birlikte kıymetli madenler üzerindeki olası etkileri, Altın yatırımcılarının pür dikkat takip edeceği sonuçlar olarak kaydedilmiştir.

BREXİT SENARYOSU:

Son zamanlardaki fiyatlamalar dikkate alındığında, Brexit senaryosunun Altın üzerinde pozitif bir etkiye sebep olduğu görülmektedir. Çünkü ilgili ayrılma sonucu belirsizlik ortamlarının en iyi yatırım araçlarından birisi olan Altın’a olan talebi artırmaktadır.

O halde, ilgili referandum kararında Brexit sonucu çıkması, Altın fiyatı üzerinde pozitif baskı yaratma düşüncesini güçlendirebilir.

***Şu sıralar 1285 dolar seviyesi yakınlarında hareketini sürdüren Altın’da olası Brexit senaryosunun yarattığı pozitiflik, son zirve 1316 dolar üzerindeki hareketleri tetikleyebilir. Bu düşünce yapısı, 1323 başta olmak üzere 1345 ve 1358 gibi rakamların hedeflenme ihtimalini kuvvetlendirebilir. Özellikle de 1323 dolar üzerindeki fiyatlamalar, yukarı yönlü çıkışların teyit kazanmasını sağlayabilir.

BREMAİN SENARYOSU:

İngiltere eğer Avrupa Birliğinde kalırsa, yani Bremain kararı alınırsa, belirsizlik ortamının ortadan kalktığı göz önünde bulundurulduğundan, Altın fiyatında tepki satışları düşüncesi yüksek sesle konuşulmak istenebilir. Özellikle de İngiltere’de milletvekili Cox’un saldırıya uğramasıyla birlikte referandum kampanyalarının dondurulduğu haberinin İngiltere’nin Avrupa Birliğinde Kalma senaryosuna ağırlık kazandırması ve bu düşünce ile Altın’ın düşüş kaydetmesi, mevcut sonucun olası etkileri nasıl olur sorusunun cevabını görmemizde ki en temel faktör olarak belirtilebilir.

O halde, ilgili referandum kararında Bremain sonucu çıkması, Altın fiyatı üzerinde negatif baskı yaratma düşüncesini güçlendirebilir.

***Şu sıralar 1285 dolar seviyesi yakınlarında hareketini sürdüren Altın’da olası Bremain senaryosunun yarattığı negatiflik, 1247 dolar seviyesine kadar geri çekilerek yeniden karar aşamasına geçilmesini sağlayabilir. Aşağı yönlü baskılar devam edecekse 1247 dolar altında hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 1229 ve 1200 gibi rakamlar gündemde yer alabilir. 1247 öncesinde tepki satışları için dikkat edilmesi gerekilen seviye ise 1276 olarak kaydedilmiştir.

NOT: Gerek Bremain senaryosu gerekse 1247 dolar altındaki fiyat hareketleri izlesek dahi, 200 ve 377 günlük üssel hareketli ortalamaların yer aldığı psikolojik destek seviyesi 1200 üzerindeki orta vadeli pozitif beklentimiz güncelliğini ve önemini korumaktadır.

Yani, Bremain senaryosu aslında hem kısa vadeli satıcılar hem de orta vadeli alıcılar için önemli bir fırsat konumundadır. Bunun yanı sıra Brexit ihtimalin olası etkilerinin, Bremain ihtimalin olası etkilerinden daha agresif olacağına ilişkin düşüncenin bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz.

11111

Özetle: İngiltere’nin AB’den ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin referandum sonucu, kıymetli madenler içerisinde her zaman takibini sürdürdüğümüz Altın fiyatında sert hareketlere sebebiyet verebilir. Brexit durumunda Altın fiyatında yukarı yönlü, Bremain durumunda ise aşağı yönlü fiyatların oluşma potansiyeli güçlüdür. Özellikle bu hareketlilikte de dikkat edilmesi gerekilen seviyeler 1316 – 1323 ve 1276 – 1247 olarak kaydedilmiştir. Son olarak da olası geri çekilmeler, 1200 üzerinde kaldığı müddetçe orta vadeli alıcılarla karşılanmak istenebilir.

NOT: İngiltere’nin AB’de kalıp kalmayacağına ilişkin tüm ayrıntıları, GCM Forex Araştırma Departmanının hazırladığı BREXIT mı BREMAIN mi? raporu inceleyebilirsiniz.

Başarılı bir trade haftası dilerim.

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment