14 – 18 Aralık 2015 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

Piyasaların uzunca bir süredir en çok merak ettiği, “FED ne zaman faiz artıracak?” sorususun kritik cevabına bu hafta ulaşacağız. 16 Aralık’taki FOMC beyanatı öncesinde Dolar Endeksinin, yılın zirvesine yakın bir bölgeden dönüş kaydettiğini görmekteyiz. (yılın zirvesi 100.63, dönüşün gerçekleştiği seviye ise 100.51’dir) Son zamanlarda Dolar Endeksinde yaşanılan geri çekilmelerin (EURUSD paritesinin yükselmesinin) en temel nedeni olarak, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB ) para politikasını beklenti dâhilinde ya da üzerinde genişletememesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ayrıca ECB’de sözü geçen bazı üyelerin varlık alım programlarının genişletilmesine sıcak bakmaması, Dolar Endeksindeki gerilemenin 97.25 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı. Bu tutum, EURUSD paritesinin hafta içerisinde 1.1045 seviyesine ulaşmasına neden oldu.

Yeni hafta beklentileri değerlendirdiğimizde FED’in kararı ve mevcut kararın olası etkileri üzerinde duracağız. İlgili kararlar öncesinde Dolar endeksi ve EURUSD paritesini ayrı ayrı ele alacak olursak;

Dolar Endeksinin günlük grafiği incelediğimizde yükseliş trendi içerisindeki seyrine devam ettiğini, 93.77-100.51 arasında yaşanılan yükselişler sonrasında belirli tepki satışları kaydettiğini görmekteyiz. İlgili düşüşlerin şu sıralar Fibonacci %50’lik düzeltme oranı olarak kaydedilen 97.15 ile sınırlandığını, genel Fibonacci düzeltme beklentilerinin ise %38.2 – %50, %61.8’lik oranlardan dönüş kaydedebileceği ifade edilmektedir. Bu nedenle de 97.93, 97.15 ve 96.35 gibi seviyeler, yukarıda bahsetmiş olduğumuz oranlara tekabül eden seviyelerdir. Son yaşanılan düşüşler bir tepki satışıysa, endeksin bu oranlardan birisinden dönüş yapma ihtimali bir adım öndedir. 97.15 seviyesine yaklaşılması ancak kırılamaması da tepki satışları sonlandı mı sorusunu sormamıza neden olmaktadır. Bu aşamada özellikle FED kararı ile birlikte 97.15 – 96.35 bölgesi üzerinde kalıp kalmaması, EURUSD paritesindeki hareketleri tahmin etmemiz adına hayati bir önem taşımaktadır.

Dolar Endeksinin grafiğini incelemek için tıklayınız.

EURUSD paritesinin günlük grafiği incelediğimizde 1.1350 – 1.0550 arasında yaşanılan düşüşlerin %61.8’lik oranına tekabül eden 1.1045 seviyesine ulaştığını ancak bu seviye üzerinde fiyatlama kaydedemediğini görmekteyiz. Dolar Endeksinde tepki satışları sonlandı mı sorusu sorulurken bir yandan da EURUSD’da tepki alımları sonlandı mı sorusunun cevabını aramaktayız.

Bu aşamada Fibonacci %61.8’lik düzeltme oranı olarak kaydedilen 1.1045 ile Fibonacci %38.2’lik düzeltme oranı aynı zamanda da 12 günlük üssel hareketli ortalama olarak kaydedilen 1.0855 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

EURUSD paritesinde tepki alımlarının sona ermesi için 1.1045 seviyesi altındaki fiyat hareketlerini sürdürmesi, teyit içinse 1.0855 seviyesi altındaki günlük kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 1.0550 seviyesine doğru yeni bir satış rallisi izlenebilir.

EURUSD paritesinin 1.1045 seviyesi üzerinde hareketlerin oluşması durumunda (tercihen art arda gerçekleşecek 2 günlük kapanış) ise yukarı yönlü beklentilerin daha da güçlenmesi, 1.1160 ve 1.1350 gibi rakamların telaffuz edilebilir.

Özetlersek; Yeni hafta içerisinde piyasaların yakinen takip edeceği FED kararları sonrasında Dolar Endeksinde yaşanılacak olası hareketler, EURUSD paritesinin tepkisel yükselişlerine devam edip etmeyeceği konusunda önemli sinyaller verecektir. Özellikle de FED kararı sonrasında Dolar Endeksindeki olası toparlanma isteği, EURUSD paritesindeki mevcut düşüş eğiliminin tekrar canlanmasına ve yeni bir satış rallisi oluşturmasına zemin hazırlayabilir.

EURUSD1

EURUSD

GBPUSD ANALİZ

25 Ağustos 2015 tarihinde başlayan ve hala daha devam eden düşüş trendi, GBPUSD paritesinin son zamanlarda dikkatle takip edildiği bir görünüm olarak kaydedilmiştir. Hafta içerisinde 1.4955 desteği üzerinde kalmayı başaran ve bu düşünce yapısı ile yukarı yönlü çıkışlarını 1.5228 seviyesine ulaştıran parite de ilgili düşüş trendi sonlanıyor mu sorusunun cevabını aramaktayız.

Günlük grafiği incelediğimizde düşüş trendinin kanal içi vasıtasıyla devam ettiğini, 1.4955 seviyesinden başlatılan yukarı yönlü çıkışların tepkisel bir çıkış olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Parite her ne kadar yukarı yönlü çıkışlarını 1.5228 seviyesine kadar sürdürse de trendin üst noktasının 1.5250 olduğu göz ardı edilmemelidir. Analizin hazırlandığı şu sıralar 1.5225 seviyesine yakın seyrini sürdüren parite de bundan sonraki stratejimizde neler yapılmalıdır hususlarına değineceğiz.

Senaryo: Hala daha düşüş trendi içerisinde seyrini sürdürmemiz, paritedeki kısa vadeli yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi şeklindeki düşüncemizin güçlü kalmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda da 1.5200-1.5250 bölgesi altındaki fiyatlar, satıcılı seyrin tekrar 1.4890 seviyesine ulaşmasını sağlayabilir. 1.5200-1.5250 bölgesinden gerçekleşecek olası dönüşleri takip edemeyen Foreks yatırımcısı ise teyit amaçlı 1.5110 seviyesi altındaki fiyat hareketlerini takip edebilir.

Alternatif Senaryo: Düşüş trendinin üst noktası olarak kaydedilen 1.5250 seviyesi üzerinde gerçekleşecek fiyatlamalarda ise (tercihen art arda 2 günlük kapanış) takibini sürdüreceğimiz alternatif senaryo da, trend değişimi ile birlikte 1.5330 başta olmak üzere 1.5505 ve 1.5675 gibi rakamlar telaffuz edilebilir.

Özetlersek; Yeni hafta içerisinde yaşanılacak olası hareketlerin trend içi mi yoksa dışı mı olduğunun cevabını aramaktayız. Bu sorunun cevabı için 1.5250 ve 1.5110 seviyelerine göre gerçekleşecek günlük kapanışlar hayati bir önem taşımaktadır.

GBPUSD1

gbpusd

USDTRY ANALİZİ

1 Kasım seçimleri sonrasında yaşanılan aşağı yönlü ralli ve bu rallinin 200 günlük üssel hareketli ortalama ile sınırlı kalması sonrasında alıcı – satıcı mücadelesi her ne kadar kıran kırana geçse de yukarı yönlü çıkışların devam etme ihtimalinin temel makro-ekonomik gelişmelerle birlikte desteklendiğini görmekteyiz. Özellikle de son zamanlarda Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğin, Türk Lirası üzerindeki negatif etkisi, USDTRY kurunun yukarı yönlü çıkışlarında etkin bir rol oynadı. Kur, önce 200 daha sonra da 93 günlük üssel hareketli ortalamalar üzerinde günlük kapanışlarını sürdürerek yukarı yönlü çıkışlarında gücünü göstermiş oldu.

Haftanın son işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kayıpları, USDTRY başta olmak üzere USDZAR, USDMXN, USDRUB gibi pariteler üzerinde de gözlemlendi. USDTRY kuru gün içerisinde 2.9656 seviyesini test etti ve analizin hazırlandığı şu sıralar 2.9655 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Gelişen

Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 200 ve 93 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü fiyatlamaların devam edebilme ihtimali güçlülüğünü korumaktadır. Yukarı yönlü çıkışların etkisini daha da netleştirebilmesi için 7 Ekim 2015 tarihinden beri önemli bir bariyer olarak kaydedilen 2.9620 seviyesi üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç vardır. Kur, eğer 2.9620 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar oluşturabilirse yukarı yönlü çıkışlarını 3.0140 ve 3.0750 bariyerlerine ulaştırmak isteyebilir. 2.9620 seviyesi üzerinde günlük kapanışların oluşamaması durumunda ise son zamanlarda yaşanılan yukarı yönlü çıkışların tepkisel satışlarına maruz kalabilir. Böyle bir durumda da 93 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamalar gündemimizde kalmayı sürdürebilir.

Özetlersek, USDTRY kurunun bundan sonraki süreçte yukarı yönlü çıkışlarına devam edip etmeyeceği, tepki satışları oluşturup oluşturmayacağına ilişkin sorulara cevap bulabilmek için 2.9620 seviyesine göre gerçekleştirilecek günlük kapanışlar dikkatle takip edilmelidir.

USDTRY1

USDTRY

HAM PETROL ANALİZİ

Uluslararası petrol piyasasındaki arz bolluğunu yansıtarak dikkatleri üzerine çekmeye devam eden Petrol fiyatları, 2015 yılı Ağustos ayında test etmiş olduğu 37.74 dolar seviyesinin altına sarkarak yılın dip noktasını revize etti ve aynı zamanda da son 7 yılın en düşük rakamlarına ulaştı. Grafiği incelediğimizde özellikle uzun yıllardır test etmediği bölgelere doğru gerilemiş olması, “Çok Düştü Artık Almalı” şeklinde bir ön yargı oluşturabilir.

Aylık grafiği incelediğimizde 1998 tarihinden beri devam eden yükseliş trendinin bu yıl gerçekleştirilen hareketlerle sonlandığını görmekteyiz. 50.90 – 43.35 dolar seviyeleri arasında epeyce bir zaman karar verme eğiliminde olan ABD tipi Ham Petrol, ilgili bölge altında fiyatlamalar kaydederek düşüşlerin devam edebilme ihtimalini kuvvetlendirdi. Bu düşünce yapısı, daha önceki dip bölgelerin yeniden test edilebilme ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Bu bağlamda da 2009 ve 2003 tarihlerinde dip bölgeler olarak kaydedilen 33.00 – 25.00 dolar gibi rakamların telaffuz edilmesine katkı sağlayabilir. Yaşanılacak olası düşüşleri destekleyen bir diğer gelişme ise trendin gücünü ve yönünü görmemizi sağlayan Göreceli Güç Endeksinin (RSI) 30 seviyesi çevresinde yukarı yönlü çıkışları teyit edecek bir görüntüyü desteklememesidir. Alıcıların ikna olamadığı bir ortamda aşağı yönlü bir baskının varlığını konuşabilmek bir adım önde olarak kurgulanabilir. Bu bağlamda da 50.90 – 43.35 dolar bölgesi altında kaldığı müddetçe negatif bir eğilimin devamlılığını konuşabiliriz.

Yükseliş için hangi şartlar aranmalıdır!

Uzun vadeli olarak yeniden yukarı yönlü baskılardan bahsedebilmemiz için teknik olarak iki husus dikkatle takip edilebilir.

  • Birincisi, RSI göstergesinin, 45.00 seviyesi üzerinde hareketler kaydetmesi. Bu tutum, yukarı yönlü çıkışlarda son zamanlardaki yataylığı geride bırakarak önemli bir teyit unsuru olabilir.
  • İkincisi ise sonlanan yükseliş trendinin tekrar içerisinde yer alabilmek. Bu da 50.90 – 43.35 bölgesi üzerindeki hareketlerle mümkündür.

Hangi seviye dip olarak dikkate alınabilir!

Grafiğe tekrar dönecek olursak, kanal çizgilerden yola çıktığımızda 33.00-29.00 dolar bölgesinin, söz konusu dip arayışı için önemli bir bölge olarak kaydedildiğini, ilgili bölgenin test edilmesi durumunda piyasa psikolojisi ve spekülatif gelişmelerin (temel makro-beklentiler) mevcut dönüşü destekleyip desteklememesi incelenmelidir. Özellikle bu bölgenin altındaki hareketler, daha alt bölgelerin gündeme gelmesine neden olabilir. Bu seviyelerden ilki 25.00, diğeri ise 17.00 dolar olarak kaydedilmiştir.

Ham Petrol1

Ham Petrol

NOT: Grafiği büyük formatta incelemek için tıklayınız.

ALTIN ANALİZİ

Yukarıdaki grafikleri incelediğimizde 1050 – 1070 aralığının olası dönüşler için uygun bir bölge olduğuna yönelik düşünceler güçlenmektedir. Peki, gerçekten bu bölge bir alım fırsatı mı yoksa yeni başlayacak bir satış rallisi için tuzak hareketi mi sorusunun cevabını aramaktayız. Piyasaların yakinen incelemekte olduğu ve sonucunu merakla beklediğimiz 16 Aralık FED toplantısı sonucu, yukarıda sormuş olduğumuz sorunun cevabını bulmamızda etkili bir rol oynaması beklenilmektedir.

Çoğu işlemcinin hayali, trendin en alt ya da en üst noktalarından işleme girebilmektir. Çünkü amaç max kar, min zarar elde edebilmektir. Bu düşüncenin aslında ulaşılabilecek bir hedef olmayacağını anlamamızı sağlayan önemli bir teknik analist olan John Bollinger’ın sözünü hatırlayalım.

“Bir Trader, işlem ömrü hayatında sadece 2 defa trendin alt ya da üst noktalarından işleme dahil olur.“

Yukarıdaki sözü incelediğimizde aslında hayalimizde süslediğimiz düşüncenin hüsrana uğramış olduğunu görmekteyiz. Bu tutum, mevcut düşüncemizde artık rasyonel bir değişime gitmemizi sağlıyor. Bu bağlamda da amacımız trendin alt ya da üst noktalarından işleme dahil olmak değil, trend içerisinde uygun bölümlerde trendin akışına doğru kendimizi bırakmak olacaktır. Tam da bu aşamada Altın fiyatının hangi trend görünümünde ve trend içi düzeltmelerde dikkat edilmesi gerekilen seviyeler nedir sorusunun cevabını aramalıyız. Tabii bu süreci incelerken FED’in bu haftaki kritik toplantısı ve bu toplantının kıymetli madenler üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir.

  • Altın’da genel görünüm negatif eğilimin devam etmesi şeklindedir.
  • Mevcut düşüş trendi içerisinde tepki alımları oluşacak mı sorusunun cevabında ilk etapta 1050-70 bölgesi, daha sonra da teyit için 1098 direnci dikkatle takip edilmelidir.
  • Tepki alımlarının devamı için 1098 seviyesinin üzerinde fiyatlamalara ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.
  • Ancak bu şartla 1128 seviyesi gündemimizde yer alabilir.
  • Aksi takdirde tekrar 1045 desteğine doğru gerileme görülebilir.
  • 1045 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise satıcılı seyrin hızlanması gözlemlenebilir.
  • Böyle bir durunda 1026 ve 1008 destekleri yeni hedefler olarak değerlendirilebilir.

ALTIN1

Altın

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment