Erken Seçim senaryoları ve USDTRY üzerindeki etkisi!

AKP-CHP koalisyon görüşmelerinde bir anlaşma sağlanamaması sonrasında TRY’li kurlarda sert değer kayıpları gözlemlendi. USDTRY kuru daha önceki tarihi zirve noktası olarak kaydedilen 2.8090 seviyesini geçerek 2.8500 bariyerine yaklaştı. Koalisyon ile ilgili anlaşma sağlanamaması nedeniyle bundan sonraki süreçte üç senaryo üzerinde durulacaktır.

  • Meclis kararı ile erken seçim,
  • Azınlık hükümeti kurulması,
  • Geçici seçim hükümeti,

AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde herhangi bir çözüme ulaşamaması sonrasında Başbakan Davutoğlu’nun azınlık hükümeti senaryosunda da birlikte çalışmayacağına dair açıklamalar yapması, gözlerin AKP ile MHP arasında gerçekleşecek görüşmeye çevrilmesini sağlamaktadır. Ancak MHP lideri Bahçeli, mevcut görüşmelere açık olduğunu ifade ederken Azınlık Hükümeti konusunda destek verilmeyeceği şeklindeki düşüncelerini basın ile paylaşmıştır. Bu nedenle de 45 günlük süre içerisinde AKP’nin Meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak erken seçime gitme kararı almak istemesi ya da 45 günlük süre geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis Başkanı Yılmaz ile görüşerek geçici seçim hükümeti kurulması için gerekli talimatları verme ihtimali ön plana çıkmaktadır.

Yukarıda yer verdiğimiz senaryolar üzerinde duracağımız bir ortamda piyasalara aktarılacak açıklamalar, Türk Lirası üzerinde önemli bir etki bırakmaya devam edebilir. Özellikle kurlarda yaşanılan yükselişler sonrasında TCMB’nin faiz artırımı dışında gerçekleştireceği müdahaleler, mevcut yükselişlerin sınırlandırmasına katkı sağlamamaktadır. Bu aşamada olası faiz artırımı düşüncesi ön planda kalsa da hükümetsiz bir ortamda bu strateji oluşacak mı oluşmayacak mı sorusunun cevabı için 18 Ağustos 2015 – Salı günü gerçekleşecek PPK toplantısına dikkat edilmelidir.

USDTRY kuru, kısa vadeli olarak 2.7550, orta vadeli olarak da 89 günlük üssel ve basit hareketli ortalamalar (2.6900 – 2.6700) üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısına devam etmek isteyebilir. Böyle bir durumda, 2.8500 seviyesi üzerinde gerçekleşecek fiyatlamalar, kısa vadeli yükselişleri 2.9000 bölgesine taşıyabileceği gibi 3.000 seviyesinin hedeflenme ihtimallerini de güçlendirebilir. Bu bağlamda da ilgili kritik seviyeler üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü çıkış beklentilerin hala daha ön planda olduğunu ifade edebiliriz.

1

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment