FED öncesi gözler İngiltere verilerinde!

Piyasalar FED’e odaklandı ancak İngiltere’den gelecek önemli veriler günün ilk yarısı GBPUSD paritesi üzerinde sert hareketlerin oluşumunu tetikleyebilir.

11

17 Eylül Çarşamba akşamı gerçekleşecek FOMC tutanakları ve 18 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek İskoçya referandumu öncesinde ülke para birimi Sterlin’i etkileyen ilk etkili makro-ekonomik gelişme, bugün TR saati ile 11:30’da İngiltere’den gelecektir. Alacaklı Sayım Değişimi, Ortalama Kazançlar İndeksi, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Faiz Oylaması ve son olarak da İşsizlik oranı verileri günün ilk yarısında dikkatle takip edilmelidir. Sonuçlanacak veriler GBP’li paritelerde sert hareketlere neden olabilir.

GBPUSD paritesini incelediğimizde aşağı yönlü baskının 1,6050 ile sınırlı kaldığını ve tepki alımları ile 1,6300 seviyesine yaklaştığını görmekteyiz.

Son zamanlarda gerçekleşen tepki alımlarında tamam mı devam mı sorusu sorulmaktadır…

Bu sorunun cevabı için öncelikle 11:30’daki verilerin sonucuna incelememiz gerekiyor. Pozitif bir sonuç 1,6330 – 1,6385 gibi seviyelerin oluşumunu tetiklerken, Negatif bir sonuç ise yeniden 1,6155 – 1,6050 gibi seviyeleri telaffuz etmemiz yardımcı olabilir.

1

Peki, Yukarı yönlü hareketlere katılmalı mıyız?

Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, mevcut trendin ne olduğunu bilmektir. Kısa vadeli olarak tepki alımları devam etse de orta ve uzun vadeli olarak aşağı yönlü baskının devam ettiğini grafikten net bir şekilde görebiliyoruz. Bu bağlamda da 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6680 direnci altında kaldığımız müddetçe parite için negatif beklentimiz orta ve uzun vadeli olarak devam etmektedir.

Kısa vadeli olarak hangi seviyelere dikkat etmeliyim?

1,6385 seviyesi kısa vadeli olarak kritik bir bariyer olarak karşımızdadır. 377 günlük üssel hareketli ortalama olarak kısa vadeli tepki alımlarında tamam mı devam mı sorusunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir. Gün içi gelecek İngiltere ve ABD verileri sonrasında paritenin 1,6385 direnci altında kalması tepki alımlarının sonuna geldik düşüncesini ön plana çıkartabilir. 1,6385 direnci öncesinde de ilk bariyer 1,6330 olarak belirlenmiştir.

NOT: Unutulmamalıdır ki gündem her ne kadar bugün yoğun olsa da Sterlin için gözlerin bugünkü gelişmelerden ziyade yarınki İskoçya referandumunda olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda da bu tür yoğun makro-ekonomik veri trafiğinde aceleci davranmamak, temkinli olmak ve en önemlisi de işlemlerimizde muhakkak stop loss belirlemek riskimizi minimize etmek açısından önemlidir.

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment