Buğday (Wheat) fiyatlarında Tepki Alımları görülebilir, DİKKAT!

ABD Tarım Bakanlığı’nın 2014’te buğday üretimine ait artış beklentisini açıkladığı raporların ardından fiyatın sert bir düşüş maratonuna girdiğini gördük. 21 Temmuz’da yayınlanan rapora göre ise son haftaya dair üretimin 5 yılın ortalaması %1 gibi düşük bir miktarla altında gerçekleşti. Buğday fiyatında toparlanma çabasında diğer etkili faktör ise gündemin yeniden ön plana çıktığı Ukrayna oldu. Dünyanın en büyük 6. buğday ihracatçısı konumundaki ülkede Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının düşmesiyle artan gerilimin, sert düşüşler sonrası fren görevi gördüğünü söyleyebiliriz.

Buğday (Wheat) stoklarının artışını sürdürmesi ile aşağı yönlü baskılarını düşüş trendi içerisinde devam ettiren Buğday fiyatı aşağı yönlü baskısını 511,75 seviyesine kadar devam ettirdikten sonra düşüşlerini devam ettiremedi ve yeniden yükseliş baskısına maruz kaldı. Şu sıralar da yükselişlerini devam ettirmeye çalışan bir görünüm ile birlikte 531 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir.

Haftalık grafiği incelediğimizde mevcut düşüş trendinin net bir şekilde devam ettiğini ve Buğday fiyatının mevcut düşüş trendinde kanalın alt noktası olan 495 desteğinin güçlü bir destek olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle son haftalarda gerçekleştirilen düşüşler ve 511 seviyesine doğru gerçekleştirdiği satış baskısı kanalın alt noktasının önemli olduğunu göstermektedir. Kanalın alt bölgesine yaklaşması ancak kıramaması ise olası tepki alımlarının yeniden gündeme gelmesine neden olabilir. İlaveten trendi görmemizi sağlayan RSI (Göreceli Güç Endeksi) indikatörü de 2008 yılından beri her fırsatta 30,00 – 25,80 aralığından dönüş gerçekleştirmiş ve yeniden yukarı yönlü hareketler gerçekleştirmiştir. Son haftalardaki hareketleri incelediğimizde RSI 26,70 seviyesine kadar geriledi ve şu sıralar 31,88 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Yukarıda Buğday fiyatı için özellikle tepki alımlarının güçlü bir ihtimal olduğu hususu üzerinde yorumlamalar gerçekleştirdik. Özetle 495 destek noktası üzerinde kaldığımız müddetçe bu isteğin devam etme ihtimali kuvvetlidir. Böyle bir ihtimal mevcut düşüş trendinde kanalın üst noktası olan 630 – 675 aralığına doğru hareketleri tetikleyebilir. Ancak unutulmaması gerekir ki yaşanılacak olası yükselişler mevcut düşüş trendi içerisinde tepki alımı olarak değerlendirilmelidir. Çünkü hala daha düşüş trendi etkili bir şekilde devam etmektedir.

Pivot : 495
Destek:
495 – 453 – 428
Direnç :
555 – 605 – 650

wheat

Buğday ile ilgili grafiği incelemek için tıklayınız.

Kudret AYYILDIR
Başanalist

Add a Comment