04 Haziran 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar artık Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kritik toplantısı ve ABD’den açıklanacak önemli istihdam verilerine odaklanırken, endekslerde temkinli bir bekleyiş olduğu görülüyor. Dünü yataya yakın ancak negatif bölgede tamamlayan ABD endekslerinin ardından bu sabah Asya borsalarının da bekleyişe geçtiği ve benzer hareketler gösterdiğini ifade edebiliriz. Bugün yayınlanacak önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler, kritik gelişmelere ilişkin beklentilerin fiyatlanmasını sağlayabilir.

“Endeksler beklemeye geçti”

Dün ABD’den gelen güçlü fabrika siparişleri verisine rağmen Wall Street endekslerinde hareketlerin sınırlı kaldığını gördük. Çok küçük düşüşler ile Salı gününü tamamlayan ABD borsalarının ardından Asya-Pasifik tarafında da genel olarak benzer bir görünüm var. Kansas FED Başkanı Easther George’un, FED’in faiz artırımının beklentiden daha yakın ve agresif olabileceğini söylemesi Dolar endeksindeki yükselişlere katkı sağlarken, USD/JPY paritesindeki yukarı yönlü hareketlerin Japon Nikkei endeksine bir miktar alım getirdiğini ifade edebiliriz. Asya tarafında dikkat çeken rakamlar arasında Avustralya’nın büyüme verisinin olduğunu ifade edebiliriz. Kıta ülkesinin 2014 yılının ilk çeyreğinde %0.9 büyümesi beklenirken, GDP verisi %1.1 olarak gerçekleşti. Rakamın ardından ülkenin para biriminde yükselişler gözlemlendi.

Önemli verilerin izleneceği yeni güne geçerken Avrupa endekslerinin satıcılı bir açılış yapacağı tahmin ediliyor. ECB’nin para politikasını genişleteceği yönündeki beklentinin yeterinde alındığı düşünülürken, dün açıklanan Euro Bölgesi öncü enflasyon verisinin de genişlemeci para politikalarını teyit etmesinin ardından borsalarda kar satışlarının gelebileceği öngörülüyor.

Dün Avrupa seansının başlaması ile gelişmekte olan para birimlerinde görülen yükseliş yerini daha sonra kayıplara bırakırken, USD/TRY paritesinin 2.12’lere tırmandığı görüldü. ECB’nin atacağı adımların Euro’nun değer kaybetmesine yetmeyebileceği yönündeki spekülasyonun daha yüksek seslerle konuşulurken, dün kıtanın ortak para biriminde değer kazanımları izlendi. Sterlin ise PMI verileri ile kayıplarını genişletirken, altın ve ham petrolde dar salım hareketleri izleniyor. Dün Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) açıkladığı rakamlarda ABD’de ham petrol stoklarının beklendiği kadar azalmadığı görülürken, dikkatler bugünkü Enerji Bilgi Dairesi’nin (EIA) verilerinde olacak.

“Makro-ekonomik verilere dikkat”

Her ne kadar piyasalarda ECB kararları ve ABD verileri öncesinde görülen bekleme pozisyonu etkili olsa da, bugün yayınlanacak rakamlara da çok dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle piyasalar Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek hizmet PMI verilerini takip edecekler. Aynı makro gösterge İngiltere için de yayınlanacakken, bu rakamın önem derecesi yüksek veriler arasında yer aldığını ve Sterlin üzerinde sert etkilere neden olabildiğini belirtebiliriz. Euro Bölgesi büyüme oranı ve G-7 toplantısı, küresel piyasa katılımcılarının gündeminde yer alacakken, öğleden sonra piyasaları ABD’den gelecek önemli veriler ve Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) kararları takip edilecek. ADP tarım dışı istihdam değişikliği, ticaret dengesi ve ISM imal olmayan PMI, dünyanın en büyük ekonomisi için izlenecek kritik veriler.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Hizmet PMI;İngiltere ekonomisinin en büyük kalemi olarak dikkat çeken hizmet sektörüne ait PMI verisi, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) toplantısı öncesinde piyasalar tarafından yakından izlenecek. Yatırımcıların bu noktada dikkat etmeleri gereken önemli noktanın, hizmet PMI verisinden önce açıklanan imalat ve yapı PMI rakamları sonucunda, beklentilerin fiyatlanıp fiyatlanmadığı faktörü olduğunu ifade edebiliriz. Bunun yanında yine de, hizmet PMI verisinin 58.3 olan beklentinin üzerinde açıklanması Sterlin’de yükselişlere zemin oluşturabilecekken, tahminleri karşılamayacak bir veri, ada ülkesinin para biriminde düşüşlere neden olabilir.

Euro Bölgesi – Büyüme Oranı (GDP); Euro Bölgesi, durgunluktan çıktıktan sonraki 3 çeyrek boyunca pozitif büyüme rakamları kaydetmeyi başarmıştı. Geride kalan yılın son çeyreğinde ise %0.3’lük bir GDP verisi açıklanırken, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yayınlanan birinci tahmin %0.2 olarak belirtilmişti. 2014’ün ilk üç aylık dönemine ilişkin ikinci tahmin olacak veri yine piyasaların gündeminde olacakken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kritik kararları öncesinde rakamın fiyatlara etkisi kısıtlı kalabilir. Bu nedenle yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var. Açıklanacak rakamda ilk tahmine göre bir revize yapılması beklenmiyor.

ABD – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği;Cuma günü açıklanacak İstihdam İstatistikleri Bürosu’nun tarım dışı istihdam değişimi verisi öncesinde piyasaların beklenti oluşturmasına katkı sağlayabilecek ADP özel sektör göstergesi, küresel piyasaların yakından takip edeceği önemli rakamlar arasında yer alıyor. Geride kalan ay, tarım endüstrisi dışındaki özel sektörün 220 bin Amerikalıya iş sağladığına işaret eden veri, beklentilerin üzerinde olumlu bir tablo çizmişti. 217 bin olan tahminin üzerinde yayınlanacak bir ADP, Dolar’da yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilecekken, beklentileri karşılamayan rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.

Kanada – Merkez Bankası Toplantısı;Nisan ayında gerçekleştirilen son toplantısında Kanada Merkez Bankası (BOC) %1.00 olan politika faiz oranın değiştirmezken, enflasyonun bir süre daha düşük kalabileceği tahmininde bulunmuştu. BOC’un politika faiz oranında yine bir değişiklik yapması beklenmiyor. Banka’nın toplantısı sonrasında yapılacak açıklamalar ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmeler, Kanada Doları’nda sert değişikliklerin görülmesine yol açabileceği için haftanın önem taşıyan gelişmeleri arasında bulunuyor.

ABD – ISM İmal Olmayan PMI;Pazartesi günkü imalat PMI verisi sonrasında ISM Enstitüsü’nden açıklanacak olan imalat dışı PMI verisi, Cuma günü açıklanacak istihdam verileri öncesinde fiyatlamaların yapılmasına neden olabileceği için yakından izlenecek. Yatırımcıların, ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini şekillendirmesinde yardımcı olabilecek ve ülke ekonomisine ilişkin bilgiler verecek rakam son iki aydır yükseliş kaydediyor. İmalat sanayi dışında çalışan satın alma yöneticilerine yapılan anket sonucu oluşturulan PMI verisinin 55.6 olan beklentinin üzerinde açıklanması halinde Dolar’da yukarı yönlü hareketler görülebilecekken, rakamın tahminin altında kalması kayıplara yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:15 EUR İspanya Hizmetler PMI 56,1 56,5

10:45 EUR İtalya Hizmetler PMI 51,4 51,1

10:50 EUR Fransa Hizmetler PMI 49,2 49,2

10:55 EUR Almanya Hizmetler PMI 56,4 56,4

11:00 EUR Hizmetler PMI 53,5 53,5

11:30 GBP Hizmetler PMI 58,3 58,7

12:00 EUR GDP (çeyreklik) 0,2% 0,2%

EUR G-7 Toplantısı

15:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 217K 220K

15:30 USD Ticaret Dengesi -40,8B -40,4B

15:30 CAD Ticaret Dengesi -0,2B 0,1B

16:45 USD Hizmetler PMI 58,4 58,4

17:00 USD ISM İmal Olmayan İndeks 55,6 55,2

17:00 CAD Faiz Oranı Beyanatı 1,00% 1,00%

17:30 USD Ham Petrol Stokları -0,271 1,657M

21:00 USD Bej Kitap

EURUSD ANALİZ

Kritik Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi sonucuna çok az kala EURUSD paritesi sakin seyrini sürdürmekte ve 1,3655 – 1,3585 arasındaki bant hareketini devam ettirmektedir. Haftanın ortasına geldiğimiz bugün piyasalar makro-ekonomik olarak yoğun bir veri trafiğine maruz kalacaktır. Euro bölgesi PMI rakamları ile başlayacak olan haber akışı Öncü Tarım Dışı İstihdam (TDI) verisi ile devam edecek ve ISM İmal olmayan indeks verisi ile önemli veri akışı sonlanacaktır. Özellikle de ISM imal olmayan indeks verisi Cuma günü sonuçlanacak olan TDI verisi tahminleri için dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini değerlendirdiğimizde 1,3655 – 1,3585 seviyeleri arasında bant hareketi mevcut ve daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılmasını beklememiz önemlidir. Genel görünüm ise 1,3655 direnci altında kaldığı müddetçe negatif baskının devam etmesi olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,3655
Destek:
1,3585-1,3545-1,3505
Direnç: 1,3655-1,3695-1,3735

EURUSD

GBP/USD ANALİZ

1,6782 seviyesine kadar yükselse de olumsuz gelen İngiltere PMI verisi ve akabinde Dolar endeksinin kısmi olarak değerlenmesi GBPUSD paritesinin yeniden 89 günlük basit hareketli ortalamaya yaklaşmamıza neden oldu. 1,6690 olarak kaydettiğimiz bu ortalama GBPUSD paritesinin bundan sonraki süreçteki yön tayini açısından önemlidir. Eğer parite bu seviye altında günlük kapanış gerçekleştirebilirse gerek uzun gerekse orta ve kısa vadeli satıcılar tekrar aktif bir şekilde piyasada yer alabilir. Aksi takdirde 1,6690 – 1,6880 arası sıkışık seyrini sürdürmek isteyebilir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6782 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında negatif baskının devam etmek isteyeceğini, 1,6690 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda satıcılı seyrin sürmek isteyeceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 1,6782
Destek; 1,6690-1,6650-1,6600
Direnç; 1,6750-1,6782-1,6830

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

USDTRY’de Karar Zamanı!

Uzun bir süredir günlük grafikteki düşüş trendinin önemini ve olası tepki alışlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etmiş, 2,1130 – 2,1260 aralığını kritik bölge olduğunu sizlerle paylaşmıştık. USDTRY kuru 2,12 seviyesine kadar yükselerek belirlediğimiz kritik bölge içerisinde yer aldı ve şu sıralar da 2,1155 seviyesinde hareket ederek kritik bölgede kalmayı sürdürmektedir. Genel görünüme baktığımızda 2,1260 direnci altında seyreden kur da mevcut düşüş trendi sonlanmamıştır ve bu bağlamda da yükselişleri düşünmek doğru bir yaklaşım değildir. 2,1260 seviyesi üzerinde gerçekleştirilecek günlük kapanış ile artık yükseliş baskısı daha kuvvetli ve 100 günlük basit hareketli ortalama olan 2,1675 seviyesine doğru yeni bir hareket görebiliriz diyebiliriz. Ancak kur henüz 2,1260 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapmadı ve bu da düşüş trendinin şuan için aktif bir şekilde devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte 2,1260 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,1260
Destek: 2,1080-2,1010-2,0955
Direnç: 2,1260-2,1350-2,1450

USDTRY

USD/JPY ANALİZİ

Haftanın üçüncü işlem gününde, USD/JPY paritesinin önümüzdeki yoğun veri takvimi öncesinde yukarı yönlü hareketlerini sürdürmüş olduğunu görüyoruz. Haziran ayıyla beraber, parite bir ayı aşan bir süredir ilk kez 102,80’e bu kadar yaklaşmış durumda.

Teknik olarak incelediğimizde, 155 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama (101,59) üzerinde hissedilen yukarı yönlü baskıların, bugünkü yükselişe kadar bir ayın zirvesi durumunda olan 102,48 üzerinde etkin olması beklenebilir. Yükselişlerde yaklaşılan 102,85 seviyesi test edilebilecek kritik bir seviyedir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda ise, kanal üst noktası olarak belirtebileceğimiz 103,26 hedeflenebilir.

102,85 seviyesi uzun süredir parite üzerinde baskısını hissettirmektedir. Buna bağlı olarak 102,85 altında kalındığı müddetçe, satışların devreye girme potansiyeli artabilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 102,48 ve 102,15 hedeflenebilir.

Pivot: 102,48
Destek:
102,48 – 102,15 – 101,70
Direnç:
102,85 – 103,26 – 103,75

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde, özellikle Perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararları başta olmak üzere yoğun veri takvimi öncesinde, güne temkinli bir başlangıç yapıldığını görmekteyiz.

Günlük grafiği incelediğimizde, 200 günlük basit (simple) hareketli ortalamadan (138,40) destek alan yükseliş baskılarıyla, bir süredir üzerinde durduğumuz 137,95 – 139,43 bandının dışına çıkıldığını görüyoruz. Bandın üst noktası olan 137,43 seviyesi üzerinde, yükseliş baskılarının sürmesi beklenebilir. Yükselişlerde, güncel seviyesi 140,11 olan 200 günlük ağırlıklı (linear weighted) hareketli ortalama hedeflenebileceği gibi, bu seviyenin geçilmesi alımlarda kalıcılığı destekleyebilir.

Kısa vadeli incelediğimizde, fiyatın önemli bir gösterge üzerinde bulunan 140,11 seviyesinin altında kaldığı müddetçe, tepki satışlarının cesaretlenme durumu oluşabilir. Banda dönüş çabası oluşabilecek bu durumda, 139,43 ve 138,65 ilk etapta hedeflenebilecek seviyelerdir.

Pivot: 139,43
Destek:
139,43 – 138,65 – 137,95
Direnç:
140,11 – 140,95 – 141,75

eurjpy

HAM PETROL ANALİZİ

Hafta ortasından itibaren özellikle ABD ve Euro Bölgesi’nden açıklanacak kritik veri ve beyanatlar öncesinde, ham petrol fiyatında kararsız bir seyir olduğunu yeni ayla birlikte oluşan yatay hareketlerden görebiliyoruz. Bugün TSİ 17:30’da açıklanacak ABD ham petrol stok değişim verisi ile birlikte hareketliliğin artması beklenebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, kanal içerisinde gerçekleşen tepki satışlarının şu ana kadar 102,22 seviyesiyle sınırlanmış olduğunu görüyoruz. 102,22 seviyesi üzerinde, kanalın tekrar etkilerinin görülmesine destek olacak alımların devreye girme ihtimali artabilir. Bu durumda 103,52’nin yanı sıra, kritik 104,50 seviyesi de hedeflenebilecek noktalar olarak takip edilmelidir.

Kısa vadeli incelediğimizde, bir süredir etkisini gördüğümüz tepki satışlarının devam etme çabası 102,94 seviyesinin geçilememesiyle tekrar gündeme gelebilir. Düşüşlerde 102,22 seviyesinin kırılması durumunda, kanal alt bölgesinin hedeflenme isteğinde artış görülebilir.

Pivot: 102,22
Destek:
102,22 – 101,64 – 100,95
Direnç:
102,94 – 103,52 – 104,50

petrol

ALTIN ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimizde altın fiyatı 1240 seviyesine yaklaşsa da düşüşlerini devam ettirmedi ve yeniden kısmi tepki alımları ile 1245 seviyesinde çıpalanmış bir görünümde seyrini sürdürmektedir. Genel görünüm olarak gün içi 1252 ve 1240 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir. 1252 seviyesi altında negatif baskının devam ettiğini düşündüğümüz Altın’da mevcut düşüş baskısının devamlılığı için 1240 destek noktasının aşağı yönlü kırılması gerektiğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde bir müddet daha 1240 – 1252 arasında sıkışık seyrine devam etmek isteyebilir. Özetle, yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları 1252 direncinin geçilmesini, düşüşlerde yer almak isteyen Forex işlemcileri ise 1240 desteğinin kırılmasına odaklanmalıdır.

Pivot: 1252
Destek:
1240-1235-1226
Direnç: 1252-1260-1267

Altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9958
En yüksek : 9959
En düşük : 9886
Kapanış : 9915

Endeks gün içinde 9950 seviyesi üzerinde kalamayıp 9900 seviyesi altına sarktıktan sonra gün sonu itibariyle son 4 işlem gününün en zayıf kapanışını yaptı. Her ne kadar hala 9900 seviyesi üzerinde kapanış olsa da zirvede zayıflama işareti olarak düşünülebilecek bir gün yaşandı. ECB toplantısı öncesi bu tip hareketler şaşırtıcı olmasa da piyasadaki tedirginliğin de işareti endeks üzerinde görülebiliyor. Anlaşılan ECB piyasanın istediğini vermezse realizasyona bahane olacak ve 9900 seviyesini altı denenebilecek. 9900 seviyesi altında günlük kapanışlarsa aşağıda 9800 seviyesi hedef olabilir. Bugün için endeksin 9920 seviyesi üzerinde kalması yükseliş beklentileri için yeterli olabilir.

Pivot : 9920
Destek
: 9894-9874-9858
Direnç
: 9935-9955-9971

dax30

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1921
En yüksek : 1922
En düşük : 1915
Kapanış : 1921

Endeks 1915 seviyesine kadar geri çekilse de kapanış yine güçlü oldu diyebiliriz. Endeksin dünkü hareketini şimdilik 9 günlük yükseliş hareketinde duraksama olarak düşünüyoruz. Orta vadede 1900, kısa vadede 1920 seviyesi üzerinde olmak 1950 hedefini canlı tutuyor. Bugün için de 1915 seviyesi önemli destek noktası. Kritik nokta 1900 seviyesi. Yeni zirvelere gidilecekse gün sonu kapanışlar bu seviye üzerinde olmaya devam etmeli.

Pivot : 1919
Destek:
1916-1912-1909
Direnç:
1923-1926-1930

s&p500

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR
– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment