14 Mayıs 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Hafta ortasına geldiğimizde küresel endeksler, yayınlanan makro-ekonomik veriler ve yapılan açıklamalar eşliğinde yükselişini sürdürürken, rekor tazeleyen Wall Street borsalarının ardından bu sabah Asya’da daha karışık bir görünüm izleniyor. Avrupa’nın da yeni güne Asya’ya ya benzer bir şekilde başlaması beklenirken, kıtada bugün, gelecek ekonomik veriler ve açıklamalar özellikle İngiltere’nin gündemde olacağını ifade edebiliriz.

“Endekslerde rekor günleri”

Haftanın ikinci gününü, açıklanan şirket bilançolarının desteği ile 6 yılın zirvesine yakın tamamlayan Avrupa borsalarının ardından dün ABD tarafında da yukarı yönlü hareketler izlendi. Mevcut seviyelerinde zaten tarihinin en yüksek düzeyinde bulunan Dow Jones ve S&P-500 gibi endeksler, küçük yükselişlerde de rekor tazeliyorlar. Dün Avrupa’da Almanya Merkez Bankası’nın (Bundesbank), Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) ilişkin açıklamaları olumlu karşılanırken, Euro’da da kayıpların genişlemesine neden olmuştu. ABD cephesinde ise olumsuz gelen perakende satış verilerinin, ABD Merkez Bankası’nın (FED) genişlemeci para politikalarını terk etmek için aceleci davranmayacağı beklentilerini desteklediği görüldü.

“Piyasalar haber ve beklentileri yön arıyor”

Pariteler tarafında Bundesbank’tan gelen açıklamalar ve ABD verilerinin etkili olduğu gözlemlenirken, Sterlin bugünkü veriler ve İngiltere Merkez Bankası’nın açıklamaları öncesinde yükseliş kaydetti. Ham petrol fiyatlarında, Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (APİ) rakamlarına göre petrol teslimat noktası olan Cushing’de geçen hafta 590 bin varil azaldığının görülmesi yükselişlere destek verdi. Ayrıca Ukrayna tarafından gelen haberler de ham petrol fiyatlarında etkili olan faktörler arsında değerlendirilebilecekken, bugün, ABD’de Enerji Bilgi Dairesi’nden (EIA) gelecek stok verileri emtianın fiyatı üzerinde etkili olabilir. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin Dolar karşısında değer kazanması ise USD/TRY paritesinin 2.07’nin altına inmesine zemin oluştururken, cari açığın beklentilerin altında kalması ve açığa ilişkin beklentilerin olumlu bir görünüm oluşturması Türk Lirasına destek veren unsurlar arasında öne çıktı.

Yeni günde piyasalarda özellikle İngiltere’nin öne çıktığını ifade edebiliriz. İstihdam verileri ve BOE’nin açıklamaları yakından takip edilecekken, Euro Bölgesi’nde ise sanayi üretimi gündemde olacak. ABD tarafından üretici fiyat endeksi rakamları, yarınki tüketici fiyat endeksi öncesinde takip edilecekken, akşam saatlerinde ise Bundesbank Başkanı Weidmann’ın konuşması dikkatle takip edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – İşsizlik Oranı; Alacaklı sayım değişimi verisi ile aynı zamanda açıklanacak olan işsizlik oranı rakamı, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Enflasyon Raporu ve Banka’nın Başkanı Mark Carney’nin sunumu öncesinde piyasalarda sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. BOE’nin faiz artırımı için daha önceden eşik olarak belirttiği %7.0’lık oran, daha sonra Mark Carney tarafından ileriye yönelik rehberlik politikası çerçevesinde, işsizliğin tahminlerden daha hızlı bir düşüş kaydetmesi ile yumuşatılmıştı. Başkan, işsizlik oranının %7.0’ın altına gerilemesinin, faiz oranını artırmak için bir tetikleyici olmadığının altını her fırsatta çizmeye çalışmıştı. Yine de piyasalar söz konusu istihdam verisini dikkatle izlemeye devam etmektedirler. İşsizlik oranı verisini incelerken, alacaklı sayım değişimi verisini de dikkate almak faydalı olacakken, bu rakamların yayınlanmasından bir saat sonra Mark Carney’nin Enflasyon Raporu sunumunun başlayacağını da unutmamak gerekiyor.

İngiltere – Merkez Bankası Enflasyon Raporu; Yılın her çeyreğinde İngiltere Merkez Bankası (BOE) tarafından yayınlanan Enflasyon Raporu, sunumu Banka’nın Başkanı tarafından yapılan ve Sterlin üzerinde sert hareketlerin görülmesine neden olabilen önemli bir faktör olarak dikkate alınmaktadır. BOE’nin gelecek iki yıla ilişkin enflasyon ve ekonomik büyüme projeksiyonlarının yayınlandığı rapor, bir basın konferansı ile açıklanacak. İçeriğindeki rakamlar ve BOE’nin İngiliz ekonomisine yönelik görüşlerinin yanında, Mark Carney’nin kullanacağı ifadeler de büyük önem taşımaktadır. Raporun, Sterlin için haftanın en önemli gelişmelerinin başında yer aldığını ifade edebiliriz.

ABD – Enflasyon Oranı (PPI);Her ne kadar ABD Merkez Bankası’nın yakından izlediği (FED) enflasyon verisi tüketici fiyat endeksi (TÜFE – CPI) olsa da, üretici fiyat endeksinin de (ÜFE – PPI) dikkatle takip edildiğini söyleyebiliriz. Son aylarda çok olumlu bir tablo çizmeyen PPI verisi, geride kalan ay %0.5 yükseliş kaydederek bu görünümü bir miktar kırmıştı. Nisan ayına ilişkin açıklanacak söz konusu makro-ekonomik göstergeye ilişkin beklentinin ise bu kez %0.2 artış yönünde olduğu görülüyor. Verinin tahmin edilen rakamdan farklı gerçekleşmesi halinde Dolar’da fiyat değişimleri izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Alman CPI (Aylık) -0,2% -0,2%

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi -30,7K -30,4K

11:30 GBP İşsizlik Oranı 6,8% 6,9%

12:00 EUR Endüstriyel Üretim (Aylık) -0,3% 0,2%

12:00 CHF ZEW Beklentileri 7,0

12:30 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması

12:30 GBP BOE Enflasyon Raporu

15:30 USD Çekirdek PPI (Aylık) 0,2% 0,6%

15:30 USD PPI (Aylık) 0,2% 0,5%

17:30 USD Ham Petrol Stokları -0,100M -1,781M

17:30 EUR Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann Konuşması

EURUSD ANALİZ

Haftanın 3. İşlem gününe geldiğimiz bugün EURUSD paritesinin kritik bölgede sakin bir şekilde hareketini sürdürdüğünü görmekteyiz 1,3775 seviyesi altında gerçekleştirdiği haftalık kapanış ve Dolar Endeksinin 80,02 seviyesinde kalma isteği EURUSD paritesinin orta vadeli yükseliş trendinin sonlanması için önemli gelişmeler olarak bilinmektedir. 1,3775 seviyesi altında haftalık kapanışını sürdürmesi EURUSD paritesinde orta vadeli düşüş baskısının devamı için önemli.

Kısa vadeli EURUSD paritesini incelediğimizde net bir şekilde düşüş baskısı var demek için biraz erken. Çünkü günlük grafikteki yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 1,3690 desteği henüz kırılabilmiş değil. (Hatırlarsanız 1,3690 seviyesinden gerçekleşecek olası tepki alışlarına dikkat ifadesini kullanmıştık dünkü analizimizde) Bu bağlamda da 1,3690 destek noktası kısa vadeli işlemler için önemlidir.

Bir diğer dikkat edeceğimiz seviye ise uzun bir süredir (9 Mayıs 2014) test ettiği ancak geçemediği 1,3774 direncidir. Şu sıralar EURUSD paritesi 1,3774 – 1,3690 arasında bant hareketi gerçekleştirmektedir. Bandın dışına çıkılması durumunda daha net işlemler gerçekleşmesi beklenilmektedir. Bandın içinde ise özellikle 1,3774 direncine doğru gerçekleşecek olası yükselişler yeniden satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 1,3774

Destek: 1,3690-1,3645-1,3600

Direnç: 1,3745-1,3774-1,3825

eurusd

GBP/USD ANALİZ

GBPUSD paritesi uzun bir süredir yükseliş trendi içerisinde hareketlerini sürdürmekte ve bazı yükselişler sonrasında tepki satışlarına maruz kalmaktadır. Trend içerisinde yaşanılan tepki satışları bazen gerçek görünümün önüne geçse de trend değişmedikçe mevcut trende uyumlu kalmamız gerektiğini unutmamak gerekmektedir. GBPUSD paritesinin son hareketlerini incelediğimizde 1,70 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdikten sonra yukarı yönlü hareketler devam edememiş ve tepki satışı ile 1,6820 seviyesine kadar gerilemiştir. Ancak hala daha yükseliş kanalı bozulmuş değil. Kanalın alt noktası 1,6760 destek noktası hala daha güncelliğini ve önemini korumaktadır. Her ne kadar tepki satışları devam etse de 1,6760 destek noktası kırılmadığı müddetçe tepkilere dikkat etmemiz gerekmektedir.

Bu nedenle de 1,6875 direnci gün içi tepki satışlarının devamı için önemli bir bariyerdir. Eğer GBPUSD paritesi 1,6870 direnci altında hareketlerine devam ederse kritik 1,6760 destek noktasına doğru yeni bir hareketler görme ihtimalimiz güçlenir. Ancak 1,6875 direncinin geçilmesi durumunda ise tepki satışları konusunda ısrarcı olmaması önemlidir.

Pivot: 1,6875

Destek; 1,6820-1,6790-1,6760

Direnç; 1,6875-1,6917-1,6960

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

2,1530 seviyesinden başlatılan satış baskısı ile orta vadeli olarak düşüş trendi etkisiyle hareketlerini sürdüren USDTRY kuru kritik 2,0884 seviyesini de geride bırakarak düşüşlerin devamı için önemli bir sinyal vermiş ve haftanın 3. İşlem gününde 2,0646 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Son kritik seviyemiz 2,0884 bariyeri altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskıların devam etmek isteyeceğini ifade edebildiğimiz kur daha aşağı bölgeleri test etmeye çalışmaktadır. Günlük grafikte uzun bir süredir sizlerle paylaşmış olduğumuz düşüş trendinde kanalın alt noktası 2,0240 olarak görülmektedir. Bu bölgeye doğru yeni bir hareketlilik görebiliriz ancak bu tutum için güçlü bir Türk Lirasına ihtiyaç vardır. Eğer bu şart sağlanırsa düşüş baskısı etkisini yeniden hissettirebilir.

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,0786 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe gün içi düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer bu şart sağlanırsa 2,0605 ve 2,0560 destek noktaları hedeflenmek isteyebilir. 2,0786 öncesinde de ilk önemli bariyer 2,0695 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 2,0786

Destek: 2,0605-2,0560-2,0450

Direnç: 2,0695-2,0786-2,0884

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

USD/JPY paritesinde, uzun süredir takibini gerçekleştirmekte olduğumuz ve 155 günlük üssel (exponential) hareketli ortalamanın (101,54) desteklemekte olduğu yükseliş hareketi, kanal içerisinde 101,75 seviyesi ile destek bulmaktadır. Buna bağlı olarak, paritenin 101,75 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe, yukarı yönlü baskıların sürebileceği yönündeki beklentimiz devam etmektedir. Yükselişlerde 102,36 seviyesinin geçilmesi durumunda 102,85 bölgesi hedeflenebilir.

Parite için düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için ise, 102,36 seviyesinin geçilememesi nedeniyle gerçekleşebilecek kısa vadeli tepki satışlarını veya 101,75 seviyesinin kırılmasını beklemek gerekmektedir.

Pivot: 101,75

Destek: 102,00 – 101,75 – 101,50

Direnç: 102,36 – 102,85 – 103,12

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinin, 200 günlük ağırlıklı (linear weighted) hareketli ortalama üzerinde bulunan 139,94 seviyesini bugün de test etmiş olduğunu görüyoruz. Bu seviye, paritenin kanal içine dönme, veya düşüşlerin tepki satışı olmaktan çıkıp, trend oluşturabilmek kararı verebileceği kritik bir bölgedir.

Uzun vadede devam eden yükseliş kanalının kırılması sonrasında yaşanan tepki satışlarının, şu ana kadar 139,94 seviyesinde sınırlanmış olduğunu söyleyebilir. Kısa vadede incelersek, 139,94 seviyesi üzerinde yukarı yönlü baskıların tekrar devreye girmesi beklenebilir. Bu durumda kanala dönüş çabasıyla birlikte 141,15 seviyesinin hedeflenmesi olasıdır. Uzun vadeli kanalın kırılması ile birlikte destek bulan satışların sürebilmesi için ise, hem hareketli ortalama bakımından hem de Mart ayı başından beri düşüşleri sınırlandıran 139,94 seviyesinin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 139,94

Destek: 139,94 – 139,30 – 138,75

Direnç: 140,60 – 141,15 – 142,00

eurjpy

HAM PETROL ANALİZİ

Haftanın ortasına geldiğimizde, ABD’de bugün açıklanacak ham petrol stoklarında düşüş gerçekleşebileceğine dair beklentilerle beraber, fiyatın yükseliş eğiliminde olduğunu görüyoruz.

Teknik olarak incelediğimizde ise, 9 Ocak 2014 tarihinden beri devam eden yükseliş kanalının alt noktasının 100,35 olduğunu söyleyebiliriz. Stoklar ile ilgili beklentiler eşliğinde üzerinde yükseliş baskısı oluşan ham petrol fiyatının, 100,35 üzerinde yükseliş çabası görülebilir. Bu durumda 102,35 seviyesinin geçilmesi, yukarı yönlü bu baskıların potansiyelini de güçlendirebilir. Bu durumda 103,00 ve 103,80 test edilebilecek seviyelerdir. Ham petrol fiyatı için düşüş beklentisi olan forex katılımcılarının ise, 102,35’in geçilememesi nedeniyle gerçekleşebilecek tepki satışlarını veya 100,35 seviyesinin kırılmasını beklemeleri gerekmektedir.

Pivot: 100,35

Destek: 101,40 – 100,35 – 99,65

Direnç: 102,35 – 103,00 – 103,80

petrol

ALTIN ANALİZ

1277 destek noktasını test ettikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile 1300 seviyesine yaklaşan Altın, haftanın üçüncü işlem gününde 1296 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. 1277 destek noktasından gerçekleştirdiği dönüş nedeniyle kısa vadeli yükseliş baskısının devam etmesini düşündüğümüz Altın için 1299 direnci dikkatle takip edilmelidir. Çünkü bu bariyer geçilirse 1308 ve 1317 seviyeleri test edilmek istenebilir. Şu sıralar Altın fiyatı 1288 ile 1299 seviyeleri arasında sıkışık bir seyir gerçekleştirmektedir. Özellikle bandın dışında daha net hareketler görebiliriz. Bu yüzden de 1288 ve 1299 seviyeleri gün içi takip edilmesi gerekilen seviyeler olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1288

Destek: 1288-1277-1268

Direnç: 1299-1308-1317

altin

DAX30 ANALİZİ

DAX30 9746 seviyesinden başladığı günde en yüksek 9791, en düşük 9739 seviyelerini gördü ve gün sonu kapanış 9766 seviyesinden gerçekleşti.

Endeks 9800 psikolojik direncine çok yaklaştı fakat gün sonu kapanış 9800 seviyesi üzerinde olamadı. Günlük grafikte 9800 ve üzerinin tekrar test edilebilme ihtimalinin korunduğu söylenebilir. Teknik göstergeler yükselişi destekliyor. Haftanın geri kalan 3 işlem gününde 9800 seviyesi aşılamazsa yorgunluk işaretleri birikebilir, bu durumda 9700 seviyesine doğru geri çekilme ihtimali güç kazanabilir. O yüzden eğer yükselişin devamı gelecekse günlük kapanışlar 9800 seviyesi üzerine taşınmalı.

Saatlik grafikte zirvede sıkışma hali izleniyor. Bu durum uzun sürmeyebilir.

Euro bölgesinden gelecek enflasyon verileri, Alman Merkez Bankası Bundesbank’tan gelen son açıklamalardan sonra daha “önemli” oldu diyebiliriz. Bundesbank’tan gelen açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla ECB’nin faiz indirimine (veya negatif faiz uygulamasına) Almanya yeşil ışık yakıyor. Euro/Dolar paritesindeki 1.40 seviyesine çok yakın seviyeden 1,37 seviyesine gerileme de faiz indirim olasılığının geçmişe göre daha güçlü olduğuna işaret ediyor.

Pivot: 9765

Destek: 9739-9713-9687

Direnç: 9791-9817-9843

dax30

S&P500 ANALİZİ

SP500 güne 1892 seviyesinde başladı, gün boyunca çok dar bir aralıkta işlem görüp en yüksek 1898, en düşük 1891 seviyelerine ulaşıldı, gün sonu kapanış 1894 seviyesinden gerçekleşti.

Endeks 1900 zirvesine geldi. Şimdi bir kez daha zirveden geri dönüş mü yaşanacak yoksa bu kez 1900 seviyesi üzerinde kalınıp 1950 hedefine yol alınacak mı bu soruların cevabını gün sonu kapanışlarda arayacağız.

En az 3 günlük kapanış 1900 seviyesi üzerinde gerçekleşirse 1950 seviyesine doğru yol alma ihtimali artacak. Tersi durumda 1900 seviyesinin aşılamadığı gün sonu kapanışları bir kez daha ” 1900 aşılamıyor” algısını tetikleyip endeksi 1800-1900 bant hareketine geri döndürebilecek. O yüzden gün sonu kapanışları yakından takip etmeye devam ediyoruz.

Dar gün içi işlem aralığı, birbirine yakın destek ve direnç noktaları meydana getirmeye devam ediyor.

Pivot: 1894

Destek: 1890-1887-1883

Direnç: 1897-1901-1904

s&p500

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR
– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment