25 Mart 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda, açıklanan ekonomik veriler ve dünya liderleri tarafından yapılan açıklamalar gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Avrupa ve ABD endeksleri haftanın ilk iş gününü düşüşler ile tamamlarken, Asya borsaları bu sabah karmaşık bir görünüm izliyor. Yeni günde ise piyasaları, oldukça önemli ekonomik göstergelerin olduğu bir ekonomik takvimin beklediğini ifade edebiliriz.

“Lahey’den yaptırım uyarısı çıktı”

Dün Nükleer Güvenlik Zirvesi (NSS) dolayısı ile Hollanda’nın Lahey kentinde bir araya gelen gelişmiş ülke liderleri, bu toplantının paralelinde ülkede acil bir G-7 zirvesi gerçekleştirdiler. Rusya için daha önce açıklanan yaptırımların genişletilebileceği uyarısı yapılırken, Rusya’nın Soçi şehrinde yapılması planlanan G-8 zirvesinin de askıya alındığını bildirdiler. Ayrıca Rusya’nın mevcut tutumunu devam ettirmesi halinde, Rus ekonomisi üzerinde önemli etkiler yaratacak sektörel yaptırımların da devreye girebileceği açıklandı. NSS’de bulunun Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise “Toplantının yapılmamasının çok büyük bir problem olacağını sanmıyorum” şeklinde konuştu. Piyasalar,  batılı ülkeler ile Rusya arasındaki hem siyasi ve hem de ekonomik gelişmelerin tonunu yakından takip etmeye devam edecekler.

Endekslerde kayıplar izlenirken haftanın ilk iş gününde varlık fiyatlarında Avrupa seansının kapanışı sırasında Euro’da görülen sert yükselişler dikkat çekti. ABD’den gelen olumsuz imalat PMI verisinin Dolar endeksinde kayıplara yol açmasını yanında bugün açıklanacak Almanya Ifo verisi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin konuşması öncesinde kıtanın ortak para birimine olan talebin arttığı görüldü. Aynı saatlerde Sterlin’in de Dolar karşısında yükseliş kaydettiği görüldü. Altın ise yaklaşık son bir ayın en düşük seviyelerinden yükseliş kaydederken, EUR/TRY paritesinde de hem bugünkü verilere ilişkin beklentiler hem de teknik seviyeler ile beslenen Euro’daki yükselişlere ayak uydurdu.

Haftanın ikinci gününde Avrupa ve ABD tarafından açıklanacak önem derecesi yüksek ekonomik dataların yanında Rusya-Kırım konusuna ilişkin gelişmeler yakıdan izlenecek. Diğer taraftan ECB Başkanı Draghi’nin Paris’teki konuşması ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Dennis Lockhart’ın açıklamaları takip edilecek. İçeride ise Fitch’in Türk şirketlerini uyarması ve S&P’nin Brezilya’nın notunu kırmasının ardından imalat güveni ve kapasite kullanım oranı verileri gündemde yer alacak.

Günün Fırsatı: “ABD – CB Tüketici Güveni”; Ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayalı olan ABD için, tüketicilerin gelecek ekonomik koşullara ilişkin olumlu beklentiler içerisinde olmaları büyük bir önem taşımaktadır. The Conferance Board tarafından yayınlanacak tüketici güveni verisi de bu açıdan önem derecesi yüksek göstergeler arasında değerlendirilmektedir. Geride kalan ay beklentileri karşılamayan endekste bu kez yukarı yönlü küçük bir artış olacağı düşünülüyor. 78.7 olan beklentinin üzerinde gelecek rakamlar Dolar’a yükselişler getirebilecekken, tahminlerin altındaki veriler kayıplara yol açabilir. Aynı saatte açıklanacak yeni ev satışları verisinin sonuçlarını da tüketici güveni ile birlikte değerlendirmek faydalı olacaktır.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Alman IFO İş Ortamı Endeksi; IFO Enstitüsü tarafından açıklanan iş ortamı endeksi, ekonominin içerisindeki aktörlere yapılan anket sonucu oluşturulan ve ilerleyen aylardaki iş şartlarına ilişkin bilgiler veren önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Son 4 aydır art arda yükselen IFO verisi, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın üretim ve ticaret aktivitelerine ait ipuçları vereceği için önem taşımaktadır. Rakamın 110.9 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Euro’da yükselişlere destek verebilecekken, öngörünün altında kalacak veriler, kıtanın ortak para biriminde düşüşler izlenmesine neden olabilir.

İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); Geride kalan yılın Haziran ayından bu yana düşüş eğilimini sürdüren İngiltere’nin enflasyon oranı Aralık ayında İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) hedef seviyesine gelerek %2.0’a ulaşmıştı. Ocak ayında ise %1.9’a gerileyen rakam, BOE’nin para politikasını kısmaya başlayıp başlamayacağı konusunda takip ettiği veriler arasında yer alıyor. Yıllık CPI verisinin %1.7 olan tahminlerin altında gerçekleşmesi Sterlin’de düşüşleri tetikleyebilecekken, beklentinin üzerindeki rakamlar ada ülkesinin para biriminde yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilir.

Türkiye – İmalat Güveni; Kapasite kullanım oranı ile birlikte açıklanacak olan imalat güveni verisi, 2013’ün Mayıs ayında başlayan gerileme ile 112’li seviyelerden 104.60’a kadar geriledi. Seçim gerginliğinin artması ve küresel gelişmelerin, gelişmekte olan ülkelerin lehine olmaması, Türk Lirası üzerinde baskı yaparken, açıklanacak veri yerel para birimi üzerinde etkili olabilir. Merkez Bankası tarafından açıklanan bu iki veriyi birlikte değerlendirmekte fayda olacağını ifade edebiliriz.

ABD – Yeni Ev Satışları; Ayın üçüncü haftasında açıklanan yapı ruhsatları, mevcut ev satışları ve konut başlangıçları gibi veriler Şubat ayı emlak piyasasına ilişkin karışık sinyaller verdiler. Ancak yapı ruhsatlarının 1 milyonun ve tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi sevindirici olarak karşılandı. Bu veri sonrasında ise Dolar endeksinde yükseliş görüldü. Yeni ev satışlarına ilişkin beklenti ise geride kalan ay görülen yükselişin devam edeceği yönünde. Açıklanan rakamın 447K olan tahminden iyi gelmesi Dolar’da yine yükselişleri destekleyebilecekken, altında kalacak veriler ise kayıplara yol açabilir. Diğer taraftan yeni ev satışlarının açıklanmasının ardından piyasalardaki fiyatlamanın borsalarda mı yoksa para piyasasında mı yapıldığına dikkat etmek fayda sağlayacaktır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman                            Haber                                     Beklenti        Önceki

11:00    EUR            Alman Ifo İş Ortamı İndeksi                   110,9           111,3

11:30    GBP           CPI (Yıllık)                                          1,7%            1,9%

11:30    GBP           BBA Mortgage Onayları                         50,0K           50,0K

11:30    GBP           PPI Girişi (Aylık)                                  0,4%            -0,9%

11:30    GBP           RPI (Yıllık)                                          2,6%            2,8%

11:30    GBP           HPI (Yıllık)                                          5,7%            5,5%

11:30    GBP           Çekirdek CPI (Yıllık)                             1,6%            1,6%

13:00    GBP           CBI Gerçekleştirilmiş Dağıtıcı Ticaretleri     30               37

14:30    TRY            Türkiye İmalat Güveni                                            104,60

14:30    TRY            Türkiye Kapasite Kullanım Oranı                                73,3%

15:00    USD           Ev Fiyat Listesi – HPI (Aylık)                  0,7%            0,8%

15:00    USD           S&P/CS HPI Karma-20 (Yıllık)                13,3%          13,4%

16:00    USD           Tüketici Güveni                                    78,7            78,1

16:00    USD           Yeni Ev Satışları                                  447K            468K

16:00    USD           Richmond İmalat Endeksi                      -1                -6

18:00    EUR            ECB Başkanı Draghi Konuşması

22:00    USD           FOMC Üyesi Lockhart Konuşması

EURUSD ANALİZ

1,3758 seviyesine kadar gerileyen ancak bandın alt noktası olan 1,3742 seviyesini aşağı yönlü kıramayan EURUSD paritesi tekrar yukarı yönlü çıkış gerçekleştirdi ve 1,3880 seviyesine yaklaştı. Özellikle bu yükselişin en önemli nedeni ise 80,50 seviyesini geçemeyen Dolar endeksinin 79,90 seviyesine kadar gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyir olarak ifade edebiliriz. Eğer Dolar endeksi 80,50 bariyeri altında hareketlerine devam ederse EURUSD ve GBPUSD gibi paritelerde yukarı yönlü hareketler hız kazanabilir.

Haftanın ikinci işlem günündeyiz ve parite şuanda 1,3827 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,3770 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Bu seviye öncesindeki ilk önemli seviye 1,3805 olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer parite 1,3805 ve 1,3770 seviyeleri üzerinde kalabilirse yukarı yönlü hareketi yeniden 1,3880 seviyesine doğru devam ettirebilir.

Pivot: 1,3770

Destek: 1,3805-1,3770-1,3742

Direnç: 1,3845-1,3888-1,3930

eurusd

GBP/USD ANALİZ

1,6460 seviyesi çevresinde hareketlerini sürdüren ancak bir türlü bu destek noktasını kıramayan GBPUSD paritesi 1,6460 seviyesinden almış olduğu güç ile yukarı yönlü hareketlerine devam etti ve şuanda da 1,6488 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda mevcut yükseliş trendi devam edecek mi sonlanacak mı sorusu hala daha sorulmaktadır ve 1,6460 destek noktası kritik seyrini sürdürmektedir. Gelecek olan makro-ekonomik veriler ve sonuçları paritede yön tayini gerçekleştirebilmemiz için bize önemli katkıda bulunabilir. Bu nedenle de hem makro-ekonomik gelişmeler hem de 1,6460 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6535 – 1,6460 arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu nedenle de öncelikle daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. İlaven gün içerisinde İngiltere’den gelecek olan CPI verisi paritede hangi bant noktası test edilecek sorusunun cevabında bize yardımcı olabilir. Genel görünüm 1,6460 seviyesi üzerinde yukarı yönlü baskının devam etmesidir diyebiliriz.

Pivot: 1,6460

Destek; 1,6460-1,6420-1,6380

Direnç; 1,6505-1,6535-1,6580

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Haftanın ilk işlem günü sonlandı ve kritik yerel seçimlere yaklaşmaya devam ediyoruz. Kuru incelediğimizde 2,2445 ile 2,2235 seviyeleri arasındaki bant hareketi hala daha geçerlidir. BİST-100 endeksinin negatif bir sonuçla gün içi hareketlerine devam etmesi ve günlük kapanışlarını gerçekleştirmesi kuru yukarı yönlü kısmen hareketlendirse de genel anlamda sakinliğini koruduğunu ifade edebiliriz. Hem Dolar endeksinde hem de Türk lirasında gerçekleşen değer kayıpları nedeniyle net bir hareket şansı göremediğimiz kurda yukarıdaki bant güncelliğini korumaktadır. Daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması önemlidir.

Pivot: 2,2445

Destek; 2,2335-2,2235-2,2155

Direnç;  2,2445-2,2525-2,2600

usdtry

USD/JPY ANALİZ

102,00 desteği 102,95 ile 101,20 seviyeleri arasındaki bandın kontrol noktasıdır. Haftanın ilk işlem gününde kontrol noktasına yaklaşan ancak kıramayan parite yeni haftanın ikinci işlem gününde 102,30 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 102,00 desteği hala daha önemini korumaktadır. Bu bağlamda da özellikle negatif baskı düşünen Forex katılımcılarının 102,00 destek noktasının kırılmasını beklemesi gerekmektedir. Aksi takdirde 102,95 seviyesine doğru yeni bir hareketlilik görülebilir.

Pivot: 102,00

Destek: 102,00-101,60-101,20

Direnç: 102,65-102,95-103,30

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol fiyatları her ne kadar gün içerisinde 100,00 seviyesi üzerine çıksa da günlük kapanışını 150 günlük basit hareketli ortalama olan 99,45 seviyesinde gerçekleştirerek hala daha genel görünüm olan düşüşlerde bir değişikliğe gitmemiştir. Özellikle de mevcut düşüşler değişecek mi sorusuna vermiş olduğumuz günlük kapanışlı cevap önemini korumaktadır. Gün içi işlemcilerin günlük kapanıştan ziyade destek-dirence odaklanması, trend takibi gerçekleştiren işlemciler ise 150 günlük basit hareketli ortalama ve gerçekleşen günlük kapanışlara dikkat etmelidir.

Kısa vadeli olarak ham petrol fiyatını incelediğimizde 98,80 destek noktasının önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yeniden 100,30 seviyesini test etme ihtimalinin olduğunu ifade edebiliriz. Daha net yükselişler için 100,30 direncinin yukarı yönlü geçilmesini, düşüşler için de 98,80 desteğinin aşağı yönlü kırılması takip edilmelidir.

Pivot; 98,80

Destek:  98,80-98,00-96,58

Direnç:  100,30-101,00-102,00

petrol

ALTIN ANALİZ

21 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlarını sürdüren Altın fiyatı için 150 günlük basit hareketli ortalamanın önemini defalarca vurgulamış ve bu ortalamaya göre yeni işlem stratejileri oluşturulması gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Altın fiyatları yeni haftanın ikinci gününde 1307 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmiş ve şuanda da 1315 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 150 günlük basit hareketli ortalama olan 1295,86 seviyesi üzerinde günlük kapanışlarına devam ettiği müddetçe mevcut satışlar tepki niteliğinde olduğunu ifade edebiliriz.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1326 – 1307 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. İlaveten 1326 seviyesi altında kaldığı müddetçe tepki satışlarının gün içi devam etme ihtimali sürdüğünden alıcıların biraz daha dikkatli olması önemlidir.

Pivot; 1326

Destek: 1307-1296-1282

Direnç: 1326-1335-1342

altin

DAX30 ANALİZ

Dün Alman PMI rakamları beklenenden düşük geldi. Genelinde Euro bölgesi PMI rakamları düşük açıklandı, PMI düşük gelse de hala 50’nin üzerinde fakat yine de en kötüsü geride kaldı fikri tartışmaya açık.

DAX30 9217 desteğine kadar geriledi atta altına da sarktı. Endeks 9217 üzerinde kalamaz bu seviye altında kapanışlar yapmaya başlarsa ilk hedef 9215. 9217 seviyesi üzerinde kapanışlar devam ederse 9300 seviyesine doğru yükseliş ümidi korunabilir. Teknik gösterge aşırı satım seviyelerine yakın fakat henüz kesin dönüş sinyali üretmedi.

Pivot: 9270

Destek: 9217-9125-9055

Direnç: 9320-9450-9530

dax30

S&P500 ANALİZ

Dün açıklanan PMI rakamı beklenenden düşük geldi, bugünün gündeminde konut verileri, tüketici şartları verileri var. İyi veri iyi piyasa, kötü veri kötü piyasa denklemiyle günlük veri trafiği değerlendirilebilir.

Endeks 1845 desteğinin altına sarksa da şimdilik kapanışlar bu seviye üzerinde. 1845 seviyesi üzerinde kalınabilirse 1866 direncine doğru hareketlenme olasılığı güçlenebilir. Kapanışlar 1845 seviyesi altına sarkarsa ilk güçlü destek 1826 seviyesinde.

Pivot:1852

Destek: 1845-1838-1826

Direnç: 1866-1873-1880

s&p500

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment