06 Mart 2014 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Bugün yoğunlaşacak ekonomi gündemi öncesinde küresel piyasalar, Ukrayna için çözümün diplomatik yollar ile aranmaya başlamasının etkisi ile sakin bir seyir izledi. Siyasi risklere ilişkin gelişmeler yine de yakından takip edilmeye devam edilirken piyasalarda gözler bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve basın toplantısında olacak. Özellikle Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin konuşması varlık fiyatları üzerinde sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabileceği için merakla bekleniyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri bir müdahalede bulunma ve bir savaş çıkma ihtimalinin azalması piyasaların rahatlamasını sağlarken, kritik haberler öncesinde yatırımcıların ‘bekleme’ tarafında kalmayı tercih ettikleri görülüyor. Piyasalardaki sakinlikten memnun görülen Asyalı piyasa katılımcılarının işlemleri ile bu sabah kıtanın borsalarında yukarı yönlü hareketler gözlemlenirken, Nikkei-225 endeksi Yen’deki kayıpların devam etmesi ile destek buldu. Japonya Merkez Bankası (BOJ) üyelerinden Iwata ise bu sabah, “Riskler fiyat istikrarını tehdit ederse, politikalarda ayarlamaya gidebiliriz” şeklinde konuştu. Diğer taraftan Çin’de devam eden Ulusal Halk Konseyi’nin toplantısında daha önce %7.5 olarak belirtilen büyüme hedefinin, %7.2 ve %7.3 gibi rakamlar ile bozulmayacağı ülkenin Maliye Bakanı tarafından dile getirildi.

Ukrayna’ya yönelik risklerin azaldığı düşünülse de, sorunlu ülkeye ilişkin gelişmeler dikkatle izlenmeye devam ediliyor. ABD ile Rusya dışişleri bakanları arasında dün Paris’te yapılan toplantıdan sonra Rus yetkili Lavrov, batının sorunlara karışı yaklaşımını beğenmediğini ifade ederken, ABD’li Bakan Kerry ise ilerleme kaydedilemese de yapıcı bir görüşme olduğunu söyledi. Diğer taraftan NATO, Rusya ile tüm işbirliklerini gözden geçireceğini duyururken, Ukrayna’nın içenden çıkması gereken mali sorunları nasıl bir yardım paketi ile aşacağı izleniyor. Avrupa Birliği’nden, Rusya ve ABD’ye kadar bir çok ülke ve kurum, ülkeye finansal yardımda bulunmaya hazır olduklarını belirttiler.

ABD tarafında ise dün akşam ülkenin Merkez Bankası’nın (FED) iki hafta sonra yapılacak toplantısı öncesinde Bej Kitap yayınlandı. Satır aralarında dikkat çeken başlıkların ise, soğuk hava koşullarına rağmen ekonominin büyümeye devam ettiği, söz konusu şartların ortadan kalkması ile birlikte ekonomik göstergelerde de normale dönüş beklenmesi olarak dikkat çekti.

Haftanın dördüncü gününe geldiğimizde İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının bugün piyasaların en önemli gündem başlığı olduğunu ifade edebiliriz. Diğer taraftan Almanya ve ABD gibi büyük ekonomilerden gelecek verilerde piyasalar tarafından dikkatle izlenecekken, FOMC üyelerinin konuşmalarının da dikkat çektiği ifade edilebilir.

“Günün Fırsatı”; Euro Bölgesi – Merkez Bankası Basın Konferansı; Faiz oranı kararının TSİ 14:45’de açıklanmasının ardından piyasalar bugün 15:30’daki ECB basın konferansına odaklanacak. Draghi’nin alınan kararlar hakkındaki açıklamaları ve soru-cevap kısmındaki ifadeleri, Euro’da çok sert fiyat değişimlerine yol açabilir. Özellikle de faiz oranının sabit bırakılması halinde, Başkan’ın kelimeleri arasında, ilerleyen aylardaki kararlara ilişkin aranacak ipuçları merakla izlenecek. Draghi’nin LTRO (Uzun Vadeli Refinansman Operasonu), OMT (Doğrudan Parasal İşlemler) ve özellikle negatif mevduat faizi konularındaki görüşleri, konuşmanın öne çıkan başlıkları olarak dikkatle takip edilecek. Başkan’ın Euro Bölgesi’ndeki deflasyon riskine ve düşük kalmaya devam eden enflasyon oranına ait değerlendirmeleri de, gelecekteki olası bir faiz indirimi, ya da geleneksel olmayan merkez bankası politikalarının yakın zamanda devreye sokulmasına ilişkin ayrıntıları yakalamak adına önem taşıyacak. Draghi’nin faiz veya farklı araçlar ile para politikasının genişletilebileceği sinyalini vermesi Euro’da sert düşüşlere yol açabilir. Ancak faizin sabit bırakılması ve Draghi’nin de bekle-gör pozisyonunu devam ettirerek herhangi bir sinyal vermemesi halinde kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketler izlenebilir.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Merkez Bankası Faiz Beyanatı; Küresel piyasaların yakından izlediği önemli ekonomiler arasında yer alan İngiltere’nin merkez bankası (BOE) son toplantısında faiz oranı ve toplam parasal genişleme programında bir değişiklik yapmamıştı. Beklentiler ise yine herhangi bir değişiklik yapılmayacağı yönünde. Banka’nın 2015’in ortalarından önce bir faiz artırımına gideceği düşünülmese de, ülkenin öngörülenden daha hızlı bir düşüş kaydeden işsizlik oranı, faizin daha yakın bir tarihte yükseltilebileceği beklentilerinin canlı kalmasına neden oluyor. Son enflasyon raporunda ada ülkesine yönelik büyüme tahminlerini artıran BOE’den, sürpriz bir şekilde genişlemeci para politikasının kısılabileceğine yönelik sinyaller alınması, Sterlin’de sert yükselişler oluşturabilecekken, Banka’nın bekleme durumunda kalma stratejisini sürdürmesi, ülkenin para biriminde bir miktar kayıpların izlenmesine yol açabilir.

Euro Bölgesi – Merkez Bankası Faiz Beyanatı; Haftanın dördüncü gününde küresel piyasaların tüm dikkati, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz beyanatı ve basın konferansında olacak. Geride kalan hafta içerisinde Sydney’de yapılan G-20 toplantısında konuşan ECB Başkanı Draghi, ECB’nin Mart ayı toplantısını işaret ederek, Bankası’nın para politikası için bir karar vermek adına gerekli veri setlerine bu tarihte sahip olmuş olacağını ifade etmişti. Bu ifadelerin bugünkü toplantının önemini bir kat daha artırdığı söylenebilir. Diğer taraftan, haftanın son iş gününde açıklanan ve %0.8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen Şubat ayı öncü CPI verisi, ECB’nin genişlemeci para politikası tarafında adım atma ihtimalini azalttığı şeklinde yorumlandı ve Euro’da yukarı yönlü hareketler izlendi. ECB’nin %0.25 olan politika faiz oranında sürpriz bir indirim kararı alması halinde Euro’da sert değer kayıpları görülebilecekken, Banka’nın söz konusu oranda değişiklik yapmaması, para biriminde bir miktar yükselişler görülmesini sağlayabilir. Faizlerde değişiklik olmaması durumda ise Başkan Mario Draghi’nin basın konferansındaki konuşmalarının bir kat daha fazla önem kazanacağını söyleyebiliriz.

ABD – İstihdam Talepleri; Haftalık işsizlik maaşı başvurularını gösterecek olan istihdam talepleri verisi son dönemlerde istikrarsız bir görünüm ortaya koyarken, geride kalan hafta tahminlerin üzerinde olumsuz açıklanmıştı. Tarım dışı istihdam değişimi verisi öncesindeki son istihdam talepleri verisi olarak önem taşıyan rakam bu hafta da piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Beklenti 336 bin ile geride kalan haftaki 348 binden daha olumlu.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 GBP Halifax HPI (Aylık) 0,6% 1,1%

11:10 EUR Perakende PMI 50,5

EUR İspanya 10 Yıllık Tahvil İhalesi

EUR Fransa 10 Yıllık Tahvil İhalesi

13:00 EUR Alman Fabrika Siparişleri (Aylık) 1,1% 0,5%

14:00 GBP Faiz Oranı Beyanatı 0,50% 0,50%

14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme 375B 375B

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,25% 0,25%

15:15 USD FOMC Üyesi Dudley Konuşması

15:30 EUR ECB Basın Konferansı

15:30 CAD Yapı Ruhsatları (Aylık) %1.9 -4,1%

15:30 USD İstihdam Talepleri 336K 348K

17:00 USD Fabrika Siparişleri (Aylık) -0,4% -1,5%

17:00 CAD Ivey PMI 56,7 56,8

20:00 USD FOMC Üyesi Plosser Konuşması

EURUSD ANALİZ

“Son Söz Başkan Draghi de!”

Piyasaların merakla beklediği Avrupa merkez bankası (ECB) basın konferansı bugün TR saati ile 15:30’da başlayacaktır. Başkan Draghi’nin sahne aldığı toplantı da özellikle faiz oranları ile ilgili gerçekleştireceği açıklamalar yakından takip edilecektir. EURUSD paritesi de başkan Draghi’nin açıklamaları ile birlikte sert hareketlere neden olabilir. Ancak burada başkan ile birlikte paritenin hangi yönde saf tutacağıdır. Bunu da başkanın ağzından çıkacak ifadeler belirleyecektir. Özellikle de negatif faiz, faiz oranlarında azaltım gibi kavramlar üzerinde durabilirse parite de aşağı yönlü hareketleri görebiliriz. Aksi takdirde günü pozitif açıklamalar ile bitirirse EURUSD paritesinde yeni zirveler görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de başkan Draghi’nin konuşması günün en önemli haberidir.

Teknik olarak baktığımızda kısa vadeli düşüş baskısı devam etmektedir. 1,3780 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam ettiğini, 1,3690 destek noktasının kırılması durumunda ise satıcılı seyrin daha da hız kazanmak isteyeceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 1,3780

Destek: 1,3690-1,3650-1,3610

Direnç: 1,3750-1,3780-1,3815

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Her ne kadar piyasalar Avrupa merkez bankası toplantısına odaklanmış olsa da gün içerisinde İngiltere merkez bankası (BOE) varlık alım programı ve bu toplantıdan çıkacak olan kararlar da dikkatle takip edilecektir. Başkanlığa geldikten sonra izlediği politikalar ve attığı adımlarla İngiltere ekonomisi üzerinde pozitif bir iz bırakan başkan Carney’in bundan sonraki süreçte para politikası üzerinde atacağı adımlar Sterlin üzerinde etkili olacaktır. Bu bağlamda da BOE’den gelecek açıklamalar Draghi’nin konuşması öncesi önemlidir.

Teknik olarak baktığımızda 1,6660 destek noktasının önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe 1,6755 ve 1,6800 seviyelerinin hedeflenmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Parite de satış baskısı düşünen foreks işlemcilerinin 1,6660 destek noktasının kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 1,6660

Destek; 1,6690-1,6660-1,6615

Direnç; 1,6725-1,6755-1,6800

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Gerek yurt içi gerekse yurt dışından gelen açıklamalar eşliğinde kısa vadeli dalgalı hareketlerine devam eden USDTRY kuru 2,2525 ile 2,1700 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmektedir. Bu seviyeler arasında hareketlerini uzun bir süredir devam ettiren kur da özellikle yükseliş beklentisi içerisinde olanların garantici işlemler gerçekleştirebilmesi için 2,2525 üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç vardır. Aksi takdirde kur bir müddet daha bu bant içinde hareketlerini sürdürmek isteyecektir. İlaveten orta vadeli olarak 2,1595, uzun vadeli olarak da 2,0884 seviyeleri üzerinde yükseliş beklentisi devam etmektedir.

Kısa vadeli olarak kuru incelediğimizde 2,2120 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ve kritik 2,1950 seviyesine gerilemek isteyeceğini ifade edebiliriz. İlaveten gün içi düşüşlerin devam edip etmeyeceği kararını da 2,1950 destek noktasının verebileceğini ifade edebiliriz. Kur için yükseliş baskısının oluşacağını düşünen Forex katılımcılarının ise 2,2120 direncinin geçilmesini beklemesi önemlidir. Bu şart sağlanırsa 2,2240 ve 2,2380 seviyeleri yeniden gündemimizde yer alabilir.

Pivot: 2,2120

Destek; 2,1950-2,1830-2,1700

Direnç; 2,2120-2,2240-2,2380

usdtry

USD/JPY ANALİZ

101,19 seviyesinden güç alarak yukarı yönlü çıkışını sürdüren ve gün içerisinde 102,45 direncini geçerek kanalın üst noktası olan 103,00 seviyesine göz kırpan USDJPY paritesi yeni işlem gününde 102,75 seviyesine kadar yükselmiş, şuanda da 102,70 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak USDJPY paritesini incelediğimizde 101,98 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve kanalın üst noktası olan 103,00 seviyesini test etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Özellikle kanalın üst noktasında parite tepki satışı mı oluşturacak yoksa mevcut yükselişlerine devam mı edecek sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda da gün içi 102,95 direnci de dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 101,98

Destek: 102,40-101,98-101,65

Direnç: 103,00-103,45-103,85

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

“Trendi görmemizi sağlayan RSI (Göreceli Güç Endeksi) her ne kadar düşüşlerin devamı için önemli bir sinyal verse de ham petrol henüz kanalın alt noktasını kırabilmiş değil. Bu bağlamda da özellikle günün kalanında 102,80 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.”

Dün gerçekleştirmiş olduğumuz analiz çalışmasında RSI göstergesinin düşüşler için sinyal verdiğini ancak ham petrolün 102,80 destek noktasını kıramadığını dikkat çekmiş, 102,80 seviyesinin günün kalanında önemli olduğunu vurgulamıştık. Ham petrol stoklarının artması mevcut düşüşleri desteklerken yaklaşık 2 aydır devam eden yükseliş trendinin alt noktasının aşağı yönlü kırıldığı gözlemlendi. Bu kırılış günlük yükseliş trendinin düşüşlere çevrilmesi için yeterli bir kırılış olarak belirtilebilir.

Teknik olarak incelediğimizde 102,85 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer parite kırılan kanalın noktası olan 102,85 seviyesi altında kalmaya devam ederse mevcut düşüş trendi ham petrolü 100,70 ve 99,40 seviyelerinin test etmesine katkı sağlayabilir.

Pivot; 102,85

Destek:100,70-99,40-98,27

Direnç: 101,85-102,85-104,10

petrol

ALTIN ANALİZ

“Kısa vadeli Alıcılar ile Orta vadeli Satıcıların mücadelesi devam etmektedir”

Piyasaların ve işlemcilerin merakla beklediği kritik günler geldi çattı. Avrupa merkez bankası başkanı Draghi’nin konuşması ile başlayacak kritik veri akışı yarın ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı ile devam edecektir. Bu tutum Altın fiyatların ilgili hareketlerde karar vermesini sağlayacaktır. Kısa vadeli alıcılar mı yoksa orta vadeli satıcılar mı daha önde olduğuna bu haberlerin sonuçları direk etki sağlayabilir. Bu yüzden de bugünden itibaren gelen makro-ekonomik veriler hacimlerin artmasını sağlayabilir.

Teknik olarak incelediğimizde haftalık grafikte 1350, günlük grafikte 1295 seviyeleri önem kazanmaktadır. 1350 seviyesi haftalık grafikte orta vadeli düşüş trendinde kanalın üst noktası ve aynı zamanda da 55 haftalık basit hareketli ortalama olarak karşımıza çıkarken, 1295 seviyesi de günlük grafikte 150 günlük basit hareketli ortalama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Orta vadeli düşüş trendinin sonlanabilmesi için 1350 üzerinde haftalık kapanışa, günlük grafikte kısa vadeli yükseliş trendinin sonlanabilmesi için de 1295 seviyesi altında gerçekleşecek günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Bu bağlamda da kısa vadeli alıcılar mı yoksa orta vadeli satıcıların mı önemli olduğunu bu iki günde gelecek veriler belirleyebilir.

ECB başkanı Draghi konuşması öncesinde Altın fiyatlarını incelediğimizde 1342-1331 arasında sıkışık seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz. Bu nedenle de öncelikli olarak daha net hareketler için bu bandın dışına çıkmamız önemlidir. İlaveten 1352 direnci altında gün içi satış baskısının devam ettiğini söyleyebiliriz.

Pivot; 1352

Destek: 1331-1319-1307

Direnç: 1342-1352-1361

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment